• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Nebo si vzpomenes, ze za stvoreni cloveka bude buh horet v pekle naveky. A je uplne jedno, kolik loutek v nej uveri. Tma byla na zacatku a bude vzdycky. Tma i zacatek.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Pokoj je pro slabe, drsnaci odpocivaji v bahne;)
    EKG
    EKG --- ---
    ARGANNAH: No, mas se cim chlubit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tohle je možná dobrá chvíle říct, že jsem sice katolička, ale jestli nad něčím valím hrůzou oči, tak to není fenomén LGBTQI, ale posledních asi tak 50+ příspěvků téhle diskuse. S výjimkou Aldarion(a). Jako wtf, fakt.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ALDARION: tak co se týče mých praktických odpozorvaných poznatkům jeví se mi, že katolická církev poskytovala už vcelku tradičně homosexuálům celkem příjemný prostor k žití, naopak se do ní stahovali ti spirituálně založenější a našli si tam způsob vyrovnání se se sebou i seberealizaci, jak věci prezentuje navenek, to je spíš osobní přístup toho dotyčného soudruha a nemá oporu v nějakých jednotných notičkách
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BHA: Asi mám hrozně hroší kůži.
    Halík říká, že mu Pride pochod přijde jako trapná estráda. Filosoficky kriticky kecá o kultuře komunikace pomocí výkřiků. Ale pak řekne, že odmítá démonizaci homosexuálů, že církevní představitelé znějí jako rozzlobení zahořklí staříci. Ano, je to konzervativní intelektuál, katolický kněz, spoustě věcí nerozumí nebo s ní nesouhlasí, ale celkově mi jeho projev skutečně nepřijde vůči LGBT lidem nenávistný. Ano, není zastáncem sňatků pro všechny, ale říkal to v situaci, kdy jsem nepochytil, zda mu jde o světské nebo církevní a respektuji, že ty druhé prostě nemůže přijmout... Člověk, co takhle vystupuje a má takovéhle názory je pro mne v pohodě. Asi se mnou nesouhlasí, já nesouhlasím s ním, ale necháme se v klidu tak nějak žít vedle sebe.
    (Pokud říká hloupě urážlivé věci o pohanech či neopohanech, tak se tím sám sráží, no, ale na každém setkání neopohanů slyším dost stupidní urážlivé věci o křesťanech, takže to beru jako takovej folklór v rámci vzájemného konkurenčně memetického boje o pozornost. :D)
    Asi nepotřebuju aby mne každej chválil a uznával. Pokud mu občas něco ujede, ale v principu je zastáncem svobodné demokratické společnosti, v níž vedle něj mohu bez problémů a bez rizika žít, tak snesu, že se mnou má trošku problém a občas to kultivobaně reflektuje.
    A pokud jde zrovna o (klasickou) transsexualitu a tyhle umírněné katolíky v Čechách, tak myslím, že jsou docela podporující - zapadá to do jejich dualistického vidění mužsého a ženského světa... Takže pokud se někdo bojí, že by se v Čechách mohla začít vést vžně míněná debata o neproplácení operací změn pohlaví (což mi mimochodem nepřijde jako realistická hrzoba), tak umírnění katolíci to rozhodně nevykopnou a nejspíš se k tomu ani nepřidají.
    Dokonce by možná podpořili i boj za zrušení povinné kastrace, kdyby se to podalo správně filosofickou-teologicky. ;)
    EKG
    EKG --- ---
    ALDARION: No, nesouhlasim. Kdyby ses bavil s mym sedmnactiletym ja, nad takovym spasenim byste si urcite zanotovali. Po blizsim ocuchani problematiky me nadseni preslo. Zrovna tak blizni, takova lozena obhajoba manipulace.


    EL7334: To je ovsem zajimava pakaz ... ehm, pasaz. Docela by me zajimalo, jestli staci vasektomie, aby ten vetrelec prestal otravovat na veky.



    DOCKINEZ: Carodejnice nikdo nezabiji mozna v nekolika malo zemich, kde je strach z trestne-pravniho postihu za takove jednani silnejsi nez zasrana vira. Rozhodne to takhle kolem a kolem zemekoule neni az takova norma, jak by se ti doma v obyvaku mohlo zdat.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EKG: Jako říkat, že je to sračka, jejíž existence by se neměla obhajovat, mi přijde už trošku extrémní...

    Náboženský texty nejsou logický... Nejsou to ani doslovný manuály na život ve 21. století, ani to nebyly doslovný manuály na život nikdy předtím... Myslím, že nemá moc smysl se v nich prohrabávat a vypichovat detaily. Relevantní je, jak se chovají lidé, pro které jsou ty texty důležité.

    Osobně abrahámovská náboženství fakt nemusím. Ale na druhé straně musím uznat, že celý ten koncept individuální spásy jednoho člověka, koncept bližního a takové základní křesťanské věci se dost zajímavě podepsaly na vývoji evropského myšlení a kultury - že možná něco z toho jsou řecké nápady, ale asi by se bez křesťanství tak nerozšířily a nestaly se tak důležitými... Nedokážu vykonstruovat, jak by to tu bylo bývalo vypadalo, kdyby se v Evropě nerozšířil žádný z těch tří velkých monoteismů, ale myslím, že stav, do kterého se Evropa v 21. století dostala, má nejen mnoho chyb kvůli křesťanství, ale i mnoho dobrého díky křesťanství - myslím si, že křesťanství bylo pro vývoj našeho myšlení ve středověku jednoznačně pozitivní. A že i později nebylo jednoznačně negativní a že spoustu bizáru třeba přineslo osvícenství a křesťanský tradicionalismus jej naopak mírnil a pomáhal lidem nějak důstojně žít. Tak i současné křesťanství beru tak nějak s klidem.

    Konec konců křesťantsví tak nějak nemůže za naše posraný životy. Žijeme v dost ateistické zemi. Za to, že konzervy a ultrakonzervy používají křesťanskou rétoriku, můžou převážně ty konzervy. Ano, je problém katolické církve, že Duka byl ultrakonzerva a Graubner není o moc lepší - takže se oficiální posty katolické církve moc neozývají (ale Halík je také kněz a mluví dost nahlas). Ale hlavní problém je, že rozhněvaní bílí muži v parlamentu dávají konzervativně-ultrakřesťanským názorům hrozně velkou pozornost a voliči je za to moc netrestají. Taková Jochová Trlicová z Aliance pro rodinu ale vážně nepředstavuje nějaký křesťanský mainstream, to je prostě extremismus. To, že tihle souhrnně a nepřesně řekněme frustráti, náckové a extremisti používají náhodně z kontextu vytržené citáty nejen z Bible k tomu, aby jakože obhajovali své náckovské názory a dodávali jim zdání vážnosti a tradičnosti ale už IMHO není moc chyba té knihy a toho náboženství jako takového a do velké míry to nepovažuju ani za chybu té církve jako organizace, která nemá jen konzervativní proudy. To je prostě jen chyba těch nácků...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EKG: Jak vůbec může někdo žvanit jako nácek?
    EKG
    EKG --- ---
    DOCKINEZ: Tak urcite, ani v Africe. Ani v Texasu. Dokonce ani na Slovenku, zejo.

    Ty vole, jak muze nekdo vubec obhajovat existenci sracek, jako je bible?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EL7334: Proč bys to odstraňovala? Závazně a doslova neberou Starý zákon ani židé, tím méně katolíci. Ostatně pokyny typu "Čarodějnici nenecháš naživu" taky nikdo nepraktikuje, že jo...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Kongregace pro katolickou doktrínu vydala v roce 2019 (pro účely církevních škol) dokument "Jako muže a ženu je stvořil", který odmítá genderovou teorii a trvá na objektivní existenci dvou pohlaví která jsou určující pro lidskou identitu. To je zatím nejjednoznačnější a také nejdrsnější vyjádření katolické církve k této problematice, ale ani to neobsahuje zavržení transsexuality a transsexuálů jako takové. Negativně se vyjadřuje i k "transgenderu" ale v kontextu toho, co označuje za "genderovou teorii". A ani to vlastně není obecně závazný dokument pro všechny katolíky, pouze pro řískokatolické církevní školství přímo navázané na církev.
    Předtím AFAIK katolická církev jede oficiální postoj k transsexualitě neměla - byly k dispozici pouze názory jednotlivých, různě uznávaných, teologů. Daly by se shrnout do dvou protipólů - celkově jde hlavně o teologickou představu, že tělo je Boží zázrak, které nemá být svévolně poškozováno. Jeden pól tedy nesouhlasí s rekonstrukční operací, ale souhlasí s hormonální léčbou apsychoterapií. Druhý pól dochází k názoru, že protože transsexuál řeší operací nějakou poruchu, problém, tak je toto "poškození" jeho těla přípustné, jako jsou přípustné všechny nezbytné zásahy do něj. Stojí zde proti sobě i představa, že "Bůh nedělá chyby" a člověk se nerodí do cizího těla (Jan Pavel II., ovšem etický postoj, nikoli oficiální doktrína církve) která má také své teologické odpůrce (protože se lidé zjevně rodí i nemocní a poškození, "Bůh nedělá chyby" je zjednodušující fráze).
    Pokud vím, tak existuje mnoho kněží, kteří věřícím transsexuálům pomáhají. (Kněží bývali více chápající než komunity věřících a naopak transsexuálům pomáhali s přijetím v té komunitě - alespoň do nedávné doby.)
    Problematické je uzavíráí církevních sňatků (nemožnost mít děti by měla být překážkou v uzavření sňatku), ale myslím, že už to bylo i v případě transsexuálů mnohokrát porušeno. (Spíš teologická zajímavost pak je, že transsexualita je jediný způsob, jak se v katolické církvi může žena stát knězem, protože když se "muž" upřímně stane knězem, ale pak přijde na svou transsexualitu a podstoupí terpie i operace, jeho kněžství se nějak "nevypaří" a zůstane mu katolickou církví uznávaná ta "moc" dělat ty kněžské úkony - svěcení - i když jej v tom asi budou dost odrazovat. Ale pokud už muž ví, že je transgender, neměl by kněžské svěcení podle kardinála Navaretteho, autora práce „Transexualismus et ordo canonicus“, podstupovat - protože jej kardinál vlastně považuje za ženu, které v katolické církvi nemůže být knězem, nikoli protože jej považuje třeba za duševně nemocného nebo zvrhlého muže.)

    To jen jako příklad, že s tím nábožestvím je to složité. :) Chtěl jsem hlavně upozornit, že záleží mnohem víc na tom, jaká je oficiální a žitá doktrína toho či onoho nábožeství, té či oné církve, společnosti, sekty... To, že jsou v nějaké náboženské knize v nějakém kontextu nějaké bizáry ještě neznamená, že je to náboženství bude prožívat.

    (Ale samozřejmě přesně to je to, co rády dělají třeba některé kongregace amerických protestantů - prožívat náhodné bizáry vytržené z kontextu Bible.)

    Stejně tak třeba stát Izrael uznává, že transgender lidé nejsou duševně nemocní a zakazuje k nim tak přistupovat, reformní i střední proud nemá s klasickou transsexualitou rozhodně problém a ortodoxní rabíi šílí...
    EKG
    EKG --- ---
    ALDARION: Kazda mrdka, ktere dosly argumenty. A kdyz se podivas na volebni vysledky konzervativcu ruzne po svete, tak jim to docela funguje. Certu zel.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EKG: Možná se deuteronomistům (kteří byli zrovna hodně osří, klasický příklad toho, jak pobyt v zahraničí radikalizuje a idealizuje ´tradici´) nelíbil řecko-maloasijský kult Kybelé, přece jen to, co později Římané nazývali Dies sanguinis byla docela drsná podívaná. :) A galli nebyli asi s tou rituální kastrací úplně jedineční... Vlastně dost z těch zákazů se vztahuje k nějakému konkurenčnímu kultu... :)
    BTW on je někdo, kdo to vytahuje v současnosti? (Když vynechám ultraortodoxii Izraele, pošuky z Bible beltu a jiné extrémisty...)
    EKG
    EKG --- ---
    EL7334: A zidi se divej, ze je nikdo nema rad.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Ach tak, ty mi nerozumis. Ja mluvim o tom uvedomelem zidovskem chlapci. Pokud neprisel znicit Zakon, tak tu byl uplne zbytecne.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: To je mi eufemismu.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Za to, jak posral svet? Pardon, respekt si nevycucam z paznehtu.
    EKG
    EKG --- ---
    DOCKINEZ: Veskera abrahamovska pakaz je banda zmrdu a agresoru, to je snad vseobecne znamy axiom.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Cirkev je proste cirkev.

    Takže kolektivní vina? Něco jako "všichni muslimové jsou stejní"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam