• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    Klub pro rodiče, kterým leze krkem Montessori, Nevýchova, šátkování a podobné vynálezy, ač třeba nějaké části z nich sami praktikují. Místo, kde pochvala není zločin, a babička není fašista. Místo pro normální lidi, kteří chtějí normálně vychovávat svoje děti. Místo pro dělání si legrace z Naomi Al-Dort a podobných veleduchů. Výchovných rad a ideologických výlevů netřeba, postačí vtipné momenty s Vašimi dětmi. Místo, kde je svět prostě stále v pořádku,)
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KEIKIN: Jak se s více dětma, z nichž jedno nechodí vůbec, a druhé blbě zajišťuje přesun? Buď nijak, řekne se na všechno, že to nejde, protože MÁM DĚTI. Nebo tak, že se přijde na zastávku, nejdřív se vyžaduje, aby byly dveře od šaliny otevřené dvojnásobek času, pak se vyžádá místo pro kočárek, ale takové, aby u něj bylo i místo k sezení, nejlíp dvě, pak se sedne k internetu a napíše se na mateřské fórum, jak jsou ti lidi v MHD děsní, že vidí MATKU S DĚTMA a nerozeskočí se během setiny vteřiny od jejího vyhlídnutého místa. Pro mě nosítko (a tady nerozlišuju mezi šátkem a nosítkem, protože to je varianta téhož) byl především nástroj k tomu, jak si zajistit bezproblémový pohyb bez nutnosti asistence dalších osob, protože moje dítě je přece jen moje starost.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: myslím, že z toho šátkování děláš něco co v reálu není. Dítě v šátku se nosí zpravidla do 6 - 8 měsíců. A jak dítě drží hlavičku, nastupují manduky a jiné nosítka. Nedokážu si představit, jak bys ty při více dětech logisticky zajistil přesun ? Pořád ale nechápu tu ideologii o které píšeš. Víš co je to ideologie ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    btw, skoro bych se vsadil, že všichni, kdo omínuskovali [ ECLECTICA @ NORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali ] mají na fb v kolonce "vzdělání" napsáno "škola života" či tak něco.
    Jako upřímně je mi líto lidí, co měli nějaký zkažený dětství, a kvůli tomu rebelovali tak dlouho, až si neudělali žádnou školu. To pak chápu, to je nutný vybudovat jinej svět, to je zcela pochopitelné.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HOBO_MONTANUM: No, prave. Všechny kultury, šátek, blabla. Znám tuhle větu snad v několika desítkách obměn, je-li to vůbec možné.
    Primárně, za sebe, bych rád řekl: Ano, jsme jediná kultura, která má kočárek, a ne šátek, ale taky jsme třeba mmj jediná kultura, která má (čti vynalezla) antibiotika. Tolik asi k tomuto argumentu.
    Neříkám, že v různých situacích pro různé děti to může být zcela validní cesta.
    Ale byl bych taky rád, aby mohlo zaznít to, že se mi to prostě nelíbí. Nikomu to necpu, a lidi, kteří ostatním lidem tím či oním způsobem "cpou" (často, samozřejmě, důsledným "necpaním" a upřenými pohledy a podobnými pasivně agresivními způsoby) věci typu šátkování, považuju pouze za oběti vlastních neuróz z výchovy jejich rodičl a dětství obecně. Netrpím tím, nemám potřebu demonstrativně se ošátkovat, vzít si takový ty dementní arabský kalhoty a promenádovat se tak mezi bránou k dětem a rebiu, abych tak řekl. To jsou jistě kontroverzní výroky, ale myslím, že na ně mám právo, a mám právo je ventilovat.

Pak je tu věcná část problému.
    Nedovoluji si mluvit o rozdílu mezi šátkováním a kočárkováním/volným pohybem (mmj takto terminologicky rozlišit je zásadní, protože nepřiměřeně moc šátkované dítě /třeba i doma!/ má určitě rozdílné vývojové podmínky než dítě venku kočárované/na ruce a doma volně se batolící), neb tomuhle nerozumím.
    Ale psychologický vliv šátkování je podle mého názoru spíš negativní. Plodí bojácné a zaprdnuté mamánky a slečinky, co tak tak chodí, když náš ferdan vybírá na odrážedle branku jako Chirón Farinovu zatáčku, děti, které se rozpláčou, když vidí někoho nového atd.
    Samozřejmě, je to o rodičích, je to o ideologii, venkoncem. Jejich rodiče si to vyhodnotí tak, že děti jsou stále "diamantové jako v děloze", ve spojení se svým přirozeným stavem nebo ve stavu přirozeně meditativním.
    Tak však jo, jsou to vaše děti, vaše hlava, vaše peněženky.
    Já k tomuto netenduji.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HOBO_MONTANUM: Tak GAISAKA za tím jednoznačně vidí nějaké ideologie, ale já pořád nevím jaké.
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    to ja nevim :) satek teda nevidim jako nejakou alternativni novinku........ satek byl, je a bude na vsech kontinentech a ve vsech kulturach
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HOBO_MONTANUM: Mně by spíš zajímalo, jakou ideologii ten šátek představuje ? New Age ? Pastafariáni ?
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    GAISAKA: "ošátkovaný pipiny" .... zajimalo by me co je na satku spatne. Dekuji
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    ---
    btw, jen report...
    Náš Ferdan se teď, těsně po druhých narozeninách, hodně rozmluvil. Opakuje slova a začíná tvořit věty.
    Dneska byli na návštěve u tety Haní, a telefonovala mi máma z trolejbusu, že se mnou Ferdan chce mluvit.
    Ptal sem se ho, jesi je v "busí", a on říkal, že je !vzadu!. Tam pro kočáry.
    To jsem byl opravdu hrdej rodič, a jako kognitivista to sleduju opravdu intenzivně.
    Vzadu máme zadeček, a vpředu ještě nechápeme,) Hlavně že máme "vzadu", a víme kde to je, i na maší, na mašince.)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: Hm, to se asi shodneme. Však to píšu od začátku, norm-core není o reliktech normalizační a dřívější výchovy. Norm-core je ve světě módy pojem pozitivní, je to znovunalezení normality...

Ale nechávání mimin samotnejch, "ať se vybrečí", je imho dnes extrém u netové populace, a znak sociálního low u populace au general. není to standard, a jakkoliv osvěta je asi stejně důležitá, jako marná, bavíme se tu o jinejch lidech.

Debata je jinde, normcore verusu alternativa.
    Třeba bubáci.
    To je téma.

Fakt nechápu, co maj alternativní matky proti bubákům. Okej, maj jiný děti, to je daný výchovou.
    Ale náš Ferdan sice na matčiny pokyny "slyšela sem tu bubáka, pojď už spát" reaguje stále spíše pozitivně, ale sláva co do metody už to taky není... ale hlavně je z něj dvouletej bubákolog!!!
    On si ten strach dává, zkouší, a ví že má nás dva láskyplný plne za prdelí. A je z něj bubákolog. Bubáky zkoumá, ba co více, vlastně hledá.

A pak máte alternativní ošátkovaný pipiny, co se hrozej jen vyslovení toho slova...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Neodpustím si pastnout sem článek v podstatě o kontaktním rodičovství.
    Studie: Péče o miminko a batole ho ovlivní až na 30 let. Víte, co dělat? - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...112_212627_deti_haa#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

V podstatě tohle by už dnes mělo být norm-core a né alternativa.
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    gaisaka: koukam ze už ani na aristokracii není spoleh a zaváděj novoty ,)

Říká se, že když se v roce 1948 narodil budoucí královně Alžbětě II. v Buckinghamském paláci princ Charles, její manžel princ Philip u porodu nebyl. V tu chvíli se věnoval hraní squashe. A teď skok o 65 let do současnosti. Když se vévodkyni Kate v pondělí narodil syn, který jednou usedne na britském trůnu, byl vévoda William (stejně jako před 30 lety jeho otec Charles) přímo u porodu a absolvoval s manželkou podrobnou předporodní přípravu.

I na porodech a výchově dětí se tak dá ukázat, jak se britská královská rodina proměňuje.

Na výchovu nebyl čas

Pryč je zvyk, že se královští potomci rodí v ústraní paláců a o jejich výchovu a péči se starají soukromé chůvy, učitelé a kojné. Královští rodiče dříve často neměli na výchovu čas, rodinný život byl až na druhém místě.

„Často byli pryč. Královské povinnosti převažovaly nad těmi rodinnými. Dnes je to všechno jinak," řekl serveru Huffington Post odborník na královskou rodinu Christopher Warwick. Dodává, že William bude chtít být stejně jako jeho tragicky zesnulá matka Diana „aktivní rodič".

William skončí v armádě

William si tak jako první příslušník královské rodiny vybral na příští dva týdny otcovskou dovolenou a pomůže manželce Kate v prvních dnech s péčí o syna. A i pak se Kate chystá o potomka starat s pomocí rodiny a ne služebnictva. Už od dubna se navíc ví, že William brzy skončí i službu v armádě, kde pilotuje vrtulník. I proto, aby byl se svou rodinou.

Aktivní rodiče. Takoví budou Kate a William - Deník.cz
    http://m.denik.cz/denik/c/aktivni-rodice-takovi-budou-kate-a-william-20130723.html
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LYDI: o titul nejde, jde o to, že lhala o skutečnosti týkající se oboru, ve kterém (dle mého b-hužel) prosadila. Jak pak může člověk důvěřovat tomu, co píše?

Ještě obecně k Aldortové (a diskusi ve vedlejším klubu) - ta přemíra a nepřetržitost reflexe interakce s dítětem mi připadá dost kontraproduktivní: vede to k jakési křeči, kterou (spolu s vnitřní nejistotou rodiče) dítě musí zákonitě vycítit.
    Naprosto kontraintuitivní záležitosti jako hraní "mocenských her" ve věku, kdy se dítě naopak potřebuje vypořádat s existencí limitů, mi připadají dokonce škodlivé.

MALKE
    MALKE --- ---
    KOTENCE: good for you, moje ne. taky doufám, že tím se to téma vyčerpalo.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MALKE
    MALKE --- ---
    KOTENCE: nepochybně ano. já to prostě nestihnu. když za deset vteřin na libovolné trase najdeš místo, přirazíš, vyndáš dítě ze sedačky a svlékneš, musíš být nutně daleko lepší. klidně přiznám, že to nedokážu:-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    KOTENCE: tak to jsi nejen lepší matka, ale i řidič!
    MALKE
    MALKE --- ---
    KOTENCE: 1) tys to nezkoušela, co? já bych tě děsně ráda viděla, jak přirážíš k chodníku:-)
    2) děti nejsou blbé. vzhledem k tomu, že se doma nepočůrává, předpokládám, že ty situace rozlišuje. mám plenu, čůrám do ní. nemám plenu, otevřu si dveře na záchod. stejně jako ví, že s mým mobilem si hrát smí, s tátovým nikoliv. důvěřuju jeho inteligenci.
    LYDI
    LYDI --- ---
    ECLECTICA: neporizuju se. ani sem knizku nedocetla zatim, nekoukala na video na youtube atd. nejsem "profi" co se tyce NA. jinak .. jdu hodne podlu citu a vlastnich zkusenosti (zjisitim ze dite ji spis to co si vezme do ruky atd tak ji nebudu nutit do kase atd) ale jsou veci kde nejsem si jista nebo zjistim ze mi veci jak se to dela bezne nepripada tak dobre / "alternativni" pristupy mi pripada lepsi. treba u moc. hry sem na zacatku taky koukala co je to za blbost, ted se mi koncept moc libi ale zaroven ho uplne moc zatim nepraktikuju. jak vsude clovek si neco od nekoho bere a neco ne.... jinak se moc nezajimam o titulech (ani nekdo s titulem nemusi o tom moc vedet)..
    MALKE
    MALKE --- ---
    GAISAKA: Já jsem si hlavně doteď myslela, že vymezit se proti rodičům je normální součást odpoutávání se v pubertě. A že se to jaksi neztratí, ale přijde ono osvobozující poznání, že jsou to taky jenom lidi, tudíž dělají chyby (respektive to, co za chyby považuju/eme). Že tedy i já nevyhnutelně udělám chyby - buď stejné jako moji rodiče, nebo ve snaze vyhnout se tomu nějaké zcela nové, ale udělám.

U nás jsou příklady o to půvabnější, že mám časově shodné srovnání s výchovou v rodině příbuzných - já jsem byla držená víc zkrátka (i když čím jsem byla starší, tím větší svoboda přicházela, a zůstávaly jen osamocené relikty, které jsou dnes součástí zlatého fondu rodinných historek - jako že jsem v patnácti sice mohla domů přijet posledním metrem, ale nesměla jsem v poledne na Václavák), oni měli dost volnou výchovu - a stěžovali jsme si všichni:c) (Oni, AFAIK, na to, že kvůli oné svobodě měli dojem, že rodiče moc nezajímají, když se jim všechno dovolí.)
    Když jsme se o tom bavily se sestrou, tak se pro změnu ukázalo, že ačkoliv máme stejné rodiče, tedy ve výchově relativně konzistentní, vadí nám úplně jiné věci, tzn. identická věc jí lezla na nervy, mně to bylo fuk, nebo jsem naopak byla ráda:c) Dětem se jeden zkrátka nezavděčí.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Sorry, opět nebudu odpovídat na to, co zaznělo zde, ale na "negativně-výchozí klub o Aldort a spol. rodičovství. Narazil jsem na to v poště s jedním nejmenovaným ID, ale přečtete-li si to tam za poslední den, je tam tolik smutných lidských příběhů. Pomiňme teď, že smutnými se lidské příběhy stávají až voluntárně, z rozhodnutí jejich nositelů.. no přečtěte si to sami, nebudu to linkovat.
    Nuže ono nejmenované ID mi do pošty (vážně!) napsalo něco v tom smyslu, jakože nezná ve svém okolí nikoho, kdo by byl se svým dětstvím a výchovou rodičů spokojen a saturován, ba právě naopak. Asi je teď trendem, vyktimizovat nějak rodiče... ,)
    Já osobně si pamatuju jistě spoustu negativních příhod, vzorů atd. ze svého dětství, ale jinak máma byla super máma, ačkoliv musela být profesně pár dnů v týdnu pryč, aspoň z toho byly hokejový kartičky,), a otec byl sice přísnej a emocionálně daleko občas, ale jindy, když měl čas a náladu, to byl ten největší kámoš, a hlavně všechno věděl a všechno uměl (to jako bez keců i dneska, otec je stavař, postavil část D1, a ví opravdu snad všechno o té části fyzického světa, která kluky zajímá). Proto se dívám na alternativní rodiče trošku jinak teď - A ZÁSADNĚ NECHCI, ABY TO ZNĚLO PASIVNĚ-AGRESIVNĚ-LÍTOSTIVĚ. To ne. Berme to tak, dejme to do kontextu, pracujme s tím, mějme to na mysli, když s nima mluvíme.
    Ale, cut to the core, stejně jako to bez milosti od začátku dělají oni, vezměme si z toho ratio, a pokračujme v rozvíjení našeho (proti)názoru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam