• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    LALOBA: Tady ještě pěkný článek k té poloze miminka ve vertikálu...
    Mám dítě "do zatáčky" aneb "rovnější už to nebude"
    S kolegyněmi jsem narazila na zajímavé téma rovnosti dítěte v šátku. Sama klientky učím, že jsou jistá pravidla, která by se měla dodržovat- symetrie rukou, rovná páteř atd )- již dlouho nelpím na tom, aby byly ruce kolem matky, ale plně akceptuji polohu do jaké si je miminko dá (většinou je má nějak složené pod bradou).
    Syn je výhradně nošené miminko a i přes to, že už je mým druhým nošencem, tak jsem si s ním vyzkoušela mnoho nového.
    Co jsem řešila téměř od začátku byl fakt, že se mi v šátku bortil. Vyzkoušela jsem možné i nemožné, ptala se zkušenějších, pilovala techniku. Nic- ať jsem navázala, jak jsem navázala, tak stejně časem skončil ve SVÉ oblíbené poloze.
    Manžel se mi smál, že je v šátku křivě a moc to neodpovídá tomu co kážu... Měl pravdu a mě to přimělo k přemýšlení. Začala jsem syna více pozorovat a zjistila jsem, že je celkově sám o sobě "do zatáčky". Dokonce jsem ho na jeden čas otočila na spaní, abych ho více stimulovala z druhé strany. U pediatričky jsem to s jistou obavou také přednesla- na kontrole v 6 týdnech. Došly jsme k závěru, že když chce, tak ležet rovně umí a počkáme do 3 měsíců.
    Domácí pozorování mě dovedlo k závěru, že takto do zatáčky je od narození. Při narození měl víc jak 4kg a cca 55cm, takže žádný drobeček. To pro mě bylo znamení, že je prostě zvyklý z dělohy na tuto polohu, stejně jako vtáčel levé chodidlo. Jednou jsem ho takto měla nahého v náručí a viděla jsem ho, jako by byl u mě v břiše- přesně ta samá poloha a opravdu byl stočen do C- bylo to jako si vidět skrz dělohu- prostě regres.
    Pokud nespal, tak jsem jej nechávala, při spánku v šátku, jsem se pokoušela jej narovnávat- no hádejte jak úspěšná jsem byla...
    Všimla jsem si, že mimo šátek se vytáčí od beder dolů- tato oblast je v šátku poměrně pevně fixovaná a proto si to podle mě kompenzoval ubočováním horní části trupu do té míry, dokud nedosáhl polohy, která pro něj byla komfortní.
    Tak si říkám, když respektujeme prenatální polohu u dětí, které se rodí KP (nikdo jim nohy nenatahuje dokud je nenatáhnou sami a to ani zdravotníci!!!), tak proč chceme po ostatních dětech, aby v šátku dodržovaly polohu, kterou my považujeme za optimální.
    Syn byl ve třech měsících už dostatečně rovný- prostě z toho vyrostl. Potřebné svaly se natáhly a posílily. Na RHB nás nikdo neposílal. Naše pediatrička plně akceptuje mé výhradní nošení a to i ve chvíli, kdy nám bylo naordinováno široké balení, které jsem odmítla dávat.
    Celá řada novorozenců má určitou míru predilekce. Do 3 měsíců s tím nikdo nic nedělá, protože (ač se to oficiálně neříká) podvědomě většina lidí ctí první 3 měsíce jako tzv. 4. trimestr. Velké množství "odchylek" se během tohoto období spontánně upraví- predilekce, "b kyčle" , reflux...
    Není třeba žádné speciální terapie. Stačí jen čas.
    Přikládám několik fotografií, které ukazují synovu oblíbenou polohu. (šátkové dodám- ty má někde muž)
    Ještě bych ráda podotkla, že počátku nám na vtáčené chodidlo byl a doporučena jakási reflexní masáž (aby časem "nešmatlal"), když jsem pediatričce řekla, že to nedělám , neboť nosím vertikálně, sama mi řekla, že lepší než masáž. Stejně tak kyčle- lepší abdukci těžko hledat než uvázání na tělo a k tomu, že je do zatáčky se vyjádřila obdobně- "proč by to zakazovala, když je možné jej v šátku rovnat a alespoň se posiluje".
    Kopírováno z fb, noseni deti v satku Praha
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    LALOBA: Třeba by se někdo další v budoucnu našel...Ja z Prahy jsem...(+:
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    KLEVKA: jasne :)
    a kdoz jste prazske maminky, delate nejaky spolecny vylety, kde si treba poradite navzajem a sdilite zkusenosti?
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    LALOBA: (+: presne (+: pak dej urcite vedet jak ti to slo co jsi vybrala a co ti vyhovuje, budu jenom rada za dalsi pohled na vec (+:
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    KLEVKA: diky, to je dobry tip, ta plena. No... asi jak pises, az se mimco narodi a zacneme to zkouset, tak to, pocitam, zacne nabyvat realnych obrysu, zatim je to prilis abstraktni :D

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    LALOBA: Pokud hlavicku zajistis tak nemusis mit vubec strach. Dela se to tak ze za horni lem strcis srolovanou plinku nebo zinku...tim zajistis miminku konfort a fixaci...A taky si hlidat poradne dotazeni okolo te hlavicky...
    Z me osobni zkusenosti muzu rict, ze hned po porodu jsem uvazovala do uvazu kriz s kapsou uvnitr tedy do vertikalu a nemela jsem jediny problem. Celkove se mi kolibka nelibi, dite je tam natlacene, stlacene, nevim zda-li se mu tam dobre dycha...Na co pridavat nejake perinky, kdyz od toho tu je prave vertikalni poloha v uvazu. Myslim zbytecne-kolibka.
    Nejlip zjistis sama az si to ozkousis s miminkem co vam bude vyhovovat vic to bude pro vas nejlepsi. Ale abych to tedy shrnula-pri dodrzeni fixace hlavicky je vertikal lepsi. (+:
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    VERCASKOCKAMA: Prima napad, dekuju. Jelikoz tady nemuzu cerpat z vlastnich zkusenosti jsem rada za tip...A pokud by se nasel jeste nekdo kdo ma kladnou referenci ke kurzum tak sup s tim sem, nebo ke me do posty a pridam na nastenku.....
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    KLEVKA: diky za prani, doporuceni i uzitecna nedoporuceni!
    Mam pujceny od kamaradky Didymos a trochu se bojim, ze se v tom v lete uvarim, takze materialy jako bambus a hedvabi me celkem zaujaly a premyslim, ze pripadne jeste nejaky poridim, az si to trochu vyzkousim. Vatanai vypada super.

    S temi uvazy a polohami jsem teda ve fazi 0, kdy se teprve chystam na prvni vazaci pokusy.
    Trochu jsem byla chvili znejistela moji mamou, ktera me klasicky strasi vsim moznym i nemoznym, ale uz jsem pochopila, ze nosit v satku lze od narozeni a ze je to ok, takze to urcite budu zkouset a budu doufat, ze se to bude me i miminku libit.

    Nicmene byla jsem na prednasce o noseni deti v ramci Tydne respektu k porodu a tam doporucovali svisle polohy az kdyz dite samo leze - tj. samo udrzi v pohode hlavu - jinak prej mu ta hlava pada do raminek a hrudi a pater se vychyluje tim padem do stran, coz mi dava smysl, ukazovali to i na plysakovi, co se s tou hlavou a zadama deje. Takze teda nevim :D Prej ma mit v prvnich tydnech zadicka ohnuty a idealni je nejaka kapsa na prsou, rekla bych, ze to asi bude kolebka v kříži


    i pri problemech s kyclema prej nosit v kolibce ale s nejakou specialni abdukcni deckou mezi nozickama, jedine kdyz furt zvraci, tak nosit vertikalne.

    A zas od nekterych mamin slysim, ze vertikalni poloha od zacatku, ze kolibku nee, tak jsem lehce zmatena.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Jinak by nebylo špatné mít tu nějaké odkazy na nosící kurzy :) (resp. před chvílí jsem se vrátila z jednoho jakožekurzu a kupodivu mám pocit, že ač mi to dle videí na Youtube vůbec nešlo, tak to navazování na záda možná není takové scifi :D )
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    KLEVKA: Já vím a je to jediný důvod, proč zatím neletěl do popelnice :D
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Pro akční nosiče, nosičky a malé nošence posílám dvě události, které se chystají na konec tohoto květnového měsíce.
    Obě akce probíhají v Krkonoších. Začíná se přímo pod nejvyšší horou naší republiky, úchvatnou a krásnou Sněžkou.

    Sněžka 2015 - KlaPeTo
    http://www.klapeto.eu/projekty/snezka-2015/

    Vynáška dětí na Sněžku - Run Go Run
    http://www.rungorun.cz/zavody/vynaska-deti-snezku/


    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Nástěnka je na světě, přivítám jakékoli podněty k tématu, ráda upřesním, doplním informace....
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    VERCASKOCKAMA: Dobre vyuziti techto satku je na presiti na satkove mei tai (+: Jinak moc dekuju za recenzi na medleyho.....
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    KLEVKA: K tomu Medley - mám ho doma, vím, že je na houby, ale zjistila jsem to pozdě. Nosit v něm šlo, je hodně elastický, ale víc jak 6kg dítě se neskutečně prověšuje a zařezává do kůže. Navíc se otáčejí strany šátku do roličky, praním se to zhoršuje, takže je ve výsledku čím dál užší a narovnávat během vázání je skutečně otravné a ani to dost dobře nejde.
    LALOBA: Jinak na šátku oceňuju, když má barevně odlišené strany šátku, aby se při vázání nepletly, což ten Medley neměl (ten jejich nejobyčejnější jednobarevný, nevím, jak ty barevné). A fakt se téhle značce vyhni, je to za trest. Pevný a kvalitnější šátek jsem si pořídila až asi před měsícem, předtím jsem nosila pouze v Manduce, a opravdu je to něco úplně jiného :)
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    LALOBA: Gratuluju ti k mimcu a preji hladky porod. Nosit muzes zacit klidne hned po nem. Mimco bude klidnejsi a ty ve finale taky (+:
    Pokud jsi se rozhodla pro satek tak si urci v jake cenove relaci se chces pohybovat...Daji se sehnat satky kolem 1000 z druhe ruky, ale taky se daji sehnat satky trosku drazsi, ale konfortnejsi, treba s primesi napr bambusu pro novorozence na leto nejvhodnejsi.... Tady odkaz http://www.satkomanie.cz/cs/content/15-vlastnosti-primesi
    Dal potrebujes vedet velikost satku. Tady prehledna tabulka http://www.didymos.cz/nabidka/satky-na-noseni-deti/velikosti.html Klidne napis tvou konfekcni velikost a poradim ti...
    Dal budes potrebovat video na nacviceni uvazu. Na zacatek je dobre naucit se jeden a ten mit perfektne natrenovany. Muzes zacit trenovat uz ted s plysakem. Doporucuju kriz s kapsou uvnitr https://www.youtube.com/watch?v=3McvFdSySJ4 Mozna ti nekdo bude na novoska doporucovat uvaz kolibka, ale ja osobne doporucuju novorozence vazat rovnou do vertikalniho uvazu a s nozickama ven. Podporuje to spravny vyvoj kycli.
    Nakonec ti radim, vyhni se satkum znacky medley, pentelka, womar. Nosit v nich lze ale nebude ti to pohodlne a mohlo by te to od noseni odradit... Je to obsita metraz ktera nepruzi.
    Doporucuju na zacatek treba znacky- sanami, vatanai-na leto pro novoska s hedvabim bude hezky chladit(vatanai http://www.vatanai.cz/shop/index.php?_a=category&cat_id=29 ) potom ellevil s bambusem http://www.ellevill.cz/?page_id=22
    Snad na zacatek aspon par informaci, budu se snazit co nejdrive doplnit nastenku a shrnout to do par prehlednych bodu.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    mám radost z nové diskuze, v nejbližších dnech očekávám narození potomka
    prosím o nahození nějakých užitečných odkazů pro začínající maminky nošenců :)
    Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam