• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: jo no nejvice vyrazne je to rekla bych na tom, ze aldort nenuti deti do skolky, pokud tam byt nechteji, ona je presvedcena ze dite nejvice chce byt s matkou

    mne to pripada trochu analogicky jako jet na misi s Lekarema bez hranic a proste rezignovat na 'evropu'. evropa neni. ted jsi dospela matka, zarid si zivot tak, aby to nestresovalo dite. ty se se svym utrpenickem typu pet let jsem nebyla tam a tam (kdyz to nepude) vyrovnas radove jednoduseji nez decko, pro ktere existuje jenom TED atd

    su zvedava :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Když to jinak nejde, nemám svobodu výběru, musím vzít dítě sebou, on je tam skoronikdo dobrovolně nebere. Ad plíny - s plenami ti čtyřleté dítě nevezmou ani do soukromé školky.
    YMLADRIS: Utlačovaná nebylo ve smyslu nakupování, ale třeba má matka dvakrát týdně koníčky a dítě to nedává, pochybuju že by Aldort odešla přes jeho odpor nebo je krásně, ale dítě se prostě rozhodne dřepět doma, ačkoliv předtím 14 dní pršelo, matka ví, že dítě bude chvíli prudit, ale pak si bude taky rádo hrát venku.
    ORIKA: Já třeba spoustu věcí aplikovatelných na průměrné české podmínky nenašla.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: Tak ty pliny ve ctyrech byly treba jedna z mych poznamek ke knize (poctive jsem si je delala, abych se ti k tomu mohla vyjadrit, ale nejak se k tomu porad nemuzu dostat :-). Jako chapu, ze tohle se dela tezko pod tlakem, ale ctyrlety dite by si ty pliny mohlo taky samo prat, kdyz je tak hrozne chce.
    Vubec mi prijde, ze tam uplne chybi to vychovny pusobeni. Treba holka, co nechtela dohrat hru, aby neprohrala. Chapu to reseni v danou chvili, ale chybi mi tam nejaky vysvetleni, jak to v kolektivu chodi. Urcite si na to muze prijit sama az s ni nikdo nebude chtit nic hrat, ale ja bych ji asi upozornila, ze to neni moc sportovni chovani a ostatni to vetsinou neoceni.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: jo, to zni logicky:-) me jen zajimalo, jestli v tech svych teoriich bere v potaz i mene obvykle modely rodin, kde proste neni vse jen cerne nebo bile :-)

    A jinak teda za me u nas na mladsiho v okamziku vzteku/frustrace zatim opravdu funguje to ujisteni, ze ho chapu, pojmenovani problemu a z nej plynoucich pocitu a nabidnuti naruce..nekdy to zabere skoro hned, nekdy "zuri" i pul hodiny..je to par dni co po me ve vzteku hodil nejdriv dudlik a nasledne i plastovou detskou zidlicku, do naruce nechtel, chodil kolem me, obcas do me bouchl, jecel..a nakonec se prisel pritulit..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: cili pokud decko jde nakupovat protoze "matka nehodla byt utlacovana" (jak pise markysha), tak to aldort vidi jako zbytecne si komplikovat zivot, protoze decko to proste vyvojove nedava. v tehotenstvi nespime na brise, v kojeni nechlastame atd., mame milion omezeni protoze jsme matky. Nutit decka prilis brzo chovat se disciplinovane jako dospeli, to je kontraproduktivni, jsou z toho akorat boje a potize. Je to tim jak je nase kultura extremne nezarizena na detsky zivel. Decka jsou opice z africke savany. Muzem je nutit aby zili nas dospely zivot, ale tim se na ne vrsi tuna bezmoci, na kterou reaguji tim vzdorem, vztekem, bojem... atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ORIKA: rozumim tomu tak, ze uplne stejne jako kdyz musis 'znasilnit' decko v jinych pripadech - napada mne treba pobyt v autsedacce kdyz je to fakt nutne atd. Mluvit s nim ze mu rozumis, snazit se mu to nejak usnadnit, potvrdit jeho pocity a pred nakupem a po nakupu ho nechat vylitat nekde ve svobode.

    Nemuzes decko uchranit veskere frustrace. Podstata je, byt 'na jeho strane'. Kdyz ma neco vydrzet, tak ho podporit a byt v tom s nim. Nenakladat na nej zbytecne a nestresovat ho kvuli tomu, kdyz ono to nezvlada (nakup by sel vyresit jinak, ale pro tebe je pohodlnejsi to neresit)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: a jaky reseni radi v pripade, kdy je zencka s ditetem sama, hlidaci prarodice nema, na chuvu nema finance..nakoupit musi, prinejmensim pro to dite..jak to ma podle aldort resit?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: aha tak obe veci mi prijdou logicke a bezproblemove. nakupovani - strasne moc vjemu a zaroven i lakadel a zaroven decko nesmi nic delat, jen sedet ve voziku nebo se drzet matky = strasne narocna dlouha situace, neco jako kdyz bych ja dospela mela stat jako Hradni straz nekde a nesmet se ani pohnout. Pokud to decko nedava, je kontraproduktivni ho tim stresovat, radsi to proste zaridit nejak jinak.
    (Tj k cemu je mi svoboda zatahnout decko do nakupaku, kdyz z toho jsou dva hysteraky a zkazeny den.
    Do filharmonie ho taky neberu.)
    Pliny ve ctyrech letech - kdyz nesundal pliny "normalne", asi ma holt nejaky zasek na tom, a pokud ho budu stresovat, akorat mu zadelam na nejaky problem (neduvera k vlastnimu telu, psycho z toho ze se procura a ztrapni, nebo tak neco). Nutit decko sundat pliny nejak nasilim = nutit koktajici decko nejak nasilim mluvit, nebo tak neco...

    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: mně u Aldortový vadí, že vůbec nebere v potaz, že i matky mají právo na svobodu, že kdyby člověk jel jen podle ní, tak je utlačovaný. Problematický pro mě byla ta pasáž, že když dítě nechce jet nakupovat, tak se mu máme přizpůsobit a jet nakupovat bez něj ve volném čase (jakém volném čase?) a druhá pasáž o tom čtyřletým, co má plínky, protože je chce.
    ONA_MAKARONA: tak já hodně nosila a těšila zhruba do devíti měsíců, ale na to uspávání jsem naopak zvolila spíš Herodeskýho Estevila, který se mi osvědčuje. Moje děti mají velkou volnost, ale v zásadních věcech naopak pevné hranice, ze kterých neustupuju. Tělesný tresty spíše nepoužívám, ale u Tondy bylo období, kdy to s ním jinak nešlo, ale jestli to bylo pár na zadek jednou za týden. Na blbý řeči a (že jsem si jich vyslechla - ohledně toho, proč Tondu nevodím, když do 17 měsíců nechodil, proč mu pořádně nenařežu, že má ještě plíny apod.) odpovídám, že na to mám svůj názor a dělám si to po svým. Tečka. Nevysvětluju, neobhajuju se.

    Ad terapie pevným obětím - fungovalo to v období záchvatů vzteku kolem roku - on se třeba i v noci budil a měl vztek a to pořádný, na který nic nefungovalo, ale když se nic neudělalo, trval i hodinu, tehdy jsem ho objala, pevně držela, i když se vzpouzel a jemně se kolíbala a on se buď uklidnil nebo rovnou usnul.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ONA_MAKARONA: Gratuluji ke jménu, mám taky Ladu :-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Já vím, že se nemusím nikomu ospravedlňovat, ale když v tom žijete a takovéto lidi jsou součástí vaší rodiny, tak ať chceš nebo ne, prostě se tě to nějakým způsobem dotýká. Ono říct co je ostatním do toho je hrozně jednoduchý, ale ve finále je to celkem těžký úplně se distancovat od těch řečí a myslet si o nich svoje. Nebo aspoň u mě to tak je. Ale zase nechci, aby to vyznělo, že nějak bojuji s tím, jestli ji mám často chovat nebo ne, to vůbec, dělám si to podle svého, jak já to cítím a žádný hádky tím nevyvolávám:-) Je to jen takový další postřeh, který jsem měla potřebu sem napsat.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Proc se vubec nekomu ospravedlnovat? Oni si vychovavali / budou vychovavat svoje deti dle svych predstav, necht ostatnim nechaji ty jejich. Neslusne receno, co je komu do toho; slusne se to da taky nejak formulovat, aby druha strana pochopila, ze to neni tema k diskuzi (treba "ano, to je tvuj nazor, ja mam jiny" - a tecka, dal nediskutovat, odvest rec jinak, vzdy znova totez, az to vzdaji).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: kamarad z monte skolky vypravel o pripadu, kdy dite v afektu ukouslo matce nos, protoze ho pevne objimala.
    ONA_MAKARONA: taky mame dite v posteli a na plac reaguju hned, jak to jde. Ted uz to tak nehrotim a jdu klidne na zachod nebo rychle do sprchy, i kdyz fnuka, ze me chce, ale miminko jsem brala s sebou, aby me aspon videlo. Ze ji rozmazluju, posloucham porad a od vsech. Ale vidim, ze je v pohode, sama si hraje klidne i dve hodiny a ja chci, aby vedela, ze prijdu kdykoliv bude potrebovat. Myslim, ze to naopak povede k tomu, ze me nebude volat a dozadovat se pozornosti zbytecne.
    Co odpovedet, kdyz mi nekdo rika, ze jsem blba a pletu si na sebe bic, to nevim. Rikam, ze uvidime...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ONA_MAKARONA: ne, ma 18 mesicu, takze ani nemuzu jeste zodpovedne reportovat jak dopadlo obdobi vzdoru atd

    ONA_MAKARONA: na FB je plno skupin kontaktniho rodicovstvi, kde je tuna matek v podobne situaci jako ty: veri, ze neomezeny fyzicky kontakt deti posiluje a buduje jim duveru v svet, a starsi generace si klepe na celo. Tak se tam kdyztak spolcuj pokud ti to pomuze...
    Jinak ty to nemusis nikomu vysvetlovat, muzes se proste usmat a rict neco jako jak je ted supr doba ze si kazdej dite vychovava jak chce a ze ty to proste delas takhle. nemusis nic zduvodnovat kdyz nechces.

    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    YMLADRIS: A tvé dítě chodí už do školky?
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    YMLADRIS: Naše Lada s náma například spí v posteli (ne vždy, ale někdy ano), stále jí chovám, mazlím se s ní, nosím ji na sobě atd. Je moc spokojená a šťastná - a já od každého jen slyším, jak si na sebe pletu bič, jak bude pak rozmazlená a že k ní nemám chodit hned když brečí, atd. No prostě někdy je to fakt na ránu, jako já si z toho nic nedělám, jen jsem už lehce unavená, každému vysvětlovat svůj postoj a proč to tak dělám. Mrzí mě, že jsou v tomhle lidi tak nepokrokový. Tu volnost bych ji taky ráda poskytovala co největší, ale samozřejmě nějaké meze tam být musí. Náš známý psycholog tvrdí, že jakmile dítě ztrácí hranice, co může a co ne, je pak značně zmatené a vůbec mu to neprospívá. Musí vědět, že rodiče ho ochrání, že se na ně může spolehnout, takže musí pociťovat, že je jakoby někdo "nad ním". Tak nějak to vysvětloval. Ale nevím no. Je jasný, že každé dítě je jiné a tudíž každá ta výchova je jiná... Partner měl hodně volnou výchovu, ale zase šíleně málo emocionálních projevů, vůbec se jako malej s rodiči neobjímali, nedávali si pusu na dobrou noc atd... a je to strašně na něm poznat, jaký teď má k mámě chladnější vztah a on sám má problém dávat své city najevo.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    YMLADRIS: Neupřesním, jsou to jenom nějaké dojmy z médií. Na wiki je zmíněna nějaká kauza z roku 2010 a v souvislostí s ní proběhl nějaký rozhovor s JP, kde se tak dlouho upřesnovalo, pro koho a jak je to vzhodné, až nezbyl nikdo. Ale uložené to fakt nemám.
    Terapie pevným objetím – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Terapie_pevn%C3%BDm_objet%C3%ADm
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    http://www.ceskatelevize.cz/...porteri-ct/211452801240040/obsah/173703-sporna-metoda-pevneho-objeti/ - tady je jedno video právě o terapii pevného objetí, ale je to z roku 2011.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ONA_MAKARONA: jo no ja jsem na tom podobne, pred rokem jsem tez hledala nejake vzorove rodiny, ale zatim spis nic. Pripada mi, ze si to stejne kazdy musi poresit dle sebe. U nas nevidime problem v tech aldortovskych Laska (fyzicky kontakt, pozornost, prani) - Emocni bezpeci (neperzekuovat emoce) - Sebevyjadreni (nepotlacovat vyjadreni), v tom jako na pul punkeri a hipici nemame problem, zatim fakt neresime "co tomu kdo rekne" atd. Otazna ja ta dalsi potreba Moc/Samostatnost -- jak aldortova nechava decka fakt aby si vice mene delaly co chteji samy a naopak nedelaly to co delat nechteji. Jak to vyladit s nasi kulturou. Ja zatim verim a dle montessori se mi osvedcuje, ze kdyz ma decko tunu zazitku prinasejici naplneni tech dalsich potreb, tak je celkove saturovany, a nedela mu (takove) potize se dohodnout, pockat, vydrzet, atd. Nechavame mu co nejvetsi volnost a ono "za to" spolupracuje, kdyz volnost neni mozna nebo je krajne nezadouci.

    Ale co presne kdy a jak, to asi nezjistis jinak nez praxi s tvym konkretnim ditetem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DA_NIELA: upresnis, to mne zajima? (jak to zpochybnuje pripadne cim nahradila)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam