• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALDARION: Diky. Hodne zajimave cteni.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BARRACUS: Hm, tak během dlouhé mechanické práce se mi to nějak povedlo to sestavit. Teď jen to sepsat. :) Sorry za wall of text. :)

Předně je asi jinak to, že netrpím nijak velkou dysforií. Jak to vyjádřit? Sere mne, že nemám ženské tělo. Vážně. Je to takové... Nepohodlně nepraktické. Obzvláště v některých svých důsledcích. Ale netrpím ke svému fyzickému tělu žádnou nenávistí. Nehnusí se mi. Nemám z toho deprese, nějaké vážné stavy, jen jsem z toho občas tak nějak smutná. Vlastně se mi moje tělo docela líbí (nebo by se mi líbilo, kdybych zhubla, obzvlášť v obličeji, ale s tím můžu něco dělat, žejo. :D) A konečně docela funguje.
    (Nejsem s tím úplně spokojená. Když si vezmu sukni nebo když si ušiju hezké šaty, budu prostě jen pošuk v šatech. Nemůžu se rozhodnout, že si ne/pořídím vlastní děti. Nemůžu flirtovat s het chlapama... Ale over all mne to asi až tolik nebolí... Rozhodně ne tolik, jako jiné trans lidi, které znám.)
    A pak - vlastně uznávám, že mít mužské tělo je v téhle společnosti k tomu, čím se chci zabývat, vlastně docela bonus. (Což je dost principiálně špatně, ale je to naše společenská realita.) Když si vezmu svoje blbé tendence a to, jak jsem byla vychovávaná, tak kdybych se narodila v ženském těle, tak jsem si nejspíš už dávno pořídila děti s nějakým absolutním moulou a teď bych řešila, že mne moje životní situace hrozně drtí a nevím, jak z ní ven... I tak jsem se dostala do spousty hloupých situací, které mne dost drtily, jen vlastní hloupostí a pasivitou. Mužské tělo v kombinaci s tím, že mi poměrně brzy došlo, že něco není v pořádku, mi dalo jistou výhodu se vzpamatovat a něco se svým životem udělat dřív, než bylo pozdě... Pokud mne na mém životě něco opravdu mrzí, tak je to to, že jsem z něj spoustu času věnovala snaze pomáhat různě zoufalým lidem tak nějak z pocitu, že se to musí, a z neschopnosti někoho odmítnout, aniž bych z toho cítila opravdu silné uspokojení - namísto toho abych ten čas věnovala třeba poctivému a soustavnému tréninku bojových umění a někam se v nich dostala, což mne velikým uspokojením naplňuje...

Kdyby mi teď bylo náct nebo čerstvých dvacet, asi bych do tranzice šla... Ale nejspíše jen do hormonální léčby...

Ale když jsem si sháněla informace na konci devadesátek, ve stavu tehdejšího internetu, tak mi to přišlo příliš náročné, riskantní a „drahé“ - v tom smyslu, že většina informací, ke kterým jsem se dostala v té době tvrdila, že sex po tranzici stojí dost za houby. A sex byl a je dost důležitou součástí mého života, ráda se mu věnuji a ráda s ním experimentuji a riziko, že by kvalitní sex z mého života zmizel, mi nepřišlo přijatelné. V současnosti buď pokročila lékařská věda (po více než dvaceti letech bych to dost čekala) a nebo se změnil i tón dostupných informací a i když přihlédnu k tomu, že třeba statistické informace o kvalitě sexu před a po tranzici jsou pro mne málo relevantní, protože z většiny nejspíše popisují situaci se silnou dysforií a bez ní a s nenávistí k vlastnímu tělu je kvalitní sex asi dost těžko možný, myslím, že už se mi to tak riskantní nezdá...
    A tehdy mi také přišlo hrozně nepraktické podstoupit jen hormonální léčbu a nepodstoupit operaci, protože bych „nebyla normální“ v tom smyslu, že bych prostě nemohla jen tak někoho sbalit, vlastně bych vypadala dost divně i na nudapláži, dost dobře bych prostě nemohla žít „jako obyčejná holka“, tak mi to nepřišlo jako vhodné řešení... K tomu se přidal další protiargument, a to celoživotní závislost na nějakém léku, což je také něco, co pro mne osobně nezní příliš lákavě, zatímco chápu, že jiní lidé to vnímají úplně jinak...

Pak byla delší doba, kdy jsem měla nějaké nesouvisející zdravotní problémy a chtěla jsem se z nich především dostat. A pak jsem se víceméně vzpamatovala a táhlo mi na třicet a chtěla jsem spíš konečně mít nějakou kondici (což v mých představách asi znamená být opravdu ve špičkové kondici, dokázat zase běhat celé dny a přespávat ve sněhu a prát se s profíky)... Pořád jsem si nebyla jistá, zda je částečná tranzice stav, ve kterém chci žít, zda je plná tranzice něco, co chci risknout a rozhodně jsem nechtěla několik let řešit nějakou náročnou změnu která by probíhala kdoví jak... A zase jsem zabila dost času setrváváním v divném bezčasí hloupých životních situací z neschopnosti říkat lidem ne.

Některým blízkým přátelům jsem se se svým stavem svěřila, jiným ne, a veřejně jsem s tím nevystoupila hlavně proto, že jsem prostě nechtěla uvádět lidi do rozpaků - a přeci jen, vypadat jako muž a tvrdit o sobě, že jsem žena, to by nenahrávalo úplně standardnímu fungování a komunikaci s lidmi, byla by kolem toho spousta problémů a situací a pořád bych musela něco vysvětlovat a mně se taaak nechtělo muset něco řešit...

Teď mi táhne na čtyřicet a mám pocit, že jsem se konečně vzpamatovala a neničím si život pitomostmi a můžu žít podle sebe a o něco se snažit... Chtěla bych konečně zamakat a být opravdu dobrá. Nikdy už nebudu turnajově vrcholová, ten elán ve dvaceti a hlavně ten vrchol fyzických sil jsem prosrala, ale aspoň dobrá. Alespoň v nějakých disciplínách dohonit své učitele natolik, abych dokázala k vývoji umění přispět i svým vlastním dílem, a až už budu příliš stará na to, abych aspoň rekreačně bojovala, třeba pokračovat v jejich učitelské linii a splatila ten čas a úsilí, které mi věnovali tím, že to naučím další lidi... Dělat to v mužském těle pro mne bude poněkud nepohodlné, ale když si představím, jak velké sousto jsem si ukousla a co všechno chci dohnat, tak mám pocit, že v nejbližší dekádě nemám na tranzici prostě čas.

Přestala jsem být tolik opatrná, je mi už jedno, co se na mne kde proflákne. (Pořád nechci lidem, pokud to není nutné - a nelhat těm nejbližším považuji za poměrně nutné - říkat, jak to se mnou je, vyžadovat, aby to nějak reflektovali a muset to řešit. Zas tolik mne to netíží. A podstatná část mého života se točí i kolem performance a scény a v ní mi moc nevadí muset hrát převážně mužské role, jsou to jen role...) Hodně k tomu přispěla i pandemie koronaviru. Hlavně v tom, že jsem naplněna despektem k velkému množství lidí, když si vezmu, jakým hloupostem věří a jaké kraviny mi vytrvale cpou vyžadujíce, abych s nimi souhlasila, nějak jsem hrozně ztratila respekt k lidem - pokud by se tedy mělo stát, že by se má situace měla nějak šířeji zveřejnit a nějací lidé z mého okolí ke mně začali přistupovat s despektem, asi by mi to už tolik nevadilo... Beztak jsou to kašpaři... Nepůjdu tomu naproti, ale už se nebojím... Což je také důvod, proč mi nevadí to popsat tady v poloanonymním prostředí ne zcela veřejného fóra pod nickem, s nímž mne už tolik lidí nemá spojenou...
    Ale prorážet bariéry a aktivizovat v české společnosti, která pořád moc nepřijímá ani klasickou transsexualitu, proti trasmedikalismu a veřejně trvat na svém právu chodit ve svém aktuálním těle v ženských šatech a být oslovována v ženském rodě, to se mi pořád nějak nechce, na to nějak nemám elán ani čas... Sorry, to ať si dělají jiní... Ráda jim v tom nějak pomůžu, ale nepůjdu příkladem.

Takže tak. Ten stav je suboptimální, ale ve své konkrétní životní situaci k němu nevidím optimálnější variantu...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    DJINN: děkuji za snahu ale vůbec ne, tohle bylo z šatny kde se TS s kamarádkou ocitá pod palbou holky, které "nevadí LGBT, ale.."
    Je to snímek který bych všem takovým "ale" lidem doporučil a absolutně ho nemůžu najít.
    DJINN
    DJINN --- ---
    WAMP_ELF: google na hledani "lgbt movie Denmark swimming pool" vyplivl The Boy Who Couldn't Swim. Je to ono?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Náhodou nemá někdo v paměti název skandinávského krátkometrážního filmu s LGBT tématem, z šaten veřejného bazénu? Myslím že to bylo z Dánska...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BLOODRAT: Jako jsem asi optimista, ale dávám tomu tři generace (včetně generace našich dětí), než to bude plný mainstream. Pokud se alespoň něco dramatického nestane, co vrátí do hry dělbu práce na základě fyzického pohlaví.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BLOODRAT: Ale pak jsou tu taky velké kulturní rozdíly, tak si to můžem klidně tlačit v našich kultivovaných komunitách a doufat, že se to časem rozšíří dál... Samozřejmě s citem a jemně...
    EKG
    EKG --- ---
    BLOODRAT: Barva kuze? Staci barva dresu a je ... molotak na hristi.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ALDARION: Společnost ještě nedořešila ani takovou prostou věc jako nebýt jeden na druhého kretén kvůli barvě kůže.

Nějaký freegender je hudba hodně daleké budoucnosti.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ARGANNAH: Myslím, že by hrozně stálo za to fyzické tělo tolik neřešit obecně... (Což je něco zcela jiného než lidem s dysforií nějak v tranzici bránit, spíše rýpnutí proti transmedikalismu, rozumíme si... ;))
    Stejně tak by stálo za to neřešit tolik gender jako takový...
    Vlastně mám pocit, že kdyby společnost netlačila lidi do svých primitivně stupidních genderových škatulek, mnohem volněji by se dýchalo mnoha trans i cis lidem...
    Ale to považuji za běh na dost dlouhou trať...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ARGANNAH: No vzhledem k tomu, že u nás se musíš nechat povinně zneplodnit, když chceš změnu pohlaví na občance, no, asi by to chtělo nějakou změnu. Jinak to, co říkáš (že operace a hormony by byly jen pro ty, co trpí dysforií), no tak to už tak je. Já znovu opakuju, že lidí, co podstoupí tranzicí a pak si to rozmyslí, je fakt zlomek. Je to méně než 1%. A sice to není dokonalé, ale oni můžou projít de-tranzicí. Zatímco u tranzice je dokázané, že je to jediná účinná léčba dysforie. Těch lidí, co se do toho navezou omylem, je mi líto. Ale je to následek jejich volby. Oni se rozhodli tou tranzicí projít, i když věděli, že je to velmi riskantní, mohou být poté neplodní atd. Ani není správné říkat, že jim někdo něco neřekl, informace o rizicích jsou volně dostupné na wiki a podobně. Ani to není nikde schované - zvlášť pro Keiru, pro kterou je angličtina prvním jazykem. Na druhou stranu být trans volba není, můžeš si jen vybrat, jak moc podle toho budeš žít. A někdy je dysforie tak silná, že ani to nejde.

ARGANNAH: Puberty blockery se dřív psaly dětem, které vstoupily předčasně do puberty. Jak už jsem psala, používají se od 70. let.
    EKG
    EKG --- ---
    ARGANNAH: No a tyhle puberty blockers ted dostanes jen na zaklade rozhodnuti soudu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KABIS: Moment, já vím, co jsou puberty blockers, to je podle mě dobrá věc (a skoro by kolikrát prospěly i cis lidem, fakt nevím k čemu je dobré, když při dnešní kvalitní stravě některé holčičky fyzicky dospívají už v deseti nebo jedenácti). To, co píšu, se týká kouzel s pohlavními hormony, které mohou napáchat reálnou škodu.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Edit a dodatek (pardon, jsem po probuzeni a momentalne koherentni mysleni a vyjadrovani neni uplne jednoduchy):

"A ve výsledku tu můžeme mít za dvě nebo tři generace poměrně velkou skupinu lidí, která bude v důsledu mladistvých experimentů s hormony neřešitelně neplodná. Což může být o to větší problém, že plodnost západní populace už tak docela masivně klesá."

Tenhle vyrok ovsem poukazuje na nedostatecne informace. U deti se davaj puberty blockery, puberty blockery jen zapauzujou vyvoj, nezrusej ho. Pokud z nich clovek sejde tak projde normalni pubertou pro jejich assigned at birth pohlavi.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ARGANNAH: Tak idealne gender a sex by bylo chapany oddelene celou spolecnosti, poresilo by to spoustu problemu. Meli jsme dost zajimavou diskuzi se spolubydlou. Oni jsou nonbinary, ale co jsme se bavili tak je tam dost min dysphorie nez mam ja a je to spis socialni nonbinary - v non-queer spaces kde jsou brany jako holka se cejtej dost divne kdyz maj bejt feminni, ale v queer spaces kde se to tolik neresi jsou mnohem vic v pohode. Takze oddeleni gender/sex by jim pomohlo. Zatimco u me je dost dysphorie a ta fakt neni socialni. To ze ostatni videj moje prsa mi vadi min nez to, ze je vidim ja a ze je mam.
    KABIS
    KABIS --- ---
    KOLLUCHA: Kvuli tomu co zminujes tady to oznacuju za malpractice. Nepamatuju si presne, resili jsme to se spolubydlicima kdyz to bylo velmi aktualni, ale problem byl proste v tom ze doktori nekde neco podelali, ale rozhodne ne v puberty blockerech.

Puberty blockery jsou naprosto uzasna vec, narozdil od estrogenu/testosteronu jsou plne reversibilni. Dat detem tu moznost a cas si veci ujasnit... Ach, co ja bych za to byl dala )

Jinak pro GIC mam doporuceny drzet si "transition diary", kam si mam psat veci spojeny s tranzici (pouzivani jinejch zajmen, jinyho jmena, chest binding, coming outy...)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    EKG: To je ale přesný opak toho, co chci říct, přece :)
    EKG
    EKG --- ---
    ARGANNAH: Plodnost klesa, proto musime nutit trans lidi ke kastraci/sterilizaci. Pardon, otevira se mi kudla v kapse, pry idealni stav.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No a nejsou takovéhle případy velkým argumentem pro ještě větší odtržení otázky genderu od otázky fyzického těla? Jinými slovy, pro nějaký potenciálně ideální stav, že gender se bude promítat do oblečení, nalíčení, projevu a jazyka, ale tělo se spíš měnit nebude, s výjimkou těch případů, kteří mají prostě jasnou dysforii? Tím by se přesně tyhle případy tranzic a následných detranzic, po kterých se bolestně sčítají škody, krásně řešily.

Ono se to v tuhle chvíli pochopitelně jeví jako marginální problém. Alespoň tedy v porovnání s celým obrovským a bolestným tématem budování fenoménu trans jako něčeho legitimního, co má být v mainstreamu zcela respektováno a přijímáno. Akorátže v budoucnu mohou právě tyhle (dnes okrajové) případy výrazně narůst, pokud se idea genderových proměn opravdu stane něčím zcela běžným. Pak se s tím totiž začne experimentovat mnohem víc než dnes, a to hlavně v pubertě, kdy se identita teprve ustavuje. A ve výsledku tu můžeme mít za dvě nebo tři generace poměrně velkou skupinu lidí, která bude v důsledu mladistvých experimentů s hormony neřešitelně neplodná. Což může být o to větší problém, že plodnost západní populace už tak docela masivně klesá.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    AKI_NO8: Tak jestli to spravne chapu tak nazor zmenila po ctyrech letech. A predtim “desperadly wanted to start” takze pocitam ze na otazku jestli si je jista by mnohokrat odpovedela ano.

Jakoze urcite je mi ji lito ze se tdo takovy situace dostala, a prejuji jen to nejlepsi, ale jako odrazujici historku to fakt neberu.
    Neprijde mi zr by kdokoli z tech zdravotniku udelal nejakou zasadni chybu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam