• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SAAYURI: to dite přece není ovlivněné vzděláním a výchovou a proto všude vidí aury, ty můžeš jen zírat a všechny snahy o usměrnění jsou jen závist, že s tebou se tak indigově nejednalo,
    neasi
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SAAYURI: Ja rikam, ze se s detmi ma mluvit s respektem. S respektem by mezi sebou meli mluvit i dospeli, to je pravda. S respektem znamena i to, ze projev prizpusobis druhy strane tak, aby tomu rozumela. Je jasny, ze s ditetem je treba mluvit v jednodussich vetach a slovech, nez s dospelym.

    A jo, pripada mi omezeny nepripustit, ze by mohl mit pravdu nekdo jiny, nez ja. I kdyz je to dite.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: To je roztomily, ze krom toho, ze deti teprve svet objevuji a ja se k nim mam chovat a mluvit s nim jako s dospelym (a chce to to dite vubec? touzi po tom?), tak mam jeste zit v tom, ze vi veci lip, nez ja po par letech na svete, kdy cast travi se mnou a cast treba ve skolce? To nemyslis vazne, ze ne :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SAAYURI: Ne, bavime se o komunikaci s predskolnima detma.
    I kdyz s nekterejma dospelejma je to hodne podobny. Haha.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: Haha, tak samozrejme, ze v komunikaci s dospelym to tak je, ale o tom se tu nebavime, jestli te misto paci paci naplnuje komunikacne varila mysicka, tak skvely :)))
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SAAYURI: Me treba prekvapuje, jak casto si o necem myslim, ze vim lepe, ale pletu se. A jsem rada, ze s ditetem o vecech mluvim a muzu se tim rozvijet.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Nevím, jak nějaký obecný rodič, ale mě když dítě začne trolit, tak debatu utínám s poukazem na to, že takto se s ním bavit nebudu. Ale dokud se snaží opravdu argumentovat a vnímá i to, co říkám já, nemám problém debatu vést. Což ovšem neznamená, že celou tu dobu stojím na místě a čekám, co z toho vyleze. Dost často z pozice zkušenějšího rozhodnu a diskusi vedeme zpětně už při jiné činnosti.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    INUSHKA: Respekt je podle me i slusnost, a pokud dite nema dostatek zkusenosti nebo informaci rozhodnout a ja vim, ze to vim lepe, neznamena to, ze ho nerespektuju.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SAAYURI: Ale to je pořád dokola stejná debata. Já někde píšu, že má rodič nechat tříleté dítě rozhodovat o tom, kde bude rodina bydlet nebo o podobných závažných věcech? To je snad jasné, že míra zodpovědnosti, kterou dítěti nechám, musí být přiměřená jeho věku a rozumovým schopnostem. Navíc respekt není o tom, udělat vždycky to, co chce dítě, to je právě obrovský omyl. Na druhou stranu ale respekt není ani donutit dítě udělat to, co chci já, jen jinou metodou než fyzickým násilím.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    INUSHKA: Samozrejme, ale jistou predstavu o tom, kdy budou dost zrale tvoje deti na tyhle veci, by ti to mohlo nastinit :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SAAYURI: Jak to souvisí? Já nejsem svůj rodič a moje děti nejsou já.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: to asi bude ten rozdil, holt.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: moje sestilete dite ma ctyri pubertální sourozence. Jeho argumentacni schopnosti jsou mimořádné, umlati s nimi kohokoliv, pripadne dokaze debatovat do zblbnuti velice velice dlouhou dobu.
    Detem vysvetluju hodne, mluvim s nimi, vzhledem k tomu, jake mam vztahy se 17 a 19 let starymi detmi, povazuju svuj postup za osvědčený a neublizujici.
    Ale nekonecna debata s sestiletym neni vec, kterou chci absolvovat. Vycerpava to me, dite, okoli.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    INUSHKA: A v kolika letech ses OPRAVDU s respektem skutecne domlouvala se svymi rodici? Aby ti bylo jasne, co dana vec obnasi, klady i zapory, jaky to ma dopad do budoucna, vychovny efekt, kolikrat ti ustoupili a jakym zpusobem? V kolika letech si uprimne zvladla nest zodpovednost za sva rozhodnuti a mela tolik zkusenosti, abys rozhodnout zvladla?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Zajímalo by mě, po kolika hodinách by teda debata skončila a s jakým výsledkem, a kolik hodin by dotyčnému vydržela chladná trpělivost v debatě s dítětem, které prostě trollí, používá instantní argumenty (ty něco řekneš, já řeknu opak, nezajímá mě, jaká je realita) a baví se tím.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: U nas jede vytah asi tak 8 minut tri patra. Kdyz s tim jede nejakej linej clovek, stojim tam pak tak 10-12 minut, coz je teda docela dost :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Popravdě, ten argument ve tvé poslední větě moc nechápu. Čím by ses bavila? Tím, že rodič s dítětem diskutuje a na jeho argumenty hledá protiargumenty nebo smírné dohody? A co je to to "vysvětlující" rodičovství? Z toho, co tu čtu, získávám dojem, že je to přístup stylem "OK, nebudu ho mlátit, donutím ho udělat to, co chci, slovně". Čili opět bez respektu a skutečných domluv.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: Na ceduli je napsany, ze vytah je prednostne pro kocarky a invalidy. Jinak s nim muze jet kazdej a v Praze i jezdi. Dite teda musi dodrzovat pravidla a pripadnej kocar pustit. To bych skutecne nehrotila a klidne jela, no. Zakazovat to mi pripada jako zbytecna pruda. Ale to je asi ten rozdil...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNAWA: Na tohle téma debatujeme taky často :o) A kdybych to neutla jednoznačným rozhodnutím, tak bychom debatovali hodiny a hodiny. "Ale tady teď nikdo s kočárkem není." "Ale když někdo přijde, tak počká." "Ale nebude spěchat." Někdy bych s chutí svůj chodící instantní argument půjčila k debatě zastáncům vysvětlovacího rodičovství a pak bych se asi docela dost pobavila :o)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANNAWA: to teda delas spatne, jakmile ti decko nebude ovladat zivot tak prece nemuze byt stastne :/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE:
    TAPINA: taky tak, nemám žádné hlídání, s výjimkou školky, tedy, ale to většinou pracuju. Ostatní čas trávím s dětmi ráda.

    Mmch, dneska ráno v metru - šestiletý syn chtěl jet výtahem (protože to miluje, tlačítka, technika a tak dále, to vím a vím, že by mu to udělalo radost), já to odmítla, že nebudeme bez kočáru blokovat výtah někomu, kdo ho fakt potřebuje, on začal mít nějaké řeči, ale přes to prostě nejede vlak - kdybych já spěchala s kočárem nebo třeba berlemi, taky by mě namíchlo, kdybych zjistila, že si výtah jen pro potěšení přivolala nějaká matka se synem. Za minutu se vybrlal a byl klid. V podobných situacích dítě rozhodovat nenechám, stejně jako mě neukecá na nějakou byť původně plánovanou akci po tom, o den předtím měl horečku a já si myslím, že by měl být ještě den v klidu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Já třeba nemám až tak možnosti užívat si dny bez dětí. Nemáme hlídání z řad příbuzenstva, s výjimkou týdne až dvou ročně a cizí placené hlídačce se mi nechce svěřovat dítě z důvodů v podstatě vlastní zábavy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam