přidám recenzi na nosítka.... začínala jsem manducou, když byl syn prťous, pořídila jsem ji po návštěvách doktora, kdy mi přišlo nepraktické nosit šátek - potřebovala jsem být rychlá a s šátkem jsem teprve začínala (kočár nevlastním). na chvíli jsem jejímu kouzlu podlehla - praktičnost, rychlost. poté jsem přešla opět k šátku - je pohodlnější, méně mě bolela záda.
pak jsem se v manduce naučila syna kojit (v šátku mi to nějak nejde), takže jsem opět přešla spíše k nosítku. jenže manduca mi přestala vyhovovat s tím jak syn vyrostl a já získala také nosící zkušenosti nebo spíš si uvědomila, že to asi není úplně ono - jezdce na stahující popruh na zádech mi pořád vypadávaly, nedržela tak jak jsem si ji nastavila. bolela mě záda čím dál víc. než jsem ji pořídila, nepřemýšlela jsem nad jinými, všichni vychvalovali manducu... rozhodla jsem se tedy využít nabídky obchodu brána k dětem - vypůjčit si a vyzkoušet nosítko jiné (stejnou službu nabízí také pražský obchod dítě v šátku a určitě i spousta dalších nosících obchodů a eshopů). zvolila jsem nosítko tula. rozdíl byl ihned znát, je mnohem jednodušší v nastavování, jezdce se nehnou, záda nebolí... "nevýhoda" je, že je až pro starší děti (od 7 kilogramů), ale dá se dokoupit novorozenecká vložka.
manduca asi vyhovuje spoustě lidem, ale já bych se přimluvila, aby si každý vyzkoušel více typů...
obrázek: TULA Folk Art, syn má nyní zhruba 9 kilo, nosila jsem jej cca 5 hodin s pár přestávkami - přebalování, sezení...