• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: Na jednu stranu nám to mužům vyhovuje, že se žena postará o výchovu, zjistí si potřebné info, ale na druhou stranu pak v některých případech nelze do výchovy uplatnit to dobré co nám bylo vštípeno.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Každý chlap to rozhodně neřekne. Můj muž se třeba na spoustu věcí chodí ptát mě, až mě to někdy rozčiluje a říkám mu, že snad je taky rodič a má vlastní hlavu. Jednou jsme se spolu o tom bavili a vylezlo z toho, že prostě uznává, že díky našemu tradičnímu domácímu uspořádání (já jsem s dítětem doma, on chodí do práce) mám víc zkušeností i víc času studovat tu teorii a on nevidí důvod nepoučit se z nich a zbytečně opakovat chyby, které já už jsem odhalila, nebo objevovat postupy, které já už jsem objevila. Samozřejmě to pak aplikuje po svém a neznamená to, že by se vždy ve všem podřizoval. Ale tu základní "filozofii" tak nějak pobral ještě pted tím, než se dcera narodila, protože jak jsem v těhotenství četla a sbírala informace, měla jsem potřebu se o to s ním přirozeně dělit. A tak to vpodstatě funguje i dál.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MALA_MISIA: Taky si nedokážu představit život s dětmi v Praze nebo jiném větším městě. Hlavně v létě v těch rozpálených králíkárnách je k nevydržení - a to nemluvím o koncentracích oxidů dusíku a síry a jiných sraček v ovzduší, které děti denně vdechují. ale to je na jiné téma. Komunitní způsob života je to co nám dnes moc chybí. Ale bohužel nejsme na to připravení :-(
    STAROJDA: Problém je imho v rozdílné výchově partnerů. Což o to, starost (plínky, jídlo, uspávání) o děti mi přijde samozřejmá - tam většinou není třeba ani domluva - to funguje většinou tak nějak intuitivně. Můj dotaz spíše směřuje k té filosofii výchovy - já to mám prostě tak, že sem více hozený do alternativy. Pozoruju, že čím jsem starší, tím více tíhnu k tomu myslet a dělat věci jinak. A to nejen ve vztahu k výchově. Jenže jsem s dětmi pochopil, že to není o mně, že se člověk holt musí přizpůsobovat a dělat kompromisy - aby zachoval rovnováhu v rodině. Jenže to se pak těžko prosazují ty alternativní věci :-)

    Každý chlap řekne, že na rozhodování mají stejné právo žena i muž, jenže v reálu stejně je to žena, která točí kormidlem.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Já se ještě teda vrátím k těm snům o vesnickém životě beze strachu, že mi dítě nekde zajede auto, které tu rozvíjel Keiken. Já vyrústala v Beskydech v baráku u lesa, takže jsem celé rané dětsví běhala se 2 staršíma sourozenci, kde a kdy se mi zlíbilo i po širším okolí dědiny a výchovu (nebo právě volnost) dítěte tu v Praze si zatím neumím vůbec představit a nevím, jak to dopadne. Kazdopádně s mužem přemýšlíme o tom, že se časem přestěhujem třeba na okraj Prahy do sdíleného rodinného domu s dalšími lidmi/rodinami - každý svůj obytný prostor, sdílené aktiviy a péče o zahradu. Už dávno vím, že kvůli mému lehkému pedantsví na pořádek a vracení věcí na své místo bych se z opravdově komunitního bydlení zvencla.
    A teď k věci : už pár dnů přemýšlím o tom srazu, o tom, co mi teď v životě s miminem chybí a jsou to fakt ty rodiny a lidi, co smýšlí podobně, nebo aspoň prostě maj stejné trable a radosti(s dětma). A rádá bych třeba jednou/dvakrát tydně udělala domácí setkání. Vařím ráda a dobře, ale pro sebe na to vždycky kašlu, takže by mě bavil model : sejdeme se třeba s dalšímí pár matkami/otci a jejich dětma u někoho doma, jeden oběd, jedna práce, starší prcci si hrajou (spolu), malá mimina řvou a chechtaj se taky spolu /nebrat doslovně/, pak se uklidí binčík, zajde se ještě třeba na procházku a nazdar. Celé v duchu respektuj a buď respektován..
    Aby to fungovalo, je potřeba asi hledat déle (aby se nasli lidi, co si sedej :) ), tak snad prvně nějaké setkání v Divokých matkách nebo Nudném otci a zkusit to? Třeba v sobotu 17.1?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEIKIN: velmi dobrá otázka, která má jistě tolik možných odpovědí, kolik lidí odpovídá.

    Podle mého pohledu má na výchovu a rozhodování stejné právo matka i otec. Jak říká i můj táta (nyní děda) "kdybych mohl kojit, tak i kojím". Takže se mi nelíbí, že by matka měla právo veta a měla i nějak větší pravdu v tom, co je správně a co ne. Samozřejmě je ale na místě partnerská domluva v tom, aby výchova byla konzistentní a nebojovali rodiče proti sobě.

    Zažil sem právě ale názory, že matka má výhradní právo na rozhodování o dítěti. S tím rozhodně nesouhlasím. Už tak má otec pocit odcizení a kdyby ještě měl uměle zamezeno rozhodovat, tak je to citelná rána na přirozenou ješitnost. Nepřijde mi to správně, ale vím že je to hlavně můj pocit. Jsem tedy rád, že to žena vnímá podobně a nechá mě spolurozhodovat.

    PS: spolu s právem na rozhodování o dítěti by měl otec přijmout i další odpovědnosti! Takže tedy přebaluju, vařím, v noci k dítěti se budím a podobně.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KEIKIN: hele, mně třeba dítě od jistý doby mobil bere/jančí, když na něm něco datlím - když jí ho dám, poměrně záhy ho někam zahodí a nezájem, myslím, že prostě nechce, abych do toho vejrala, takže s ní už toho fakt moc nepřečtu a nenapíšu :-).

    A oblíkám asi taky dlouho, zkusím někdy změřit, akorát já to kouskuju - svleču ji, nechám chvíli běhat bez plíny, sama se částečně obleču nebo nachystám, co je třeba vzít ven, pak jí dám plínu, punčocháče, zas ji chvíli nechám a věnuju se svýmu vypravení... zjistila jsem, že prát se s ní nechci a neumím (nepřeperu ji), tak jsem si nějak zvolila takovouhle cestu.... výchovný to asi není, uvidíme, jak to pak půjde se dvěma, holt dělám, co můžu
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Holky jak je to vlastně z výchovou dětí z pohledu partnerského. Platí to, že matka (pokud je na mateřské) rozhoduje o směru výchovy dětí ? Jak může partner, který přijde z práce později domů ovlivnit výchovu ? Nechávají muži výchovu záměrně na ženě, aby to nemuseli řešit ? Klasická výchova VS. alternativa.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: Já 8 minut, muž půl hodiny. Myslím tím na ven s punčochama, kombinézou apod. Naše ročníAlenka se totiž, když jí nezaujmeš u toho svíjí, dělá hvězdici, nebo hadrovou panenku, když jí dáš jednu ruku do rukávu, druhou vyvlíkne, umí se kompletně svléct, včetně druků a zipu. Už se dokázala svléknout komplet do naha, včetně plínky a obsah začít jíst během pěti minut. Ona by prostě nejraději chodila nahatá a zimní obečení nesnáší. Muž u toho řve, pere se s ní a já s ní blbnu a jsem rychlejší.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: Tak náš malý ve dvou letech bojuje se stříháním u nohou, zatím nic nepřijal. A protestuje vždy když vidí nůžky. Musíme ho stříhat dva.
    MARKYSHA: tvl o dvanáct minut a jak dlouho oblíkáš dítě ? To je trochu moc ne ?
    MALA_MISIA: psát se dá i s dítětem na klíně, což je běžné. Navíc dnes už můžeš psát z mobilu apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALA_MISIA: jo jo, setkavani taky vidim jako logicky dalsi krok, rada bych aby decko melo casem vztahy se nejakymi detmi vychovavanymi podobne, s lidma co detem vychazi vstric, neoblbuji je, vazi si jich a zaroven jsou pravdivi. zatim to neni trivialni nalezt :)

    v brne nej herna je Nase hriste, resp. neznam zadnou srovnatelnou. zrejme ted v zime tam budem pravidelne chodit v 17.30, kdyz by se nekdo chtel socializovat, pres cely ctvrtek by tam mely/mohly byvat lidiz Kojici guerilly (skupina na fb), nepravidelne jak to komu vyhovuje
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zajimava knizka, zatim jsem necetla. podlesni dobou jsem na nyxu videla ze lidi zaujal blanton a jeho Radical honesty (jak zpusobujem utrpeni tim ze zastirame) a koukam ze ma knihu o rodicovani
    The honesty and openness of the author himself about his own children is combined with the wisdom gleaned from years of work with people suffering from how they were raised. This book does no less than create an entirely new blueprint for parenting. It's for people who really want to transcend the limitations of the family and culture in which they were raised. It is based on decades of work with thousands of individuals and families, as well as the most recent scientific research on brain physiology, biochemistry, cognitive theory, evolutionary theory, cultural anthropology, and psychological growth and development. The goal of this book is to show parents how to parent consciously, so they can prevent crippling their children in the same ways they were crippled in their own families and schools. It goes into intricate detail about how human minds get built, how they function, and how they malfunction. It gives practical examples of what to attend to with children from the beginning of their life, and how to be with them as they grow. And it rants eloquently against the cultural limitations that make us blind to how we re-create suffering, so we can nurture our children in a way that allows them to remain playful and curious all the way into adulthood.

    His seven steps to being a parent are:
    1. Completing what has been incomplete in your own life, particularly with your own parents
    2. Forgiving your dysfunctional culture
    3. Gaining a new perspective on being a human being that transcends your culture
    4. Coming to a clear understanding of how the brain and mind work
    5. Learning how to create creators by not blocking creativity
    6. Getting good at envisioning possibilities
    7. Integrating and applying what you have learned from outgrowing your parents and your culture

    The short version: All you have to do is grow up and at the same time never get over being a child.

    Radical Parenting: Seven Steps to a Functional Family in a Dysfunctional World: Brad Dr. Blanton: 9780970693822: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Radical-Parenting-Functional-Family-Dysfunctional/dp/0970693826/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MALA_MISIA: Bylo mi taky 24, když prožívala moje malá 1.rok života (teď jsou jí 3). Cyril je pěkné jméno! V Praze chodím ještě docela ráda do Divokých matek v Karlíně, v Nudném otci jsem ještě nebyla. Mezi mými vrstevníky ještě taky není moc dětných, někteří teprve dostudovávají či plánují děti. Kdyby se domluvil nějakej sraz, jsem klidně pro.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    MALA_MISIA: A Cyril je moc pěkné jméno, bylo jedno z mého výběru kdybych měla kluka:-)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    MALA_MISIA: Tak to máme hodně podobně, je mi taky 24 let a kolem sebe mám více méně lidi, který o nějaké Aldort, nevýchově atd. nemají ani páru, takže je to celkem těžké si stále udržovat pozitivní přístup a nadšení, ale snažím se a samozřejmě nemám ve všem jasno a stále tápu, hledám, zkouším a učím se, ale to budu asi celý život :-)


    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Achjo, vy jedete! Už třetí den se snažím diskuzi dočíst, a pořád to nejde! :D.. Mam doma skoro 3 mesičního Cyrilína a teda, pořád se mi honí hlavou, kdy máte čas na to to číst a psát, vy rodiče kontaktní!
    Jinak, jsem za auditko ráda. Je mi 24 a taky si připadám na mnohé otázky sama, a rádá byc se dostala do styku právě s lidma, co přemýšlí o aldort, přemýšlí o (ne)výchově svých dětí, mají touhu být laskyplným a citlivým rodičem a nejen šup šup, jedem jedem, výkon etc. Ale víc, než sedět na netu a nemoct se dočíst konce diskuze přemýšlím o společném setkávání.
    V Praze, nedávno objevený Nudný otecn na letné! skvělé místo pro rodiče rozvrkočených starších dětí /herna!/a já se tam taky cítím fajn, bez toho anižby se na mě obsluha koukala blbě, že kojím/přebaluju prtě nebo pláče u oblékání čepičky, nebo soukání do šátku. Což takhle se sejít, pokecat o všem možném, poznat se a navázat vztahy? Třeba toho máte plné kecky, já jsem ve svém širokém okolí jedna z mála, co má děti a ne se všema, co je mají, si sedím v názorech na jejich opečovávání. Sory za OT. Aldort zacinam cist, koncept kontinua za mnou, nevychovu jsem shledla, co bylo free. Jsem cerstvy rodic, mnoho otazek, ujasnovani si pozic a tak. No jo :)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MARKYSHA: Určitě Ti mamka moc chybí...

    Myslím, že je dobré přebírat vzorce dobré - např.jak Ty píšeš, úzký vztah... My tady mluvíme především o těch vzorcích negativních, ale máme i ty dobré... Samozřejmě chápu, že ten pojem "zdravý" je pro hodně z nás něco těžko představitelného a ještě hůře dosažitelného.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    YMLADRIS: samozrejme, ze to tak je. ja mam jeste navic pocit, ze u nas to je umocneny tim, ze mama je jedinacek, ja jsem jedinacek, takze ta pozornost tech rodicu (prarodicu) se proste nerozlozi + ta geograficka blizkost nasich bydlist... moje mamka do 49 let bydlela o vchod vedle od svych rodicu (ted v tom byte, nastesti docasne, zijem my), rozvedena s ditetem, jeji otec se pasoval do role, ve ktery zastaval "jedineho muzskeho smecky" (dost patologicke) a mama tak donedavna zila zivot dle svych rodicu a "pro" svoje dite.. uz jsem v tom nemohla existovat a odjela na druhej konec sveta. tehotenstvi me sem zpet zavalo.

    rada bych mela vic deti..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Jak tady probíráte ty závislosti máma-děti apod. Tak já jsem na mámě závislá po psychické stránce nebyla, vypadla jsem při první možné příležitosti, ale když půl roku u mě vlastně umírala, tak jsme si vzájemně objasnily všechny bolesti a nedorozumění, já ji poznala, pochopila, odpustila, byly jsme si nejblíže co kdy s kým....a umřela. Zbytek jsem pochopila, když jsem sama stala matkou. Ale je to skoro pět let a já s tou smrtí nejsem srovnaná, cítím se, že mi někdo dal na vteřinu něco nádherného a pak mi to vyrval z ruky. Měsíc po její smrti jsem zjistila, že čekám Tondu. Chtěla bych mít s dětmi podobně blízký vztah, ale zase si nepřeju, aby na mě v dospělosti byly závislé. Taky bych nikdy nechtěla, aby měly pocit dluhu. Chtěla bych s nimi mít prostě zdravý vztah, což je něco, co netuším, jak výpadá, tak se snažím intuitivně, ale zaky se v tom plácám. Jak tady padlo, člověk by se neměl za chyby trestat pocity viny, ale poučit se a jít dál. Žít hlavně přítomností, nekoukat do minulosti, nebát se budoucností.
    LYDI
    LYDI --- ---
    YMLADRIS: tak ted jednou jak sem psala, lepila sem knizku a zrejmne ji hrozne chtela. dam ji jinou nebo ne? kdyz si cistim zuby tak chce hrozne muj kartacek. to sem ji vlastne (stare zvyky :D) nabizela jiny ale chce jen ten co mam ja. tak ji necham rvat, v klidu si docistim a pak ho muze mit. a nebo ma mobil (moc ji mobily nedame, ale treba byl nekde, kam dosahla treba...) tak ho seberu... a asi ... necham vyrvat? ono se to rika tak lehce, hur se to dela :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEMESISS: napisu zas nepodlozenou spekulaci, je v necem podobny jak tvoje mama zije hrozne moc skrz druhy, a to, ze tebe tak moc dere co na tebe rikaji druzi (ze musis zduvodnovat svou vychovu a td)? Da se rict ze v nejakem smyslu taky zijes prilis skrz ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam