• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    INUSHKA: TORUVIEL: Tak ono z toho hraného rozhovoru vyloženě čiší: "Říkej si co chceš, no jen se vypovídej, nezájem..." Taky by mi nebylo příjemné, kdyby se mnou takhle někdo mluvil.

    A ačkoliv Naomi na konci píše, že po započetí takového rozhovoru příbuzní rychle přestanou a celý by nikdy neproběhl, vůbec nebere v úvahu emoce, citové vydírání apod.. Imitovaná babička vůbec neútočí, nedělá scény, nehraje na city, v zásadě jen vysloví svoje obavy a pak si nechá vysvětlit "bláznivý nápad". Přála bych jí vidět mojí matku, co předváděla, když jsem jí řekla, že Jáchym bude chodit do sice státní, ale takové jiné, školy...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A zajímavý na tom bylo, že otec na mě výživné neplatil, ale při narozeninách, Vánocích a pod. dělal granda a koupil mi fakt cokoli, ale nikdy jsem z toho neměla takovou radost a nevážila si toho tak jako nečekaného dárku od maminky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    V mém dětství opravdu nebylo vše ok, ale jedna věc mě dojímala, já jsem už jako dítě věděla, že nemáme peníze a bála jsem si říct o cokoli, že to stejně nedostanu a mamince to bude líto. A ona to stejně VĚDĚLA, jaký mám přání a já to dostala. A když jsem si začala v patnácti vydělávat, tak nejkrásnější na tom bylo, že konečně budu moct mamince něco taky koupit, že jí můžu udělat radost.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HUJERKA: asi to mám nějak hozený jinak, nevím, ale rozhodně to nedělám proto, že by ten druhý vyváděl, že něco dostal, ale jak to vysvětli....že mi narozeniny přijdou jako oslava všech, že ten milovaný žije, že ho mám, že se narodil, vlastně trochu jako Vánoce, doufám, že to děti pochopí a jednou si taky budou vzájemně dávat dárky, ale asi jo, protože Toník se třeba zúčastňuje toho, když kupuju něco pro Áju a hrozně se těší, jak bude mít radost. Nebo třeba mi ho teď přivedla školnice, protože jsem chytla střevní virózu a dělalo mi problém dopravit se včas na záchod z kuchyně, natož jít do školky, dostal od ní pišingr a on půlku nechal Alence.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Což je teda asi taky forma útoku...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Nebo možná jako výsměch...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: Mně tenhle způsob komunikace připadá strašně nepřirozený. Generace našich rodičů na to není zvyklá už vůbec a obávám se, jak je znám, že většinu těch otázek by nebrali jako potvrzení svých pocitů, ale jako útok.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    MARKYSHA: já taky ráda dělám radost a dávám dárky, když jsme třeba někde na výletě, dcerka si vybere nějakou drobnost na památku atd., ale narozeniny se mi líbí, že jsou jen pro toho jednoho
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ale ve finále mají hraček míň než většina dětí, co jsme kde byli. Hračky od tchánovců mají tam a jinak mají hračky od nás a vysněná hračka byla pro Alenku rýč jako má Tonda, protože se o něj střídali apod. Pod stromečkem měly každý dva dárky, jinak vždy po jednom. Teď Tondovi nestačil geomag, chce si postavit raketu, tak mu přikoupím jako překvapení a Áje teď nic, jindy zas jí.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: nebo teda u nas (a to si nemyslim, ze nase rodina patri k tem nejkonzervativnejsim a nejvic uzavrenym k tomu, kdyz dela nekdo neco "jinak", ba naopak) styl "ja/my Vam to prisla/i oznamit, nikoli o tom s Vami diskutovat" rozhodne neznamena, ze to ostatni pochopi a respektuji a drzi usta.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HUJERKA: My si dávali i před dětmi. Já prostě ráda dělám radost, asi úchylka. A u tchánovců, oslavách jiných to zvládají v pohodě. Moje představa je, že když já mám narozeniny a lidi mi dělají radost, tak mi dělá větší radost je dělat šťastné. Já teda vlastně na narozeniny nehraju, jo dostanou dárky, ale kolikrát větší úplně jako překvapení.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    TORUVIEL: mne to prijde jako vhodnej namet, ale proste (imho) to asi nebude fungovat u kazdyho. souhlasim s tim, ze obhajoba je pozvani do rozhodovaciho procesu. ale proste vim, ze nektery lidi jsou tak neodbytny, ze sami budou tu diskuzi vyvolavat, anebo se o to alespon pokouset (a nas pak bude stat nervy to, abychom nedopustili zapoceti one diskuze - nebo to ignorovat, reagovat mlcenim treba?to mi taky neprijde uplne ok ) a duvodu muze byt hodne - protoze nas nerespektuji, neuznavaji, maji pochybnosti, strach, poznamenani vlastni vychovou v urcity dobe atd. a to jim nedovoli nepokouset se znovu a znovu o ty debaty s timze tematem...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Já už několikátý rok posílám ty hračky nemilosrdně dál. Různými cestami (charita, kamarádky, mladší děti...). Dcera má v pokoji dva takové ty ikea boxy, jeden na plyšáky, jeden na auta atd., pak jednu truhlu plnou lega, jednu velkou krabici plnou dřevěných kolejí, a pak má ještě plný podpostelový šuplík, kde jsou výtvarné potřeby atd. Popravdě nevím, kam bych dávala další hračky, jsem ráda, že narozeniny má až zase v říjnu. Ona mi i občas nosí ty věci, co už nechce, tak to dáváme do komory do krabice a pak tím třeba někoho podarujeme (pokud je to v bezchybném stavu), nebo to posílám dál.
    Jo, taky žádám o tyhle užitkové hračky, výtvarné potřeby se hodí vždy...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    INUSHKA: to provozují, ale je toho prostě nepřiměřeně mnoho
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    MARKYSHA: A co jim to dává do života? - přístup, že by nezvládli to, že někdo jiný dostane dárek a oni ne... To je součást přístupu, které z dětí podle mě dělá zhýčkané rozmazlence. Taky se tě zeptám, proč to děláte vy, proč dáváte oběma, i tomu, kdo neslaví? Aby to druhému nebylo líto? Ať je, ať si zvyknou, až půjdou na oslavu kamaráda, taky nic neodstanou...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Já s tímhle osobně mám problém, hned jdu do defenzivy, to je prostě zapříčiněno mým nižším sebevědomím atd., to vím.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Když se tu řeší ta komunikace s generací našich rodičů...co myslíte? http://www.moudrakocka.cz/index.php/unschooling/23-unschooling-a-kritika-pribuznych-naomi-aldort
    Mám na mysli tu imitaci dialogu, to se ostatně dá použít v různých situacích...asi ne takhle hyper super sluníčkově (aspoň já bych toho nebyla schopna), ale nosná myšlenka je uznat zájem a pocity toho člověka, ale vůbec se jakoby nedotknout toho tématu, které on nadnáší. Řeší se tam jen ty pocity, to téma samo o sobě stojí netknuté, není obhajováno atd.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    KOTENCE: jo, ten clanek je skvelej, uplne mi naskocila husi kuze. vypada to tak snadne. jak se jen preprogramovat? byt stale ve strehu je strasne vycerpavajici, a obzvlast kdyz se do toho zapoji moje neukocirovatelne emoce...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Podle toho, co zde ctu, zjistuju, ze se fakt rouham, kdyz si stezuju :) Nasi jsou v davani veci zlaty - absolutne to respektujou, radi se se mnou, co by se hodilo, libilo. Jidlo take neresim, pac se stravujeme podobne.
    No, rodice muze (teda spis mama), to je presne to, co popisujete. Schvalila jsem ji na Vanoce jeden darek (syn mel 15 mesicu) a byla z toho hromada. Stejne si s hrackama skoro nehraje - nejstastnejsi je, kdyz muze trhat nejaky papiry (ted v tom jde fest), michat veci v mise nebo do neceho triskat. Tak jsem to sbalila, uklidila a schovam pro navstevy. Pojedu si ten model, ze synovy hracky jsou synovy, kdyz pujci, tak pujci, kdyz ne, tak ne. Tady mate, navstevo, erarni...
    Zatim to, zaplatbuh, nevnima, ale jsem zvedava, jak to pujde.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    HUJERKA: a proč se ti to nelíbí? My taky vždycky dáváme dárky oběma. Jinak letos jsem dárky od tchánovců vyřešila tak, že jsem si vzala leták z jejich místního obchodu s hračkami a zakroužkovala i s čísly stránky, co mě pro děti potěší a byl pokoj a ještě si vylepšili u Tondy kredit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam