• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    KOTENCE: Asi úplně blbá rada, ale změř svůj šátek a procentuálně zmenši na její výšku. Stačit by ti měla jakákoliv pevnější bavlna, takže prost stačí zaobroubený pruh látky.
    RYNA
    RYNA --- ---
    KOTENCE: nevím, jestli ti to pomůže, ale nedávno jsem koukala, že tyhle šátky na panenky a plyšáky se hodně prodávají na fléru
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Nutně potřebujeme šátek pro panenku! Malá včera tahala celej večer panu na zádech přidělanou palestinou :-)
    A teď nevím, jestli mám frajeřit a koupit jí origo třeba ten Storch nebo jenom nějakej pruh látky... Jaký rozměry byste případně koupily?
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    PETPET: ach jo, takze takovyhle veci nikdy nevyslovovat, co? ;) no, me to furt celkem drzi, takze zatim necvicim, ale bude to klasika - joga (ashtangovy pozdravy slunci) a jeste nejakejch par asan a asi takovy ty klasicky cviky na posilovani zad. kdyz jsem pracovala (sedavy zamestnani), tak me zada bolela furt, joga pomohla. ted to mam stejne ze spatnyho zvedani malyho a tezkejch veci. z noseni to urcite neni. proste blbe zvedam a nemam ty zada posileny.

    RYNA: jo, leo je krasnej. ja si to kojeni taky neumela predstavit a prave jsem vsechno podrizovala tomu, kdyz syn spal. takze je to limitujici. :(
    RYNA
    RYNA --- ---
    zlepšujeme se každým dnem, ale bez zrcadla zatím stejně ani ránu :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    MULTICAT: haha- presne totez... Den pote co jsem sem napsala ze me zada neboli me chytli jako jeste nikdy. Pomohla masazka od pritele. Ale cvicit musim taky zacit. Co na to cvicis?
    RYNA
    RYNA --- ---
    MULTICAT: díky za tip na článek. určitě to kojení zkusím, protože by mi to usnadnilo život a stres z toho, že se nestihneme vrátit včas domů, ale jsem velmi skeptická, vůbec si to zatím neumím představit :)
    A šátek jsem asi konečně vybrala, nejspíš jdu do Storchenwiege Leo.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: no, ja zadna zaslouzila mama (zatim) nejsem. mam rocniho syna...

    a jak jsem tady delala ramena, ze zada mam v pohode, tak me vcera chytly. nemuzu se moc ohybat. kluka jsem zatim do nositka davat nezkousela, tak uvidim dnes, ale kdyz ho zvednu, tak je to dobry. nejhorsi je to zvedani. takze cvicit, posilovat a zvedat spravne...

    RYNA: ja mam didymos taky. cena je vysoka, ale me motivovala i ta bio bavlna. kluk to furt zuzlal, kdyz mu rostly zubiska. zkus terba bazar, obcas se da neco sehnat. jinak ja se v satku kojit nenaucila. az v nositku. urcite to trenuj, vyplati se! tady je jeste jednou clanek: http://www.nosime-deti.cz/news/kojeni-v-satku/
    RYNA
    RYNA --- ---
    JANISKA: Musím to kojení zkusit, asi nejdřív doma... na mě by lidi taky zírali, mám fakt prsa a zíraj na ně i v tričku, natož takhle! :) Ale já se teda přiznám, že taky na kojící ženy koukám... je jich pořád na veřejnosti tak málo, že to pak pohledy přitahuje jako magnet ať chceš nebo ne.
    Já se taky s dítětem chystám do školy na konzultace (taky dělám phd) a na to se těším, protože se chystám chlubit :) ale taky jsem přemýšlela, že bych s dítětem v šátku chodila učit jeden seminář, ale to je asi trochu naivní a asi si spíš seženu hlídání :)
    SANCHA: Aha, to ráda slyším! Mně se pořád líbí nejvíc ze všech, ale odrazuje mě cena.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYNA: Já už jsem toho teda za dva měsíce zcestovala dost (odjakživa jsem zvyklá doma spát a někdy jíst, ale jinak tam moc nevydržim, poněvadž tu mám sklony zevlovat, viz teď nyx) a moje zkušenost zatím je, že u nás na periferii (D. Počernice) se na šátek pořád zírá a lidi to hodně komentují, v centru už zírání při normálním nošení nepozoruju. Když ale v šátku kojím, zírají všichni a všude (posledně třeba v galerii, kde se má zírat na obrazy, že), přitom vlastně není nic vidět... A kojím v kříži s kapsou uvnitř přesně, jak píšeš: povolím, aby bylo dítě níž, pak utáhnu, po kojení zase povolím, dám výš, utáhnu. Nevýhoda, kterou pozoruju, je, že při kojení v šátku mi dítě většinou rychle usne a pak má stejně za chvíli hlad. Plus stejně je potřeba ho co nejrychleji ze šátku vyndat, protože ho člověk musí přebalit.
    Jinak jsem teď se šátkem absolvovala zápis do doktorskýho studia a první (spíš neformální) konzultace. Bylo to taky supr, jen okolí vždycky nadává, že v tom šátku není malá vidět, takže ji nemůžou obdivovat :)
    Kočár s sebou ale taky většinou beru - většinou jsem venku fakt hodně dlouho, takže potřebuju, aby se občasměla malá kde protáhnout. A taky se hodí na přebalování.
    RYNA
    RYNA --- ---
    MULTICAT: Kojení bude další výzva, to si zatím neumím představit vůbec. Kojíš v kříži s kapsou nebo v nějakém jiném úvazu? A povoluješ/utahuješ před a po kojení?
    KOTENCE: jo, to je pravda! já jsem včera pro jistotu táhle v batohu celej arzenál potřeb kdyby něco, ale příště už na to kašlu :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RYNA: Moje dítě, když se rozeřvalo v kočářě, tak šlo jedině vyndat a pochovat, ale už né vrátit, takže jsem pak měla v jedný ruce dítě a v druhý kočár... To vázání je ze začátku náročný, ale v nejhorším máš jenom dítě a ten neuvázanej šátek :-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    RYNA: prave proto jsem se naucila pri noseni kojit ;) prso ho uklidni...
    vidam taky spis nositka, satek obcas.
    A jinak super, ze jste si to uzili, jen tak dal!
    RYNA
    RYNA --- ---
    KOTENCE: No jo, ale to pochování a uložení stojí celé nějak míň úsilí než vyndání ze šátku a převázání, ne? Včera jsem zjistila, že bez zrcadla to ještě moc nedávám, můj úvaz po přebalení a nakojení byl dost děsný :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Já poslední dobou vídám hlavně ty šílenosti, kdy se dítě plácá obličejem dopředu....fakt mám na to poslední dobou štěstí. A nejhorší to je, když dceru nesu v šátku nebo nosítku (beco) a potkám tohle.... Jediné co mě vždycky napadá je "Proč?"
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RYNA: Já vídám spíš nosítka. Super, že se Vám to líbilo :-) Co s vřeštícím miminem v tramvaji je podle mě s kočárem ještě zapeklitější, protože chováš dítě, ale taky tam máš ten kočár, že jo...
    RYNA
    RYNA --- ---
    Včera jsme úspěšně absolvovali první plnohodnotnou výpravu se šátkem bez kočárku do centra Prahy a bylo to super, velká radost, juch! Byla jsem ve stresu z představy, že se vzbudí a já nebudu vědět co s vřeštícím miminem v tramvaji, ale spal 2,5 hodiny jako beránek během všech mých obchůzek. (I když o to později šel pak spát večer, což je tedy trochu slabina). Další věc je, že jsem ho pak ze zábalu vymotala dost přehřátého a to jsme na sobě měli oba jen jednu bavlněnou vrstvu a zase takové horko nebylo.

    Jinak jsem se ale těšila, že budu ve městě okukovat další ženské se šátky a něco se přiučím a nepotkala jsem za celé odpoledne ani jedinou! Zato na mě koukala půlka ulice. To jsou šátky stále takové sci fi?!
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    GLOBALISTA: jo, to je asi fakt. klenba. no, proste jsme zhuntovany civilizaci, no. vono taky vsude samej beton... musim cvicit, jinak to nepujde. takze vypinam komp...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    PETPET: fakt? to se mi ulevilo, ja myslela, ze jsem vadna :) si rikam, ze si poridim nejakou kloubni vyzivu. taky rano trva, nez to vsechno rozpohybuju.... a jasny, taky nosit neprestanu!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    DALEEN: Jo, hezký to fakt moc neni. Na ulici se mi paní smála, že mám dítě v pytli :-/ Ale zase se to dá použít i do kočáru jako dečka.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    JANISKA: Tak soudě podle posledních dvou zim by ta kapsa měla stačit.
    Kapsu mám a použila jsem jí asi jednou, osobně mi to přijde nepraktické a nevzhledné. Mám na počasí kolem patnácti stupňů teplejší svetr Angel Wings. A od nich i fleece mikču a softshell bundu. Když si vezmu mikču i bundu najednou a dítě je trošku přioblečené (řekněme třebas body s dlouhým rukávem a slabý fleece overal), tak se s tím dá v pohodě do mrazu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANISKA: ja s tim vystacila, ale posledni zimy snad takovej mraz ani nebyl. Je to spis proti snehu a vetru, dite pod to obleces a jeste ho hrejes telem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam