KEIKIN: Trénovat dovednosti je určitě v pořádku. Ale těch dovedností, znalostí, materiálu, nástrojů, vybavení je prostě tolik, že pokud někdo začíná úplně z nuly, kdy předtím veškerou zodpovědnost sám za sebe delegoval na stát a na různé instituce, tak je to prostě velký nápor a nejde to zvládnout rychle, jak si hodně lidí, co se o to začali zajímat myslí. To fakt není o nakoupení firesteelu, paracordu a rádia na kliku.
Jak jsem už psal, udělat si třeba nějaké zavazadlo, nouzovou brašnu, survival kit... to je určitě dobré a nikdy se to neztratí, rad a tipů jsou na to po internetu spousty. Ale je to jen drobná část v celé té mozaice, je to výhoda, kterou člověk bude mít oproti nepřipraveným, ale jen v určité chvíli a oblasti. Komplexní příprava je mnohem širší a stojí strašného času a peněz. Proto je dobré to dělat postupně, v dobách klidu a blahobytu, kdy jsou na to prostředky a čas. Ale to drtivá většina lidí nedělala, někteří se tomu vysmívali a teď zaplavují v obavách fóra a diskuse s dotazy na to, jak si skladovat mouku nebo jestli je jejich vybavení dost dobré pro přežití. Což je vidět i tady v diskusi v posledních příspěvcích. Ve chvíli, kdy začal rozklad je často pozdě, a nejde toho udělat tolik, jako v době klidu. Nákup nemovitostí je komplikovanější a mnohem dražší, jejich zabezpečení, vybavení, příprava nákladnější, některé zboží nejde už koupit a nebo je mnohem dražší... prostě už nejde tolik vybírat a volit nejlepší možnosti, ale spíš brát co je, pokud to je. Podle mě je zcela zásadní si říct, co budu v případě kritických scénářů dělat, prostě mít plán. O tom jsem psal, a podle toho pak přizpůsobit strategii nákupů, příprav a učení se. Když nevíš, odkud začít, tak nezačneš dobře a většinou je z toho jen chaos. Najednou v jednu chvíli nejde zvládnout vše.
Takže - pokud neplánuji zůstat tady a při problémech chci zemi opustit, tak je dobré pracovat (už teď je skoro pozdě) na vybudování nějakého zázemí jinde. Výběr země, plán na to, jak se tam dostanu, kam tam půjdu, co tam budu dělat, kde tam budu žít atd. Protože pokud to stihnu včas, budu mít zcela jiný status, než případní uprchlíci, kteří vzniknou a do té země časem také potáhnou. Taková operace je velmi nákladná, jak časově, tak finančně, např. koupit nebo pronajmout nemovitost v cizí zemi, vybavit ji, připravit na možnost přesunu.
Pokud plánuji zůstat v ČR, tak opět - plánuji zůstat ve svém bydlišti, nebo se budu někam přesouvat? Např. někam dál od velkých měst, takže zase - výběr vhodné lokality, nákup nemovitosti, ale ideálně i organizace nějaké skupiny, která může dát zdroje dohromady a koupit vhodnou nemovitost a podílet se na její přípravě (např. starý statek, velká chalupa s pozemky...). Zásobení takové nemovitosti, příprava na soběstačnost, pohonné hmoty... to jsou všechno obrovské náklady a práce na měsíce a možná i roky, to nejde stihnout na poslední chvíli. Ale je to nejefektivnější způsob přežití.
A pokud chci zůstat tam, kde jsem (což není vždycky špatné rozhodnutí, protože přesuny jsou riskantní, náročné, člověk přesouvá jen naprosto nezbytné vybavení a mnoha věcí se zříká...) tak zase - co lze udělat pro zlepšení soběstačnosti ve vlastní nemovitosti (stavební úpravy, energie, zásobení...) nebo i v pronajaté (tam alespoň zásoby a vybavení).
To jsou zcela základní otázky, které si člověk musí položit, protože plán a přístup se pak liší, stejně tak, jako některé kroky a vybavení. Samozřejmě, pro všechny tyhle případy člověk může mít nouzové zavazadlo, firesteel, čelovku a filtr na vodu. Ale z toho, co jsem napsal jaksi vyplývá, že to není to hlavní. Většina návodů a videí o přežití řeší přežití bez zázemí, ale přitom to zázemí je to hlavní, na čem by měl člověk pracovat a co řešit.