• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SKATEMURAIminimalismus — mám málo věcí a je mi fajn
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    už jsem to psala jinde na nyxu, ale tady si držím svoje poznámky k tématu, takže se lehce zopáknu. Project 333 / capsule wardrobe mi funguje a baví mě. Musela jsem se k minimalizaci hadrů donutit, ale teď jsem spokojená s tím, co mám. A pořád mám pocit, že toho oblečení mám moc :-) ale v dalších měsících, kdy nebudou stačit jedny šaty na celej den, to už moc určitě nebude. A když si dokážu, že se příjemně a ke svý spokojenosti oblíkám z těch x dedikovanejch kusů, zbytku hadrů se mi zbavuje mnohem líp. Dtto doplňky a boty. Mnohem líp se mi balí na cesty.

    Máme teď náročnější režim, takže není tolik času na domácnost, takže mi trochu bují kuchyně a komora (nepořádek v koření, duplikáty, věci, které jsem koupila před rokem a nešáhla na ně), ale s podzimem se to zklidní a půjde pokrotit i tohle.
    S0DA
    S0DA --- ---
    v dnesnim podcastu od The Minimalists dobra otazka:
    :: As minimalists, what are you saving your money for now?
    FLAIRE
    FLAIRE --- ---
    me ted donutilo fakt hodne probrat veci stehovani do zahranici - stehuju se svym autem a ted se mi cela domacnost vesla do 8 krabic, kdyz bych zahrnula letni veci, veci na kolo a na lyze, ktery si privezu v prubehu, tak pocitam ze 11 - 12 krabic (i s jednou krabici zasob jidla) je docela realnej odhad.. takze se komplet cela sbalim do oktavky .. s rakvi na lyze teda :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja probiram prubezne, cetla jsem marii kondo, ale ja to mam ve vlnach. co nejsem ochotna dat pri jednom probirani, pri dalsim uz dam, uvolnuju stavidla. a hadrama - cekala jsem, esi zas pro kojeni vychrtnu jak po prvnim mladeti, ale nee, takze konecne tuny veci putuji neteri a kamaradcinej dceri. a ceka me stehovani, nejspis podzim, na to se tesim. nekolik vkych tasek nejen obleceni jsem zavezla kamaradce, ma stranky budupomahat.cz, rozdeli potrebnym. a psala jsem clanek kam s tim na blog, najdu. minimalista rozhodne nejsem, ale mam tak polovinu veci, co pred par lety. a to se pocita :-)!
    S0DA
    S0DA --- ---
    Maybe the life you've always wanted to live is just buried underneath everything you own. - Joshua Becker
    MASOO
    MASOO --- ---
    dalsi stehovani......... dalsi veci pryc... ale mam pocit, ze spis zbavuju nanosu za obdobi tohoto bydleni:/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALONSY: jsem zvědavá, kolik se dopočítáš :-) já i teď mám oblečení, co moc nenosím, ale nechat si ho chci. Kalhoty mám dvoje pracovní a dvoje volnočasové, sukně po třech, šatů 10. Do těch 100ks počítám i vodácko-vandráckou a sportovní výbavu, ale prádlo ne.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V dohledný době to hodlám pořádně pročistit i přepočítat, jsem zvědavá, kolik toho ve skutečnosti je, možná si to idealizuju. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hustý.
    Já ještě neminimalizovala, ale co vím z hlavy, tak dvoje kalhoty, jeden svetr a možná tak deset triček, dvě sukně, asi troje šaty.
    A z toho hodlám většinu vyházet a celej ten šatník udělat víc k obrazu svému, protože teď mám to, co mi tak nějak zůstalo historicky, nebo co bylo levný, když jsem nějakej kus oblečení zrovna nutně potřebovala. :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    NAVITAS: 66 je rozumně málo :-) mám tak asi 100ks a tím pádem tipuju, že dřív to muselo být přes 500? včetně bot, kabelek a všeho, bez spodního prádla. Teď chci od června zkusit Courtny Carver Project 333 - vybiram si tři nejteplejší a nejstabilnější měsíce a pak uvidím, co dál. Udělám to jen na oblečení do města a mezi lidi, svoji vodácko-vandráckou výbavu mám bokem. Jsem zvědavá, na mě různý čísla a limity fungujou, a za zkoušku nic nedám.
    MASOO
    MASOO --- ---
    hadry nepocitam, vejdou se do skrine, ok, nevejdou, probirka, freeshop, vyreseno;)
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Ahoj minimalisti!
    Nějak mi přišlo, že mám hrozně moc hadrů, tak jsem si je spočítala - 66 (bez spodního prádla a ponožek). A teď jsem trochu zmatená, jak je to číslo malý a přitom mi to přijde hodně věcí... Před pár lety bych mi to číslo přišlo úplně šíleně malý. Máte podobný zkušenosti? :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: a jedna typická Courtney, abyste si ji nemuseli googlit :-) jo, a není ezo.

    Choose Love over Stuff
    http://bemorewithless.com/love-over-stuff/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: joo a nepochválila jsem mojí mámu! Dostala jsem takovej ten textilní piknikovej košík (dlouho chtěla a potřebovala) a ten plnej domácích dobrot - bylinkový čaje, sirupy, bylinková sůl, pesto, sušené ovoce. Obsah spíš maximalistický, nevím, jak to sežereme, ale nápad super :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    hm, to už je zase čtvrt roku? ale pokračuju :-)
    materiální věci jsou už srovnaný, pořád sice něco přebejvá, ale to se dá řešit průběžně - spíš tím, jak sem všechny věci pročistila, tak si snáz všimnu, že nepoužívám a nepotřebuju i něco, co jsem si v prvním kole chtěla nechat. Dočerpávám zásoby kosmetiky a drogerie, papíry stihám zpracovávat průběžně. Při vyjarňování oblečení jsem dala pryč dvě tašky jarního a letního a uložila jen jednu krabici zimního.
    Jeden benefit, který pozoruju a je nemateriální - mám víc času na důležité, ale neurgentní věci. A to je super. Porád jsem se nezbavila todo listů a nevím, zda se jich zbavit chci, ale jsou na nich věci důležité, které chci udělat, ale ne takové, které hoří a udělat musím. Za poslední čtvrtrok jsem si udělala krásný pořádek v penězích a všem s tím souvisejícím, například.
    Povedlo se mi zavést nějaké rutiny, které pomáhají v udržování domácnosti a umožňují mi mít ji v pořádku za málo času a mít tím pádem čas a klid na jiné, dlůležitější věci. Dál hledám různé inspirační zdroje o různých přístupech k minimalismu (videa, podcasty, čtení), takže jestli něco máte, budu ráda, když se podělíte.
    Jo a po dloooouhém vybírání jsem si konečně sehnala dostatečně malou peněženku - bohužel není ruční ani české výroby, za což bych si ráda připlatila, ale je z čínské kůže z Aliexpresu - zatím drží asi 3 měsíce bez ztráty kytičky, má kapsičku na drobné, bankovky a karty (7ks) mám společně ve velké kapse. Takže kdyby někdo chtěl fakt malou peněženku, najdu link :-)
    Jo, a Courtney z Be more with less - nechala jsem si posílat její adventní kalendář a bylo to fajn, tak jsem začala víc číst její věci. Je autorka projektu 333 - znáte? abych nenosila sovy do Atén :-D Chci to zkusit - ne ještě teď, ale od června do konce srpna.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    letos jsme s přítelem dali každý každému z našich rodin po jednom dárku, to je šest dárků, sobě navzájem po dvou, to jsme na deseti, po jedno jsme každý jako secret Santa do práce dávali a po jednom dostali. Víc než polovina toho byly dárky spotřební. Rodiny narozdíl od nás to nedárkování vydrželi, aspoň ta jeho, se svojí se teprve uvidím. Opravdu super změna, proti letům, kdy jsem vezla domů pod stromek celou IKEA tašku dárečků. Jako další benefit vidím to, že mi zbyly peníze si koupit něco, co fakt potřebuju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Zajímavé čtení od theminimalists.com zdarma - jejich poslední knížka Everything that remains ke stažení - https://gumroad.com/l/LahJD
    S0DA
    S0DA --- ---
    Dreaming of a frugal Christmas? Meet the people who’ve stopped shopping | Money | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...6/dec/12/frugal-christmas-people-stopped-shopping-minimalism-movement
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam