• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KING: no zcela recipročně standardizovaný lidi nedlužej jedincům v transici taky žádný spešl zacházení, a nějaký deadnamy jim můžou a zhusta jsou uplně ukradený, natož nějaký automatický přijetí žejo.
    KING
    KING --- ---
    CAROLIAN: uprimne se Lence nedivim, ze to nerikala vsem dopredu. Nedokazu si predstavit se potykat s takovym rozhodnutim a snazit se pritom brat ohled na kazdeho cloveka z meho okoli, to by ano logisticky moc neslo, nemluve o tom mnozstvi energie ktere by to stalo.

Trans lidi nikomu nedluzi vysvetleni a nemusi kazdeho drzet za ruku a odpovidat na ty same otazky, casto nepratelske. Rikat ze ano jasne implikuje, ze povazujes trans jako neco specialniho, co si lidi vyberou aje tedy na nich aby se ujistili/y ze je s tim okoli ok, spolu s deadnamingem ukazkovy priklad transfobie co sem nepatri imho
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Liší - lidi, autocorrect
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    CAROLIAN: teda uf, myslím že nikdo od tebe "neočekává bez mrknutí oka z minuty na minutu" :)

Každej tu tranzici prožívá jinak a sorry, je to jeho/ji volba, jestli a jak moc bude brát ohled na své obrovské okolí. Nevím jestli je jasný, jak moc se musí trans osoba přizpůsobovat prostředí a to jak vyoutovaná před tranzicí tak po tranzici, jak často musí pořád a všude musí něco vysvětlovat a čelit přinejlepším zvědavým dotazům. Každý kolemjdoucí si nárokuje dobré rady, psychologizující vysvětlení a ještě se cítí dotčen, že mu to dotyčná osoba nesdělila tak, aby to bylo všem pohodlné...
    Jako ok, každé rozhodnutí má konsekvence, včetně třeba ztráty přátel apod., ale zrovna tohle většinou asi liší promýšlí a nedělají taková rozhodnutí náhodně, nemyslíš?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mám (cis) kamarádku, která jednou přišla s tím, že: "Už nechci, aby se mi říkalo [Přezdívka], můžete mi říkat třeba jednoduše [Rodné jméno]." Co jsem tak viděl, tak 90% lidí kolem nebylo schopných takhle jednoduchou věc pobrat a nadále ji roky oslovují [Přezdívko]. To je pak těžký.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SABRIEL13: lidi potřebují čas.... při provozování koníčku jsem potkávala Petra - nijak moc jsme spolu nekamarádili, ale prostě znali jsme se, občas jsme něco nezávazného pronesli... pak měl Petr "zlomenou ruku", tak několik měsíců nebyl - a na společnou akci klubu (řekněme vánoční besídka?) přišel v sukni a hlavní trenérka ho při předávání cen oslovila jako Lenku.
    Všichni jsme koukali jak z jara, nikdo to nevěděl... a pro mě bylo hrozně těžký se s tím srovnat - ve smyslu, že Petr zjevně udělal něco, o čem měsíce přemýšlel a pak na několik měsíců "zmizel ze světa" - a měl čas se s tím nějak poprat a udělat postupnou změnu a přizpůsobit se.

Mně tuhle šanci nedal - a ode mne se očekává, že najednou z minuty na minutu ho přijmu bez mrknutí oka coby Lenku, když jsem ho leta znala jako Petra.

Kdyby na té besídce dokázal říct pár slov ve smyslu "už dlouho se cítím být Lenkou, tak jsem udělala tuhle změnu a doufám, že budete mít Lenku stejně rádi jako Petra", tak by to bylo mnohem stravitelnější. A ještě lepší by bylo, kdyby místo lhaní o zlomené ruce něco řekl předem nebo během té změny - že by ti ostatní taky měli čas to nějak vstřebat a připravit se... myslím, že by to bylo nakonec příjmnější i pro ní na tý besídce - že by na ní všichni nečuměli se spadlou čelistí....

...a tenhle přístup nakonec znamenal i to, že mi pak bylo blbý se i na to zeptat - ale tím pádem jsem měla problém se s Lenkou bavit (ač s Petrem jsem se bavila bez problémů) a zjistila jsem, že se jí z rozpaků vyhýbám... do toho přišel covid, a já jsem se odstěhovala - ale dodneška na toho člověka myslím jako na Petra, ne Lenku - a pokud bych se o ní bavila s lidimi, které jsem znala v té době, asi bych měla velký problém přešaltovat na Lenku - protože leta to byl Petr - a Lenka najednou spadla z nebe na vánoční besídce (a pak od března covid, takže jsme se viděly fakt možná dvakrát třikrát?) - prostě Lenku neznám, a neměla jsem příležitost jí poznat a "pochopit", co se stalo s Petrem.
    EKG
    EKG --- ---
    IOM_NUKSO: Tak ale zase bychom meli mit na pameti, ze v NWO je nechceme.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BHA: no hou hou, zase vyhazovat "hatery" mi prijde radikalni. Nemusi byt vubec hateri, ale proste jen lidi, kterim ta promena nejde zpracovat. Pro to okoli je to taky tezky vstrebat. Nejlepsi je pro trans cloveka zmenit zamestnani, aby zacal znovu a s lidma, kteri ho jako minule pohlavi neznali. Kdysi se dokonce radilo zmenit mesto, ale to mi prijde uz taky dost radikalni a dnes uz neni nastesti nutne.
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    ARGANNAH: Takže jsem ve výsledku asi udělala to nejlepší, co jsem mohla.

Mimochodem, v pátek mi držte palce, mám druhé kolo pohovorů.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BHA: Jsem obézní. Takže si umím velmi dobře představit, co je být terčem šikany a bát se chodit do nějakého kolektivu, sama jsem to zažila. Podstatné na téhle věci ale je, že tu trans slečnu nikdo nešikanuje, chovají se k ní slušně a nemisgenderují ji. Zjevně je to ale pro ně velké téma, takže si ulevují řečmi, když ona u toho není. Měla bych v takovéhle situaci sklony doufat, že na vině je to, že se ti kolegové s žádným trans člověkem ještě nesetkali, jsou z toho nervózní a je jim to nepříjemné. Myslím si prostě, že přilévat olej do ohně je kravina, jen se ta atmosféra vyhrotí a oni si začnou demonstrativně ulevovat před ní, aby si něco dokázali.

Kdyby nešlo o trans problém, ale o fatshaming, ocenila bych ostatně přesně totéž. Když budou mít lidi nějaké řeči za mými zády a bude u toho nějaký můj kamarád, tak budu ráda, když se jich zeptá, co to sakra řeší a jestli na tahle témata školkového pískoviště nejsou náhodou staří. Ale vůbec bych neocenila, kdyby je při sebemenším vtípku na tlusté prudil, kritizoval, nebo na ně řval, jak tu někdo navrhoval. Jen by mi to začali říkat do očí, aby tomu člověku dokázali, že oni se nebojí pěkně od plic mi říct "pravdu" a že slušné chování rovná se propagace obezity a to my tady přece nechceme. Pěkně děkuju za takovou "pomoc".
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ono taky půjde dost o to, co je cílem. Jestli napravit svět, zajistit, aby trans kolegyně měla přijímající prostředí, nebo cítit se v práci dobře. Jestli je to o trans kolegyni, což by imho jít mělo v první řadě, myslela bych si, že kolegové budou patrně dost konzervativní, trans problematika je naplňuje smíšenými pocity a v téhle situaci je skvělé, že to aspoň zvládnou nehrotit jí do tváře, oslovovat ji správně a obecně nechat ji žít. Což je fajn první krok a bylo by dobré se pokusit jí to neuváženou agresí neposrat. Jestli je to o nápravě světa, tak bych si myslela, že v takovéhle společnosti má smysl netlačit na pilu a nechat je si na to zvykat pomalu; občas se zdvořile vymezit nebo něco dovysvětlit, když je to vhodné, ale nedělat z toho zbytečně bojové téma, aby člověk situaci nezhoršil a ti lidi nezískali pocit, že je někdo škatulkuje jako nepřátele (což by zase mohlo i vést k zhoršení prostředí pro trans kolegyni, a jak píšu, podle mě by o její komfort mělo jít především). A pokud jde o to, cítit se v práci dobře, tak holt asi nezbývá než co píše Trpaslice, totiž zaměstnat se jinde, kde se člověk bude v kolektivu cítit více mezi svými.
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    SABRIEL13: Já asi trpím velikou nevírou v lidi, takže bych řekla, seřvi je pokaždý, když Ti to uleví, a nepracuj tam dlouho - transgender problematika je pro spoustu lidí tak kulturně a pocitově trochu nepříjemná, trochu divná, trochu cringe, že zkoušet změnit jejich názor alespoň trochu za ty nervy nestojí, obzvlášť pokud jim už bylo čtyřicet (jo, v tomhle jsem trochu nihilistka a věřím až na generační změnu).

Ale moje obecná nevíra v lidi asi dost eskalovala nedávnou historkou z akademického prostředí. Zkoušející: "Ale kolegyně, uvědomujete si, že i to, když o sobe mluvíte jako o "výzkumníkovi", je to nějak významově a mocensky zabarvené? A že to není jen tak?" Což v tomhle kontextu nepříjemné eskalující debaty znamenalo, jestli si uvědomuji, že jsem málo WOKE, protože používám zastaralé generické maskulinum, nemísto toho, abych o sobě mluvila jako o "výzkumnici". A byl to dost výsledek toho, že se mě už třetí hodinu snažily ve dvou potopit na státnici a obhajobě a nešlo jim to a tak už se tam dost chytaly stébel a braly mě za každé slovo.
    Tak jsem se na zkoušející usmála a řekla: "No, víte, paní kolegyně, když jsem věděla, že tu budete, tak jsem zvažovala, že na to upozorním ze začátku, ale věc se má tak, že mi používat generické maskulinum vůči své osobě prostě vyhovuje..."
    Načež zkoušející radši změnila téma. To by byla vlastně na poměry OK reakce a zapomněla bych na to. Kdyby dotyčná nebyla jednou z prominentních postav gender studies, co si libuje v narativní analýze. Od ní jsem čekala trochu víc.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SABRIEL13: pro nektere lidi je tezke se s tim vyrovnat. I kdyz u kolegyne to moc nechapu, nejsou tam az takove vazby jako kdyz je to nekdo z rodiny. No muzes dal pouzivat jeji nove jmeno za sebe a o ne se nestarej, nekomu to trva.
    EKG
    EKG --- ---
    SABRIEL13: Kreteni, inu. Nemaji kapacitu pojmout zmenu, tak si delaji takovouhle popiraci bublinu. Muzes treba cvicne oslovovat "provinilce" v opacnym rode, dyt je to prece sranda. Zeptat se konversacne, jak dlouho berou hrt, jestli treba nemaji potize se spanim, vykyvy nalad, etc. Pochvalit, jak se jim zlepsila plet, politovat, jak je tezky v covidove dobe ziskat termin operace. Hlavne to neprehnat, nebyt agresivni (hrabeci rada, ja vim, ale radsi se jdi projit), s vaznou tvari, ton uprimneho zajmu, jestli to resi s psychologem. Nastudovat dukladne a do hloubky problematiku, abys mohla trousit ruzne fun facts. Nebo aspon tak nejak bych to resil ja.
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    Ahoj. Jsem ally (nebo se rozhodně snažím být), na protisměně mám trans kolegyni, a moji nejbližší cis kolegové a kolegyně ji opakovaně za jejími zády misgenderují, používají její deadname a podobně.
    Je mi to strašně nepříjemné, snažím se je opravovat a trvat na tom, že "Jana" (jméno samozřejmě změněno, proto ty uvozovky) je Jana. Dneska jsem na kolegyni už vyjela, protože jsem zmínila Janu, a ona prohlásila "Myslíš 'deadname'?", tak říkám "Ne, myslím Janu, jednou nás požádala, abychom ji oslovovali Jano, tak by bylo fajn to tak dělat."
    Dostalo se mi odpovědi, že nevypadá jako ženská, takže je to přece 'deadname', že je to stejně jenom sranda a že jí do očí přece říká Jano, tak je to v pohodě; další kolegové se k tomu přidali.
    Pak jsem chvíli mluvila o tom, že to není vtipný, že to není v pohodě, a pak jsem se šla radši projít.

Já upřímně nevím, jak si s tímhle poradit. Je mi z těch lidí tady špatně, to prostředí je ve spoustě směrů dost toxický a řeším změnu, ale dokud tu pracuju, budu se s tím muset nějak poprat, a moc nevím jak.

Help? Please?
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    MICHELLEDANIELS: Řekla bych, že jsi správně. :)
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    Ahoj, nevím jestli jsem správně, ale potřebovala bych soukromě popsat nebo idealne si promluvit s holkou, která se narodila jako kluk. Pokud by mi byl někdo ochotný trochu poradit nebo dal tip na příslušné auditko, tak budu rada. Děkuji
    MASOO
    MASOO --- ---
    RMUTT: díky moc. Nakonec z toho sešlo, ale tahle informace se mi hodí!
    RMUTT
    RMUTT --- ---
    MASOO: takový jsem viděl na Vinohradech v XXL obuvi. Na zastávce Jana Masaryka, kousek od Žilka optik. Sám si tam chodim kupovat škrpály, neboť mám 48. A dámský tam v tomhle čísle mají :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    Do nove připravované inscenace ve Švandove divadle sháním lodičky velikosti 45-46.
    Zapůjčka či nějaký menší obnos.
    Případně vstupenky odměnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam