• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WITCHIE: souhlas. Na druhou stranu, si ti konvenčáci možná něco málo vezmou k srdci. Možná se dozví to, co si nechtějí (nebo se bojí) přiznat.

    Já teď řeším dilema, zda o výchově s partnerem mluvit (ujasnit si jak) nebo spíše mlčet a praktikovat.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    STAROJDA: jenomze se na to uplne zbytecne plytva cas a energie. K cemu? Odpurce se stejne nenecha presvedcit, takze clovek nicemu neposlouzi, a na co se obhajovat, k cemu to ma byt? Mne je uprimne srdecne jedno, co si kdo o mym pristupu mysli; co me zajima je sdilet, inspirovat se a inspirovat druhe, at uz v obecne rovine nebo pri reseni konkretnich situaci, ovsem na zaklade spolecneho vychodiska ze respektujici pristup funguje, muze ci ma fungovat. To ostatni povazuju za ztratu casu, resp. na to tu uz je x klubu, jak jsem uz rekla. Kvuli tomu nepotrebuju chodit do dalsiho.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    WITCHIE: privátní klub není dobrý nápad. Já bych se toho nebál, měli bychom být schopni obhájit naše zázračné metody i před trollama :). Znám to i z jiných alternativních klubů (např o vegetariánství), kde občas přijde nějaký chytrák a snaží se rozproudit diskuzi "kontroverzním" názorem.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Jako by tu klubu o "normalni" vychove nebylo uz xx :)) nechapu, co zastance toho konvencniho proudu "dite si ma zvykat na samotu" a "nevim jak jinak vysvetlit diteti ze to nema delat nez ho placnout" a "mam taky narok na svuj zivot a dite me nebude omezovat" vede k tomu chodit do dalsich a dalsich klubu ktere se zcela zrejme snazi probirat pristupy ktere jim nesednou, a donekonecna tam opakovat jak tyhle "alternativni" pristupy jsou nevhodne a nemuzou fungovat atd atp. Tak do tech klubu nelezte a chodte tam kde vam vsichni potvrzuji jak to delate spravne ne ( a vubec, kdyz jste tak presvedceni o tom ze to delate spravne, tak proc o tom potrebujete debatovat, co tu vlastne hledate za inspiraci?)? Opacne to funguje taky, bez vyjimky vzdy kdyz v tech konvencncih klubech o materstvi a vychove nekdo zmini jako reseni na nadneseny problem respektujici pristup tak ho ostatni diskutujicic vystipou jako smesneho hlupaka co nic nevi protoze bud nema zkusenosti nebo ma moc hodne dite.
    Byla bych fakt rada, kdyby existoval aspon jeden klub, kde by naopak meli jiste zazemi ti, co jsou z tech ostatnich klubu takto vystipavani, misto toho, aby zastanci konvencnich pristupu k vychove zamorili dalsi klub a diskuze se i v nem opet redukovala na "ne to nemuze fungovat, je to nesmysl, neni to potreba, moc badate, nasi se s nama taky neparali, blabla".
    Jediny reseni jak nevycerpavat lidi co chteji s detmi zit s respektujicim pristupem temito zbytecnymi debatami je asi zprivatnit klub/zalozit privatni, jinak to asi mozny neni, ostatnim je to proste prilis trnem v oku aby prestali mlejt porad tu svoji stejnou pisnicku.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tak GAISAKA si založil vlastní diskusi o výchově. Mám tak pocit, že se chce utvrdit v tom, že oni vychovávají dítě normálně.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    GAISAKA: To si vážně překvapen, že v diskuzním klubu o nevýchově, aldortové a dalších "netradičních" směrech výchovy tu jsou "netradiční" rodiče, co si tu navzájem honí triko kdo to dělá lépe? O tom je přeci celý NYX (a internetové komunity obecně). Takže spíš buď nadále konstruktivní a nepozastavuj se na smyslem klubu.

    GAISAKA: Zrovna cikáni jsou pro mě ve výchově docela vzorem. Samozřejmě jde o posunutou mentalitu (wtf mít dítě v 16ti), ale přístup mají imho o dost přirozenější a pro děti příznivější. Všimni si, jak cikánský děti milují a nedají dopustit na svoje rodiče. Možná je to dílem jakési citové otrokářství (zažil jsem scény, který by tomu nasvědčovali), ale spíš věřím tomu, že cikánský mámy kašlou na nějaký návody (dobré i špatné) a jdou na to srdcem. Navíc žijí v komunitách, které jsou obecně pro rozvoj dětí lepší než naše atomární rodiny.

    GAISAKA: za kousnutí facana? To je trochu nepoměr, zdá se mi :). Navíc mlácení do hlavy je obecně asi největší fail, no ne. To se snad říká i u nomální výchovy. Já to dělám tak, že když mě prcek bolestivě chytna za ruku svýma nehtama, tak mu udělám to samý. Nebo když mě tahá za ret, tak ho taky zatahám za ret - docela rychle zjistil, že to není uplně příjemné, ale dělá to dál a tak tak spolu bojujeme :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    GAISAKA: taky mi pripada, ze cokoliv si kdo o jake vychove mysli, co pouziva... z tvych prispevku moc respekt nevane, a to se mi nelibi...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GAISAKA: Facana dvouletýmu dítěti a mluvit o něm jako o psovi - za mě přes čáru. A myslím, že i jinde s tím asi taky moc nepochodíš Mně to "normální" nepřipadá.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Zvláštní na tom je, jak ty matky (rodiče), které to praktikují (nechat vyřvat dítě) se tě snaží přesvědčit, že tak to má být a že pak budeš mít megaproblémy až dítě bude starší apod. Jakoby se snažili obhájit svůj postoj tím, že ho doslova nutí ostatním. :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Tuhle metodu jsem zkusila jednou a vzdala po prvních dvou zařváních...já na to prostě nemám (řev dítěte je pro mě psychické týrání). Jak já nejsem moc na ty mimina, tak jsem si k tomu uspávání musela najít cestu časem. Chvíli mi trvalo se oprostit od toho tlaku, že dítě musí spát a já musím pracovat a ono mě zdržuje. Teď poslední rok a půl je to naopak skvělý, v posteli se tulíme, povídáme si...nikam už nespěchám...je to taková úleva.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ONA_MAKARONA: Jj, zapojil jsem se do debaty až tehdy, kdy jsem požádal o zaregistrování klubu o normálním rodičovství, bez těchhle píčovinek.
    Hezký den.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    GAISAKA: No tak zrovna ty rodiny o kterých jsem mluvila jsou absolutně "normální" (příčí se mi použít toto slovo, ale chápeš co tím myslím), finančně dobře zabezpečení s klidnou rodinou atmosférou.... akorát si prostě myslí, že tento styl výchovy z jejich dětí vychová poslušné, klidné a samostatné jedince. Co a jak praktikují jiné sociální skupiny nevím a ani nemám ambice to tady nějak rozvádět, o tom ta diskuze není. Pokud si myslíš, že je Aldortová, kontaktní rodičovství atd. uplně mimo, tak nechápu, co tu pohledáváš.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ONA_MAKARONA: Jasně. Máme tu i, ehm, třeba cigány, a ti praktikují uplně jiná rodičovství, že.. ,) Jde mi o to, že na nyxu asi nenajdu maminy z maloměstské garsonky, pro které by Al-Dortová byla vhodnou skupinou proe evangelizaci. Najdu tady, jaksi, jinou sociální skupinu. Která, jak doufám, je schopná na základě objektívního studia primárních a sekunárních pramenů odvodit, že Montesóri apod. vykazují výsledky a jsou určené pro under-the-line děti, třeba.
    Ano, takový lidé existují, ale dát jim Al-Dortovou a podobné metody je jako udělat z nich affiliate na hrnce Zepter.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    GAISAKA: A jenom chci upozornit, že já nepatřím do skupiny následovníků Aldortové, snažím se z každého vzít něco a ještě donedávna jsem vůbec netušila, že existuje, tak prosím neškatulkovat :-)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ONA_MAKARONA: No, jak to funguje.... Bobeš nežere, má dva roky, kojí se tak na 3/4 a občas něčeho zobne...s tím nic neuděláme, občas mu chutná víc, občas ne. Když udělá něco opravdu ne-e, jakože kousne svého nebohého otce někam nad ledviny, tak dostane malýho facana. Dostal ho doteď za život tak třikrát, pětkrát. Jinak nějak nevím, co o výchově říct, řešíme, že nežere, jinak ať si dělá vícemnéně co chce. Proto mi to všechno tady přijde tak pitomý, prot děti pod +- tři roky.
    Nevi, no.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    GAISAKA: Tak to musím oponovat, sama znám 2 rodiny, které toto praktikují. Vlastně znám více lidí, kteří nechají miminko vyplakat, než těch, kteří praktikují ono kontaktní rodičovství, je možné, že se pohybuji v blbém prostředí, ale možná taky ne a možná to až takový urban myth není..
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ONA_MAKARONA: Tohle je urban myth. Takhle žije mizivé procento populace. Je to mind-bud zasetý Al-Dortovou a následníky. Tvoříte si umělého nepřítele.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    GAISAKA: Tak nám zde nastiň, jak to u vás funguje.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YMLADRIS: Tak prijdte nakouknout k nam, ze i bez kontaktiho rodicovstvi atd. lze deti vychovavat bez toho, aniz by byla podrezevana jista zminovana vetev,)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    YMLADRIS: Tohle hrozně prožívám a až mi to vehnalo slzy do očí. Je to tragické, že většina populace tento postup "jen ať se vyřve, aspon bude mít posílený plíce" nebo "no to si hold musí zvykat,že tu máma pro něj vždycky nebude, neboj ono ho to přejde".... bere za vlastní. Já pro toto pochopení nemám a v tomto s tebou plně souhlasím. A hlavně se musí ta máma sama trápit, když slyší plakat své miminko, ale kvůli nějakým odborným radám, to musí vydržet a nejít za ním, no na palici!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam