• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SANCHA: je to narocne, pro me teda vic s batoletem, nez s miminem, mam dost akcni batole, ktere ale bylo pomerne klidne mimino, se kterym se dalo ledasco delat. je teda dost ulevny, ze uz spi jen 1x denne, coz se da logisticky zvladnout i tak, ze s nim ty cca 2hodiny stravim nekde v cizim prostredi (nechci, aby se probudil sam v cizim prostredi). Jinak u nas je to i o bezpecnosti (x krat jsem mu na navsteve lovila z pusy nejakou elektronickou soucastku, popripade tahala z ruky tuzkove baterie), takze chodime vlastne jen vyjimecne (tak 1x za 2 tydny, v zime tak 1x za tyden) na nasvtevu ke kamaradum, obcas k moji mamce, ktera ma ale pripraveny prostredi. pres noc jsme byli pryc jen 1x na cca tyden. dost to tridim, jde o vyber ciste z mych kontaktu, protoze muz ma rodinu i pratele daleko.
    Pokud by mi nekdo "nedovolil" polozit vlastni dite na zem, rychle bych byla pryc.
    Jinak u nas jsou tak 2,5 h hranicni v jakymkol uzavrenym prostoru (i doma), pak musime nutne ven, jinak je jak lev v kleci a ja zrala na berkovice.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SANCHA: Já si s dětmi hodně vybírám, kam jet. Jde-li o návštěvu na jedno odpoledne, tak to většinou nějak přežiju, ale když má jít o delší dobu, vždycky se předem podrobně vyptávám, jak to u hostitelů vypadá, kde a jak budeme spát, čím je možné děti zabavit, co jim bude dovoleno a podobně. Přesně jak píše MULTICAT, je pro mě stresující muset pořád dítě hlídat a něco zakazovat, nutit ho, aby sedělo na místě a dělalo něco, co ho nebaví a podobně, takže tam, kde by toto bylo nutné, pokud možno nejezdím. A snažím se si situaci na místě zjednodušit, co to jde. Beru si sebou třeba korbu od kočárku, abych měla mimino kam odložit a nemusela ho držet pořád v rukách, kempingovou deku, aby se mimino mohlo plazit i po studené podlaze nebo na zahradě, jednu dobu jsme vozili i jídelní židličku (IKEA Antilop), abych nemusela Malvínu při krmení držet na klíně, protože nebylo v mých silách ji jednou rukou rukou držet a druhou krmit, jak se snažila zdrhat. Dětem beru neokoukané hračky, které nemají drobné ztratitelné kousky a nenavádí k divoké hře. Někdy si taky říkám, jestli mi to vůbec stojí za to, když si stejně většinou moc nepopovídám a generuje to tolik stresu. Zvlášť když se k tomu pak hostitel postaví tak že ho nesmím pustit na zem, protože 'nemají uklizeno'
    Poslední dobou se i delším návštěvám u tchánovců snažím vyhýbat, protože sice barák jak velikej kráva, ale do obýváku se tchánovi smí jen při zvláštních příležitostech, takže se celý den mačkáme na židlích u kuchyňského stolu, kolem kterého se dá sotva projít, Malvína si hraje pod našima nohama a Joriku nemám vůbec kam položit, aby na ni někdo nešlápl.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: pro mě je stresující hlavně prostředí, které je nevhodné pro zvídavé dítě. Strašně nerada všechno zakazuji, a to vlastně na návštěvách je skoro vždy. Ani dítě, ani já tak nemáme klid. Ja hlídám a koriguji a dítě je frustrované, protože nic nemůže. To je prostě peklo :(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: A to vypravování bude časem taky míň náročné, ubudou plíny, lahve na mléko (pokud teda nekojíš), skleničky apod. aparatury... Teď když jedem s dcerkou na víkend, zabalíme se obě dvě (pokud teda není zima a nemusím tahat nějaké vybavení na lyže) do malého batohu...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Mně iritujou akorát ty lidi, jinak bych i návštěvy měla ráda :D... No tak, spíš ty interakce jak už jsem tu popisovala spoustakrát, kdy nám babičky něco cpou atd., některé výchovné jakože postupy, přílišná úzkostlivost babičky atd., takže si potřebuju pak od lidí odpočinout, stačí mi to tak 1-2 dny max...nejsem moc společenský tvor, pokud to nejsou moji vyloženě nejbližší přátelé (a to příbuzní prostě nejsou)...
    Ale jinak věci co popisuješ, to se člověk imho časem trochu víc uvolní, zpětně mi přijde, že jsem některé organizační věci a věci týkající se dítěte moc hrotila (dokud byla malá)... teď už je mi v tomto smyslu všechno tak nějak jedno...zahubit ji nechtějí (dceru jako), tak snad ok...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANCHA: Tak pokud vás chtějí na návštěvě, tak ať tam dávají koberec a jinak mají smůlu. Teta má psi, co koušou, nechtěla je po dobu návštěvy zavírat, tak holt nás viděla až se to dětem dali vysvětlit, nazdar.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: Takhle narocne to teda nevnimam. Spinavou podlahu neresim, cizi veci hlidam a diteti se snazim vymyslet prijatelnou zabavu. Rozhodne si clovek tolik nepokeca, ale neni to pro me duvod vyhybat se navstevam. Navstevy mam rada, zmena prostredi je na matersky jedine zadouci, pro me i pro dite.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANCHA: Uklizeno bych neřešila, dítě se tím imunizuje a drahé a nejedlé věci ke stropu:)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    super rozhovor...
    ‚Je dobře, když děti neposlouchají‘, pedagožka prosazuje výchovu nevýchovou | Lidé | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...gozka-prosazuje-vychovu-nevychovou-1re-/lide.aspx?c=A160401_160053_lide_ele
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BILAKOBRA: Diky. Zapominam na sebe obcas myslet a pritom mama v pohode je nejdulezitejsi...
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    KOTENCE: a blbej pocit z toho ze padas na hubu a tudiz se ji nedokazes tak kvalitne venovat jsi nemela? ja vim ze kdyz padam na hubu tak jsem rozhodne protivnejsi a i kdyz se snazim, tak je to znat i vuci prckovi
    takze za mne pokud tam predtim jezdila rada, tak bych se nakym blbym pocitem ted nestresovala, pekne si odpocin, naber sil a pak se ji muzes pekne venovat z vesela a uzijete si to obe, ono holt nake to smutneni k zivotu take patri a nejde zvladat uplne vsechno, si pak spolecnych chvil o to vic budete vazit
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    A já k babičce a k dědovi jezdila tááák ráda :-) Takových aktivit nám vymýšleli a tolik jsme si s nima užili. A vůbec se mi od nich nechtělo domů :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LUCKYSWEETY: chtela, ale se mnou :-(
    No nic. Uz tam je, tak uvidim a poucim se pro priste. To je tezky, dopredu mi neumi rict a my dospeli se potrebujem domlouvat predem.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    KOTENCE: To nevim, jestli bych lámala pres koleno vzhledem k tomu miminu. Ptala ses ji, jestli chce jet?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: to si nedovedu predstavit :-) Asi bych byla nejradsi, kdyby k tchyni jela s tatinkem treba na vikend.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KOTENCE: A nemůže místo toho tchýně přijet na pár dní k vám? Že by dceru převzala, ale v domácím prostředí a ve tvé přítomnosti? Nám se to takhle po druhém porodu dost osvědčilo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Ona k nim jezdila pravidelne kazdej tejden od roka. Akorat ted se dyl nevideli a doma mame mimino. Ja bych si ji tu asi radsi nechala, ale tchyne ji moc chtela, muz je furt v praci a ja padam na hubu, tak jsem si rekla, ze to zkusime, ze si odpocinu. A ted z toho mam blbej pocit.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MONI: Naše dcera jezdí k babičce na (prodloužený) vikend pravidelně a ráda. Žádné smutné pohledy natož pláč, naopak se často sama ptá, kdy pojede zase a smutné pohledy háže, když jí řekneme, že tenhle víkend budeme doma. Babičká má velkou zahradu, ukazuje jí věci, které doma nemáme, věnuje se jí. Naopak, když tam jedeme všichni, tak se babička točí v kuchyni, protože má pocit, že nám musí podstrojovat, a na dceru nemá čas. Z tohohle hlediska je to rozhodně lepší, když jsou samy.
    Podstatné je, že jsme ji samozřejmě nehodili jen tak do vody. Jezdili jsme společně, pak tam dceru občas nechali na pár hodin a šli třeba s manželovými kamarády na pivo, pak jsme ji tam nechali přes den a večer se vrátili, pak jednu noc a tak dál. A tim, že tam jezdíme často a snažíme se babičku aktivně zapojovat i když jsme tam všichni (třeba ji večer necháme ukládat), tak to pro M. není nějaká skoro cizí hlídací paní, ale prostě další člen rodiny, který se o ni taky stará. Mně to tak přijde v pořádku, smutný mi připadá spíš trend, že se o děti mají starat jen rodiče sami, resp. často dokonce v podstatě jen matka.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    MONI: to není dnešní trend... my jsme k babičce nebo tetám jezdili určitě už jako tříletí (byli tam týden)... A druhá babička bydlela hned vedle, takže to nelze považovat za ježdění k babičce...

    A já si myslím, že dětem i rodičům občasné odloučení na víkend prospěje.o)
    MONI
    MONI --- ---
    KOTENCE: asi to nechceš slyšet, ale mně ten dnešní trend posílání malých dětí k babičkám připadá smutný...
    My jsme jako malí začali jezdit k babičce až někdy kolem 6 let a to ještě jen jednou v létě o prázdninách. Na své dceři (3r) vidím, že je nejradši se mnou nebo s tátou. K babičkám jezdí ráda, ale je zvyklá, že tam někde v domě jsme s ní i my.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam