• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILISENTOMOFAGIE
    MILIS
    MILIS --- ---
    René Vaněk – Cvrčkózní pokakokalypsa, ideologie a fakta

    Absolutně netuším, co stojí za tou aktuální cvrččí mánií, nicméně jsem stačil pochopit, že snad někdo "nahoře" přišel s myšlenkou, že cvrček představuje jakousi potravinovou panaceu, která zachrání hladovějící lidstvo. Pokusím se k tomu říct něco málo z pozice osoby, která jistou dobu krmné cvrčky chovala, konkrétně druhy Gryllus assimilis a Acheta domesticus, a tudíž je v tomto ohledu poněkud políbena praktickou realitou a nikoliv jen ideologií.
    Představa zastánců insektofágie je očividně taková, že se vezme bedna, do ní vysype násada konzumovatelného hmyzu a následně se dovnitř na střídačku dodává rostlinný materiál a odebírají vypasení lahodní cvrčci. Realitě není nic vzdálenějšího. Chov cvrčků rozhodně není nenáročný, což mimochodem přímo odráží i cena, za kterou si je lze pořídit ve zverimexu. V současnosti za jednoho dospělého cvrčka, který v průměru váží 0,25 gramu, zaplatíme dvě koruny, přičemž bílkoviny, kvůli nimž se cvrčci mají konzumovat, představují přibližně jen 50 % této hmotnosti.
    Prvním z velkých problémů při chovu cvrčků je jeho velká energetická náročnost. Cvrčci, na rozdíl třeba od ovcí, králíků, kachen nebo hovězího dobytka, nejsou homoiotermní živočichové se schopností regulovat vlastní tělní teplotu. Pokud je držíme při teplotách pod dvacet stupňů Celsia, upadají do letargie, přestávají projevovat zájem o potravu a postupně hynou. K tomu, aby prosperovali, rostli a rozmnožovali se, je ale třeba držet je při teplotách kolem 30 °C. Bez toho sameček o samičku ani nezavadí. Tato náročnost na teplotu se neblaze kombinuje s náročností na prostor. Cvrčky není možné držet v jejich ubikacích stylem "tělo na tělo". To u nich totiž vede k agresivitě a vzájemnému napadání. Každý z jedinců vyžaduje, světe div se, určité minimální množství volného prostoru úplně stejně jako jakýkoliv jiný živočich. Z hlediska poměrových by se dalo dokonce říct, že cvrčci jsou na nedostatek prostoru mnohonásobně méně tolerantní než třeba taková drůbež. Něco na způsob klecového chovu by u nich bylo zcela neproveditelné.
    Ve větších chovech se tento nezbytně nutný volný prostor per cvrček dramaticky nasčítá a majitel hmyzí farmy je tak vlastně nucen takřka celoročně vytápět haly, které jsou v podstatě prázdné. Minimálně tedy v našem mírném podnebném pásu. Farmy je zároveň třeba dostatečně odvětrávat, protože cvrčci při svém rychlém metabolismu produkují značné množství oxidu uhličitého, kterým se snadno mohou udusit - větrání samozřejmě vede k tepelným ztrátám. Během energetické krize je něco takového lahůdka a loni kvůli tomu několik českých hmyzích farmářů skončilo.
    Druhým z problémů jsou cvrččí nároky na potravu. Většina lidí žije s naivní představou, že cvrčci, podobně třeba jako kobylky a další obyvatelé travních mikrokosmů, jsou býložravci. Omyl. Cvrčci jsou všežravci (kobylky vyloženě predátoři), ve své dietě vyžadují živočišné proteiny, takže v přírodě běžně napadají a konzumují nejrůznější menší živočichy. Pokud je jim přísun živočišných proteinů znemožněn, sice žijí, ovšem strádají a nerozmnožují se. Krmná směs pro cvrčky proto vždy obsahuje masovou moučku, což ji činí výrazně dražší než krmiva čistě na rostlinné bázi. Cvrčci v chovu sice mohou na rostlinné potravě nějakou dobu přežívat, vede to ale k jejich nutriční deprivaci a následnému vypuknutí hromadného kanibalismu, jemuž se nedá nijak účinně bránit.
    Zmínku si zaslouží i problematická manipulace. Cvrčci dovedou být velmi rychlí, jsou mistři v utíkání z uzavřených prostorů, což práci s nimi komplikuje. Neustálým pohybem dochází k znečišťování krmiva výkaly roznášenými na jejich tělech. Tyto výkaly, mimochodem, mají nepříjemné iritační vlastnosti a mohou vyvolávat alergické reakce. Složením se velmi blíží výkalům rusa domácího nebo jiných druhů švábů a tento materiál, pokud je mi známo, se dokonce považuje vyloženě za rizikový.
    Chov cvrčků v takovém měřítku, kterým by se pokryla spotřeba proteinů získávaných z těl teplokrevných živočichů a ryb, byl byl - ač to tak na první pohled vůbec nemusí působit - extrémně náročný, nákladný a jeho uhlíková stopa by násobně předčila tu, kterou zanechává současný chov běžných hospodářských živočichů. Ne nadarmo se říká, že ďábel spí v detailech, v případě cvrččí entomofágie je tímto detailem neschopnost představit si celou věc ve smysluplně velkém formátu. Navzdory tomu budou probíhat všemožné pokusy o její realizaci, nicméně každý z nich skončí asi tak, jako v dávné minulosti našeho druhu skončily snahy o domestikaci medvěda hnědého. Ano, o to se naši předci skutečně pokoušeli.
    Chudáci.
    Ti medvědi.
    MILIS
    MILIS --- ---
    Sago sushi s červy (z webu, blizsi info nemam)

    KOZINA
    KOZINA --- ---
    CHOCHA: a myslím že odchov samic/samců se řídí teplotou. Známej je chová na export a byl jsem u něj na farmě.


    DREEK: Za mě jednoznačně cvrček. Stačí ti bedna z JYSK/IKEA, plata od vajec a miska. Pít buď z celulozový houbičky, kterou časem sežerou nebo jsme dávali sklenici dnem vzhůru na tvrdej plastovej talíř - musíš pod tím mít nějakou síťku, aby z toho voda šla (tu můžu případně poskytnout). My jsme s chovem přestali, protože už jsme toho byi dost přežraný. Není to moc náročný a je to docela zábava. Na cvrkání si zvykneš, spí se při tom, jak pod širákem.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Severní Vietnam, země zaslíbená .o)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Hot Pot From Hell!! The Bizarre Diet of Vietnam's Black Thai People!! | TRIBAL VIETNAM EP4
    https://www.youtube.com/watch?v=zjxFQI4kHkY
    MILIS
    MILIS --- ---
    tady neco o chovu potemnika
    Domácí chov moučných červů - MojeTerárko.cz
    https://mojeterarko.cz/domaci-chov-moucnych-cervu/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XBAHNO: motivační obrázek vizuální hodnoty.

    jinak koukám po zdrojích kvalitních bílkovin. moučňáky se mi pěstovat nechce.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    PALEONTOLOG: Kde?
    Ale osobne se mi tohle navlikani na spejle moc neosvedcilo, nebo na to nemam grif.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DREEK: Cerv se nemnozi, pokud je chces mnozit - a to chces, tak par dospelcu potrebujes. A ti litaji, byt blbe a neradi.
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    K těm červům potřebuješ dospělce kterej bude snášet vajíčka. Před dvaceti lety jsem to řeší s kamosem a došli jsme k závěru ze to je moc náročný. Detaily už si nepomatuju. Z comic conu jsem přinesl cvrcky a děti byli úplně nadšený. Tak pokud mate nějaký návrhy na domácí pěstírnu sem s tím. Rad se zapojil do pokusu.
    DREEK
    DREEK --- ---
    CUBEECHECK: Také doma horkotěžko vysvětluji, že hmyz je jídlo budoucnosti. :D
    CUBEECHECK
    CUBEECHECK --- ---
    DREEK: Já je bohužel mám už taky zakázaný, ani nechtěla ochutnat :-D
    DREEK
    DREEK --- ---
    XBAHNO: U toho moučného červa, jak se řeší to, aby neulétl, resp. to, aby se vůbec nevyvinul do toho stádia?
    DREEK
    DREEK --- ---
    XBAHNO:
    CUBEECHECK:
    Děkuji za reakce. No švábi nejspíše neprojdou doma (navíc se budeme stěhovat do novostavby, takže chov bude zatím v pracovně). :D
    Zatím to vidím na moučné červy, tam jsou nějaká úskalí nebo stačí pořídit plastový box, přidat zeminu/směs/něco a dokrmovat?
    CUBEECHECK
    CUBEECHECK --- ---
    DREEK:
    XBAHNO:
    Já doporučuju šváby, ti jsou totálně nenároční, většina druhů v pokojové teplotě umírá, takže je potřeba je malinko přihřívat (ale zase se doma uteklé kusy nemnoží), jen je některé druhy při konzumaci nutno oloupat a utrhat nožičky, jinak drhnou v krku, takové suchozemské krevety. Navíc až na šváby madagaskarské, kteří trochu syčí (ale je to sranda pro návštěvy) jsou úplně potichu ;-)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DREEK: Kdyz to vezmu z tech beznych, tak bud moucny cervi, coz ma hacek v tom aby neulitli dospelci, nebo cvrcci. Cvrcek domaci je zcela nenarocny, ale urcite zdrhne a bude se mnozit i jinde doma. Cvrcek bananovy potrebuje na rozmnozovani pritapet, takze pokud zdrhne, tak casem chcipne, ale pritapeni taky neco stoji. Tak jako tak, cvrkaji :-(. Sarance je ekonomicky nesmysl, zophobas nic moc. Vcely maji mnohostrany uzitek.
    DREEK
    DREEK --- ---
    Ahoj, zkusím to tady trochu oživit. Samozřejmě na netu najdu spoustu návodu co a jak, ale hledám reálné zkušenosti s chovem hmyzu pro spotřebu.
    Jsem úplný začátečník, takže hledám reálné zkušenosti jak začít, s jakým druhem začít a nějaké tipy co dělat, aby první jídlo neskončilo v kompostu, ale na talíři. :) Případně prosím o nějaké nasměrování na nějaký web, literaturu apod.

    Bohužel vzhledem k situaci ve světě (Ukrajinská pšenice) a k tomu, co se děje s teplotou a počasím, si myslím, že hmyz jako potravina bude víc a víc aktuální.

    Díky!
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Byl bych rád, kdyby mi to pokrylo aspoň náklady.
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    A ty je prodáváš, nebo jich máš moc a chceš se části zbavit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam