Jeden z těch nejlepších z poslední doby:
O starém městě v alternativním světě relativně k našemu přelomu 19. a 20. století (steam-punk jak vyšitý).
To město mělo podzemní část a část nad zemí protkané potrubím monstrozního návrhu i rozměrů. A v něm, v zapomenutých a zaprášených místnostech kdesi desítky metrů pod zemí, plných zvláštních polorezatých strojů, velkých ozubených kol, parovodů a převodů, které kdysi sloužily bůhví k čemu se daly nacházet artefakty. Pamatuji si už jenom jeden - dvě poloviny jedné koule velké tak asi jako dvě pěsti, které se vznášely kousek od sebe a když je člověk pustil ve vzduchu, tak se vznášely v místě, kde byly upuštěny. Mezi nimi prázdno kudy šla prostrčit ruka, ale nedaly se od sebe roztrhnout. Zrovna tenhle artefakt se používal jako pomocný pohon pro podzemní vznášedla, kterými tamní ozbrojené skupiny chtěly vyhubit červy a jiná monstra. Členem téhle milice jsem se později stal. Pamatuji si, že při nástupu do vznášedla bylo potřeba navléknout si na sebe zvláštní skafandr. Vznášedla uměla proplouvat i skrze kamen, ale ne skrze kov (potrubí např.). Divil jsem se, jakým množstvím drahé techniky a vůbec všech prostředků milice disponovala oproti zbytku města.
A to byla druhá část příběhu a města. Město mělo malou populaci; vpodstatě tam nikdo nebyl doma. Spíš to vypadalo jako místo, kam se prostě nastěhovalo něco lidí a nikdo jim to místo nebral, všude dost místa pro všechny. Ale místo... jídlo bylo těžké získat, práci ještě míň, obloha pořád zamračená, všude prach a špína a zašlo a rozbořené budovy a ...jediný bar na rohu ulice... Tak něco atmosféra. Takže lidé, někteří i z chuti po dobrodružství a většina spíš z nutnosti vzniklé ze zoufalství chodili do potrubí a do neznáma nacházet artefakty. Těm se pak říkalo lovci artefaktů. Natrefit byť na jediný artefakt, natožpak na nějaký nový druh, znamenalo najít menší poklad, artefakty měly všechny veskrze zázračné schopnosti (viz ta levitace u prvního) a byly samozřejmě velmi ceněné. Jenže v podzemním systému žila i zmutovaná monstra, převážně zmínění červi. Slepá agresivní vždyhladová stvoření tvarem připomínající moučného červa ovšem velikostí klidně i několik metrů, kterému se jeden z konců otvíral do zející tlamy plné desítek ostrých zubů. Lovci artefaktů byli obyčejní lidé, takže se takovýmto stvůrám nedokázali moc bránit a co chvíli se někdo "ztratil a už nenašel".
Město též obsahovalo poloshnilé rozpadající se molo, protože se rozkládalo u pobřeží nevím čeho. Velké řeky? Moře? Nevím. Každopádně v docích se později ve snu bojovalo s monstrem, které mělo spousty nohou a zároveň chapadel, nechávalo za sebou při pohybu slizovou stopu, na výšku mělo tak čtyři metry a hlavu připomínající mutaci koně a šíleného psa z pekla (desítky ostrých zubů zase included). Nepřekvapivě bylo též zase agresivní a vždyhladové. Narozdíl ale od červů, kteří zůstávali v systému potrubí a většinou hluboko uvnitř (někdy bylo skrz potrubí slyšet hnusné šoupavé zvuky co se nesly zdálky) tohle monstrum často vycházelo z vody, kde žilo a lovilo lidi. Takže bylo určeno, že ho půjdeme v noci vylákat ven a zabít. Bojoval jsem proti němu s partou lidí z armády i s kamarádem. Několik z nás zabilo. Zahnali jsme ho do jedné ze schátralých chatrčí (no spíš nalákali na sebe), kterou jsme pak zapálili, což se ukázalo jako dobrý nápad, protože monstrum se ohně velmi bálo a začali jsme nad ním vyhrávat i pomocí švihání ho pochodněmi.
Jinak sen byl dlouhý a měl hodně děje, ale pamatuji si kromě tohohle už jen málo.
Sen končil, když mě monstrum dostalo na zem a sklánělo se nade mnou a viděl jsem kamaráda, jak se napřahuje k úderu zezadu.