• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    Podle toho co jsem pročítal svědectví lidí z Ukrajiny, tak klíčové jsou hlavně informace. Tedy mobil, případně rádio. Co se týče mobilu, asi by se hodilo mít doma vždy náhradní, kdyby se běžně užívaný rozbil, vytopil apod. (na dovolené nám jedna větší vlna vytopila mobil a bylo to docela na houby nemít se vzájemně jak dorozumět). Nějaké tipy? Nějaký starý s klávesnicí? Nejlevnější smartpfone? Určitě by se vyplatilo mít sebou koupenou předplacenou kartu a aktivovat ji až v případě potřeby (cena kolem 200 kč za neomezené SMS a giga dat - https://www.electroworld.cz/vodafone-sim-karta-pro-partu-datuj?gclid=CjwKCAjwiuuRBhBvEiwAFXKaNAWHum9SJqNbqP5w7icHu92vHc40dBSpRBdup_Cx8ZFS5m-jki8DhBoCB0sQAvD_BwE. Naprosto skladné, lze nosit v peněžence).
    A pak rádio. Větší pohroma typu tornáda na Moravě vyhodí mobilní vysílače a lidé jsou bez signálu. Stejně jako teď na části Ukrajiny. Kapesní rádio aspoň může poskytnout obecné informace. Vyzná se tu někdo v rádiích? Stačí mít podobné pidirádio? https://www.amazon.de/-/cs/dp/B07FKYMYV1/ref=sr_1_1?crid=12QCXZ3921H74&keywords=taschenradio&qid=1648068649&sprefix=kapesn%C3%AD+r%C3%A1dio%2Caps%2C88&sr=8-1. Je důležitý rozsah frekvencí nebo je to jedno? Liší se kvalitní a nekvalitní rádio jenom velikostí antény? Dá se malá anténa nějak nastavit aby měla větší dosah? Chytně člověk signál i zavřený někde ve sklepě?
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    BASTOCH: Když už tak aspoň něco takového: https://www.banggood.com/cs/IMars-SP-B100-100W-19V-Solar-Panel-Outdoor-Waterproof-Superior-Monocrystalline-Solar-Power-Cell-Battery-Charger-for-Car-Camping-Phone-p-1871834.html?rmmds=product_topselling&cur_warehouse=ES&act_poa=SKUH80565
    Aby měl aspoň 100W. Ten se potom dá za dobrého počasí třeba na půl hodiny, hodinu vytáhnout a nabít si vše potřebné a pokračovat dál. Ale zase ta cena, skladnost apod... Pokud to jde, neměl by si člověk kupovat do zásoby věci, které mimo krizovou situaici nevyužije. Tužkové baterky využiju. Solární panel si jen tak na víkendový čundr nevezmu, takže by jen ležel ve skříni..
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    BASTOCH: Powerbanky se solárním panelem jsou podle mě témeř k ničemu. Díval jsem se že za optimálních podmínek na přímém slunci dokáží nabít asi 3000 mAh za 10 hodin. Za optimální situace! Jednu takovou mám doma a ani po celém dni na terase na slunci se ukazatel nepohnul nijak nepohnul. Navíc šance že člověk bude potřebovat zdroj energie zrovna ve slunečný den a že si může dovolit to powerbanku nechat ceký den někde válet je dost miziá. Třeba aktuální uprchlík§m z Ukrajiny, kteří si potřebují během cesty dobíjet mobil, aby měli všechny potřebné informace, by asi k ničemu nebyla. Navíc v podstatě stejnou službu vykoná jedna tužková baterie AA
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Možná bude levnější si pořídit kvéra a náboje...je čas začít s výcvikem.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DAVE2: Co powerbanka rovnou se solar panelem?

    Jinak teda hlavní mi přijde: filtr na vodu do kapsy, plyn bomba - tím se dá pokrýt vareni, světlo, topení. A nějaký rozumný nůž+sekerka.
    Ale asi přemýšlím o apokalypse v blízkosti svého domu na vesnici se supportem z nashromážděného, s blízkostí lesa, řeky apod.

    IMHO nějaký podobný plíšky k výrobě "šípů" můžeš asi vybrousit i z použity plechovky, někde jsem viděl video, jak to o šutr vybrousi i z nějaký karty do desktopu.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    IHNAT: Koukám na ni, vypadá moc zajímavě. Díky za tip
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    Přemýšlel jsem o ideálním zdroji el. energie pro případ výpadku. Zvažoval jsem různé powerbanky a solární panely, ale solární panely aby měli dostatečnou účinnost jsou dost velké a drahé a navíc vyžadují i tu solidní powerbanku, aby bylo kam energii uchovávat. Celkem jsem se dostal na odhadovanou cenu kolem 20.000 kč (150W panel + cca 150.000 mAh), což je mimo moje možnosti.

    Pak jsem přemýšlel o klasických AA bateriích. Na tomto webu https://www.nejlepsi-baterie.cz/ je jejich srovnání a mají přibližně kapacitu kolem 2500 mAh (1500mAh při vyšší spotřebě) a cenu kolem 4 korun za kus. Životnost bývá kolem 10 let a existují powerbanky napájené AA bateriemi, tedy je možné jimi nabíjet i telefon nebo cokoliv dalšího přes USB. 100 baterií by tak mělo mít krásnou kapacitu 250.000 mAh s cenovkou kolem 400 kč. To stačí klidně na měsíc až dva provozu telefonu a dá se využít ve všech dalších zařízeních (schválně jsem si koupil baterku na AA článek a ne vestavěnou baterií).

    Vidíte v tom někdo nějaký háček? Přehlédl jsem něco?

    Jinak hmotnost vychází taky srovnatelně jako klasická powerbanka (cca 23 g/kus, tedy 4 baterie kolem 100g a výkon jako 10.000 mAh powerbanka)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: nemyslim, na Ukrajine bylo vyhlazeno uz celkem dost vesnic z povrchu zemskyho. Kdyz se nekdo rozhodne vymazat ze sveta tvoji vesnici typu Lidice,nenadelas nic.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DAVE2: Tak základ je mít pořád tu nádrž plnou plus kanystr navíc (dolíváš, když ti dojde).

    VYHULENY_UFO: byt ve městě a dům na dědině = to je velký rozdíl ve strategii přežití.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DAVE2: pro predstavu si staci predstavit byt treti tyden izolovan v bombardovanem meste typu Mariupol. Popripade se podivat na deniky lidi, kteri prezili blokadu Leningradu ci Stalingrad.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    [OUKE @ PREPPERS]
    Asi bych dost rozlišoval mezi preppers jako koníček a preppers založený na racionální úvaze pro běžné lidi. Představa pojídání zdechlin může být zajímavé mentální cvičení, ale asi dost mimo realitu. Při představě co vše by se muselo stát a kolik času by uplynulo, než by se člověk do takové situace dostal, mnohem víc se asi hodí nějaké znalosti a obecné zásady přežití v extrémních situacích než si na to chystat vybavení v batohu.

    Jsem přesvědčený, že drtivá většina survival hraček jsou jen drahým koníčkem a dají se lehce nahradit běžnou levnou variantou, která udělá za 20% ceny udělá 80% funkce - není asi tak moc důležité, jestli mám v případě potřeby baterku olight za 3000 nebo obyč baterku z domácích potřeb za 150 kč. Hlavní je, že ji mám, když ji potřebuju. Nepotřebuju supersilné parašutistické lano se speciálními vlákny na výrobu rybářského vlasce upleteného do náramku na ruku, které mi přijde škoda použít, když ve většině případů potřebuju hlavně svázat nějaké věci, abych je mohl odnést pohodlněji z obchodu nebo když se mi přetrhne tkanička u boty a opět stačí lanko z domácích potřeb, které pak klidně vyhodím a doplním nové.

    Ale tím se samozřejmě nechci nikoho dotknout a sám jsem kdysi za podobné věci vyhazoval peníze, když jsem chodil do skautu. Teď se snažím přemýšlet racionálněji. Ale nerad bych tady svými kacířskými názory nějak pobuřoval.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    KEIKIN: Myslim ze vetsina lidi na Ukrajine do posledni chvile nevedela jestli zustat nebo utect a zvazovala obe miznosti. Clovek neresi jen sebe ale i rodinu apod.
    Plna nadrz se vzdy hodi, krome toho je ale asi skladovani v kanystrech dost nebezpecne.
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    DAVE2: Doporučuju začít s knížkou Ruka noci podaná, skvělý zdroj informací pro "normální lidi". Uděláš si představu a budeš vědět, co dál hledat na netu a co koupit první.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DAVE2: plnou nádrž v autě...před válkou na ukrajině jsem natankoval plnou a pořád jezdím z levnou naftou...Jinými slovy, zásoba nafty se vždy hodí.
    Nejdříve si identifikuj riziko. Budeš muset rychle utéct nebo se schovat na dýl tady ? Podle toho se zařiď.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DAVE2: kazdy skaut vi, ze musi mit svoji tradicni skautskou kpz.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    Začal jsem se před časem zabývat myšlenkami preppers (ještě před válkou na Ukrajině:-) a líbí se mi představa, že drobná investice do prevence (finanční do vybavení, ale i co se týče komfortu - věci něco zabírají a váží) může mít obrovskou návratnost, pokud se něco po*ere.
    Internet a youtube je naprosto přeplněný preppers tipy, co vše člověk musí mít a že pokud doma nemá permanentně sbalený batoh s vybavením za desítky tisíc, zásobu jídla na rok a malou zbrojnici všemožných chladných a střelných zbraní, tak není normální. Chtěl bych k problému přistupovat více s rozmyslem a zvažovat každou věc z pohledu ceny, váhy/velikosti, pravděpodobnosti, že to budu někdy potřebovat. Jsem v této skupině nový a dotazy typu "co vše si mám pořídit" jsou zde od nováčků asi časté. Mě by spíš ale zajímalo, co kdo reálně použil a zkušenosti s tím. Chtěl bych postupovat směrem "potenciální problém" > "možná prevence" a ne ve stylu "zajímavé vybavení" > "jak by se dalo využít".

    Příklad 1: Viděl jsem zajímavé plachové emergency karty, ze kterých si lze vyrobit pilku, rybářské háčky, hroty šípů. Cool. Jaká je pravděpodobnost že fakt budu potřebovat ulovit králíka ručně vyrobeným šípem z této karty? A i kdyby se to stalo, Jaká je šance, že se nebude dát využít cokoliv jiného jako hrot šípu? Fajn, takže jestli neztroskotám letadlem uprostřed džungle, tak pravděpodobně 0%.

    Příklad 2: Kolega z práce měl na dálnici havárku. Nic vážného. Byla ale zima a než přijela policie a než jim odtáhli auto, trvalo to asi 5-6 hodin. Topení v autě po havárce nefungovalo a docela dost prochladl. Šance, že se něco takového někomu stane je poměrně vysoká. Jak se na to připravit? Nosit sebou termogólii? Zahřívací jednorázové polštářky? Kolega začal v autě vozit deku a termostku s čajem.

    Co jsou jen preppers hračičky a co jste kdo skutečně použili nebo vám naopak v nějaké situaci chybělo?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: když moc prší, stavíme hráze, když je sucho, najednou bágrujeme retenční nádrže, když je válka za humny, hned se začne investovat do armády...Dycky se hasí oheň, když už je pozdě. Hlavně že byty ve městech jsou čím dál dražší.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KEIKIN: na FB to v přepperských skupinách jede už pár dnů, nekonečné otázky na typy a stav zásob, kam utéct, jak utéct a jakou si pořídit kuši (nejlepší kuše je AR15 /vz58 :) spousta lidí se začala zajímat o věci, kterým se ještě před půlrokem vysmívala.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Strach z Putina dopadá i na Čechy. Podzemní bunkry jdou na dračku - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-strach-z-putina-dopada-i-na-cechy-podzemni-bunkry-jdou-na-dracku-190563

    Najednou chce být každý prepper.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jaké máte oblíbené prepper materiály na internetu? Já postupmě pročítám toto, je to celkem, srozumitelně sepsané a řeší to i day-to-day scénáře, nejen různé apokalypsy :)
    Practical Doomsday: A User's Guide to End of the World
    Practical Doomsday: A User's Guide to End of the World
    https://lcamtuf.coredump.cx/prep/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam