• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Jakej satek se hodi na batole na zada? Libi se mi vzory Yaro La Vita a novy satek chci hlavne na paradu.
    (Nechcete nekdo koupit nebo vymenit petrolejovej Vatanai Orkney?)
    PETPET
    PETPET --- ---
    VERONIKAEMA: jestli chces, pujcim ti satek s bambusem (little frog). Bydlime ted v Hranicich, tak to mate do Beskyd cestou...
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKAEMA: Kombinace s bambusem, hedvábím ci vlnou. Někdo si chválí i repreve.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Teda devcata, mam z vas radost :-) Teda jeste vetsi mam z toho, ze mi tady ty veci nebudou lezet. Poslete mi prosim do posty sve adresy, poslu vam to postou jako obyc dopis, jo?
    KAREN
    KAREN --- ---
    TABBY: ja bych to brala (68 a capku) - posles postou? jsem v brne...
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    TABBY: Já bych brala to body v 74, prosím. A pokud by Tobíkovi byla čepička, tak bych vzala i tu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Nepotrebujete nekdo na leto do satku bambusove bodycko a cepicku s ksiltem? Vel. 68, kupovano loni na BambusovaModa.cz, cesky vyrobek. Pouzivane, zmolky od prani, neni vytahane nebo derave. PC 289 Kc, necham za 120.
    Cepicka ma v zadu pruzenku a latku chranici krk. Je z lehke latky, prijemna. 40 Kc.



    (Body mam jeste ve vel. 74, to jsme pouzivali kratsi domu, takze mam min zmolku od prani. 140 Kc)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Chodím s Tobíkem cvičit a dnes byla na hodině fyzioterapeutka (paní ve věku 45 - 50?) a kupodivu nehlásila, že jsou nosítka a šátky zlo. Pravda, říkala, že určitě nenosit v kuse celý den, ale střídat s volností dítěte nebo kočárkem, ale i tak mě to mile překvapilo. :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Máte nějaký tip na dámský slunečník k nosítku? Ideálně ne svatební krajkový, ale kdyby byl nebílý nebo bílý s decentní krajkou, tak taky dobrý.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Končí nám světový týden nošení, tak mě napadá při čtení knihy, Nová doba porodní (děkuju Multicat), že se s vámi podělím o část - Nošení dětí v šátku -

    Vztah nošení mezi matkou a dítětem začíná už v těhotenství. Dítě vnímá jednak matčiny nálady a pocity, jednak mu rytmus kolébavých pohybů zprostředkovává pocit jistoty. Když pak žena své dítě nadále nosí na těle, nošené dítě pociťuje nejvyšší míru bezpečí a blízkosti.
    Dítě je ve své první životní fázi hlavně nošenec a kojenec. V této rané periodě potřebuje jeho nervová soustava jakoby potravu skrze podněty, které mu po porodu zprostředkují úzký kontakt s tělem matky. V prvním roce života získává dítě tělesným kontaktem s rodiči, nebo jinými pečujícími osobami, jistotu a důvěru k atmosféře svého okolí. Míra blízkosti k matce a hned po porodu i k otci určuje tempo jeho fyzického a psychického rozvoje. Názor, že by se páteř či jiné kosti mohly nošením dítěte ohnout, nebo znetvořit, je dnes dávno překonaný. V šátku sedí dítě v anatomicky správné pozici roznožmo, zstímco záda jsou úplně podepřena. U přírodních národů se luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje, protože nosí děti tímto způsobem. I regulace tepla je podněcována přirozeným způsobem, dosáhne se určité otužilosti. Psychologický efekt nošení navíc přispívá k niternému citovému vztahu mezi dítětem a matkou (rodiči) a také k rozvoji inteligence dítěte.
    Doteková stimulace matkou, nebo otcem nošeného dítěte pozitivně ovlivňuje jeho růst a fyzický i psychický vývoj. Toto uspokojování tělesných a duševních potřeb budoucího člověka je možná začátkem jakéhosi návratu k původní citlivosti a vnímavosti i k přírodě.
    Klid a samota lidské dítě znepokojují. Z toho vyplývá jeho potřeba mít nablízku osobu, která o něj pečuje. Hluboký spánek dítěte, přestože se sním intenzivně hýbe a prostředí je hlučné, dokazuje uspokojující účinek změn poloh, protože ty signalizují přítomnost pečující osoby. Centrum rovnováhy je část mozku, která začíná zrát nejdříve. Pozitivních účinků pohybování s dítětem využívají různé kliniky k podpoře vývoje nedonošených, nebo dětí s podváhou.
    Kojenci, které jejich matky nosí v šátku, se vyvíjí lépe než děti, které stráví většinu času v postýlce. To platí stejnou měrou pro motorický, kognitivní a emocionální vývoj.

    Zahraniční pediatři a ortopedi doporučují šátek na nošení dětí z následujících důvodů :

    1. Při nošení vidí dítě daleko více ze svého okolí, čímž dostává mozek více podnětů k vývoji.

    2. Díky matčiným pohybům se stimulují veškeré receptory kůže, ale i orgány pohybu a rovnováhy. Každá změna těžiště vyvolává odpovídající reflexní činnost nervů a svalů.

    3. Intenzivní tělesný kontakt s matkou, nebo otcem navozuje pocit bezpečí, jehož psychosociální působení má nezastupitelnou hodnotu.

    4. Nožičky dítěte, které sedí v šátku dospělému na boku, nebo ve vertikální poloze, jsou anatomicky přesně v pozici optimální pro zdravý vývoj kyčlí.

    MISERY
    MISERY --- ---
    Já dávala obyč bavlnu, pot nám nevadil, když jsem dceru vyndala, jen jsem ji převlékala do suchého (což budete dělat stejně, takže myslete na to a berte všude s sebou náhradní body). Ale nemáme problémy s kůží.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    KLEVKA: V praxi to vypada takhle, tak jsme prochodily kazde leto, co se Any nosila....

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    AOTEAROA: aby jste se s ditetem nespalily, je fajn poridit si slunecnik-destnik....Do merina bych asi dite neoblikala...S bambusem zkusenost nemam, ale v satku byva prijemny a chladivy, jako primes...
    Ja osobne jsem mela na mensi dite v lete 2 body od moiry...lehke, vzdusne, rychleschnouci. Ale neni to uplne prirodni matros, tak nevim , jak to muze na vas pusobit. Mimojine, taky jsme s dcerou atopicky a u nas to proslo...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    SIG: a jaké přesně máš? já ted měla na týden půjčené bavlněné toto: http://www.didymos.cz/nositka-od-narozeni-didytai/272-nositko-od-narozeni-didytai-fairytale.html

    IFKA
    IFKA --- ---
    připojuju se k otázce :) a zároveň by mě zajímaly tipy na nákup. znám duomamas, bamboolik a na merino crawler a manymonths. je ještě nějaký jiný fajn zdroj?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Když si představím nošení v šátku v létě, je pro cca 5měsíční miminko lepší body z merino vlny nebo z bambusu? Celkově musím vymyslet, jak oblékat, aby se jednak dítě nespálilo, a druhak abychom se od potu neosypali, já jsem na to hodně háklivá, jsem ekzematik.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TABBY: didymos pfau burgundy 5 a vatanai jmeno nevim 6. Foto bude v inzerat na trzisti.
    TABBY
    TABBY --- ---
    FRENNET: Jakych pokladu se to vlastne zbavujes?
    TABBY
    TABBY --- ---
    FRENNET: Uved taky sirku. Ja se na ni vzdycky dotazuju, protoze pro vetsi deti je sirka 60 a min blba (pro uvazy na zada hlavne).
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KLEVKA: super, diky!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam