SABRIEL13: Já asi trpím velikou nevírou v lidi, takže bych řekla, seřvi je pokaždý, když Ti to uleví, a nepracuj tam dlouho - transgender problematika je pro spoustu lidí tak kulturně a pocitově trochu nepříjemná, trochu divná, trochu cringe, že zkoušet změnit jejich názor alespoň trochu za ty nervy nestojí, obzvlášť pokud jim už bylo čtyřicet (jo, v tomhle jsem trochu nihilistka a věřím až na generační změnu).
Ale moje obecná nevíra v lidi asi dost eskalovala nedávnou historkou z akademického prostředí. Zkoušející: "Ale kolegyně, uvědomujete si, že i to, když o sobe mluvíte jako o "výzkumníkovi", je to nějak významově a mocensky zabarvené? A že to není jen tak?" Což v tomhle kontextu nepříjemné eskalující debaty znamenalo, jestli si uvědomuji, že jsem málo WOKE, protože používám zastaralé generické maskulinum, nemísto toho, abych o sobě mluvila jako o "výzkumnici". A byl to dost výsledek toho, že se mě už třetí hodinu snažily ve dvou potopit na státnici a obhajobě a nešlo jim to a tak už se tam dost chytaly stébel a braly mě za každé slovo.
Tak jsem se na zkoušející usmála a řekla: "No, víte, paní kolegyně, když jsem věděla, že tu budete, tak jsem zvažovala, že na to upozorním ze začátku, ale věc se má tak, že mi používat generické maskulinum vůči své osobě prostě vyhovuje..."
Načež zkoušející radši změnila téma. To by byla vlastně na poměry OK reakce a zapomněla bych na to. Kdyby dotyčná nebyla jednou z prominentních postav gender studies, co si libuje v narativní analýze. Od ní jsem čekala trochu víc.