• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MALKE: mně to přijde dobré, prostě pastla svoje zkušenosti. Nikomu nic nenutí, je to inspirace. ďábel se skrývá v detailech. I to mazání másla nožem může být rituál s nejrůznějšími konotacemi.
    LYDI
    LYDI --- ---
    MALKE: to reagujes na to "obetavy rodic" ? tahle pasaz z NA mi taky dostala, ale taky podle me sou ti pleny jen hmm prostrednikem k jinemu tematu (pro me osobne pleny nejradsi uz zadne v roce a pul, uvidime jak se bude darit (: ) ... ale spis je to o tom, jak je vztah matka-dite a taky jake presne ma clovek k tomu pristup. proc by najednou ustupovala nejake tete ... na to podle me nic obetaveho neni. jestli to zatim tak delala a nejak ji to neva, proc by to mela menit kvuli tete... (ostatne, co je "obetavy" a jestli zadne "Obetavy" tak proc vubec byt rodicem..)
    MALKE
    MALKE --- ---
    KEIKIN: Přečetl, ale zjevně nepochopil.

Ad činnost: nevím, jak Eclectice, mně to přišlo vtipné. Asi jako návod, jak mazat chleba máslem. Někdo maže intuitivně, někdo váhá, zda namazat máslem, nebo radši sádlem, či dokonce margarínem, tak si o tom něco přečte. Budiž. Ale vyprávět sáhodlouze na internetech, jak přesně mažu, protože musím zúročit to studium, to mi zkrátka přišlo žertovné.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KEIKIN: zajímalo by mě, jaké procento rodičů by nenapadlo dítě tu a tam do něčeho zapojit.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ECLECTICA:
    MALKE:
    Tak ale tam jde hlavně o tu činnost ne o tom, jestli se něco plánuje či ne. Rozlišujte povahu a návyky rodičů. Tu samou činnost můžete dělat mlčky, bez přípravy nebo mluvit a připravovat se a kontrolovat. To je přece na každém dle jeho přirozené povahy. Hlavní je to, že dítě dělá podobnou činnost jako rodiče.
    MALKE: přečetl a co ?
    MALKE
    MALKE --- ---
    ECLECTICA: Taky jsem na to koukala. "Dělejte věci společně s dětma, berte ohled na jejich možnosti." Wow.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Chápu, že si člověk přečte něco o názorech na výchovu, ale pokud se někdo chytne nějakého "systému" a úzkostlivě jej aplikuje na své dítě, považuju to za projev nedůvěry vůči vlastním instinktům a intuici.
    Ve vedlejší diskusi se např. objevil návod, jak postupovat kupříkladu při společném pečení. Možná jsem prostě jen velký flegmatik, ale neumím si představit, že bych proces učení, které s sebou podobné činnosti nesou, podrobně plánovala a neustále kontrolovala (dá se pak vůbec mluvit o výchově nevýchovou?). To, že dítěti vysvětlím, jak se dělá těsto, že se nakonec strčí do trouby, přiděluju mu drobné úkoly, považuju za něco naprosto přirozeného, co se obejde bez manuálu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KEIKIN: Prosím tě, přečti si můj předchozí příspěvek ještě jednou.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MALKE: ? A zkoušeli jste mu nedávat plenu (v létě). Je jasné, že dítě pročurá/prokaká pár povlečení a oblečení. Ale dítě už je cca od 2, 2,5 let připraveno dát najevo (slovně) potřebu.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KEIKIN: Nemám páru, to je moje nová nejoblíbenější pasáž z Naomi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEIKIN: * do školky
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MALKE: A proč kaká do plen ? Ve třech letech už děti chodí do školy a kakají do hrnce. Tam to bude problém rodičů imho.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LYDI: Protože když Marcusíček (dámy prominou) sere ve čtyřech letech do plen, a teta mu NAVRHNE, že by snad, eventuálně, možná, třeba mohl jít ven bez plenky a že za to obdrží bonbón, a když se následně Marcusíček rozbulí a rozhodne, že nejenom že nepůjde ven bez plen, nepůjde ven vůbec, tak matička sklapne podpatky a konstatuje se, že je nutno dodržet dětské právo rozhodovat o svém těle.

Nejsem Hitler. Ale ve čtyřech letech dítěte, nebrání-li tomu závažné zdravotní okolnosti, je již dávno čas na to, aby matička rozhodla o SVÉM těle, kterému se nechce umývat pokálený zadek.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BURROUGHS_: já na děti čas mám relativně dost (jsem na mateřské, sice u toho pracuju, ale zkrátka čas by byl). a do kroužků s nima nechodím zcela záměrně. ta tendence "jenom co se naučí zvedat hlávku, tak na cvičení, od půl roku do hudební školičky, od tří angličtina" mi přijde nezdravá. minimálně do dvou let podle mě úplně stačí pískoviště a prolejzačky. angličtinu bych (s výjimkou rodilého mluvčího v opravdu bilingvní školce, když už to muší bét) "zakázala" do školních let (ať si dělá každej, co uzná za vhodné, ale vono to neumí ani česky a už se to učí blbě cizí přízvuk).

na to, abychom spolu mlátili doma do dětského piána a halekali Skákal pes, fakt není potřeba školička Yamaha. když pominu svůj soukromý názor, že dítě, které radostně a zaujatě půl hodiny otvírá a zavírá krabici a nakládá do ní korálky, je podnětově saturované až až.
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    GAISAKA: tak myslim ze to ma dost souvislost ne? jestli mas moznost se klukovi venovat a nedelas to tak pak nechapu rozdil mezi normcore (babicka/ jesle/ hrej si sam) a nechavat jak drivi v lese a bejt v klidu protoze to je pohodlnejsi a mam svuj zivot prece :D kdyby sme meli cas a prachy navic tak s nim do nejakyho krouzku chodime klidne.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Teda nevím co tu máte za "nosnickej" vzorek, ale nám ten hadr na děti asi nějak nefunguje. Takže čím větší neposednej všudevlez, co se nikoho a ničeho nebojí, tím víc byl nošenej. Možná jsme si nepřečetli ten správnej ideologickej návod nebo v tom odtáhnout dítě do krámu, zpátky a občas na výlet nestačí.
    Jinak dík za skupinu, nějak jsem už nedoufala, že se tu najde něco střízlivýho...
    LYDI
    LYDI --- ---
    DIXIE: to si z ni bral toho docela dost ne?! ... proc maji to vsechni tak, ze clovek je pak "obetovanym rodicem"? ...
    ostatne, mam to naopak, mi NA prisla pred naroz. ne-realna, proste nemozne to delat a ted uz mi to tak nerealny nepripada. ale sem slunickova hipisanda, co ma decko, 2 psi chlapa a dela skolu... tim to asi bude :D
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zdravim ty kteri odmitaji vysilovat ze samolibe slunickove hipizacky (Naomi Aldort) a se zajmem bookuji.

Cetl jsem jeji "vychovavame deti a rosteme s nimi" kratce po narozeni naseho prvniho syna, prislo mi to jako zajimava teorie, zpocatku knihy jsem byl docela nadsen (nadseni opadalo jak jsem celt dal, ke konci knihy jsem obcas rostl v trochu jinem vyznamu.)

Dnes (o 3 roky pozdeji) myslim, ze jeji pristup obetovava rodice na oltar "stastneho" ditete a je naplnovatelny pouze nekym kdo 1) ma sam dokonale zpracovana vsechna sva traumata, je dokonale vedomy, ne-li budha 2) nema na praci nic jineho nez peci o dite (coz je podle me spatne - jakym prikladem pro dite je nekdo kdo nedela nic jineho nez pecuje o jeho blaho) (a timto nemyslim zenu na materske, protoze i ta ma svuj zivot mimo dite, nechce-li se zblaznit, a vi ze ma muze, nechce-li o nej prijit)

Jednu vec jsem si ale z te knihy nechal: snahu zastavit se v situaci, uvedomit si jak se ve me spousti programi ktere jeli mi rodice (a kdovi kolik generaci pred nimi) a pokud mozno je zastavit, snahu vcitit se do prozivani ditete.
    Ale je to rehole a lhal bych kdybych tvrdil, ze se mi to vzdy dari.
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    Ale trochu se bojim jestli je normcore jeste vubec normcore. Tech co nosej satky je uz tolik co jezdi kocarem.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIP: Tak pro mně je alternativa k masovému životnímu stylu přirozená. Dnešní post moderna ale stírá hranice. Věřím tomu, že norm-coráci bezděčně a nevědomě používají aldort i jiné metody. Jen to jinak nazývají. Možná je to i naopak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam