KOTENCE: Nějak jsem se s tím smířila. U nás je to podobné, jak píšeš, babička (tchýně) je učitelka (dokonce bývalá ředitelka), takže je taková autoritativní, všechny řídí prostě :-) Naučila jsem se většinu jejích řečí ignorovat nebo se jen usmát třeba nebo asertivně odmítnout. Inspiruji se u mého muže, který už taky na většinu jejích rad a řečí ani nereaguje (to není neuctivé, ona se prostě nezastaví, neustále radí, jak se obléct, co dělat, nedělat, kam má člověk jít, kam nejít, co si s sebou vzít a nevzít...dřív jsem měla pocit, že na to všechno musím odpovídat, něco na to říct...ale teď už nějak ne). Ale nerada jsem tam déle než den, dva...to z ní mám pak hlavu jako balón :-)
Tchán je mimochodem taky učitel...jeho metody nicméně radši nekomentuju, ten je ještě tvrdohlavější, než tchýně. Nedávno Bára nějak plakala, já ji utěšovala v náručí a on přišel, doslova jí vecpal bonbon do úst se slovy "na, a už myslíš na něco jinýho". Snažila jsem se mu něco říct, ale nějak "neslyšel". Když se začal vyjadřovat o metodě, kdy se vztekající se dítě strčí pod ledovou sprchu, jako o skvělé, tak jsem mu už něco řekla (že to považuju za neuctivé a nic neřešící), naštěstí se přidal i soused, co bydlí o patro níž, že s tím taky nesouhlasí (taky maj malé dítě). Tak pak s tím přestal, ale je takový přesvědčený o své pravdě, že bych řekla, že s ním nic moc nehne.
No, ale zas na druhou stranu, já neměla babičky ani dědečky žádné (tedy měla, ale daleko, viděla jsem je jednou ročně jestli), tak to dceři nechci upírat, kvůli takovým "prkotinám" (jsou to prkotiny, pokud tomu dítě není vystaveno denně). Jinak ji úplně zbožňují.
Ale chápu to, taky jsem měla často pocit, že se musím nějak vymezit, ozvat, ale nějak mám pocit, že oni ani nenaslouchají...nejsou otevření...někdy něco třeba říkám a oni to odkývají, aby jako neurazili, ale je to jak mluvit do dubu :-) Tak jsem to vzdala. Nejsem tam zas tak často, abych to musela nějak aktivně řešit.