• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Malé dítě potřebuje objevovat svět. Moje by mi dalo jasně najevo, že chce objevovat a ne pořád viset na mně :-D občas i dost nepříjemně :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    A to srovnání s dětmi v postýlce je jasné. Prostě pokud nosím v šátku a jsem kontaktní, tak podporuji vývoj lépe než když strčím dítě do postýlky a jdu se dívat na telku ;-)

    Já jsem naprosto pro nošení, ale nemyslím že je nutné nosit první rok dítě jen na svém těle, naopak v tom čtvrtém trimestru ano, ale postupně pak méně a méně, dle potřeb. Beru to jako náhradu kočárku. Není třeba kvůli nošení rušit postýlky a podlahy. Si myslím :-)

    Budou na to ale asi rozdílné názory podobně jako na dlouhodobé kojení. Můžeme se o tom dohadovat, může nám to někdo rozmlouvat nebo naopak o něm přesvědčovat, ale nikdy se nedozvíme zda to skutečně bylo lepší než kojit jen rok či dva. Hm? ;-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KLEVKA: I v Africe se děti pokládají jednoduše na zem. Na udusanou hlínu, na louku, na koberec v chatrči. Viz dokument Mimina nebo jak se to jmenovalo, jak tam byly matky z různých konců světa a jejich odlišné přístupy o miminku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KLEVKA: Podle téhle logiky by ovšem bylo potřeba na to posilování svalů a nervových drah, aby se dítě na rodiči samo aktivně drželo a ne tam bylo jen pasivně navěšené. Děti se vyvíjí kdekoliv, jen jim v tom nesmí být bráněno.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Vztah nošení mezi matkou a dítětem začíná už v těhotenství. Dítě vnímá jednak matčiny nálady a pocity, jednak mu rytmus kolébavých pohybů zprostředkovává pocit jistoty. Když pak žena své dítě nadále nosí na těle, nošené dítě pociťuje nejvyšší míru bezpečí a blízkosti.
    Dítě je ve své první životní fázi hlavně nošenec a kojenec. V této rané periodě potřebuje jeho nervová soustava jakoby potravu skrze podněty, které mu po porodu zprostředkují úzký kontakt s tělem matky. V prvním roce života získává dítě tělesným kontaktem s rodiči, nebo jinými pečujícími osobami, jistotu a důvěru k atmosféře svého okolí. Míra blízkosti k matce a hned po porodu i k otci určuje tempo jeho fyzického a psychického rozvoje. Názor, že by se páteř či jiné kosti mohly nošením dítěte ohnout, nebo znetvořit, je dnes dávno překonaný. V šátku sedí dítě v anatomicky správné pozici roznožmo, zstímco záda jsou úplně podepřena. U přírodních národů se luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje, protože nosí děti tímto způsobem. I regulace tepla je podněcována přirozeným způsobem, dosáhne se určité otužilosti. Psychologický efekt nošení navíc přispívá k niternému citovému vztahu mezi dítětem a matkou (rodiči) a také k rozvoji inteligence dítěte.
    Doteková stimulace matkou, nebo otcem nošeného dítěte pozitivně ovlivňuje jeho růst a fyzický i psychický vývoj. Toto uspokojování tělesných a duševních potřeb budoucího člověka je možná začátkem jakéhosi návratu k původní citlivosti a vnímavosti i k přírodě.
    Klid a samota lidské dítě znepokojují. Z toho vyplývá jeho potřeba mít nablízku osobu, která o něj pečuje. Hluboký spánek dítěte, přestože se sním intenzivně hýbe a prostředí je hlučné, dokazuje uspokojující účinek změn poloh, protože ty signalizují přítomnost pečující osoby. Centrum rovnováhy je část mozku, která začíná zrát nejdříve. Pozitivních účinků pohybování s dítětem využívají různé kliniky k podpoře vývoje nedonošených, nebo dětí s podváhou.
    Kojenci, které jejich matky nosí v šátku, se vyvíjí lépe než děti, které stráví většinu času v postýlce. To platí stejnou měrou pro motorický, kognitivní a emocionální vývoj.

