• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILISENTOMOFAGIE
    HMYZ JAKO POTRAVINA
    - rady a tipy
    - zkušenosti
    - chov hmyzu
    rozbalit záhlaví
    CUBEECHECK
    CUBEECHECK --- ---
    DREEK: Já je bohužel mám už taky zakázaný, ani nechtěla ochutnat :-D
    DREEK
    DREEK --- ---
    XBAHNO:
    CUBEECHECK:
    Děkuji za reakce. No švábi nejspíše neprojdou doma (navíc se budeme stěhovat do novostavby, takže chov bude zatím v pracovně). :D
    Zatím to vidím na moučné červy, tam jsou nějaká úskalí nebo stačí pořídit plastový box, přidat zeminu/směs/něco a dokrmovat?
    CUBEECHECK
    CUBEECHECK --- ---
    DREEK:
    XBAHNO:
    Já doporučuju šváby, ti jsou totálně nenároční, většina druhů v pokojové teplotě umírá, takže je potřeba je malinko přihřívat (ale zase se doma uteklé kusy nemnoží), jen je některé druhy při konzumaci nutno oloupat a utrhat nožičky, jinak drhnou v krku, takové suchozemské krevety. Navíc až na šváby madagaskarské, kteří trochu syčí (ale je to sranda pro návštěvy) jsou úplně potichu ;-)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DREEK: Kdyz to vezmu z tech beznych, tak bud moucny cervi, coz ma hacek v tom aby neulitli dospelci, nebo cvrcci. Cvrcek domaci je zcela nenarocny, ale urcite zdrhne a bude se mnozit i jinde doma. Cvrcek bananovy potrebuje na rozmnozovani pritapet, takze pokud zdrhne, tak casem chcipne, ale pritapeni taky neco stoji. Tak jako tak, cvrkaji :-(. Sarance je ekonomicky nesmysl, zophobas nic moc. Vcely maji mnohostrany uzitek.
    DREEK
    DREEK --- ---
    Ahoj, zkusím to tady trochu oživit. Samozřejmě na netu najdu spoustu návodu co a jak, ale hledám reálné zkušenosti s chovem hmyzu pro spotřebu.
    Jsem úplný začátečník, takže hledám reálné zkušenosti jak začít, s jakým druhem začít a nějaké tipy co dělat, aby první jídlo neskončilo v kompostu, ale na talíři. :) Případně prosím o nějaké nasměrování na nějaký web, literaturu apod.

    Bohužel vzhledem k situaci ve světě (Ukrajinská pšenice) a k tomu, co se děje s teplotou a počasím, si myslím, že hmyz jako potravina bude víc a víc aktuální.

    Díky!
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Byl bych rád, kdyby mi to pokrylo aspoň náklady.
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    A ty je prodáváš, nebo jich máš moc a chceš se části zbavit?
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    to nemám nejmenší ponětí :D
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    Na kolik to tak vyjde?
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Měl by někdo zájem o cvrčky chovaný pro vlastní potřebu na jídlo (živý, sušený, mouka)? Chováme je tak, abysme je pak mohli jíst sami, takže krmíme čerstvou zeleninou, ovocem, šrotem...
    MILIS
    MILIS --- ---
    XBAHNO: boruvky jsem ocekaval.. ostatek musim zkusit ;) diky!
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MILIS: Boruvkovy krem, boruvky, tvaroh, slehacka, cukr, skorice. Sypani zophobas, moucnak a arasidy na masle. Zophobas i moucnaci dva dny krmeny arasidama. Takovej zakusek.
    MILIS
    MILIS --- ---
    XBAHNO: ten fialovy dresing je co?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Sem delal tedkon takovej degustacni obed pro znamy a tak, tak par fotek. Zadny experimenty, lety provereny recepty. Zivili se vsichni.













    MILIS
    MILIS --- ---
    XBAHNO: to, ze jist osobne vcely nikdy nebudu a pritom jsem zalozil klub entomofagie, takhle jsem to myslel
    s trubcema je to pak jina tedy, to ano...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MILIS: V cem si to protireci? Vono ze vcel se ke kozumaci nejvic hodi akorat zavickovani trubci. Trubcina se z ulu stejne v jisty mire vyrezava, pac proc by se melo vcelstvo zatezovan nekolika dalsima stovkama trubcu, kdyz jich fakt staci 200-300, a maj to vyzobat ptaci nebo si je mam dat ja?
    MILIS
    MILIS --- ---
    no zrovna vcely nevim nevim... ty uz jen z principu jist nebudu
    dost si to protireci s nazvem klubu, vim, takze se v tomhle mohu asi povazovat za beegana
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Tak me napada - kostoval jsem tedkon vcely. Trachu vodnaty, vonavy a nasladly. Zadnej chitin. Docela dobry zobani. Na pristi rok zkusim vymyslet nejakou upravu.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ESTEN: Ve woku rozpalim olej, pridam rozmrazenyho a osusenyho bource(susim papirovyma uterkama, dukladne), chvili smazim(ja mam slusnej fajrak, tak ne zas tak dlouho), prihodim nakrajenou jarni cibulku a limetkovou kuru(neni nezbytne nutna), otevru okno, prileju rybi omacku, par vterin a serviruju s ryzi. Zavru okno.
    Bourec je pekelne syty jidlo, 100g na stravnika je velmi slusna porce, takze to s mnozstvim neprehanet. Chutove mi dost pripomina kukurici.
    Delal jsem i klasicky rissoto, neni to spatny, ale vic mi zrovna u bource vyhovuje prazenejsi, sussi priprava nez vodnatejsi varianty.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Jak připravujete bource? Mám na ně zálusk, ale nevím kde nabrat kulinářské zkušenosti ;)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CABOWITZ: Velmi vyrazne se to projevi. Onehda jsme s tim docela experimentovali. Ale ne vsechno hraje - treba krmeny cibuli nebyli fakt nic moc. Za me vedou buraky, tymian taky neni zlej.
    A jak rikam, nejlepsi syrovy, i kdyz smazeny se taky daji, ale neprehnat to s tim, pak je to takovy krupavy nic - coz ale zase vyhovuje lidem co to ji poprvy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam