WITCHIE: Sama bych na dovolenou s rodiči mého muže nejela, ani se svými (kromě mamky, s tou mám prostě dobrý vztah, s otcem naopak vůbec...). Omezuju kontakt tak, aby mi to bylo příjemné (a dceři samozřejmě, ale to u nás není až takový problém, ačkoliv teda nad mnoha jejich výchovnými metodami taky zrovna nejásám - respekt k dítěti tam moc nebývá, mnohdy se dcery taky musím zastávat atd., ale ona se naštěstí umí prosadit...). Takže s tebou zjevně nemůžu nesouhlasit...
Jen se snažím se nad tím nějak zamýšlet ze všech stran. Sama nejsem zrovna příklad asertivního člověka, jako dítě jsem své příbuzné skoro nevídala, nevídala jsem moc nikoho, bydleli jsme na samotě u lesa (doslova). A mé sociální skilly jsou jemně řečeno slabé... Tak mě napadá prostě, zda je ok dítě takhle odříznout od toho "nepohodlného" v životě, to se netýká jen vztahů ostatně... A chápu tyhle situace jako trénink asertivity a celkově vycházení s lidmi, a to i pro sebe (třeba taková moje tchýně, ta pro mě byla zatím větší trénink trpělivosti, než moje dítě).
Ale zároveň chápu tvůj postoj, a to s přibývajícími lety čím dál víc, člověk si prostě víc váží svého času (aha, proto sedim na nyxu :o)...A taky nechápu příbuzné jako nějaké "bližší" lidi, rozhodně jsou mi bližší mí přátelé, a taky se s nimi častěji vídám...
Nakonec bude záležet na té konkrétní konstelaci v dané rodině, jak to vyplyne...Třeba se trochu obrousí hrany a sedne si to...anebo taky ne...