VICTO_REA: Jako je to ideal, chapu proc to pises a ja to takhle mel. Ale... tezko zevseobecnit a nevim jak to z jednoho typickeho CZ prijmu poplatit.
1) Deti umi velmi rychle stat prekvapive penize. Ne ze jim budes kupovat kazdy vikend Dubaj. Ale proste kdyz propocitas zdrave jidlo (ne avokada - jen proste zelenina, ovoce, jogurty, maso atd atd), obleceni (nemusi byt znackove, ale melo by byt funkcni), fukcni boty jak pise Nei, rekneme stredni mobil a nejake GB na mesic k tomu at si vygoogli co potrebuji i na cestach, nejaky laptop na minecraft/pocitacovou gramotnost, skolu v prirode, nejake cesty s nima po muzeich, nebo dokonce vymenny pobyt nekde...
K tomu je taky nekde potrebujes mit, ideal je holt aby kazde melo svuj detsky pokoj. Nekdo tu nemovist dedi, nebo to treba "u rodicu" maji obrovske, nekdo se musi snazit. Na ferovku rikam, ze kdyz jsem kupoval dum ja, byla to pri tehdejsich cenach sranda. Pri dnesnich cenach nemovitosti bych mel velky problem. OK, zrovna ja bych to koupil proste jinde nez v CZ, ale to ma pak zase sve jine slozitosti.
2) Google rika, ze v Rakousku mas prumerny cisty plat €2,744, tzn 68k CZK? Z toho se da i s AT naklady neco zaplatit. Ale v CZ se docela snadno muze stat, ze jeden clovek (vdovec, vdova) to jentak neposklada. Pri te logice by pak malokdo mohl mit dve nebo vice deti.
Tez mam kolem sebe situaci, kde to dosanovali uzasni prarodice. Krome vyberu partnera/partnerky bych radil, pokud jde o dodrzeni toho co pises, omrknout i je.
--
Nerikam ze vyse uvedene je nejaky recept na stesti, X lidi to ma kolem me jinak a dobre jim to funguje.