Nic nového, ale proč si to nepřipomenout...
"Včera se moje dvouletá dcerka rozhodla, že si sedne na chodník, sundá boty, vyndá plyšáka z batůžku a na tomto pěkném místě, kudy projíždějí náklaďáky, posvačí. Když jsem ji chtěla nalákat domů, nekompromisně mi odpověděla "Ne, koukat budu".
Nechtěla se hnout. Strávili jsme na chodníkovém pikniku půl hodiny a krom aut pozorovaly tátu, mámu a mimi sviňky. (Až dnes mi došlo, že jejich název má původ ve svinování, ne v nadávce).
Přemýšlela jsem o tom, jak často říkáme na dětské nápady NE. Vyletí to z nás často automaticky, protože TO se přece NEdělá.
Proč se to nedělá? Kdo to řekl?
Proč se nesedí na chodníku? Proč se nezpívá na ulici nahlas? Proč se nenosí tričko obráceně? Proč se nejí knedlík s kečupem? Proč, proč, proč...?
Protože jsme byli naučeni, že toto nestandardní chování není správné a "co by si o nás řekli lidi".
Přitom většina dětských požadavků je snadno proveditelná a i s radostí realizovatelná, pokud umlčíme hlas našich rodičů ve své hlavě a zeptáme se sami sebe: "proč vlastně ne?"
Uvědomuji si tento svůj automatizmus s vyskakovacím NE a často se přistihnu, že důvod za zamítnutím dětského návrhu je demagogický ve stylu "protože prostě proto", nebo jde o mou lenost být dítěti k dispozici v nové a neošahané situaci."
https://www.facebook.com/...%C5%BEivot-v%C4%9Bdom%C3%A9-mate%C5%99stv%C3%AD-324469757565506/?fref=nf