Mám Hive 1.0 od cca 2018 který je předchůdcem nynějšího Exploreru:
https://thehiveexplorer.com/Stejný rozměr půdorysu, jen je těch pater nad sebou 5, plus volný šuplík a ještě nástavec na sklizeň. V praxi v jednom šupleti mají být jen brouci a nad nimi kukly (a pod nimi pod sítem vajíčka a pak malé larvy), a ve zbylých různě staré larvy (červi). Ti nejstarší se každých cca 15 dní sklízejí a vložka s brouky a kuklami se přesune do toho vyprázdněného šuplíku, a tak to postupuje metodou FIFO.
Na sklizeň vymysleli vibrační síto, které oddělí příliš velké věci jako brouky, kukly a zbytky suché potravy. A pak hliníkovou plotýnku, která se zahřívá, a nutí červy slézt a zbyde tam jen trus, drobný odpad a mrtvoly. No, moc to nefungovalo. Hlavně se červům moc nechtělo z té plotýnky a spíš se tam připekli (ono to nepálí, ale po pár hodinách je to asi vyčerpalo a vysušilo).
Kromě krmení to chtělo ještě občas vybrat kukly a dát k broukům, aby je červy nesežraly.
Problémy byly:
1) Krmit červy pravidelně (každé dva dny, a to nejen vločkami, ale i čerstvou zeleninou nebo ovocem), a zajistit si krmení, pokud jsem pryč více jak týden. Takže pak stagnovali, sklizeň byla malá, nebo mi i umírali, nemnožili se brouci atd.
A asi špatně propadávala potrava od brouků k vajíčkům, takže vylíhlí červi podle mě často hynuli, ale ti jsou tak drobní, že to ani není vidět bez lupy.
2) Sklízet v bytě. Protože šuplata jsou dost velká, takže se často něco usype bokem vedle. Totéž čištění, když měli moc trusu v průběhu, před sklizní (a obecně je to lepší). Později přidaná zelená vložka, která oddělovala starší červy od trusu, byla fajn, ale i tak. No a na cedník to bylo moc velké taky. Takže jsem to zkoušel dělat na lodžii, ale byla to i tak prasárna, prášilo to atd.
3) Nepřehnat to s krmením, jinak se tam potrava kazí. Navíc se mi tam jednu dobu v příliš mnoho zbytcích vloček (a oni je nesní vždy do mrtě) usadili potravinoví moli.
4) Smrad, protože to sice je vybavené filtry, ale i tak pravidelně se pouštějící větráček (nebo při velké vlhkosti) něco do okolí pustí. Obzvlášť, když to je čerstvě nakrmené.
A jinak to mělo jen čidla teploty a vlhkosti, no a umělo to tedy zahřívat plata, nebo foukat vzduch.
Je mi to líto se jich zbavit, ale bere mi to čas, s dětma atd. se v bytě navíc bojím přece jen kontaminace bytu z trusu. Mít dům s místností, kde je celkem teplo, ale je špinavější, nebo je tam výlez do zahrady či špinavé místnosti (v zimě), kde by se to dalo čistit, tak by to šlo docela dobře. Přece jen studie se tvářila, že vesměs ostatní patogeny se varem zlikvidují, takže ohrozit by strávníka neměly, ale chce to víc výzkumu. Navíc nejvíc patogenů měli ti, co dokupovali červy často, nebo ještě celkově měli špatné hygienické návyky.