• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: Imho by měl nejstaršího řešir otec a já bych mu asi na rovinu řekla, že si prostě nejmladšího vychovávám po svém a rozhodně bych ho jen kvůli němu nějak neokřikovala jinak než bez něj. On to vlastně není tvůj problém, protože je to spíš konfrontace toho nejstaršího s jiným typem výchovy, který mu vlastně připadá lepší, ale nemůže si to přiznat, protože by jakoby "zradil" mámu.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: Uvědomuju si, že tohle vlastně dělám zcela přirozeně i Malvíně v jejích dvou a půl letech. Máme zavedený uklidňovací rituál - pochovat "jako mimi", to znamená v leže v náručí. Často si o to řekne sama, když ne, zeptám se a reakce bývá kladná. Někdy chovám sotva půl minuty a ona hlásí, že "už ne mimi" a vesele odchází, někdy musím chovat déle, ale funguje to prakticky na všechny frustrace, křivdy a vzteky. Občas si ale o chování řekne v pro mě nevhodné situaci - když mám ruce od těsta, není si zrovna kam sednout (ve stoje ji už s pupkem v horizontální poloze v náručí neudržím), řeším problém se psem... Takže řeknu "ano, pochovám tě jako mimi, vydrž až..." a ona fakt vydrží. Někdy u toho čekání brečí, ale dost často ani to ne, jen chvílemi připomíná, že chce být mimi, tak já zopakuju, kdy to bude. Vlastně se takhle přirozeně učí tu ventilaci frustrace odložit, aniž bych se nad tím doteď takto zamýšlela a dělala to vědomě.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: pro větší komplikovanost, nejsem matka nejstaršího :-) Ale jinak, souhlas, žárlí, pokud ne na moji pozornost, tak na pozornost otce, o kterou ho malé dítě připravuje, minimálně částečně.
    Svým dvěma velkým dětem (15 a 17) se věnuju i jindy a jen jim, třeba právě tím společným kafem, s jedním jdu dneska do divadla a tak - což cítím jako fajn a jsem ráda, že to potvrzuješ, část času jen pro každého z nich.
    Nejstarší (18) je trochu problém obecně a malého prudí občas si jen tak - což jsme poslední měsíc trochu rozklíčovali, protože z něj začalo padat, že jsme moc mírní na všechno mu tolerujeme, kdežto jeho matka řezala a on to považuje za správné, jak nám řekl, podle nás ho to spíš trápí, ale logicky to nemůže přiznat. Ale říkal, že se svou matkou naši výchovu nejmenšího často řeší. Jeho sestra (16) s B problém nemá, i se mu hezky věnuje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNAWA: (prosimte toto hrozne nemam rada, nadnaset svoje laicke predstavy zkusenym vicedetnym matkam, ale tak pro pripad ze by to treba zaujalo...)
    Prijde mi to, ze malej je v pohode - vyjadruje pocity, matka je pri nem, neni problem.
    Nejstarsi - teorie - je frustrovanej pac jako by zarli, ze malej dela bugr, takze on nema k dispozici dostatecne mnozstvi matky. Uvaha: chodit s nejstarsim pravidelne na rande, jen vy dva, mluvit s nim jako s nejstarsim (nee prvoplanove do nej hucet aby nechal maleho bejt, ale proste ocenit jak uz je nejstarsi velkej a zralej a taky mu byt uplne a pravidelne k dispozici, nasledovat co on chce, zda povidat nebo neco spolu delat, nebo...). Treba by pak pro nej bylo snesitelnejsi maleho neprudit.
    Pokud to ale ma jako babicka Kotence, tak tomu rozumim tak, ze nejstarsi nesnasi vyjadrovani pocitu obecne? Prudil by maleho i kdyz by zrovna zadnou potrebu klidu na hovor s matkou nemel?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL: my rodiče to neděláme, sourozenci občas ano, zvláště někteří... B ví, že zásadní je to, co říkáme my. A jo, já mu to pak vysvětluju, věnuju mu o hodně víc času než ostatním celkově, takže si troufám tvrdit, že on to nakonec zpracuje dobře.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANNAWA: No jasně, a myslím, že je i dobrý, když se to dítě naučí to vypuštění své frustrace odložit, nebude mít vždy po ruce někoho, kdo by to s ním probral, prožil, hned teď. Chvíli se s tím bude potýkat samo, hledat samo řešení, samo pro sebe si vnímat ty pocity, snažit se s nimi pracovat, nějak je uchopovat. To je potřeba. Hlavní je prostě to dítě neshazovat, nesnižovat, nevysmívat se, nenadávat do zlobičů, netrestat, ale říct něco jako, že chápu, že se teď cítí tak a tak, ale řekneme si to později, teď se tady věnuji něčemu/někomu jinému (neříkám, že to zabere a dítě přestane a odloží to...ale aspoň bude vědět, že matka o něm ví a bude se mu věnovat).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: tak většinou si to odbulí u toho stolu, já ho utěším tam, protože sedí vedle mě, ale jeho nejstarší bratr ho okřikuje asi jako Kotence babička.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNAWA: a jak to delate ted?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: já to řeším bez vztahu ke Kotence babičce, zajímá mě řešení pro můj případ - já právě vyrostla v rodině, kde se pocity najevo nedávaly v podstatě vůbec, ani dobré, ani špatné, což považuju za pitomé a traumatizující.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNAWA: rozumim. Ta Kotence babicka ale neresi, ze dite obtezuje sourozence. Resi, ze je necivilizovane davat najevo pocity, ze se ma za to stydet (nepredvadej se!). Dite je jedno a ma 18 mesicu. Z toho presne jsou ty vklady do zivota typu "citim se jako debil a nerozumim vlastne proc"
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: nemůžu to udělat velkým dětem, které dorazily ze školy a taky se mnou chtějí mluvit, nebo tedy právě mám pocit, že na to mají právo. A to si nemyslím, že jsem člověk, který by pořád říkal "to nejde". On tedy B nakonec nepotřebuje brečet 20 minut, většinou se sám dostane do pohody podstatně dříve a obecně extra nebrečí, protože asi ty frustrace moc nezažívá. Ale výchovná teorie, která lze použít právě pouze na jedno dítě, mě trochu uvádí ve zmatek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNAWA: tak presne kvuli temto "neresitelnym" mam jen jedno dite... cili muzu snadno napsat, ze kdyz by moje jedno male zazivalo co popisujes, tak s nim jdu nekam vedle/ven/bokem/do koupelny a pritulim ho a necham ho rvat treba 20 minut v tahu. Plac opravdu hodne odplavuje frustraci obecne.
    Napises-li "ano ale ja tam mam ctyri, takze nemuzu resit jen jedno v koupelne", tak nemam co dal rict. Ano tak ho nejak umlcis protoze je to nutne. To prezije. Dulezity je jen vedet, ze nedokonceny plac/rev/potlacena frustrace je proste jen odlozena a ze pri blizke vhodne prilezitosti (z tveho pohledu i z nesmyslneho duvodu) to pude zas ven
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: já jsem myslím vůči dětem enormně vstřícná a co si myslí a říkají ostatní je mi celkem jedno i je umím odrazit. Ale zrovna s tím "můžeš si řvát, kolik potřebuješ" se tedy srovnat nemůžu. Nebudu dítěti tvrdit, že přehrává, nakonec si to nemyslím, vím, že jeho frustrace je v ten moment opravdová, ale jak bys řešila situaci, kdy jste všichni doma jako u nás - tedy oba rodiče, čtyři velké děti (15+) a čtyřleté dítě, které je frustrované z toho, že je tam moc lidí a konstelace komunikace je jiná než hodiny předtím, protože jdeme třeba jíst a i velké děti s námi chtějí mluvit a něco důležitého probrat, což řev toho nejmenšího činí nemožným. Já si myslím, že v tu chvíli můžu tu frustraci pochopit, dát to najevo, ale zároveň dát najevo, že teď jsou tu i ti ostatním (velké děti nemají ani zkušenosti, ale neznají teorie, ale prostě nechtějí, aby je malý sourozenec omezoval, na což mají taky právo).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TORUVIEL: Je to moc hezky zformulované do slov.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TORUVIEL: To jo, já to zatím řeším krabicí od banánů :) A jinak na sezení mně moc vyhovuje balón - dá se různě nafoukat, takže je buď výš nebo níž. Akorát turecký sed bude trošku výzva :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Nebo nějaký nízký stolek :-) Přeci jen, když člověk potřebuje třeba pracovat na pc (nebo něco psát), tak i když sedí na zemi, tak chce mít ten monitor ve výši očí (ideálně). My máme sice klasický stůl, ale potřebovala bych k němu nějakou nižší židli, protože na židli sedím v tureckém sedu a monitor pak mám moc nízko.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TORUVIEL: Říkám si každý měsíc že z příští výplaty si ten stůl konečně pořídím - no a tohle je inspirace, možná místo stolu nějaký menší koberec :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Dik za odpovedi. Ja nemam problem s nasima, tam, kdyz se mi nejaky chovani nelibi, tak jim to umim rict a vysvetlit. Horsi je to u rodicu manzela. Za prvy se s nima porad necejtim v rovnoceny pozici a za druhy jejich vychovny metody neznam, takze jsem casto nejdriv zaskocena. Kdyz jsem pritomna, tak jejich reakci ignoruju a reguju po svym. Nedokazu se v ty chvili ohradit a pozdeji neni prilezitost.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ORIKA: rodiče jsou naštěstí jiná liga, tohle píšu o našich babičkách, ne babičkách dětí. I když babičky dětí mají taky hitovky - např. dítě je rozverné, snaží se ostatní pobavit, dělá legrácky a už slyší: "nepředváděj se", "no ten se zas předvádí" apod...

    A moje "oblíbené" z dětství: "ty jsi přeci chytrý kluk" (ve smyslu "tohle dělat nebudeš" a "ty jsi přeci hodný kluk" - rozuměj "nevztekej se" a "ty jsi přeci rozumnější" = "ustup bratrovi")...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam