• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: nakonec jsem stejne po zraly uvaze koupila tulu free to grow. zkousela jsem tulu baby s tou novorozeneckou vlozkou a prislo mi to k nicemu, mozna jsem do toho kluka strkala blbe, nevim, ale sedel v tom nejak divne a jak je malej, tak na nej nositko bylo siroky a nekoukaly mu poradne ani nohy, takze jsem koupi tula baby zavrhla.

    design mi ani neprijde spatnej, jo, mozna je to trochu nuda, ale zas je to decentni a manzel si s tim nebude muset pripadat jako debil :)
    KAI
    KAI --- ---
    POZITRON: mrkni jeste na aloe slings, taky maji moc hezky designy! :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    POZITRON: řešila jsem nedavno - chtela jsem Tula baby, ale novo vlozka.je opravdu neergonomicka. Free to grow se mi nelibi design. takze jsem stejne koupila Tula Baby - ten.motiv se žraloky a šátek z druhy ruky na teď.
    šátek super, nosím skoro denne na prochazku, ale mam jeden a treba priteli je malej, takze on nosit nemůže a dalsi satek nechceme. takze cekame, kdy prcek doroste do tý Tuly. a i jsem predtim mela tu novo vlozku pujcenou, parkrat jsem malyho nesla a kdybych to srovnala, nositko je prostě rychlejší a pro mě pohodlnější, proste jak batoh, ktery jsem zvykla nosit cely zivot.
    případně kdybys chtela, můžeš si oboji vyzkoušet:)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    nemuzu z tech designu, jsou naprosto bozi! a ted je vlastne doba, kdy si muzu kupovat infantilni motivy, aniz bych si pripadala naprosto nepatricne. :)

    KAREN
    KAREN --- ---
    POZITRON: tak jako tak mi prijde lepsi si pak s deckem nositko vyzkouset, osahat nebo treba i na zkousku pujcit - kazdymu sedne neco jinyho, ma jiny zada... ja mam treba ted nove Monilu z satku a pri delsim noseni vepredu jsem zatim jeste uplne nevychytala nastaveni tak, aby me nebolely lopatky, ramena, tohle a tamto. mam 8mesicni mimi, kocar skoro nepouzivam a se satkem jsem nikdy takovej problem nemela...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: tomu rozumim ;) ono jde i o to že když si přes to dáš nějakej svetřík, nevypadáš v tom jak Quasimodo a tak. někomu ty hrby na ramenou a všude vaděj :D
    ale jako do budoucna s nosítkem počítám. asi až někdy budu víc někam jezdit autem nebo mít dítě co chce nahoru dolů. na to je sice taky šátkový úvaz, ale nevim jak moc mi bude vyhovovat.

    zatim to ale neřešíme a oba s mužem si teď vybíráme šátky, ve kterých půjde nosit dvouleťáka :)) akorát jsme se furt nemohli na ničem shodnout, všichni krasavci chlapovi připadaly hrozný, já to vybírala hlavně podle složení a aby se mi to aspoň trochu líbilo (v sedmičkách, což muž chce, není takový výběr), no a nakonec jsem mu prostě poslala link na tři nejhlavnější eshopy, aby vybral sedmičku skladem čistě podle vzhledu a z toho jsem vybrala dle složení něco co mi přijde že by mohlo k něčemu být... a vypadl nám z toho tento jediný:

    YARO šátek Yaro Braid Black Natural Seacell
    https://www.satkyanositka.cz/YARO-satek-Yaro-Braid-Black-Natural-Seacell-d728_1025679575.htm

    bude to podle mě zpočátku prkno a bude potřeba zanosit, ale aspoň si to vyzkoušíme.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MULTICAT: jinak ja souhlasim, ze satek je elegantnejsi, urcite ano, jenze ja se ted na matersky mam prave v planu na nejakou eleganci konecne na cas vykaslat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MULTICAT: pises, ze nejsi moc trpeliva, ja nejsem vubec. moje predstava je, ze nositko nasadim, zastrcim miminko a jde se. :) u nositek tula se mi libi, ze se daji sehnat v bazarech a nektery jsou i hezky barevny, tak se na ne proste zamerim, at to mam za sebou. fotak jsem vybirala asi pul roku, tohle musi bejt rychlejsi akce! :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    POZITRON: souhlasim s Aotearoa, ze satek je mnohem, mnohem pohodlnejsi na noseni. A naucit se jeden zakladni uvaz (kriz s kapsou uvnitr) neni tezke a vystacis s nim velmi dlouho. Prvni dite jsem nosila v pevnem satku a pak v nositku (pro me praktictejsi - nejsem moc trpeliva).
    Ted mam trimesicni dceru a tesila jsem se na satek, ze si zase budu uzivat prijemneho noseni, jenze ted uz nezijeme v Praze a hodne jezdim autem (nakupy, doktor), a tak je pro me snadnejsi vyuzivat nositko, kdyz sundavam, nandavam miminko (kocar nemam). S Tulou mam vyborne zkusenosti, syn mel baby a ted toddler a muz triletaka nosi, kdyz jdeme delsi vzdalenost. Poridila jsem si tu free to grow a mela by ti vydrzet cele nosici obdobi.

    A jinak muj muz si taky mysli, ze satek je hezci :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TABBY: tula free to go je az po batole
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TABBY: u nekterejch nositek prave udavaj velky vekovy rozmezi, treba pro ilustraci u tohoto https://www.satkomanie.cz/cs/isara-toddler/6953-isara-ergonomicke-nositko-v3-fanquisite.html dokonce "pro děti od 4 týdnů do 4-5 let. Nosnost 20kg." tak jsem myslela, ze nebude problem sehnat neco od treba ukoncenyho druhyho mesice do cca 2 let nebo klidne i jen 1,5 roku.
    AOTEAROA: to je otazka vkusu, mne se satky krom toho, ze bych se bala do nich mimco motat, nebo bych z toho aspon mela blbej pocit, ani moc nelibi. myslim na tele nelibi, ne designove. rozhodne vidim, ze je to slozitejsi, nez jsem myslela - ze si vyberu nejaky nositko, ktery se mi libi, bude odpovidat pozadovanymu veku a hotovo, vyreseno.
    TABBY: co to znamena o neco dyl? do roku treba nebo to taky ne?
    TABBY
    TABBY --- ---
    POZITRON: Jinak teda ta Tula ma vic nositek, pro tebe aktualni by bylo Free To Grow, ale maximum toho nositka je totez, co u Tula Baby, tzn. pul trictvrte roku (mozno dokoupit rozsirovace sedu pro delsi pouzivani nebo nahradit verzi toddler).
    TABBY
    TABBY --- ---
    POZITRON: Ty novovlozky nejsou nic moc, dite tam neni pevne obepnuto jako v satku. Jestli chces nosit male mimi a nechces satek, je moznosti novorozenecke nositko, co vydrzi o neco dele nez ten elasticky satek. Od narozeni je Storchenwiege a Je Porte Mon Bebe PhysioCarrier,, od dvou mes. Bondolino, FlyTai, Didytai a satkova Mei Tai.

    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: hele můj osobní názor je, že šátek se lépe přizpůsobuje (zádům dítěte i tvaru tvého těla) a pokud umíš vázat, tak je i mnohem univerzálnější a dokonce elegantnější (což prohlásil i můj muž, se slovy že nosítko k nám nesmí :D). nosítko je rychlejší na nasazení, pokud už ho máš dobře nastavené, a je vzdušnější (což je jedna z věcí co se mi na něm líbí). zároveň to ale neznamená, že to s nosítkem je úplně jednoduchý, i v něm nosí někteří lidé ne úplně dobře - je potřeba hlídat podsazení zadečku, kolínka výš, mít látku až k podkolenní jamce atd.
    já mám sklony lidi přesvědčovat o tom, že šátky jsou lepší, a jen když se na to někdo až po iks pokusech necítí, tak doporučím nosítko :)) případně pokud má už někdo víc dětí a fakt nemá čas se do toho motat.

    takže jestli jdeš do nosítka, i tak si nech od někoho dobře ukázat, jak to má vypadat, nestačí do toho miminko jen tak zapnout. můžeš využít poradních skupin na fb, nebo, pokud tě tamní lidi děsí nebo nemáš fb, využít personálu některého kamenného obchodu, co nosítka prodává. případně jako vždy odkážu na Wrap You In Love profil na Youtube, myslim že už dělá videa i s nosítkama. teoreticky ale u toho nosítka bude nějakej návod, kterej bude stačit :)

    jinak Manduca dobrý, ale lidi co zkoušeli víc nosítek ji pak docela zavrhli, protože neni moc pěkná a ty ostatní nosítka jsou i pohodlnější - prý to je ale potřeba vyzkoušet, každému vyhovuje kvůli stavbě těla něco jiného. mě se líbí MoniLu, Andala, ale moc jsem to nezkoumala, nosítko zatim vůbec nechci tak se o ně nezajímám.

    ještě jsem si uvědomila, k tomu srovnání - nějaká paní teď psala že jí šátek výrazně pomáhá ke správnému postoji, že má nějaké velké problémy se zády a nosítko to zhoršuje, není to jednou co jsem to slyšela... je to tím že šátek má jinak rozloženou plochu na zádech než popruhy nosítek a jinak působí na lopatky. mě přijde že mi šátek taky dost pomáhá chodit lépe :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AOTEAROA: manzelova sestra nam nejakej kvalitni pevnej satek nabizela, ona v satcich odnosila dva kluky a asi by me to i naucila, ale ja si netroufnu, radsi koupim nositko, tam si budu vic jista.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ne, tak jinak, prdim na elasticky satky, rozhodla jsem se rovnou pro nositko s novorozeneckou vlozkou, protoze kluk ma zatim jen 4kg. predvybrala jsem bud manducu nebo nositko tula. to jsem udelala dobre, to jsou kvalitni nositka? spis se priklanim k tomu tula, protoze je hezci, vyber z mnoha motivu, kdezto ty nositka manduca jsou vzhledove nic moc.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: ano, bude to platit pro všechny elastiky a ideální je tak na dva měsíce.
    KAI měla caboo a pokud vím tak pak už byla taky ráda za pevný šátek. jestli to chceš teprve pořizovat, tak bych do elastiku určitě nešla, spíš bych zašla na kurz vázání pevného šátku, pokud nemáš zkušenou kamarádku šátkařku, která by tě naučila tipy triky, aby ti vázání nepřišlo složité.
    nebo si ten elastik někde jen půjčit a přečkat s ním do doby, než budeš moct používat nosítko, jaké si vybereš, pokud ti šátky nevyhovují.

    a pokud se na to neptáš pro sebe ale pro někoho, tak bych asi elastik dala jen někomu kdo miminko teprve čeká, páč to fakt moc dlouho nevydrží.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    prosim, netusite, do kolika mesicu realne vydrzi tenhle elastickej satek? https://www.mall.cz/nositka-satky-krosnicky/manduca-sling


    premyslela jsem o caboo, ale i kdyz v popisu uvadej, ze je vhodnej do vahy 10-15kg, tak v recenzich se zas pise, ze pohodlne pouze do cca 6kg, pak uz se provesuje. tohle bude platit pro vsechn elsticky satky?
    SIG
    SIG --- ---
    Mam krizi! Neco chci a nevim co. Resp vim co, ale nevim ktery satek mi to splni. Navic potrebuju neco prodat a to se nedari a ten ktery by se nejspis udal, dat nechci.... uwaaaaaaaa
    TER8K
    TER8K --- ---
    Rozhodně si nekoupím šátek aneb člověk míní.... :)

    TESAY
    TESAY --- ---
    JANISKA: děkuju. Zkusím ten obchod a pak se uvidí co dál.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TESAY: Kamennej obchod s šátkama je Dítě v šátku na Letný. Nebo najít na FB pražskou nosicí skupinu a vyrazit na nějakej nosicí sraz? Nebo mně se moc líbil kurz nošení na Andělu v Čase pro rodinu, tam taky byly různý šátky na osahání.
    TESAY
    TESAY --- ---
    Ahoj, jdu pro radu. Kam v Praze pro nosítko/šátek? Potřebovala bych si všechno v klidu vyzkoušet (sama nevím co si vybrat) u šátku mám obavu z vázání, ale třeba když si to zkusím, tak zněním názor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam