• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Ne dítě to nedává, ale já si nemyslím, že je špatně, když se dítě setká s něčím, z čeho je nešťastné a že na to nemá. To je to samé, že prostě nechávám dítě, když se učí chodit. Ono se prostě učí, že ostatní lidé mají taky své potřeby a nejen ty základní. Ono si časem zvykne, že maminka někam chodí, že chodí do školky, i když by ten den šlo radši do bazénu a nemyslím že ho to poznamená.
    KOTENCE: Tím myslím, že ve skutečném životě člověk musí dělat, co se mu zrovna nechce, stávají se křivdy a z 90%,není po jeho.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MARKYSHA: Jenze co je skutecny zivot? Ja se jako mala divila, ze jsou i tatinkove, kteri chodi do prace v dzinach misto obleku. Pro kamaradku je zase skutecnej zivot takovej, ze penez nikdy neni dost a doma se kouri. Oboji podle me je skutecnej zivot. Bohuzel/bohudik se vetsinou deti v dospelosti v tom zivotnim standardu vyznamne neposunou - tim ani tak nemyslim financne, spis co se tyka spolecnosti.
    Aldort mluvi predevsim o tom, jak se (v lasce) vyrovnat s jakoukoliv realitou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA:
    MARKYSHA: jo tak toto je presne ten moment, kdy uz me nebavi to argumentovat tam a zpet, ze aldort neuci nejakou konkretni sadu opatreni, ale styl pristupu k deckam. ano mas pravdu ze ty nemuzes zit jako aldort kdyz nejsi ucitelka hudby s barakem na ostrove vdana za typka co te uzivi...

    ad proc by mel nekdo trpet, asi chaba metafora z moji strany, totiz na mise Lekaru bez hranic jezdi odhodlani lidi, kteri tam netrpi, naopak si v tom extremu tam uzivaji velkou smysluplnost toho co delaji, ze to opravdu pozitivne ovlivnuje zivoty, a ze par let vydrzi bez sve obvykle volnosti a komfortu. Pokud tam nekdo prijede a mysli ze bude zit jako zil v Evrope, tak pak trpi to jo, tak jsem to myslela.
    Psala jsi, ze matka chce odejit na konicek, dite to nedava, aldort by neodesla. Ano, neodesla. Ted pises "kdyz muzou byt docela dobre spokojeni vsichni", takze asi minis variantu, kdy matka chce odejit na konicek a dite to dava, pak by Aldort samozrejme odesla.
    Jinak vychovavat dite ze je Buh, to je asi ta hlavni chyba co delaji matky ktere se o aldort pokousi. Tak to neni mineno. Jde o to nenakladat na dite pozadavky, na ktere ma treba technicky, ale ne emocne (aby vydrzelo samo nekde, atd.)

    ale jak pisu, mne to nebavi obhajovat, proste s kym to nesouzni s tim nesouzni a hotovo
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A taky ono tyhle děti ze skleníku pak život neskutečně převálcuje, pak prostě něco musí. Navíc Aldort něco káže, ale její zaměstnání je i koníčkem a slučitelná s dětmi, takže ona se ničeho nevzdává, dělá co ji baví. Ona nemusí být zavřená v izolaci s dětmi a žít podle jejich rozmarů, kdy děti to, co prosazují, ani nechtějí, jen zkouší hranice a pak jsou zoufalé, že "vyhrály" a řádí o to víc. Její děti pochází z bohatého prostředí a budou mít umetené cestičky a vlastně si skutečný život nevyzkouší.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: To byl vlastne takovej pripad. Holka od pulky hrat nechtela a bracha jo. Brachovi pomuze se s tim vyrovnat, ale holce pak nevysvetli (nebo to v knize neresi), jak pro priste s takovou situaci pracovat, aby byli spokojeni vsichni. Neco ve smyslu, ze je dobry si pred zacatkem hry rozmyslet, jestli chci hrat i v pripade, ze budu prohravat. Kdyby si takhle rozmyslela vychazku nekde na puli cesty, tak by sli vsichni zklamane domu nebo by dcerce pomohla se vztekem a donutila ji pokracovat? Ja osobne bych takovy rozmary nebrala pozitivne (o, jak je samostatna a nezavisla)...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: tak s tím ať jde teda do háje, nevím, proč by někdo měl trpět, když můžou být docela dobře spokojení všichni. A vyhořelá matka to myslím není to pravé ořechové. Navíc já budu léta dítě vychovávat v tom, že ono je nejvíc, ono je Bůh, jeho potřeby jsou nade vše a pak co....po těch pěti letech se vše změní, nebo po třiceti? ..navíc Aldort má trochu jiné ekonomické a pracovní podmínky a co potřeby dvou dětí, které jsou v přímém rozporu - např. mladší sourozenec má taky právo na výhradní pozornost matky, což se starším sourozencem nejde.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne tam chybi vice popsano, jak resi protichudne potreby vice deti (jeden chce sedet doma, druhej chce jit ven...). asi nejak na stridacku no
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: aha tak to uz nevim oc slo.

    Zatim mam dojem, ze Aldort se snazi decka naucit, ze se se svymi spatnymi pocity muzou vyrovnat, ze jednodussi je vyrovnat se s tim ze segra uz hrat nechce, nez hrotit sestru aby delala neco, co nechce. Ze on sam az nebude chtit hrat, tak se taky muze rozhodnout a nest pak dusledky. Ale explicitne to Aldort takto neuvadi, mozna je ji to jasny (frci si tu nezavislost)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: Jenze v tom priklade ta opravdova situace byla. Bracha z toho byl spatnej, ze se na to vybodla. Ale holce to asi bylo jedno a matka si ji v duchu pochvalila, jak je krasne samostatna. To mi prislo trochu prehnany.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: ano, reknou. Takze pak to bude opravdova situace, pomuzu te dotycne se s tim vyrovnat jak to boli a proberu s ni co asi tak udela priste. Je dost nepravdepodobny ze uz s ni nikdy nebudou hrat doopravdy, ze jo. Nebo ti jde o to uchranit ji aby ji nikdy nikdo nerekl Kravo?

    Moje vychova je prave cela zalozena na totalnim potlaceni vseho, hlavne aby mi nikdo nerekl Kravo. Uplne jsem se ztratila. Tak to pro svoje dite nechci. Snad to vyladim.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: no jasne. Ani to tak nemusi byt. Ja prave az tak moc nevim. Dost spoleham na to "jit prikladem", ale zase mi prijde dobry vyuzit konkretni situaci k obecnymu pouceni. Dat diteti nejakou zpetnou vazbu. Ve skolce/skole uz mu nikdo z vrstevniku nemusi vysvetlovat, ze spoluhraci ocekavaji dohrani hry. Reknou treba neco ve smyslu "jsi krava, uz s tebou nikdy nebudu hrat"...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: to rikas asi presne, "vychovne pusobeni". to aldort spoleha ze decko pobere ze skutecnych zivotnich situaci, rikat decku "kdyz se budes takto chovat budes neoblibena" ji asi funkcni neprijde

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: jo no nejvice vyrazne je to rekla bych na tom, ze aldort nenuti deti do skolky, pokud tam byt nechteji, ona je presvedcena ze dite nejvice chce byt s matkou

    mne to pripada trochu analogicky jako jet na misi s Lekarema bez hranic a proste rezignovat na 'evropu'. evropa neni. ted jsi dospela matka, zarid si zivot tak, aby to nestresovalo dite. ty se se svym utrpenickem typu pet let jsem nebyla tam a tam (kdyz to nepude) vyrovnas radove jednoduseji nez decko, pro ktere existuje jenom TED atd

    su zvedava :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Když to jinak nejde, nemám svobodu výběru, musím vzít dítě sebou, on je tam skoronikdo dobrovolně nebere. Ad plíny - s plenami ti čtyřleté dítě nevezmou ani do soukromé školky.
    YMLADRIS: Utlačovaná nebylo ve smyslu nakupování, ale třeba má matka dvakrát týdně koníčky a dítě to nedává, pochybuju že by Aldort odešla přes jeho odpor nebo je krásně, ale dítě se prostě rozhodne dřepět doma, ačkoliv předtím 14 dní pršelo, matka ví, že dítě bude chvíli prudit, ale pak si bude taky rádo hrát venku.
    ORIKA: Já třeba spoustu věcí aplikovatelných na průměrné české podmínky nenašla.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: Tak ty pliny ve ctyrech byly treba jedna z mych poznamek ke knize (poctive jsem si je delala, abych se ti k tomu mohla vyjadrit, ale nejak se k tomu porad nemuzu dostat :-). Jako chapu, ze tohle se dela tezko pod tlakem, ale ctyrlety dite by si ty pliny mohlo taky samo prat, kdyz je tak hrozne chce.
    Vubec mi prijde, ze tam uplne chybi to vychovny pusobeni. Treba holka, co nechtela dohrat hru, aby neprohrala. Chapu to reseni v danou chvili, ale chybi mi tam nejaky vysvetleni, jak to v kolektivu chodi. Urcite si na to muze prijit sama az s ni nikdo nebude chtit nic hrat, ale ja bych ji asi upozornila, ze to neni moc sportovni chovani a ostatni to vetsinou neoceni.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: jo, to zni logicky:-) me jen zajimalo, jestli v tech svych teoriich bere v potaz i mene obvykle modely rodin, kde proste neni vse jen cerne nebo bile :-)

    A jinak teda za me u nas na mladsiho v okamziku vzteku/frustrace zatim opravdu funguje to ujisteni, ze ho chapu, pojmenovani problemu a z nej plynoucich pocitu a nabidnuti naruce..nekdy to zabere skoro hned, nekdy "zuri" i pul hodiny..je to par dni co po me ve vzteku hodil nejdriv dudlik a nasledne i plastovou detskou zidlicku, do naruce nechtel, chodil kolem me, obcas do me bouchl, jecel..a nakonec se prisel pritulit..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: cili pokud decko jde nakupovat protoze "matka nehodla byt utlacovana" (jak pise markysha), tak to aldort vidi jako zbytecne si komplikovat zivot, protoze decko to proste vyvojove nedava. v tehotenstvi nespime na brise, v kojeni nechlastame atd., mame milion omezeni protoze jsme matky. Nutit decka prilis brzo chovat se disciplinovane jako dospeli, to je kontraproduktivni, jsou z toho akorat boje a potize. Je to tim jak je nase kultura extremne nezarizena na detsky zivel. Decka jsou opice z africke savany. Muzem je nutit aby zili nas dospely zivot, ale tim se na ne vrsi tuna bezmoci, na kterou reaguji tim vzdorem, vztekem, bojem... atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ORIKA: rozumim tomu tak, ze uplne stejne jako kdyz musis 'znasilnit' decko v jinych pripadech - napada mne treba pobyt v autsedacce kdyz je to fakt nutne atd. Mluvit s nim ze mu rozumis, snazit se mu to nejak usnadnit, potvrdit jeho pocity a pred nakupem a po nakupu ho nechat vylitat nekde ve svobode.

    Nemuzes decko uchranit veskere frustrace. Podstata je, byt 'na jeho strane'. Kdyz ma neco vydrzet, tak ho podporit a byt v tom s nim. Nenakladat na nej zbytecne a nestresovat ho kvuli tomu, kdyz ono to nezvlada (nakup by sel vyresit jinak, ale pro tebe je pohodlnejsi to neresit)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    YMLADRIS: a jaky reseni radi v pripade, kdy je zencka s ditetem sama, hlidaci prarodice nema, na chuvu nema finance..nakoupit musi, prinejmensim pro to dite..jak to ma podle aldort resit?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: aha tak obe veci mi prijdou logicke a bezproblemove. nakupovani - strasne moc vjemu a zaroven i lakadel a zaroven decko nesmi nic delat, jen sedet ve voziku nebo se drzet matky = strasne narocna dlouha situace, neco jako kdyz bych ja dospela mela stat jako Hradni straz nekde a nesmet se ani pohnout. Pokud to decko nedava, je kontraproduktivni ho tim stresovat, radsi to proste zaridit nejak jinak.
    (Tj k cemu je mi svoboda zatahnout decko do nakupaku, kdyz z toho jsou dva hysteraky a zkazeny den.
    Do filharmonie ho taky neberu.)
    Pliny ve ctyrech letech - kdyz nesundal pliny "normalne", asi ma holt nejaky zasek na tom, a pokud ho budu stresovat, akorat mu zadelam na nejaky problem (neduvera k vlastnimu telu, psycho z toho ze se procura a ztrapni, nebo tak neco). Nutit decko sundat pliny nejak nasilim = nutit koktajici decko nejak nasilim mluvit, nebo tak neco...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam