VERONIKAEMA: z osobni zkusenosti bych rekla ze hodne zalezi na tom, nakolik duverujes tomu fyzioterapeutovi. protoze pokud je to kvalitni fyzio, tak vojtovku naordinuje v momente, kdy je to opravdu nezbytne nutny, pokud je to treba hranicni, tak necha byt s tim, ze si vas pozve na kontrolu. moje dite pri vojtovce hodne rvalo a fyzio nam rekla, ze pokud to proziva takto extremne, tak to nema smysl, protoze to neprospiva nikomu (podotykam, ze decko ma velmi drobny odchylky ve vyvoji, nic extremniho). noseni teda vubec neresila, tak on malokdo asi nosi 24/7, nebo...?:) co treba zkusit jinyho fyzio, pro overeni?
zkus se na to divat i tak, ze cim driv jsi prisla, tim jednoduseji a lepe se daji pripadne vady korigovat. stejne jako ze ty jsi matka a ty o tom rozhodujes, takze pokud se ti to nezda vhodny, tak od toho upust a zustan jen u sledovani stavu (dobrej fyzio ti podrobne rekne, co sledovat, a kdy treba event. prijit).
jinak ohledne toho paseni vseobecne, dulezity je hlavne dite na to brisko pokladat, dobrej zpusob je treba pokazde pri prebalovani na minutu dve, proste odhadem na chvilku (protoze u prebalovani je jisty, ze na to clovek nezapomene a jak uz ma to dite jednou polozeny, tak to jde skoro samo).
at uz se u toho paseni projevuje jakkoliv, dulezity je, aby mimino bylo v pohode s polohou na brichu, protoze z teto polohy se dal odviji psychomotor. vyvoj a jit opacnym smerem decku neprospiva, ba naopak. jestli se u toho jen nejak kymaci ale jinak je s tou polohou ok, tak se uricte neboj, casem se vycvici, uvidis:)
ja napr. znam rodinu kde to resi tak, ze decko pry polohu na brichu nema rado, tak ho na bricho vubec nedavaji, no a v 9 mesicich to dite umi pouze lezet na zadech, nic jinyho, neumi se ani otocit, oni ho uz nejakou dobu pasivne posazuji mezi polstare a vsem to prijde ok, vcetne pediatra (a nosi taky, akorat v Tule). tak tohle je treba priklad jak ne. jinak myslim, ze noseni na to vliv nema, spis jde o to umoznit decku dostatek casu behem dne aby se mohlo hybat i samo.
jinak pristup pediatra bych asi hodnotila kladne, u naseho decka totiz byl v jistym casovym useku relevantni duvod cvicit, ale pediatr to prehlidl a nebyt me iniciativy, tak se to neresilo vubec. mne prijde ze nekteri pediatri hroti veci moc, a nekteri na to uplne hazej bobek, ale ja treba radsi trosku zaplasim nez neco uplne projet no.