JAZZZ: tak já s tímhle rámcově souhlasím: dřív jsem uvažoval, jako lidi, kteří mluví o kolapsu a současně říkají, že si pořídí solární panely na střechu chalupy: jistě, elektřina by některé věci usnadnila, ale kolik spotřebičů by bylo v případě poruchy opravitelných - a po jak dlouhou dobu?
v případě výpadku civilizace bychom řešili vodu, stravu, přístřeší před deštěm, teplo (asi v tomhle pořadí). takové věci jako světlo po práci po setmění by byly luxus, které by si mohly dovolit vyspělé komunity, které zajistily základní potřeby
na druhou stranu, některé věci nevidím tak četně - ve hře jsou i pozitivní zpětné vazby. např. neobhospodařovaná zemědělská půda by (bez pravidelné orby a sklizně) rychle zarůstala náletovými dřevinami: tzn. část by se podařilo nějak obhospodařovat alternativně (zbylé traktory, hospodářská zvířata, okopávání brambor motykami, apod.), část by se proměnila v pastviny (mým favoritem pro přežití prvních let bez industrializovaného zemědělství jsou ovce) a část by zarostla dřevem, takže by v zimě bylo čím topit.
zejména první léta před tím, než by se vše stabilizovalo, by ale byla bouřlivá. tady vidím jako naivní představy, že když si někdo dnes koupí pozemek, že jeho vlastnická práva by v případě rozkladu civilizace někdo respektoval. (ovšem civilizační úroveň lidí, co by se nejspíš dostali k moci, mi trochu děsí). s opravitelností je to složité, ale vybavenost dnešních vesnických dílen bych zas tolik nepodceňoval: velkou neznámou by bylo vše nejnovější elektronicky řízené, ale klasické mechanické nástroje bývají opravitelné a udržovatelné po dobu desítek let...