K té nedávné debatě o rozdílnosti přístupů v rámci širší rodiny - mám tady od středy tchýni a už z toho občas rostu a musím se hodně kousat do rtu, abych jí něco neřekla. Teď si tady s Malvínou prohlíží jakási leporela. Já být Malvínou, cítila bych se jak u zkoušky (kdybych ve dvou letech věděla, co to je). To je pořád "Ukaž mi, kde je kočička. Ukaž, kde má oči. A kde je domeček? Áno, správně, a kde ještě je domeček? A kde má okýnko? Tady, tady je okýnko, jasný? Je ti to jasný?" A Malvína jenom mechanicky natahuje prst, ukazuje na příslušná místa a říká "toto". A já z toho rostu.
Nebo ráno. Babička si vzala Malvínu z ložnice, já ještě zůstala v posteli (babička je tu především proto, že jsem nemocná). A zpoza dveří slyším "to jsou blbé schody, po těch nemůžeš sama, počkej, babička tě vezme". Jo, máme mlynářské schody, většině lidí dělají problémy, než si na ně zvyknou, tchýně po nich moc chodit neumí, ale je tu sakra už tři dny a ne poprvé, už po nich Malvínu viděla jít mockrát. A stejně... nezvládneš, radši tě vezmu. Přitom Malvína po těch schodech v roce lezla, v roce a půl chodila za ruku a teď už je bez problému zvládá jenom s pomocí zábradlí.
Že Malvínu pořád krmí, dělá za ni spoustu věcí, které bez problému umí sama, při hraní jí diriguje, co má dělata podobně to už jsou jenom třešničky na dortu.
Nechci tchýni nic říkat, jsem jí vděčná, že je ochotná přijet, když potřebujeme a že má s Malvínou fakt hezký vztah. Ale tohle jsou věci, při kterých si vždycky říkám, že pravidelné hlídání (jakože třeba každý den, když bych chodila do práce, jako měla jednu dobu švagrová) bych od ní fakt nechtěla. Takhle jednou za čas si říkám, že se to vstřebá, že dítě si ty rozdílné přístupy přebere, ale při pravidelném hlídání už bych měla strach, co to udělá.