    Zahraniční pediatři a ortopedi doporučují šátek na nošení dětí z následujících důvodů :

    1. Při nošení vidí dítě daleko více ze svého okolí, čímž dostává mozek více podnětů k vývoji.

    2. Díky matčiným pohybům se stimulují veškeré receptory kůže, ale i orgány pohybu a rovnováhy. Každá změna těžiště vyvolává odpovídající reflexní činnost nervů a svalů.

    3. Intenzivní tělesný kontakt s matkou, nebo otcem navozuje pocit bezpečí, jehož psychosociální působení má nezastupitelnou hodnotu.

    4. Nožičky dítěte, které sedí v šátku dospělému na boku, nebo ve vertikální poloze, jsou anatomicky přesně v pozici optimální pro zdravý vývoj kyčlí.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Yaro lišky v akci :)

    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    TRISSIE: zajimave, pochybuju, ze deti v africe, asii atd. maji rovne podlozky, kam by je matky odkladaly a nevypada to, ze by trpely zaostanim, ci skoliozama atp.
    Jsme savci nosenci...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLEVKA: mysli si co chceš, ovšem vývojovou neurologii neokecáš.
    Stejně jako mají děti zakódované mechanismy vývoje prenatálního (který taky probíhá sám od sebe v daných krocích, pokud se někde něco nepokazí), tak jsou dané i mechanismy neuromotorického vývoje v postnatálním období - jde o postupnou aktivaci nervových drah právě formou zpětné vazby.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    TRISSIE: nemyslim si ze je idealni nechavat dite na vodorovne tvrde podlozce a cekat ze se zacne vyvijet...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Nezpochybňuju, že nosit dítě 24 hodin denně asi nikomu neprospěje, na druhou stranu starší dcera byla dost dlouho hrozně líná se na rovné podložce jakkoliv hýbat (zlomilo se to až kolem půlroku života, do té doby dokázala na rovný podložce jen spát, ječet a neochotně se nechat přebalit), zatímco v šátku a i jindy u mě na hrudi krásně pásla koně a všelijak posilovala a náš pediatr mi říkal, že to je dost častý, že poloha "na rodiči" dítě přiměje k aktivitě, byť jinak se samo na rovné podložce k pohybu nemá. Starší se na mě takhle postupně naučila plazit i lézt i (o mě) stát, otáčení víceméně nijak netrénovala, pokud nepočítám to, že zvedala nohy při přebalování, a stejně se začala otáčet akorát podle tabulek.
    Jelikož byla fakt hodně, hodně kontaktní, nosila jsem ji zezačátku (teda já plus muž a tchyně, aby to vůbec záda unesla) fakt třeba i těch osm, deset hodin denně; ono se to nasčítá: v kočárku nespala, v posteli taky spíš výjimečně a když to dvakrát denně v šátku zalomila na tři hodiny a pak k tomu přidala nějaký kratší šlofíčky... Ale nelituju toho, šátek pro ni zjevně byl fakt jediný bezpečný místo na světě a na vývoji se to (ťuk ťuk) nijak zle neodrazilo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: jasny
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON: jako u všeho, jde o vyváženost...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: no je fakt, ze to, co popisuje verca, zni jako docela slusny zanedbani vyvoje, ale to je snad jen odstrasujici pripad.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON: no... dítě potřebuje posílit svaly tím, že s nimi samo hýbe. Pokud nemá dostatek příležitostí vědomě se pohybovat (ideálně na tvrdém vodorovném podkladu, kdy jde čistě proti vlastní váze a z neutrální polohy), tak bude ve vývoji zaostávat, a protože používáním svalů jde zpětná vazba do mozku, který se tím nebude optimálně rozvíjet, tak to bude mít dopad jak na psychický, tak na motorický vývoj.

    Pasivní pohyb dítěti nestačí, musí tam být aktivní složka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLEVKA: o zpomalenym vyvoji jsem jeste neslysela, to si neumim ani predstavit, jak by melo fungovat, ze ma dite v nositku/satku pomalejsi vyvoj, to zni jako blbost. me to bylo vymlouvano kvuli problemum se zadama, ktery se muzou objevit za x let.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Noseni ale nespomaluje vyvoj...!
    Naopak, tim ze je dite v satku ma neustale nejake vzruchy ktere musi vestibularni system v mozku spracovavat... Menis neustale polohu, hybes se, predklanis, zaklanis a tim ten mozek ma neustale potravu, ma co kutit a stavet nove neuronove dalnice... Nosene deti jsou naopak ve vyvoji mnohem napred... V psychomotorickem..!
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    BODY_SUIT: moje pediatra zase rika vsem satkum Vatanai:)) ona proti satkum nic nema, kdyz je to rozumny, ale minule tam mela pry maminku s miminem 4m, ktery lezelo a melo porad rucicky nalepeny na hrudniku, vubec rukama nepohnulo. a z mamy pak vylezlo, ze ho má cely den krom prebalovani uvazanyho v tom Vatanai a večer ho zavazuje pevne do zavinovačky.
    takze nedivím se nekdy doktorum, ze to nošení berou opatrně, když se jim tam vyloupne takový exemplář:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Zephyr Perlato - moisha.cz
    https://www.moisha.cz/archiv-vzoru/zephyr-perlato/

    dnes jsem zkoušela šátek Moisha Zephyr Perlato s merinem a angorou. je to pecka!! je to skoro stejný šátek jako moje Laguna (té jen chybí angora a má trochu jinou bavlnu), takže jsem mohla aspoň udělat zajímavé srovnání.
    Laguna je trošku "chlupatější" a tedy ještě měkčí než Perlato, které je ale taky měkkoučké, lehoučké a ňuňavé. Perlato je zároveň malilinečko pevnější v úvazu, takže Laguna se má sklon malinko prověsit, kdežto Perlato se během 2hodinové procházky skutečně ani nehnulo. 10kilový nošenec a KSK s roztaženými pruhy přes zadek.

    rozhodně je to úžasný šátek a kdybych neměla Lagunu, tak bych si asi Perlato chtěla koupit (beztak se mi hodně dlouho líbilo a dost jsem mezi nimi loni váhala).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já třeba skoro vůbec nenosím doma a celkově jsem doma přestala nosit dost brzo, spíš výjimečně použiju šátek když chci třeba žehlit, a dítě mi na ten jediný spánek dne co mívá nějak nechce usnout, tak si ho dám do šátku a prvních 20 minut u žehlení "tancuju"... on mi tam ale stejně nevydrží spát déle než cca půl hodiny, a když nespí, musí se něco dít (chůze) jinak tam nevydrží. takže je to jednoduchý. navíc už šátkem ani neuspáváme večer (přestal se dát vyklopit a navíc mě pak už štvalo že mi to krade čas který bych mohla dělat něco jiného, páč nespal víc než hodinu v kuse ani pak v postýlce). takže moje jediné nošení je, když jdu do města a nechci tahat kočár (a do města to mám 10 minut) anebo když jdu prostě na nosící procházku, což je tak jednou za dva až tři dny, i když bych raději denně, abych měla aspoň trochu fyzický výdej...

    v kočáru je teď Bart už moc spokojený, když může sedět a dobře vidí a taky jsem pořídila lepší fusak a nesjíždí nám pořád dolů. i se tam docela hezky prospí, hlavně teda když se mi to nehodí :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    ja mam teda nekdy dny, kdy se dcerka 11 m / 10 kg nosi v nositku klidne i tech 6 hodin. bez protestu. motoricky a celkove velmi prospiva, rekla bych. od malicka je velmi kontaktni, hlasite si rika, co jo a co ne, a proste jsou dny, kdy je na mne nalepena. kocar konecne postupne tak nak bere na milost, i kdyz prelozit ji tam z nositka ve spanku je zatim zcela scifi. jinak uspavaci vychazka je tak na 2 hodky, nicmene vic nez 3 hod. v kuse se uz to ani moc neda. kdyz k tomu pripocitam presuny po meste, uspavani a takove to domaci solichani, kdy odmita bejt sama a mam ji na zadech, pripadne kdyz ma tezkou nepohodu kvuli zubum, na tech 6 se naky dny s prehledem dostanu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam