Byl jsem na místě, kam jsem dřív jezdil na tábor, akorát místo louky byla vinice, na které jsem brigádničil.
Jednoho dne jsem se vracel z večeře, když jsem procházel okolo domu, ve kterém zněl požární poplach a ze kterého vycházelo několik špatně naložených postarších dám. No jo, blesklo mi hlavou, tady je ubytovaný můj kamarád Z. a nikde ho nevidím - nezůstal uvnitř?
Vrazil jsem do suterénu, kde měl Z. pokoj, a našel jsem ho polonahého s nějakou slečnou.
"Je požární poplach," říkám mu.
"No jasně," odpovídá, "jak jinak myslíš, že taky můžu mít trochu soukromí?"
Diskrétně jsem zavřel dveře, a odešel pokusit se vysvětlit domovníkovi, že to nejspíš byl planý poplach. Ten to naštěstí vzal v pohodě, a když jsme se loučili, utrousil něco o tom, ať si to Z. užije.
Když jsem dorazil domů, našel jsem přede dveřmi dárkový koš. Věděl jsem, že je to smluvené znamení, že se mě tajná a prastará lóže mágů rozhodla přijmout za člena. Prohledal jsem koš, a v tajných záhybech látky, kterou byl vystlany, jsem mezi květinami, ovocem a lahví vína našel samolepky s logem lóže a očarované manžetové knoflíčky.
O nějaký čas později jsem se učil na zkoušku z interny, kterou, jak jsem zjistil, budu muset ještě o zkouškovém udělat. Rozhodl jsem se, že si zajdu na oběd. Když jsem vešel do restaurace, zamířil jsem rovnou na záchod, abych si ulevil, a po cestě jsem potkal stůl, u kterého měli sraz spolužáci že střední, se kterými jsem nikdy moc nevycházel. Nějak divně na mě koukali, až jsem si najednou uvědomil, že mám na sobě pyžamo. To je to se mnou o tom zkouškovém fakt špatné, říkal jsem si, když už jsem schopný jet přes celou Prahu do hospody v pyžamu.
Odešel jsem za roh na zastávku autobusu, kde jsem měl svoje věci, abych se převlékl. Okolo už postával hlouček lidí, aby se podívali, co je to tam za nového bezdomovce. "Žádný bezdomovec," snažil jsem se jim vysvětlit, "jen študák o zkouškovém, byť v tom není moc velký rozdíl."
Pak se ještě přišli podívat dva toulaví psi, které jsem kdysi dávno potkal, když jsem přespaval v parku v Dubrovníku, ale měl jsem s sebou svoje kouzelné manžetové knoflíčky, tak se neodvážili přiblížit.