• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    SIG: opravdu přenádherná duha...!!! Od koho?
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    PISISKVOR: V létě se potit prostě budete, pot je normální fyziologická odpověď organismu na teplo, pot ochlazuje, je pro tělo důležitý. Proto je dúležitý dobrý pitný režim. Voda. Na léto jsem taky měla obvykle nosítko...Větrá ti totiž i bokem. To že má dítko ruce vevnitř je v pořádku...
    Tulu určitě doporučuju s šedými, nebo světlými ramenními popruhy. Černá by se ti vyšisovala opravdu rychle...
    Prodej manduca...Pokud bych byla já na tvém místě, tak bych zkusila prodat, tak jak já potřebuju. Pokud bych viděla že se nikdo neozývá, šla bych postupně s cenou dolů... A po tule bych koukala po bazárcích. Mě se podařilo sehnat tulu na nyxu za slušný peníz z druhé ruky...
    SIG
    SIG --- ---
    jeden Dreamer pri zapadu slunce ;) zitra to snad sepisu

    KAREN
    KAREN --- ---
    FRENNET: jo, byla jsem posledne v patek a v tydnu jsem si pujcila satek v matate, v cemz hodlam pokracovat... jeste jsem se ale nerozhodla, tech moznosti jsou mraky 8)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KAREN: hele v Brne je co mesic osahavarna satku a nositek. Vi e info je na fcbk:Noseni deti Brno a okoli. Je tam vzdy kopec satku na osahani a vyzkouse a v posledni dobe i prodej. Vrele doporucuju se tam jit kouknout. Ted uz by to melo byt v parku v Luzankach, v prip.zleho pocasi v husovicke sokolovne.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAREN: Tencel, seacell, len, konopi... hele, mne se diky satku TAK rosiril prehled v textiliich ;) ... chce to zkusit, paac kazdemu vyhovuje neco jineho. Mam treba satek s primesi merina, o kterem predchozi majitelka tvrdila, ze nekouse - no a co mysli, mne kouse ;) Nebo hedvabi - jsou lidi, kterym buret strasne smrdi. Jinym neva...
    KAREN
    KAREN --- ---
    TABBY: a tencel?? nemam jeste zkusenosti, ohlizim se po idealni celorocni smesi (nebo skoncim na bavlne??), nicmene z tencelu mam letni saty a zda se to bejt fajn material...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Jakej satek se hodi na batole na zada? Libi se mi vzory Yaro La Vita a novy satek chci hlavne na paradu.
    (Nechcete nekdo koupit nebo vymenit petrolejovej Vatanai Orkney?)
    PETPET
    PETPET --- ---
    VERONIKAEMA: jestli chces, pujcim ti satek s bambusem (little frog). Bydlime ted v Hranicich, tak to mate do Beskyd cestou...
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERONIKAEMA: Kombinace s bambusem, hedvábím ci vlnou. Někdo si chválí i repreve.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Teda devcata, mam z vas radost :-) Teda jeste vetsi mam z toho, ze mi tady ty veci nebudou lezet. Poslete mi prosim do posty sve adresy, poslu vam to postou jako obyc dopis, jo?
    KAREN
    KAREN --- ---
    TABBY: ja bych to brala (68 a capku) - posles postou? jsem v brne...
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    TABBY: Já bych brala to body v 74, prosím. A pokud by Tobíkovi byla čepička, tak bych vzala i tu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Nepotrebujete nekdo na leto do satku bambusove bodycko a cepicku s ksiltem? Vel. 68, kupovano loni na BambusovaModa.cz, cesky vyrobek. Pouzivane, zmolky od prani, neni vytahane nebo derave. PC 289 Kc, necham za 120.
    Cepicka ma v zadu pruzenku a latku chranici krk. Je z lehke latky, prijemna. 40 Kc.



    (Body mam jeste ve vel. 74, to jsme pouzivali kratsi domu, takze mam min zmolku od prani. 140 Kc)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Chodím s Tobíkem cvičit a dnes byla na hodině fyzioterapeutka (paní ve věku 45 - 50?) a kupodivu nehlásila, že jsou nosítka a šátky zlo. Pravda, říkala, že určitě nenosit v kuse celý den, ale střídat s volností dítěte nebo kočárkem, ale i tak mě to mile překvapilo. :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Máte nějaký tip na dámský slunečník k nosítku? Ideálně ne svatební krajkový, ale kdyby byl nebílý nebo bílý s decentní krajkou, tak taky dobrý.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Končí nám světový týden nošení, tak mě napadá při čtení knihy, Nová doba porodní (děkuju Multicat), že se s vámi podělím o část - Nošení dětí v šátku -

    Vztah nošení mezi matkou a dítětem začíná už v těhotenství. Dítě vnímá jednak matčiny nálady a pocity, jednak mu rytmus kolébavých pohybů zprostředkovává pocit jistoty. Když pak žena své dítě nadále nosí na těle, nošené dítě pociťuje nejvyšší míru bezpečí a blízkosti.
    Dítě je ve své první životní fázi hlavně nošenec a kojenec. V této rané periodě potřebuje jeho nervová soustava jakoby potravu skrze podněty, které mu po porodu zprostředkují úzký kontakt s tělem matky. V prvním roce života získává dítě tělesným kontaktem s rodiči, nebo jinými pečujícími osobami, jistotu a důvěru k atmosféře svého okolí. Míra blízkosti k matce a hned po porodu i k otci určuje tempo jeho fyzického a psychického rozvoje. Názor, že by se páteř či jiné kosti mohly nošením dítěte ohnout, nebo znetvořit, je dnes dávno překonaný. V šátku sedí dítě v anatomicky správné pozici roznožmo, zstímco záda jsou úplně podepřena. U přírodních národů se luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje, protože nosí děti tímto způsobem. I regulace tepla je podněcována přirozeným způsobem, dosáhne se určité otužilosti. Psychologický efekt nošení navíc přispívá k niternému citovému vztahu mezi dítětem a matkou (rodiči) a také k rozvoji inteligence dítěte.
    Doteková stimulace matkou, nebo otcem nošeného dítěte pozitivně ovlivňuje jeho růst a fyzický i psychický vývoj. Toto uspokojování tělesných a duševních potřeb budoucího člověka je možná začátkem jakéhosi návratu k původní citlivosti a vnímavosti i k přírodě.
    Klid a samota lidské dítě znepokojují. Z toho vyplývá jeho potřeba mít nablízku osobu, která o něj pečuje. Hluboký spánek dítěte, přestože se sním intenzivně hýbe a prostředí je hlučné, dokazuje uspokojující účinek změn poloh, protože ty signalizují přítomnost pečující osoby. Centrum rovnováhy je část mozku, která začíná zrát nejdříve. Pozitivních účinků pohybování s dítětem využívají různé kliniky k podpoře vývoje nedonošených, nebo dětí s podváhou.
    Kojenci, které jejich matky nosí v šátku, se vyvíjí lépe než děti, které stráví většinu času v postýlce. To platí stejnou měrou pro motorický, kognitivní a emocionální vývoj.

    Zahraniční pediatři a ortopedi doporučují šátek na nošení dětí z následujících důvodů :

    1. Při nošení vidí dítě daleko více ze svého okolí, čímž dostává mozek více podnětů k vývoji.

    2. Díky matčiným pohybům se stimulují veškeré receptory kůže, ale i orgány pohybu a rovnováhy. Každá změna těžiště vyvolává odpovídající reflexní činnost nervů a svalů.

    3. Intenzivní tělesný kontakt s matkou, nebo otcem navozuje pocit bezpečí, jehož psychosociální působení má nezastupitelnou hodnotu.

    4. Nožičky dítěte, které sedí v šátku dospělému na boku, nebo ve vertikální poloze, jsou anatomicky přesně v pozici optimální pro zdravý vývoj kyčlí.

    MISERY
    MISERY --- ---
    Já dávala obyč bavlnu, pot nám nevadil, když jsem dceru vyndala, jen jsem ji převlékala do suchého (což budete dělat stejně, takže myslete na to a berte všude s sebou náhradní body). Ale nemáme problémy s kůží.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    KLEVKA: V praxi to vypada takhle, tak jsme prochodily kazde leto, co se Any nosila....

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    AOTEAROA: aby jste se s ditetem nespalily, je fajn poridit si slunecnik-destnik....Do merina bych asi dite neoblikala...S bambusem zkusenost nemam, ale v satku byva prijemny a chladivy, jako primes...
    Ja osobne jsem mela na mensi dite v lete 2 body od moiry...lehke, vzdusne, rychleschnouci. Ale neni to uplne prirodni matros, tak nevim , jak to muze na vas pusobit. Mimojine, taky jsme s dcerou atopicky a u nas to proslo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam