Fronta s Ruskem se posunula a začalo se bojovat v českém pohraničí. S jedním známým jsme se rozhodli vyrazit tam, abychom viděli, jak to vypadá na vlastní oči.
Dorazili jsme autobusem tak daleko, jak to šlo, a pokračovali dál pěšky. Po chvíli jsem dorazili na českou vojenskou základnu na okraji bojové zóny, nechali si tam batohy a převlékli se do maskáčů. Pokračovali jsme dál a potkali jsme se s naším kontaktem, který nás měl provést po okolí. Jenže Rusové postoupil dál, než jsme čekali, a brzy jsme se dostali doprostřed přestřelky. V jednu chvíli v díře, kde jsem se schovával přistál ruční granát, a tak jsem na nic nečekal a vyrazil pryč. Po chvíli běhů jsem zjistil, že můj kamarád není se mnou, chvíli jsem zjišťoval, zda se nepůjde vrátit do lesa, kde po nás stříleli, ale protože se odtamtud pořád ozývaly výstřely, zamířil jsem zpátky na základnu a celou dobu jsem myslel na to, že se hlavně musím převléct zpátky do civilu, protože v maskáčích bych ruským vojákům špatně vysvětloval, že jsem civilista.
Prodral jsme se několika lesíky, křovisky a jednou křovím zarostlou solární elektrárnou, abych neběžel po otevřeném prostranství, chvíli jsem se schovával před ruským bojovým vrtulníkem, než se do něj pustil český, a nakonec se mi povedlo dostat se zpátky na základnu.
Rychle jsem se převlékl zpátky do svého oblečení, vytáhl telefon a zkoušel zavolat ztraceného kamaráda, který ale byl nedostupný. Říkal jsem si, že zbytek odpoledne počkám tady na základně, jestli se tu objeví, a pak ho půjdu hledat. Vojáci byli překvapivě v pohodě s tím, že tam jsem, ale pak mi začali dávat najevo, že když už tam jsem, taky bych jim měl s něčím pomoct. Jeden z nich mi poradil, že dobrá zašívárna je služba při provádění lidí od autobusu na základnu, protože tam skoro někdo nechodí a tak se může člověk flákat, ale pak se ukázalo, že se na to už zapsal sám a zapomněl na to. Nakonec se u večeře dívali na Doktora House, a mně dali za úkol, abych jejich dětem, které na základně měli, vysvětlil, o čem to vlastně bylo.
Sen skončil někdy v momentu, kdy se blížila večerka a já přemýšlel, že bych si měl najít ubytování někde ve vesnici, abych vojáky nerušil svým chrápáním. Jestli jsem pak svého kamaráda našel, nebo jestli ležel mrtvý někde ve křoví se už nedozvím.