• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Když já mám stále problém s tím všeobecným "hodný". Já slovo "hodný" chápu a používám ve smyslu "milý, příjemný, laskavý", dejme tomu ještě třeba "ochotný, vycházející lidem vstříc", což jsou všechno kvality vztahující se k chování v určité situaci nebo konkrétním vztahu, nikoli čistě osobnostní. Někdy a na někoho můžu být hodná a jindy a na jiného můžu být ošklivá až zlá a vždy to záleží na spoustě okolností včetně toho druhého člověka samotného. A už vůbec to nijak nesouvisí s tím, zda si čistím zuby a myju boty nebo jaký mám pracovní (u dítěte školní) výkon.
    Mám problém s používáním slova "hodný" ve smyslu "poslušný, plnící požadavky rodičů/učitelů/kohokoliv jiného, dodržující pravidla". A ještě větší problém mám s tím, že se po dětech chce, aby takové byly 100 % času a s každým. Nechci mít z dcery v tomtu smyslu hodnou holčičku, tudíž jí tím nehodlám podmiňovat dárky ani ji strašit čertem, když taková nebude. A pokud jde o ten první význam, tak tam chci, aby to vycházelo z ní, z její vlastní potřeby mít s lidmi dobré vztahy, ne ze strachu z trestu nebo z naděje na odměnu. Což znamená nechat jí v tom svobodu a samozřejmě taky počítat s tím, že se někdy může rozhodnout nebýt hodná.

    A Ježíšek u nás nosí dárky všem a nosí je z lásky a pro radost, nikoli za odměnu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    A ještě k Ježíškovi:
    Zapomeňte na věty typu „jestli nebudeš hodný, Ježíšek ti nepřinese žádné dárky“ a použijte ji v trochu jiném pořadí. Zkuste raději říci: „To jsem ale zvědavá, zda jsi byl tak hodný, že ti Ježíšek nadělí nějaké dárky.“ A protože děti pod stromečkem vždy něco najdou, můžete se s nimi pak radovat, že to vyšlo, že být hodný se vyplácí.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    S tímhle já víceméně souhlasím:

    Děti je třeba psychicky „otužovat“ – ovšem velmi opatrně, krok za krokem. Nejprve třeba jen tak, že se budou mámě v náručí dívat z okna, jak dole chodí Mikuláši a nosí dětem dárky.

    Překonávat strach se má dítě učit mámě v náručí“, tj. v prostředí nejbezpečnějším. Hrdina není ten, kdo nemá strach (to by byl tak nejvýš „anomální osobnost“ ve smyslu dnešní nomenklatury), nýbrž ten, kdo strach překonává. A to bez učení nejde.

    V životě se člověk dostane do mnoha situací, kdy bude muset překonávat strach, proto si společnost vytváří výchovné praktiky, kterými své potomstvo už dopředu na to připravuje, cvičí, trénuje, otužuje.

    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: Nevim no, chápu tvoje pojetí. Ale nějak se mi příčí pěstovat v dítěti jakýkoliv strach. Ale připouštím, že strach může být zároveň hnací silou pro to něco dělat (je kořenem agresivity). Je otázka, zda nestojí nakonec strach o přežití za všemi našimi činnostmi. Ale jestli je to dobře...jestli by tou hnací silou neměla být spíš láska, k sobě, úcta k tělu(že je příbytkem naší duše), než strach z jeho rozpadu (kaz atd.). Ok, asi jsem včera viděla přiliš epizod Star Wars, radši toho nechám :o))
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE:
    Existenci Boha jsi nijak nerozporovala, ale existenci certa jo - prej je to vylhane monstrum - ja to tak nevidim. Neni lez napsat na papir slovo "voda", i kdyz vsichni vime, ze to doopravdy voda neni. Nevnimam jako lez ani cloveka v masce certa, i kdyz vime ze je to soused, dokonce i kdyz vime ze ona "odplata za spatny zivot" asi nevypada jako pan s rohama - ale nejaka je, a to staci.

    Vete s Marenkou a certem sousedem normalne nerozumim - bud jsem se ztratil v kontextu, nebo je tam nejakej preklep kterej mi nejde prokouknout. Muzes to, prosim, rozvest ?

    Pro me je snadne strasit (protoze si myslim, ze strach je normalni soucasti zivota a je potreba s nim umet pracovat) certem, protoze pro me to neni vylhane monstrum, je to jen nejake zaobaleni a znazorneni natolik komplikovanych a dulezitych principu, ze si myslim, ze to za to stoji.

    Nemyslim si, ze bych certa pouzival az tak utilitarne jako "bez si vycistit zuby nebo te veme cert" ale v situaci kdy na certy a zlobeni prijde rec jsem urcite neco podobneho jako necisteni zubu zminil. A samozrejme ze

    Myslim, ze tu navstevu mikulase, andela a certa vnimas pouze v rovine straseni ditete - ano, strach tam je pritomny, ale rozhodne to pro me neni ta nejdulezitejsi vec.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JON: (zpochybnila jsem snad necim existenci Boha?) A nebude spis Marenka smutna a urazena, nez ze by nekoho nekam nosil cert-soused? Proc je pro tebe snazsi strasit vylhanym monstrem, nez vysvetlit, co se opravdu da ocekavat?
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE: Rozdil mezi tim ze mi nekdo tvrdi,ze jsou Slapy vetsi nez Zelivka protoze se splet a mezi tim, ze z toho ma nejaky zisk a lze mi vedome samozrejme chapu.
    Ale ruku na srdce - kdyz se oprostis od vseho nanosu institucionalizovane viry, jsi si naprosto na beton ulpne nejvic jista, ze cert / karma / pambuch / vesmirna spravedlnost opravdu nejsou ?
    A pokud si teda jista ses, nemuzes se na certa a jeziska a podobny veci divat jako na rekneme nazornejsi zpusob jak predavat hodnotovej system detem, pro ktery je to zatim nemozny pochopit, zato "budes bit marenku na piskovisti > sebere te cert" je pro ne uchopitelne pomerne snadno ?
    A opravdu vnimas lez typu "existuje jezisek/cert" stejne jako lez typu "nemuzeme jet na vylet, rozbilo se auto" (i kdyz se auto nerozbilo) ?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JON: Jestli ti pripada vedoma lez srovnatelna s omylem, tak nevim, jak bych ti svuj postoj mohla vysvetlit.
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE: Hele, zjisti nezjisti - v urcitym veku, kdy detem zacina byt jasno ze certi, jezisek neexistujou, tak se s tou hrou prestava, ne? A do te doby samozrejme ty deti ruzne zaslechnou od starsich kamaradu ze cert je soused, a jezisek neni, ale dokud si pred ne nestoupne cert a nesvlece se do souseda tak tu jistotu nema. A i kdyz se tohle stane, tak se to stejne vztahuje na tohoto konkretniho certa, ale ten ve tme za rohem, ten je opravdovej.
    Nemyslim si, ze je nejak komplikovany odhadnout, do kdy ma cenu povidat o certech a od kdy o zubnim kazu - prichazi to podle me tak nejak ruku v ruce, nenapada me tedy duvod proc by k nejakemu naruseni duvery melo dojit.
    A co si pomysli - deti se stejne casem dozvedi, ze rodice ve spouste veci nemeli pravdu, protoze kazdy se nekdy plete. Vnimat to, ze mi rodice rikali o jeziskovi nebo certech a pekle jako lez, mi prijde asi tak rozumne, jako povazoval za lez to, ze mi nekdo tvrdi, ze prehradni nadrz Slapy je vetsi nez Zelivka, protoze si to doopravdy mysli, i kdyz to tak neni.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JON: Vychazim z predpokladu, ze kdyz diteti nikdy nebudu lhat, tak mi bude verit. Kdyz mu budu tvrdit, ze ho cert vezme do pekla a ono pak zjisti, ze to byl prevlecenej soused... co si asi tak pomysli?
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE: ale sleduje - pan zubni kaz sleduje jestli si cistis zuby - a kdyz ti jsou ctyri tak si spis predstavis certa/mikulase co te sleduje, nez nejakej retezec kauzality - jidlo, necisteni zubu, vznik kazu, auvaj to to boli atd. Takze za me to neni tak uplne lez, ale treba priblizeni reality moznostem usudku prijemce varovani.
    TORUVIEL: A bat se zubniho kazu a proto si cistit zuby je myslim prinosne.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE: Ano, strach podložený lží...pěkná kombinace...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TORUVIEL: ja bych teda rada rychly reseni :-) Ale ne za kazdou cenu. Navic jsou to lzi, nikdo nesleduje, jestli si cistim zuby nebo tajne beham v porcelanu, to mi na tom asi vadi nejvic, ze se tem detem lze.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Můj bratranec po návštěvě jednoho strašidelného a přehnaně aktivního čerta asi pět let koktal. Nepřipadá mi to jako správná metoda, když jsme chodili se spolužáky za Mikuláše my, tak jsme byli ve složení 2 veselé rozpustilé čertice, hodný anděl a laskavý Mikuláš, většina rodičů to ocenila.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak mně se třeba tenhle mikuláš atd. moc nelíbí z toho důvodu, že dcera o tom doteď mluví se strachem v hlase (byla u babičky a měli tam pozvanýho mikuláše), že "oni všechno vidí, mají to tam napsané v knize" atd. A já prostě nechci, aby něco dělala proto, že "to někdo vidí", někdo, koho se ona bojí. Chci, aby chápala proč něco dělá (třeba čistění zubů, tím ji např. děsili). A vím, že je to těžké dítěti vysvětlit, bude to trvat ještě dlouho, než to pochopí, přijme. Kdežto když se dítě postraší, tak je ten výsledek hned, je to rychlý. Nechci rychlý řešení.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JON: já nevím, já jsem z toho chlapa měla strašně hnusný pocit, těžko racionálně vysvětlit a děti jsou na to ještě citlivější. Jinak já si dodnes pamatuju na ten stud, kdy jsem se při návštěvě čerta počůrala strachy a to mě nijak nestrašil, jen měl asi dva metry a dobrou masku, natož aby dělal, co ti v tom videu. A vůbec by mi vadilo, že někdo cizí bez mého svolení vůbec takhle bere pod krkem i moje starší dítě, které jenom vychází ven z domu.
    JON
    JON --- ---
    MULTICAT: tak treba deti 4 az sest let: moc dobre vedi ze se nemaji postuchovat a prat a behat v koupelne (neco tam rozbijou, neco si udelaj). Obecne nedodrzovani dohodnutejch pravidel je pro me zlobeni. I nedodrzovani nepsanych pravidel spolecneho souziti vnimam (umerne veku ditete) jako zlobeni (kdyz je spolecnej obed, tak se ji apod..)
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE: ja si myslim, ze prave optikou maleho ditete tam spojitost s rodicema zadna neni. Proste patyho chodej certi, zlobit se nema, kdyz holcicku ve videu capne cert, tak teta a babicka nebo co to je za pani (v tom videu) ji drzej a nechtej ji dat.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---

    MULTICAT: abych to uvedla na pravou miru, mam problem s TERMINEM dite "zlobi"...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Ja osobne mam problem s tim, ze dite "zlobi". Co to znamena?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JON: prosim te, jaky jevy/lide mohou udelat to, co si rodic/ucitel nedovoli? Myslis treba bandu kriminalniku v podchode? Ten cert je predstavovanej jako trest za chovani, ktery se rodicum nelibi, nepredstavuje nahodnou osklivou situaci, ktera nekdy v zivote muze nastat a je potreba ji zvladnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam