• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    kámoš nosí takovou tu skládací zahradní pracovní pilku od Fiskarsu. Není to sice kapesní ale do batohu se vejde a to je pracant....ale neni to holt edc.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    PSYTRANCE007: pilku jsem kupodivu nedávno použil u jednoho reklamního švýcaráku k tomu, abych ve stojanu na nože zvětšil asi o milimetr jeden otvor, do kterého se mi nevešel nový nůž. Za 5 minut hotovo.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    PSYTRANCE007: pilku jsem na rozdíl od vývrtky už párkrát použil. Ona není totiž dobré jen na řezání klacků malého průměru, které jdou zlomit (někdy se hodí mít konec ukončený čistým řezem a ne roztřepený zlomením), ale taky se s ní dají vyřezat různé zářezy, a třeba u prkna se s tím v kombinaci s vylamováním po létech dá udělat dost práce docela čistě. "U" zářez do prkna udělám určitě rychleji pilkou než to dlabat pomalinku nožem. A dva "U" zářezy na dvou prknech = možnost je spojit v pravém úhlu atd. Je to prostě nástroj, který ocení někdo, ale další zase ne. Samozřejmě, řezání s tím bude očistec, ale je multitool beru jako nouzovou možnost, když už to nejde jinak.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    NECROMAN: Ta pilka, myslíš, že je to skutečně nezbytná věc? Osobně jsem se nikdy nesetkal s případem, že bych pilku na multitoolu využil. Díky délce je schopná přeříznout klacek malého průměru, který jde jinak bez problémů zlomit a není potřeba s tím ztrácet čas a námahu. Jinak já používám na tahání multitool z Lidlu. Mám ho roky a drží akorát u něj vypadla jedbna pružinka takže u kleští se nerozevírají čelisti ale musím jim pomáhat rukou jinak slouží dobře.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    DAVE2: Pokud by ten panel měl skutečně 100Wp tak by ta cena byla super ovšem já osobně pochybuji o reálným uváděným výkonu. Osobně bych se ještě bál kvality propojení mezi jednotlivými moduly a za další ám vyzkoušené, že u levných panelů s plastovým čelem ten plast docela brzy degraduje na slunci, klesá jeho propustnost a tím pádem i výkon panelu. Pokud chceš mobilní řešení (ale neřešíš tolik hmotnost) tak sáhni po 50Wp modulech ze solární elektrárny v hliníkovém rámu. Ty spoj pohyblivě, například pantem ze skříně tak, aby se daly zavírat jako kufr. Sám jsem takhle několik mobilních zdrojů vyráběl a je to jednoduché a trvanlivé řešení nebo pak rovnou sáhni po 100-150Wp panelu v rámu a máš záruku, že takový panel min. 10 let vydrží na slunci bez nějaké velké ztráty výkonu a že nedojde k přerušení propoje mezi články uvnitř. Hodně lidí pak ještě podceňuje účinnost měniče, což je taky celkem důležité a taky to, že uváděný výkon je špičkový v ideálních podmínkách, které se počítají možná tak na jednotky hodiny za celý rok. Po většinu roku je výkon podstatně menší nebo když je pod mrakem tak třeba jenom desetinový.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    DAVE2: Kvalitní a nekvalitní rádio skutečně délka antény neurčuje. Kvalitu určuje mechanické provedení, odolnost, životnost součástek, citlivost, selektivita, to, jak je provedená vstupní část, to, jakým způsobem se zpracovává vstupní signál (dnes vše funguje na principu SDR čipu ale ideální je superhet a poctivé vstupní fíltry). Ve většine případů na lokální příjem stanic ale stačí nějaké malé kapesní rádio, co má VKV a střední vlny. Výhody toho ostatního bys ale poznal u dálkového příjmu, což však ne každý využije. Jestli můžu radit tak se určitě vyhni rádiím na kličku. Je to jednak kurvítko a pak se zamysli, jak dlouho budeš asi schopnej točit kličkou. Pochybuju že to vydržíš dýl jak půl hodiny, Pak tě začne bolet ruka. To radši investuj do zásoby kvalitních lithiových článků.
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    DAVE2: survival radia na rucni pohon - napr ICF-B01 AM FM
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    NECROMAN: jako je to tvoje věc, ale kleště jsem použil mnohokrát, zatímco vývrtku jsem s multitoolem nikdy nepotřeboval. Takže proto mám LM. Ale samozřejmě švýcarák je taky super volba.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: našel jsem toto, vypadá to nadějně, jen ta cena :)
    Swiss Tool Spirit Plus s kličkou - kožené pouzdro | ŠvýcarskéNože.cz
    https://www.svycarskenoze.cz/swiss-tool-spirit-x-plus-s-klickou-kozene-pouzdro-2/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Hledám nějaký šikovný multitool, který by nevážil moc a mohl bych ho s sebou kdykoliv nosit.
    Podmínkou je, aby uměl opravdu to, co opravdu čas od času využiji, tedy otevírák na lahve, konzervy, vývrtku, ale i pilku na dřevo, kleště a základní rovný a křížový šroubovák.
    Švýcaráky mají skoro vše, ale ne kleště, až na pár výjimek.
    Nůž Victorinox RangerGrip 74 | 4camping.cz
    https://www.4camping.cz/p/nuz-victorinox-rangergrip-74-0-9723-c/
    Letherman multitooly zas nemají skoro žádné vývrtku, co jsem koukal.
    Multitool Leatherman Super Tool 300 Black | 4camping.cz
    https://www.4camping.cz/p/multitool-leatherman-super-tool-300-black/
    Víte o něčem, co má vše z mého seznamu? Díky
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    Jestli někdo budete chtít zkusit spojení po CB či PMR tak 28.5. je na to určená akce pro preppers: https://rozpad.cz/viewtopic.php?f=16&t=7433
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    DAVE2: Na solární powerbanky pozor. Výkon solárního panelu, co jsem před lety měřil byl na přímém slunci kolem 0,5W. Pokud 3Ah baterku nabiješ za 10 hodin tak to znamená jediné-akumulátor nemá uváděnou kapacitu ale mnohem menší, čili je také k ničemu. Další nebezpečí solárních powerbank spočívá v tom, že při nedostatečném osvětlení se aktivuje nabíjecí elektronika uvnitř powerbanky ale výkon solárního článku je ve skutečnosti mizivý a tak dochází akorát k tomu, že vestavěná elektronika vybíjí akumulátor místo toho, aby se ten nabíjel ze solárního článku, proto solární powerbanky zásadně nebrat. Buď to řešit kapacitou akumulátoru a nebo externím solárním panelem s co největší plochou.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: kapitola obrana - tu mají nejlíp zvládnutou američtí preppers, těch je dnes odhadem 10 mega:
    zdroj:
    Připrav se, kdo můžeš. Komunita prepperů radí, jak přežít válku | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/spolecnost/432623-priprav-se-kdo-muzes-komunita-prepperu-radi-jak-prezit-valku
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Polsko dobře
    Kontaktní i bezpečné místo, evakuační batoh. Polská vláda vydala příručku, jak se chovat ve válce | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/polsko-prirucka-valka-verejnost-utok_2204071054_til
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DAVE2: Jistě. Tu knihu mám a četl jsem ji. Je udělaná tak, aby pasovala do našeho prostředí, a cílí spíš na rodinu, nebo malou komunitu, neřeší se tam blbosti jako jak udělat hrot šípu z kosti, nebo které larvy jsou nejlepší na jídlo. Na druhou stranu je tam zoufale nekompletní a nefunkční kapitola obrany. Jakoby se to všechno zredukovalo jen na jakýsi ostrovní provoz, kde si lidi budou okopávat políčka a dělat vločky na vločkovači a stavět vodní elektrárny na potoce. Dřív nebo později se drtivá většina takových komunit, i ostrovů s jednotlivci nebo rodinami dostane pod tlak okolí právě kvůli své soběstačnosti a zásobám.


    DAVE2: voda ti ve tmě a v plně naplněné lahvi s pár kapkami sava nebo chloraminem vydrží mnohem déle, než měsíc. Co mám originálně balené barely s vodou, tak je dejme tomu šest let pořád v pohodě. Jediné, co tam může být problém je vyvazování látek z plastu, kdy může pak chutnat hnusně. Ale pokud se něčím nekontaminuje a je ve tmě a pokud možno i v chladu, tak vydrží dlouho. Samotná destilovaná voda tě zabije. Takže bys ji musel mineralizovat, ale přijde mi to zbytečné blbnutí, kdy si můžeš natočit normální vodu, sterilizovat ji chlorem a zavřít.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DAVE2: napiš do vyhledávání diskuse voda. Už jsme tu něco podobného řešili.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    Zvažoval jsem možnosti skladování vody. Zatím jsem vyřešil dvěma plastovými kanystry každý na 20 l pod postelí. Chci v nich měnit vodu jedou měsíčně. Je to při pokojové teplotě ale v temnu, tak snad to měsíc vydrží. PET lahve mi přijdou zbytečné plýtvání - běžně je nepoužívám a stejně bych je musel tak po třech měsících vylít a koupit nové.
    Máte někdo zkušenosti s podobnými vaky na vodu: https://www.amazon.de/-/cs/dp/B09QZV966L/ref=sr_1_9?crid=1ASEFBDB43A5J&keywords=water+bag&qid=1649318100&sprefix=water+bag%2Caps%2C92&sr=8-9 ? Vypadá to zajímavě, ale nejsem si moc jistý, jak se s nimi dá dobře manipulovat když nemají uši apod. Plus nerad bych, aby mi pod postelí některý z nich časem prasknul. Dají se používat pravidelně, tedy jednou za měsíc z nich vylít vodu a dát tam čerstvou?
    Taky existuje něco takového:https://www.amazon.de/-/cs/dp/B09WRG3Y2F/ref=sr_1_1?keywords=seven+oceans&qid=1649318272&sprefix=seven+%2Caps%2C91&sr=8-1 - balená voda v sáčcích. Sice pořádně drahá, ale vydržet by měla 100 let, takže stačí koupit jednou a nemusí ji člověk pravidelně vyměňovat. Jako alternativa mě ale napadlo použít běžnou destilovanou vodu. Prodává se za pár korun kanystr a teoreticky by měla mít také neomezenou trvanlivost (no možná se tam časem vylouhují nějaké látky z kanystru). Po přidání trochu himalájské soli pro dodání minerálů by měla být normálně pitná ne? Případně by se ty vaky viz výše, které mají vnitřní potravinářskou nezávadnou folii daly napustit destilovanou vodu a pak by měly i při pokojové teplotě vydržet teoreticky věčně?
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    DAVE2: Tak bohužel jsem našel díru v mé teorii o tužkových baterkách jako náhradě powerbanky - pročítal jsem si recenze na různé nabíječky poháněné AA a ukazuje se, že i když má baterie teoretickou kapacitu až 2500 mAh, pokud v ní klesne napětí pod určitou mez, nebude dostatečné pro nabití třeba telefonu. Z celkové kapacity baterie tedy člověk vyždímá asi třetinu a zbytek je pro nabíjení nepoužitelný (samozřejmě jde pořád využít v čelovce, rádiu atd.). Powerbanka se tedy zdá být nepostradatelná, byť ztrácí poměrně rychle svoji kapacitu (kolem 30% za měsíc) a je potřeba je pravidelně kontrolovat a nabíjet
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    SUN_VU_KUNG: Prokousávám se knihou Ruka noci podaná a i podle toho co píší, příprava na odchod někam jinam v případě krize by měl být spíše až plán B. Navíc většinou realizovatelný jen při určitém druhu krize a v případě, že člověk nepotřebuje chránit svůj majetek-nemovitost a nemá rodinu, o kterou je třeba se starat (děti, starší rodiče). Plán A je příprava svého obydlí a hlavně komunity kolem sebe - "vlk samotář" je ostatně možná ten první, kterého daná krize poškodí. Při krizi je ten největší kapitál právě kapitál sociální a člověk se v době ohrožení přímo pudově snaží stát součástí nějaké větší skupiny. Odejít někam jinam znamená zpřetrhat všechny vazby a začínat si tento kapitál budovat odznovu.
    V tomto má výhodu menší město a vesnice, kde dnes žije podle sociologických průzkumů (Prokop: Slepé skvrny) nejvíce lidí těžící z místních vazeb (nemají tak vysoké příjmy, ale mají zajištěné to základní. Většinu problémů - daně, stavební úpravy, právní rady - řeší tak, že znají někoho, kdo jim s tím pomůže, nebo znají někoho, kdo zná někoho. Za tyto služby se často neplatí penězi, ale jinou službou nebo zbožím). Větší města naopak těží z přesného opaku - krátkodobé vzájemné vztahy, které nevyžadují prvek vzájemné důvěry (prostě zavoláte opraváře, kterého jste nikdy neviděli a jehož číslo si najdete na netu), které prospívají ekonomickému růstu.
    Řešením ve městech je budování si sítě kontaktů - zapojovat se do nejrůznějších spolků, znát všechny své sousedy jménem, pečovat o svou komunitu (dobrovolnické práce, sbírání odpadků...). Během těchto kontaktů se lidé vzájemně poznají a ví, komu důvěřovat a na koho se spolehnout. Nejrůznější psychopati a zvrácené osobnosti se mnohem pravděpodobněji objeví v ad hoc sestavených skupinách vzniklých až v důsledku krize.
    Nehledě na to, že prepper, kterého nezajímá své okolí a žije v anonymním paneláku, kde nezná ani svoje nejbližší sousedy, asi zůstane navždy nedůvěřivý vůči svému okolí a možná přežije v nějaké chatě uprostřed lesů živící z nakřečkovaného vakuově baleného jídla a přefiltrované dešťovky, ale asi to bude spíše jen přežívání bez hlubšího smyslu, než skutečné žití
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    SUN_VU_KUNG: Vcelku souhlas, ale pokud člověk nemá finance na koupi baráku někde tady v horách (natož v zahraničí), tak může alespoň čas, kterého máme všichni +- stejně, věnovat na to sebezdokonalování se. A situace teď sice vyhrocená je, ale nemyslím si, že by bylo na něco pozdě. To jsem si myslel někdy před 10+ lety a pořád tu jsem.

    Neříkám, že není moudrý naplnit špajzy třeba tou moukou aj. trvanlivými potravinami, páč v dohledné době ceny jistojistě vystřelí. Ale na vyloženě shtf a nutnost někam utíkat to zatím já osobně nevidím. Jinak samozřejmě je fajn být připraven na nejhorší a pokud na to někdo má, ať do zázemí někde v safe zone zainvestuje. Udělal bych to taky už pro pocit klidu, který to musí dávat. Ale musím(e) pracovat s tím, co je a pak každá přečtená příručka, shlédnutý / absolvovaný kurz a i ta pitomá baterka nebo zapik omotaný paracordem může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí (nebo diskomfortem a o něco menším diskomfortem).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam