• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YEETKA: hodne zdroju se shoduje v nazoru, ze to je tim, co sami (starsi generace) zazivali, kdyz byli uplne maly decka. Bud by si ted museli priznat ze jejich rodice jim tezce ublizili. To je slozite. Nebo jet dal tu predstavu, ze tak jak se to delalo, je ok, a je treba to tak delat dal.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tak vidím, že je to u mnohých hodně podobné.. čím to je, že ta starší generace má takový problém s egem/vlastní důležitostí a respektem ke svým dětem..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HUJERKA: Nevim no, toto mě skutečně udivuje. Já byla naučena, že jsem-li někam pozvána, je slušný donést lahev vína/kytku/bonboniéru dle příležitosti. Donést si vlastní občerstvení, to je pro mě fakt moc... (kdyby šlo jen o nějakou drobnost, ale ne, ona doveze 3! pekáče chlebíčků, dort, buchtu, sladkosti, basu piv - pro synáčka,...). Když to udělala poprvé, sbírala jsem svou čelist ze země asi dost dlouho :-))
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TORUVIEL: No, trochu je útěcha, že to je častý jev :-) Já jsem při prvních narozeninách byla úplně rozsekaná, když taky byly dva dorty - můj a tchýnin, který nebyl vhodný pro roční dítě, ale stejně jí tam i tu svíčku zapíchnula a fotila ji s ním, ne s mým, se kterým jsem se dělala a mohla ho jíst...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TORUVIEL: Ze je to mozny?! Mne se vzdycky zda, ze po vikendu u babicky je dite tlustsi. Rikala jsem si, ze me sali mysl, protoze jsem nastvana za ty sladkosti, ale minule si toho vsiml i muz. Oni ji tam proste vykrmujou, tchyne porad drzi diety, tak to aspon pere do ostatnich, kdyz sobe odpira... Kdyby ji radsi vzali poradne ven, to maj deti stejne nejradsi.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HUJERKA: Tím jídlem mě dovede tchýně naštvat nejvíc, tak snad když je pozvaná k nám na oslavu, a navíc jsem ji upozorňovala, že jídlo bude, dort bude, tak proč sakra vozí svoje? To bych se klidně i mohla urazit, jakože moje nechce jíst nebo co! :-) A já si k nim jednou přivezla ananas, protože jsem nechtěla, aby se přes víkend zkazil, a dostala jsem za to skoro vynadáno. Pakárna tohleto :-))
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    HUJERKA: a to ještě všechno oblečení je RŮŽOVÝ! :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    SEVERINE:
    PAVLINKA: Skoro tříletá dcera Anežka měla včera svátek, po zkušenosti z Vánoc, kdy byla zahlcená dárky, jsem volala tchýni a prosila ji o donesení 1 - 3 dárků. Souhlasila ochotně a ve výsledku toho přinesli hromadu (5 kusů oblečení, 3 hračky, 1 čelenku). A kupovaný dort a chlebíčky bez předchozí domluvy, když jsem se dělala s domácím dortem a občerstvením. Nevím, taky snad už zbývá jen vyhrožovat, že jestli toho nanosí tolik, tak je na oslavu nepozveme. Děsím se narozenin :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEVERINE: To tchýně dělá taky. Ale naštěstí aspoň je přístupná řečem o nezdravých barvivech a nekvalitních tucích a kvalitě spíš než kvantitě, takže sama z vlastní iniciativy kupuje sladkosti třeba jen ve zdravé výživě. Nebo vozí teda svoje domácí výrobky. Aspoň tak, i když samozřejmě pro mě je tam to největší zlo ten cukr-mouka-tuk :D Ale mlčím, protože toho nekupuje/nevozí zas tolik, a dcera tam není každý týden...V průměru tak jednou měsíčně, to se snese. Ale po týdnu u babči přijela o kilo těžší teď...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PAVLINKA: Ty sladkosti to je mor, hlavně když to vidí a já to pak chci vyhodit. Ale to dělá zejména prateta a prababička, tam už na to rezignuju, hlavně prababička má rakovinu, Tonda se jí bojí, protože jí vidí málo a prababička má vývod a tímhle má pocit, že si ho získává. Tak to vezmu, dám mu trochu a postupně tajně vyhazuju. Ale teď se mi to nevyplatilo, Tonda na to chodil tajně, měl ho zrovna na starosti muž a ten z toho měl srandu, jenže Tonda toho snědl skoro půl kila. Prababička to nechápe, Tondovi nechci říkat, že prababička dává špatné bonbony, to jí popularitu moc nezvýší, zkusím jí říct, ať dává ovoce.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    SEVERINE: a dávat jim seznam toho co by se ti líbilo? že jako můžou cokolik a kolik chtějí z toho seznamu?
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    SEVERINE: Helco, pokud to nerespektuji, dle me je jedina cesta bud primhourit oko a o darku pak s ditetem(pokud je nevhodny, neprijatelny) mluvit, ale byla by to asi pekna zrada mu ho vzit...anebo se s prarodici nevidat, coz je strasna cesta, ale nicej si ji sami. My to mame taky tak, jen to neni tak drsny, ale jsem unavena a vytocena z neustalyho vysvetlovani proc nedavat kostiky, olmiky, brumiky a podobny srajdy, nechapu, staci si precist slozeni, a to je tchyne zdravotnik, moje mama doktorka, ta se naucila pomerne rychle chodit do zdrave vyzivy a kdyz uz cokoladu, tak lindt. nebo opravdovou coko..ale cele to zacalo na velikonoce, kdy tenkrat jeste jen starsi Matej dostal od vsech doslova baliky se sladkostma se slovy jako v legraci, mama ti nic neda vid? neumim byt, kdyz nejsem ready asertivni, ale stejne jsem podle me fakt na oko pohode, kdyz vidim toho olmika na stole, ale asi je to stejne poznat, nebo ze by tchyne vazne tusila o co mi jde, ale ma naucenou celozivotni hru obeti, ja uz fakt nevim, co tem detem dat a maminky se bojim nebo abych neudelala chybu, radsi nebude hlidat..)) a ja si rikam, tak at se asi boji, tu hru s ni hrat nechci, ale je mi to desne neprijemny, vlastne poucovat a skolit staryho cloveka...nedovedu si predstavit ze bysme dal praktikovali u deti makrobiotiku...to by je nehlidal nikdo..) vysvetluju si to tim, ze oni to neresili, nebyla to ani potreba tolik resit, v jidle nebylo, nebo si t omozna maluju, tolik hnusu...vsichni v jednom proudu, my jim ted se svyma lepek ne, mliko ne, sladky ne...asi dost motame hlavu, ale neni to podle me nic, co by clovek nevstrebal...a darky? staci k svatku jeden???? jsne, ze staci, stacilo by, kdybys mu jen poprala, fakt mu toho nekupuj vic, jsou jeste z vanoc uplne rozjety, tak dostal 3...)))
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    NEMESISS: Já s rodičema narážím v jednom směru a to jsou "dárky dětem". Pokaždý je toho hafo (jako že nejradši taška), pokaždý jsou to z 99 % šunty a pokaždý pro mě není jednoduchý se toho zbavit (děti to nechtěj dát). Díky tomu sem omezila setkávání s dětma. Nemáte na to někdo nějakej ověřenej recept?
    Jako jo, věděj že mi to vadí, i sem jim (jinejma slovama, diplomaticky) řekla že čím míň toho přivezou, tím častějc se s dětma uviděj, ale asi si nemůžou pomoct.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    YEETKA: Já před lety půjčila tchýni knížku R&br, s tím, že tak dobře, komplexně a přesvědčivě, jak je to v knížce popsané, to sama nezformuluju. Je učitelka ve školce, tak jsem to podala tak, že bych ráda slyšela její názor, protože mě se ta knížka strašně líbí a v takové rovině bych k dítěti chtěla přistupovat. Poctivě ji přečetla a vrátila mi ji s tím, že by to stejně nefungovalo. Sebelepší argumenty prostě nefungují, pokud druhá strana není otevřená změně.

    Nutno tedy dodat, že ačkoliv s námi nesouhlasí, např. teď ve výběru školy pro syna, řekne to slušně a klidně, řekne mi proč si myslí, že ne a pak nás nechá. Moje máma dělá emocionální scény a výběr kvalitní (rozuměj hodně znalostí/hodně disciplíny) školy si vzala jako věc cti, že to dokáže prosadit...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    TORUVIEL: ano, určitě, děti se tím od nás učí...
    Já jsem zase spíš takový buldozér, který se musí učit sebeovládání, asertivnímu jednání a volbě správných slov :) je sice přede mnou velký kus cesty, ale po malých kručcích se mi to daří...

    Jinak ještě mě napadlo, že se mi v mnoha případech osvědčily jasně formulované věty tipu:
    "Ano, máme na to jiný pohled. Je pro Tebe těžký respektovat můj přístup jako rodiče?"
    "Víš, jaký mám na to názor a jak to ne/chci dělat. Měla bych znovu začít obhajovat, proč to tak ne/chci?"
    akorát to musím říct v klidu, asertivně,no:)

    Ve valné většině případů protějšek bere zpátečku, jen třeba včera se mě prababička mého syna snažila přesvědčit, že čokoládu prostě potřebuje pro vývoj mozku :D

    Já mám naštěstí tchýni hodně daleko a je fakt, že při nějaký akci jako třeba společný hory by asi vznikaly obrovské třecí plochy.

    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS: Jojo, někdy nejde jinak, než je nechat, ať se urazí. Taky jsem zjistila. Já jsem od přírody totiž strašně ušlápnutá a lidi to často vycítí a o to víc se na mně vyřádí, jdou až na tu hranici, kam je nechám zajít. Vnímám to i jako věc, kterou mohu předat dceři, naučit se stát si za svým, a neomlouvat se za své postoje.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    INUSHKA: to je moc dobrý tip - uznávání nejen pocitů dítěte, ale i dalších...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    YEETKA: obdobný věci řěšíme asi všichni. jen mě napadá, že já třeba úplně přestala řešit, zda se někdo cítí uražený, pokud zachovám asertivitu ve svým jednání, je to pak, imho, jejich problém. za poslední měsíc si třeba vybavuju 2 situace, v nichž se pravděpodobně 2 členové mojí rodiny asi dost urazili na základě mýho asertivního, dost jasně formulovanýho zásahu (dítě bylo u toho účastno v 1 případě). už jsme se k těm tématům pak nevraceli a musím teda říct, že mi přijde, že to pochopili a respektují..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    INUSHKA: yop, na tohle mám, když jsem odpočatá a silná.. budu na to myslet i v situaci, kdy to tak úplně nebude.. tohle je totiž ta neasertivnější cesta..
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YEETKA: Já to většinou řeším tak, že převezmu iniciativu v komunikaci s dítětem a situaci s ním vyřeším po svém, pokud možno tak, abych přitom uznala i pocity prarodičů. To většinou funguje, neurazí je to, mají pocit, že jsem jako rodič zasáhla a dceři to slouží tak trochu jako "překlad" toho, co prarodiče říkají do jazyka, na který je zvyklá. Doufám, že si z toho časem sama dokáže poskládat, že různí lidé stejné věci sdělují jinak a že se má snažit hledat ten pravý význam.
    Když se chytnu příkladu se šlapáním na kolejnice, nevysvětlovala bych to babičce, ale přímo dítěti: "Já chápu, že se ti ty kolejnice líbí a je zajímavé po nich chodit, ale babička se bojí, že bys je tím mohla rozbít."
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MULTICAT: nejsem si jistá, jestli právě není příjemnější a účinnější konfrontace, než tiché a náznakové hejty, které neustále bublají pod pokličkou.. a nebo se neustále se stupňující nevraživé komentáře, na které prostě nejde reagovat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam