• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KOTENCE: ale nocni kojeni jsem ukoncila z vlastni iniciativy na zacatku tehotenstvi, protoze jsem se nechtela prilis vycerpavat a pripadalo mi, ze v 15 mesicich uz zvladne spat celou noc. Slo to celkem hladce. Ted se to snazim drzet na max. dvou kojenich v posteli. Venku by mi asi bylo neprijemny kojit velky dite.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEMESISS: u nas po druhym roce opravdu pomalu prichazi ta separace a dcera vic bere i tatu. Kdyz je vecer doma, tak ji vetsinou uklada a nekoji :-)
    Tim, ze kojim i mimino, nemusim tresit nalita prsa, kdyz starsi nekojim treba nekolik dni.
    LYDI
    LYDI --- ---
    NEMESISS: moc se nebojim nejakych realne negativnich dopad, jak pises patologicke ci tak - jsou kultury a zeme kde je bezne, ze se dite v 5 letech da trochu prsa. vysvetlit mi prijde, zem oc nejde. malemu diteti v polospanku aby pochopil ze prso spinka to u nas teda neefunguje...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LYDI:
    KOTENCE:
    take to resim vedle v diskuzi o kojeni (syn, 2 roky). co mi v souvislosti s timhle vrta hlavou, je to, zda je (popr. do kdy) "dlouhy" (mysleno nekolik let) kojeni prirozeny, dle prirody a "zdravy" a zda se nemuze stat, ze se to zvrhne v neco, co uz pro dite i matku prestava byt "zdravy" - tim myslim treba patologicka vazba v dobe, kdy ma prirozene nastavat emocni separace, zpusobena napr. tim, ze matka se neciti dostatecne emocne podporovana ze strany otce a kompenzuje si to na diteti a nechce ho pustit (Laura Gutman). Jinak ta Gutmanova v podstate tvrdi, ze kolem 2 let zacina obdobi, kdy zacina byt dulezita role otce a otec ma byt ten, kdo je schopen laskyplne rict: "Maminka je taky moje a ted te ulozim ja, protoze maminka je moc unavena", pricemz, kdyz otec takto nefunguje, matka neni s to rozseknout to pouto, nebot ukolem matky je pouto utvaret a muz (otec, bo jiny), by ho mel postupne rozvolnovat.
    Sama bych rada dosahla toho, ze bych diteti kuprikladu vysvetlila, ze prsicko v noci spinka a nemusela ho tedy z nocniho kojeni odstavovat tak, ze by travil noc s otcem. Ale tohle podle Laury G. nemuze fungovat.
    Co si o tom myslite?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KOTENCE: Matouš (3)to má podobně. Akorát většinou nevyžaduje mou přítomnost, jen si mě přivolává pod nejrůznějšími záminkami. Ale přes den výborně usíná, když u něj v pokoji věším prádlo. Jsem přítomná, takže nemá potřebu mě volat, ale soustředím se na něco jiného, takže ho nerozptyluju.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    KOTENCE: nebo když dítě požaduje - a teď tu chci maminku, teď tu chci tatínka a takhle se tam točí třeba hodinu. Pak chtělo jednou tetu muflu (mě), protože jsem tam náhodou byla na návštěvě. A po mně zase ať tam pošlu maminku. Tak jsem to odkejvala odešla a místo abych to řekla hned, tak jsem si na to vzpomenula po 10 minutách. A to už dítě spalo.o)))
    LYDI
    LYDI --- ---
    KOTENCE: no byla to jedna z nejhorsi veci za dlouhou dobu co jsem ni delala mam pocit /: tohle fakt nechci opakovat (moc). jak sou momenty, kdyz chvili rve a pak v poho, ale tohle bylo moc. a jako nemusim to utnout rozhodne 'hned' nebo tak, ale pomalu bych chtela. na konec sem se tu s nekym bavila, ze odject na min 4 dni, lepe vic /treba i 10 dnu a pak uz by to mohlo jit i bez. meni ritualy - zacinala se koukat na knizky pred usinanim ale prso je proste to nej. nej nej nej. kdyz je maminka. to zadne zapomenout moc nefunguje ...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: jj, to děláme s mužem taky, počkej tady broučků jdu pro autíčko, ale jestli ho chceš tak musíš ležet, jdu se podívat na tatínka)maminku aby nebyl v obyvaku sám a za chvíli zase přijdu....někde uprostřed toho čekání prostě usne
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SOLEI: nase dvouapulleta zase chce, abych tam s ni byla, nez usne, ale zaroven ji tam rusim a casto se vrti jeste hodinu a nespi. Kdyz i pres protesty odejdu, tak je do 5 minut tuha. Vetsinou ji reknu, ze jdu uklidit po veceri a prijdu se na ni podivat a to uz spi. Kdyz opravdu natahuje, tak zustavam, ale nekdy me proste jenom nechce pustit (myslim, ze se ji nelibi, ze jdu za miminem).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    LYDI: ve třech letech už prso nebude o mliku na noc, ale spíš o rituálu. Můj malý mění pozadavky na usínání snad podle kalendáře - jednou zpívat, jednou ticho, jednou číst pohádku, jindy pustit ukolébavku, pak zase nosit autíčka........přestalo mne to bavit. Zavelim ať si vezme tatínka a jdou blbnou do ložnice, co se tam děje to mne už nezajímá (obvykle Malej tatínka majzne, tatínek si prileze postěžovat a tím to končí). ....co tím chci říct? Co takhle změnit rituál, začít dělat něco u čeho na to prso prostě zapomene?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LYDI: ja se snazim to odlozit a ukecat ji, ale brecet ji nenechavam. Nebo hrajem hru, ze jenom "ochutna", to si pak jen tak cucne a smeje se tomu. Nekdy nabidnu do postele caj ve flasce a ona vic nechce. Jestli jsi vydrzela tri roky, tak bych to uz nehrotila.
    Nebo to chces fakt uplne utnout?
    LYDI
    LYDI --- ---
    tema ktere se taky opakuje - dcere bude za mesic 3 roky. furt se koji, nejak hrozne mi to nevadi ale zaroven jsem mela zrovna v poslednich dnech pocit, ze bych byla fakt rada, kdyby treba usnuti slo i jinak. jeden vecer celkem bez problem, bylo tehdy uz dost pozde, ja pak, ze uz mam dos,t zashla svetlo, ani ne 5 min rvani a usnula. dnes sem rikala odpo, ze prso nebude, ze zkusime usnout takto, ze se muzem mazlit apod. ona zacala rvat, na zacatku relativne ok. byla sem u ni, nechala ji rvat v naruci a moc to neresila. rekla, ze je velka, ze vecer muzem apod. jeji rvani se zhorsilo a zhrosilo. zcervenala, slzy tekly, z nosu tekla. pak mi zacala bit a skrabat. pa sem pohled na ni uz nevydrzela, a dala sem ji teda nakojit. usnula. kdyz se pak jednou kratce budila, ja se k ni lehla, tak visela pak asi pul hod na mym prsu - jakoze dost dlouho ... a ted resim - musim byt fakt tvrda, jak nekdo rika, ze ji to proste musim prestat dovolit, vydrzet jeji rvani apod nebo jit nejakou klidnejsi cestu. jake s tim mate zkusenosti? diky
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: a jsou i podobně staří, tak to by sedělo. mě to totiž nenapadlo, pořád jsem čekala jiný projevy žárlení, třeba když jí vezmu do náruče nebo když jí krmim, ale u toho on nežárlí. ještě si jí teda hodně usurpuje pro sebe - třeba když jíme a ona je v křesílku, tak vždycky musí být na jeho straně, aby na ní mohl dělat šaškárny. byli jsme teď patnáct dní na chatě, kde nebyly žádné jiné děti a 12 dní jsem to něja zvládala, ale ty poslední tři už byly na mě nějak moc, protože jsem mammíííí slyšela asi tak každou minutu
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA:
    SINSEMILLA: Bart to dělá taky a nabízí se stejné vysvětlení.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SANCHA: To je fakt, mame osmimesicni dceru. To me nejak nenapadlo, je to možný
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    Mam takový dotaz, vyžaduje některé z vašich deti pochvaly a oceněni toho, co udela? Me prijde, ze to syn děla fakt často. Pořad chodí s tim, hele co jsem postavil, ze jsem dobrej? A nálepkuje se teda sám, to od nej slyším, ze je sikulka a podobně. Snažím se na to reagovat tak, ze se na to fakt zasoustredim a vyzdvihnout treba to, co mi na tom prijde dobry, proste konkrétně. Jen mi proste prijde, ze hodne potřebuje zpětnou vazbu zvenku a bojím se, aby to tak nebylo i dal a aby neskončil s tim, ze bude motivován hlavne zvenku. Je mu ted pět a pul. Zároveň si myslim, ze to je určitě do jistě míry normální, ale prijde mi to proste ted pořad

    Proste budu rada za vaše názory a zkusenosti
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Na světě je tolik "divných" a "úchylných" věcí, chování atd., tohle mi přijde ještě ok, navíc jak píše ta slečna, nikomu tím neubližuje, tak co. Zřejmě prostě hledá nějaký vnitřní pocit bezpečí, který brzy v dětství ztratila. Je to legrační způsob, ale proč ne...
    A 7leté dítě, u toho je to úplně ok.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: úchylné to je, ale u Ely ne, ta má ještě nárok. Asi by ta dívčina spíš měla brát ty prášky...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Jsem sám, komu se tohle zdá být úchylné ?
    Do plenek jen čůrám, říká Jess, která si hraje na dítě
    http://video.idnes.cz/?c=A160803_115743_spolecnost_bib&idVideo=V160803_140915_cas_eli

    Je zvláštní, že Ela, které je 7 si chce taky hrát na mimina, chce mít flašku, dudan, chce jezdit v kočárku apod....
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Napadlo mě, co bych asi na takový komentář odvětila, zřejmě "ale tetičko, takhle se mluví před dětmi?" (rádoby káravě, ale pak bych se rozesmála a pokračovala v řeči).
    Nebo taky často na obranu dcery říkám něco jako "no mně by se taky nelíbilo, kdyby..." - doplň si na každou situaci jinak, třeba "...kdyby mě někdo takhle zničehonic vytáhli z kočárku". Lidé se často prostě chovají k dětem jinak, tak je to třeba upozorní (anebo taky ne -ale dítě aspoň vidí, že má zastání - tedy chápe to zřejmě až když je starší).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam