• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ona už asi ani ne, tohle bylo její třetí dítě a další už by byl pro ně masakr (po všech stránkách).
    VERCA_ZABA: tak to je spravny postup, schovat to nekam hoooodne hooodne hluboko.
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ten přehled najdes v pohode na netu, napr. http://www.isatky.cz/cs/content/23-velikosti-satku-a-typy-uvazu
    nebo
    Velikosti šátků na nošení dětí DIDYMOS - Didymos.cz
    http://www.didymos.cz/content/10-velikosti-satku-na-noseni-deti-didymos
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: díky. koukám, že i v tom přehledu píšou o vysocích tatíncích - to bude asi náš kámen úrazu taky, protože já mám pouhých 175 cm, muž má 205... tak aby to sedlo nám oběma
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    FRENNET: no jo, co se dá dělat. Tak třeba časem dojde k tomu samému závěru, jako kamarádka od AOTEAROA: nebo SIG :)


    VERCA_ZABA: ještě mě napadá koukni sem: http://www.nositko.cz/nositko-cz/1-NOSITKA-A-NOSENI-DETI/7-Srovnani-nositek to třeba pomůže s výběrem. Je to takový přehled.

    Existuje takový přehled i na šátky? :D
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: díky, vyfiltruju:)


    FRENNET: díky, kouknu. ted koukám, že i Tula má nosítka od narození. jinak ono ti kamarádi nám to nekupovali. sami to měli doma pár let, tak krom oblečení a dalšího vybavení jsme vyfasovali i toto. oni to snad ani nepoužili. ted ty věci akorát probírám. a právě nosítko chci, chodím xkrát denně se psem ven a budu i nadále a přijde mi nosítko na to lepší než pokaždé tahat kočár.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: no taky mne to mrzelo a byl to tento pripad, no.
    VERCA_ZABA: nositko vhodne od narozeni je i caboo. Ja uz se tesim, jak tam toho trpaslika vrazim a s vetsi vyrazime do skolky. Nevim, jak na tom v 6tinedeli na uvazovani budu.
    Nedostali jste s tim nositkem i fakturu/paragon? Vratit a vymenit by snad slo, ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: Manduca se dá používat od narození. Zas někdo tvrdí, že mu nevyhovujou popruhy. Já s ní byla spokojená a nosila jsem asi od 4 týdnů, jak jsem se zahojila po císaři.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MULTICAT: přesně to je má otázka, proč se to vůbec vyrábí? Takových nesmysl je na světě ale tolik, tfuj.

    SIG: jéé, tak to je geniální. To je radost. Možná si také přijdu pro radu. Ještě bych si ráda pořídila nějaký šátek do těch mega veder, protože se fakt oba dost potíme.

    AOTEAROA: babička suprová :D kde přišla k nosítku? U mě v rodině jsem exot, nikdo nechápe proč ho nosím - všichni mě stále varují abych ho nenosila, protože by si na to mohl zvyknout a pak by to chtěl pořád. :D
    Je to zkušenost. Možná lepší když ji navedeš a ona si o tom pak zjistí i víc? To je moc fajn.

    JANISKA: asi máš pravdu. Můj muž se mě ptal proč jsem jim to neřekla, když jsem to viděla, ale já jsem občas taková ostýchavá - v těchto případech by to si mělo jít stranou.

    FRENNET: k té kamarádce - mám někdy pocit, že lidi když zjistí, že je něco blbě tak místo toho aby došlo k "aha" efektu, nebo uvědomění si důsledků či chyb, tak raději plácnou cokoliv, jen aby nevypadali blbě. Neříkám, že je to případ tvé kamarádky, ale tak nějak mě to ted napadlo.

    Děkuji všem za reakce.


    VERCA_ZABA: možná bych ho vrátila a řekla jim o tom, že není vhodné :))
    VERCA_ZABA: muž se na šátek také netvářil, bal se, tak jsme byli vybírat také nosítko co nejvhodnější pro novorozence. A ted je fakt štastný, že ho má. Je od tří kil Storchenwiege https://www.satkomanie.cz/cs/nositka/1726-storchenwiege-nositko-bordeaux.html.
    Když si mě vyfiltruješ, tak možná najde odpověd na vícero otázek :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Rostoucí nosítka jsou od 4. měsíců.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Rostoucí nosítka jsou od 4. měsíců.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    akorát teda můžu začít přemýšlet, jaké nosítko vybrat. rádi bychom nosili už od narození, já i muž. na šátek se muž netváři. nejlépe aby nosítko bylo rostoucí.
    samozřejmě na internetu je záplava nosítek - jsou nějaké rady, na co si dát pozor, podle čeho vybrat? určitě si to pak půjdeme vyzkoušet naživo, ale ať máme už nějaké favority vybrané
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    díky, vybalovat nebudu a schovam to hodně hluboko...
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Chicco je visitko. Mor pro dite (visi za rozkrok) i pro nosice (po chvili z toho boli zada). Mela jsem pujcene, vyzkousela jsem (cca dve minuty, vic to neslo), s diky vratila - majitelka nechapala, ze tak suprovou vec nechci na dyl ;) Argumenty stran ergonomickeho noseni nepadly na urodnou pudu, jak jinak.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    VERCA_ZABA: podle obrázků na heurece a recenzí tamtéž usuzuji na visítko
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    rovnou se zeptám - dostali jsme od známých Chicco go - je to tedy nosítko nebo visitko?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MYRTHIE1: já se snažila na to upozornit sousedy, že to nošení kojence čelem od sebe není OK, a dozvěděla jsem se, že malé se to tak víc líbí a že čelem k rodiči se nosit nechce a že oni prostě s tím psem na procházku potřebují, tak to budou dělat takhle.
    no, někdy člověk nevysvětlí...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Myslím, že když se dáš do řeči s někým, kdo má visítko, je potřeba především vyjádřit mu podporu a dát najevo potěšení, že nosí, že kontakt s miminkem je přece prima. A pak lze nenápadně zapříst rozhovor na téma, jak je to nošení pohodlné rodiči (ono ta visítka často nejsou pohodlná vůbec), a případně až poté dodat, zda by nebylo něco ergo pohodlnější i miminku.
    V praxi jsem tenhle postup využila třikrát u známejch (s cizími lidmi bych se o tom do řeči asi nedávala) a nikdy to nevedlo k tomu, že by se někdo urazil. A dvakrát to vedlo k výměně visítka za nosítko, to jsem pak měla fakt radost.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Nad tím už jsem taky kolikrát premejšlela..a popravdě nejvíc mě to právě zaráží v tý skupině na FB Nosíme děti, kde jsou ty informace krásně shrnutý, přehledně napsaný a každej novej člen to dostane do zprávy a stejně se tam denně lidi ptaj, jestli jsou vhodný všechny různý druhy visítek. Ale že to lidem nepřijde divný, nosit dítě čelem od sebe, mě už tak nepřekvapuje, protože třeba můj táta mi řekl, že mu to přijde fajn, že ten prcek vidí a až když sem mu vysvětlila proč to je špatně, tak mi dal za pravdu.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: moc teda do Brna a tak nejezdim, takze moc neergonomicky nosenych deti nevidim.
    Co mne vsak neda spat, je:
    -kdyz jsme na u nasich na chalupe a tam z casu na cas vidim sousedy chodici s dcerkami do chalupy vedle. Starsi byla uz minule v krosnicce, ale mladsi byla v cemsi silenem celem od tela. Takhle predim nosili i tu starsi. No jenom na to koukam a ptam se sama sebe, oslovit je, neoslovit je? Co kdyz jejich argument bude, vsak mi to mame jenom na odnos na chalupu a zpatky (15-20 min).
    -kamoska co si koupila Womar vysitko za 40euro, pritom v te cene se da koupit pouzite ergonomicke nositko. Kdyz jsme se o tom bavili, tak rikala, ze to ma stejne jenom na jedno sezonu-na houby. Takze jsem zmlkla.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Já mám jednu kámošku, co je zapřisáhle proti nošení, respektive tvrdí že nemá kontaktní děti a že jí by to prostě nevyhovovalo, je taková macatější kozatá a dost se potí. Když jsme jí povídaly o šátcích, reagovala spíš s posměchem a ať jí to furt nenutíme, že to je akorát móda. Jenže její holčička od narození hodně pláče, tak jsme si říkaly, že by to rodině dost ulevilo... Mají na ni teď krosnu na záda, takže zas něco úplně mimo, ale oukej když jim to vyhovuje, aspoň to není visítko a navíc malá už leze a sedí, je jí 9 měsíců.
    Ale co se nestalo!
    Jeli na dovolenou a holčičku hlídala babička. Nebrali ji s sebou protože starší dcerka je kvůli miminku hodně přehlížená, tak aby si to užila hlavně ona, miminko je na babičku zvyklé. No a teď za mnou ta kámoška přišla, že jim malá zase vůbec nespí, i když má unavená očička, a že babička když byli pryč uspavala malou v nosítku... A že to fungovalo... A jestli bych jí tedy mohla někdy ukázat jak se ten šátek váže, že by to zkusila. Páč už je fakt zoufalá a malá se nechá někdy uspat v té ergo poloze na hrudi.
    No co vám budu povídat, měla jsem problém se nezačít hrozně culit! Akorát vzhledem k situaci myslím že dotyčná potřebuje spíš ergo nosítko než šátek, ten by asi vzdala brzo, navíc malá má už tak 9 kilo, a já se v nosítkách moc nevyznám. Ale aspoň vím principy.
    Mám z toho radost :-)
    SIG
    SIG --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ziju na malomeste, jen jednou jedinkrat jsem mijela po druhe strane silnice zenskou co mela ditko taky v nejakym mucidle celem od sebe. a jednou pani s krosnickou, ale ta dost chvatala a byla chudak tak servana, ze jsem si rikala ze uz so to na sebe snad vickrat neveme.
    pred par mesici me oslovila kamaradka ze zakladky, ze vi ze nosim a ona taky, ale ze mala ji vresti a jestli bych mohla kouknout co dela spatne. poslala mi fotku desivyho aparatu, to ani nebylo visitko, to byly tanga!, bez bederaku a jen na jedno rameno, pripadne za krk. tak jsme si pokecaly, priznala ze ani ji to neni moc pohodlny, rekla jsem jake ma moznosti, jeste ten den ji zanesla satek. sly jsme spolu na dlouhou prochazku a ona byla uplne vypleskla z toho jak je to super a kdyz ji mala v satku usnula. pred nedavnem poridily Tulu a vybirame spolecne dalsi satek... toliko ode me jedna se stastnym koncem ;)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: vidam to docela casto, bohuzel. Taky by me nejak nenapadlo, ze v dnesni dobe, kdy je informaci vsude dost a vsichni se radi s internetem, muze nekdo neergo nositka pouzivat. A navic, ze se vyrabeji! Ja jsem teda takovej nesmelej truhlik a lidem do toho nemluvim. :/ ja sama nemam rada nevyzadane rady. Ale zase jak pise Maajaa, nekdy to je k uzitku (!).

    Za posledni mesic jsem ale i tady u nas, v okresnim zapadakovskem mestecku, videla 1 mamu se satkem a 2 mamy s ergo nositkem! Otazka je, jestli to nebyly nejaky luftacky :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MAAJAA: visítka, ano to je výstižnější. ufuf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam