• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLEVKA: mysli si co chceš, ovšem vývojovou neurologii neokecáš.
    Stejně jako mají děti zakódované mechanismy vývoje prenatálního (který taky probíhá sám od sebe v daných krocích, pokud se někde něco nepokazí), tak jsou dané i mechanismy neuromotorického vývoje v postnatálním období - jde o postupnou aktivaci nervových drah právě formou zpětné vazby.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    TRISSIE: nemyslim si ze je idealni nechavat dite na vodorovne tvrde podlozce a cekat ze se zacne vyvijet...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Nezpochybňuju, že nosit dítě 24 hodin denně asi nikomu neprospěje, na druhou stranu starší dcera byla dost dlouho hrozně líná se na rovné podložce jakkoliv hýbat (zlomilo se to až kolem půlroku života, do té doby dokázala na rovný podložce jen spát, ječet a neochotně se nechat přebalit), zatímco v šátku a i jindy u mě na hrudi krásně pásla koně a všelijak posilovala a náš pediatr mi říkal, že to je dost častý, že poloha "na rodiči" dítě přiměje k aktivitě, byť jinak se samo na rovné podložce k pohybu nemá. Starší se na mě takhle postupně naučila plazit i lézt i (o mě) stát, otáčení víceméně nijak netrénovala, pokud nepočítám to, že zvedala nohy při přebalování, a stejně se začala otáčet akorát podle tabulek.
    Jelikož byla fakt hodně, hodně kontaktní, nosila jsem ji zezačátku (teda já plus muž a tchyně, aby to vůbec záda unesla) fakt třeba i těch osm, deset hodin denně; ono se to nasčítá: v kočárku nespala, v posteli taky spíš výjimečně a když to dvakrát denně v šátku zalomila na tři hodiny a pak k tomu přidala nějaký kratší šlofíčky... Ale nelituju toho, šátek pro ni zjevně byl fakt jediný bezpečný místo na světě a na vývoji se to (ťuk ťuk) nijak zle neodrazilo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: jasny
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON: jako u všeho, jde o vyváženost...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: no je fakt, ze to, co popisuje verca, zni jako docela slusny zanedbani vyvoje, ale to je snad jen odstrasujici pripad.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON: no... dítě potřebuje posílit svaly tím, že s nimi samo hýbe. Pokud nemá dostatek příležitostí vědomě se pohybovat (ideálně na tvrdém vodorovném podkladu, kdy jde čistě proti vlastní váze a z neutrální polohy), tak bude ve vývoji zaostávat, a protože používáním svalů jde zpětná vazba do mozku, který se tím nebude optimálně rozvíjet, tak to bude mít dopad jak na psychický, tak na motorický vývoj.

    Pasivní pohyb dítěti nestačí, musí tam být aktivní složka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KLEVKA: o zpomalenym vyvoji jsem jeste neslysela, to si neumim ani predstavit, jak by melo fungovat, ze ma dite v nositku/satku pomalejsi vyvoj, to zni jako blbost. me to bylo vymlouvano kvuli problemum se zadama, ktery se muzou objevit za x let.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Noseni ale nespomaluje vyvoj...!
    Naopak, tim ze je dite v satku ma neustale nejake vzruchy ktere musi vestibularni system v mozku spracovavat... Menis neustale polohu, hybes se, predklanis, zaklanis a tim ten mozek ma neustale potravu, ma co kutit a stavet nove neuronove dalnice... Nosene deti jsou naopak ve vyvoji mnohem napred... V psychomotorickem..!
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    BODY_SUIT: moje pediatra zase rika vsem satkum Vatanai:)) ona proti satkum nic nema, kdyz je to rozumny, ale minule tam mela pry maminku s miminem 4m, ktery lezelo a melo porad rucicky nalepeny na hrudniku, vubec rukama nepohnulo. a z mamy pak vylezlo, ze ho má cely den krom prebalovani uvazanyho v tom Vatanai a večer ho zavazuje pevne do zavinovačky.
    takze nedivím se nekdy doktorum, ze to nošení berou opatrně, když se jim tam vyloupne takový exemplář:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Zephyr Perlato - moisha.cz
    https://www.moisha.cz/archiv-vzoru/zephyr-perlato/

    dnes jsem zkoušela šátek Moisha Zephyr Perlato s merinem a angorou. je to pecka!! je to skoro stejný šátek jako moje Laguna (té jen chybí angora a má trochu jinou bavlnu), takže jsem mohla aspoň udělat zajímavé srovnání.
    Laguna je trošku "chlupatější" a tedy ještě měkčí než Perlato, které je ale taky měkkoučké, lehoučké a ňuňavé. Perlato je zároveň malilinečko pevnější v úvazu, takže Laguna se má sklon malinko prověsit, kdežto Perlato se během 2hodinové procházky skutečně ani nehnulo. 10kilový nošenec a KSK s roztaženými pruhy přes zadek.

    rozhodně je to úžasný šátek a kdybych neměla Lagunu, tak bych si asi Perlato chtěla koupit (beztak se mi hodně dlouho líbilo a dost jsem mezi nimi loni váhala).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já třeba skoro vůbec nenosím doma a celkově jsem doma přestala nosit dost brzo, spíš výjimečně použiju šátek když chci třeba žehlit, a dítě mi na ten jediný spánek dne co mívá nějak nechce usnout, tak si ho dám do šátku a prvních 20 minut u žehlení "tancuju"... on mi tam ale stejně nevydrží spát déle než cca půl hodiny, a když nespí, musí se něco dít (chůze) jinak tam nevydrží. takže je to jednoduchý. navíc už šátkem ani neuspáváme večer (přestal se dát vyklopit a navíc mě pak už štvalo že mi to krade čas který bych mohla dělat něco jiného, páč nespal víc než hodinu v kuse ani pak v postýlce). takže moje jediné nošení je, když jdu do města a nechci tahat kočár (a do města to mám 10 minut) anebo když jdu prostě na nosící procházku, což je tak jednou za dva až tři dny, i když bych raději denně, abych měla aspoň trochu fyzický výdej...

    v kočáru je teď Bart už moc spokojený, když může sedět a dobře vidí a taky jsem pořídila lepší fusak a nesjíždí nám pořád dolů. i se tam docela hezky prospí, hlavně teda když se mi to nehodí :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    ja mam teda nekdy dny, kdy se dcerka 11 m / 10 kg nosi v nositku klidne i tech 6 hodin. bez protestu. motoricky a celkove velmi prospiva, rekla bych. od malicka je velmi kontaktni, hlasite si rika, co jo a co ne, a proste jsou dny, kdy je na mne nalepena. kocar konecne postupne tak nak bere na milost, i kdyz prelozit ji tam z nositka ve spanku je zatim zcela scifi. jinak uspavaci vychazka je tak na 2 hodky, nicmene vic nez 3 hod. v kuse se uz to ani moc neda. kdyz k tomu pripocitam presuny po meste, uspavani a takove to domaci solichani, kdy odmita bejt sama a mam ji na zadech, pripadne kdyz ma tezkou nepohodu kvuli zubum, na tech 6 se naky dny s prehledem dostanu...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: znám ženský co říkaj že nosej dítě "celej den". což znamená opravdu dost hodin denně, třeba šest, osm, ale vždycky se jedná o děti maximálně do cca dvou měsíců, když jsou prostě ještě pidi a většinu dne prospí. moje dítě bylo první měsíce (ehm prvních asi šest měsíců) příšerně uřvané a hrozně nerado někde leželo. takže by se nabízelo, aby to bylo jedno z těch dětí, které matka tahá pořád. jenže ono i to malinké miminko si většinou řekne, že tolik nechce tahat! mě nošení baví a stejně si pamatuju nespočet situací, kdy mi dlouho řval a já ho nakonec vztekle hodila do šátku jako poslední možnost co s ním a on zázračně usnul, takzvaně si objednal šátek. navíc třeba první měsíc mi to šátkování moc nešlo, takže i když výsledek býval super, často jsem to vzdala už na začátku a vůbec nevázala některé dny (a zpětně jsem toho litovala, protože šlo jen o to že se mi nechtělo do činnosti, která mi nešla snadno).

    postupem času, ať chceš nebo ne, to dítě nosíš méně. ono méně spí, začne se v šátku vrtět, vztekat, vyndavat ručičky, a zjistíš že ho tam můžeš mít jen tehdy když ono se nechá. někdy ve 3 měsících se většina dětí hodně vzteká, protože je v období kdy začnou ovládat svě ruce, a tak je používají co to jde a vyndavají je a kroutí se jako hadi a vypadá to že se nosit nechtějí. proto odrazuju všechny maminky, které chtějí nosit až později a přeskočí ten začátek. na nošení je miminko potřeba zvyknout od začátku!! nošení je pro něj věc přirozená, takže na začátku ho to nemusíš nijak "učit", prostě ho tam dáš a ono je spokojené (pakliže to uvážeš pečlivě a dostatečně utáhneš -nemají rádi nejistotu v málo utaženém úvazu), ale pokud začneš v tom období kdy máchá rukama a pořád sebou šije, tak si zaděláváš na to, že vás to nebude bavit ani jednoho a vyprdnete se na to.

    no takže toto období jsme překonali (s pár mými záchvaty vzteku a pár výkřiky "zkurvený nošení!" na adresu toho sígra, co se snažil pořád dostat ven), a dneska si prostě připravím šátek, strčim tam dítě, dítě si položí hlavičku na můj dekolt, nechá kolem sebe utáhnout šátek a pak se radostně rozhlíží po okolí a v 90 % případů sebou nijak nemele. nedávám ho tam ale hned potom, co se dobře prospal třeba v postýlce nebo v kočárku, to by nemělo smysl - leda bych zrovna potřebovala někam odejít.

    no a další věc je samozřejmě hmotnost dítěte a to že to větší dítě se skutečně potřebuje častěji protáhnout, změnit polohu, víc čůrá atd. myslím si že v synově aktuálních 10 měsících a 10 kilech jsou ty dvě hodiny nošení v kuse tak nějak maximum co dává smysl a je to i maximální délka procházek, na které chodím v kuse bez vyndání z šátku.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AOTEAROA: hodina denne v satku nebo 15 minut v lehatku, kdyz potrebujes rychle neco udelat, jsou v pohode, to snad nikdo nerozporuje.

    a mimochodem ja se klidne priznam, myslela jsem si, ze nektery zensky nosej dite v satku x hodin denne a zrovna u tebe bych to asi tipovala, takze koukam, ze jsem se spletla. :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    GLOBALISTA: mně přijde, že někteří fyzioterapeuti či lékaři si myslí, že ty děti nosíme v šátku 20 hodin denně. To bych pak chápala nějaké strachy o vývoj. Ale je to jako s těmi lehátky apod. Vždycky záleží, jak se to používá. Pokud někdo své dítě zanedbává a nechá ho celé dny ležet v lehátku, nebo naopak má půlroční dítě od rána do večera přikšírované na sobě, pak se může stát, že dítě bude mít zpožděný psychomotorický vývoj. Ale pokud nosím dítě tak dvě hodiny za den, nějaký den občas vynechám a někdy holt potřebuju nosit na pochůzkách výjimečně víc, a jinak se mi celé dny dítě batolí po koberci, tak mě ty kecy trochu štvou. Ale stačilo by podle mě trochu důkladněji si o tom pohovořit s konkrétní maminkou a ne to rovnou odsuzovat, myslím to nošení. Já mám miliardu selfíček s dítětem v šátku a můžu vypadat jako maniakální nosička, a přitom tam to dítě tráví tak hodinu z 24 h denně.
    Moje tchyně si taky myslela, že když ho budu furt tahat, tak bude opožděný, ale už si ty řeči dávno odpustila, když vidí jak je neuvěřitelně silný, šikovný, pohyblivý.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: jinak ja kluka v nositku samozrejme nosit budu, to zas ne ze ne, jen jeste chvili pockam.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KLEVKA: V poradku:) ja k ni mam taky spoustu vyhrad (viz ten jeji absolutni zakaz vertikalniho noseni apod.), ale nektery veci nema uplne dementni. Jen je az moc dogmaticka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAREN: pediatricka taky, ale predevsim mi to rekla doktorka na fyzioterapii.
    PETPET: jo, ja souhlasim, ze ne kazdej muze mit tenhle nazor, to ani netvrdim. ja jsem jen tvrdila, co bylo receno konkretne mne. dyt pisu doslova "jak kdo". :)
    KLAIR: muj kluk krasne drzi hlavu, to s tim nesouvisi. ve vertikalni poloze ji ma zarazenou do krku celou vahou, nebo jak to nazvat, neumim to vysvetlit. :)
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    VERCA_ZABA: Tak mě zrovna tygra u prvního dítěte jedna neuroložka doporučila a druhá neuroložka a fyzioterapeutka u dítěte s úplně odlišným vývojem taky schválila. Stejně jako ho doporučuje moje známá fyzio...
    Té poslední neuroložce a fyzio v jednom se moc nelíbil šátek, že ty rozkročené nohy už nejsou pro takhle velké (necelých 5 měsíců) děti vhodné a že ho tím moc omezuju (prý už ani nenosit v klubíčku), ale když pak viděla, jak kluk za dva týdny pokročil, dalších komentářů se zdržela. A že ho mám uklidňovat na hrudi :D
    PETPET
    PETPET --- ---
    BODY_SUIT: no jo, ty manduky jsou zlo! Skoro stejny jako ty internety... Ja bych to zakazala :)

    Dneska jsem byla na nosicim srazu v novym jicine a jedna holka tam mela uplne bozi, uzasny, krasny, nununu satek, ktery si sama utkala!!! Ma uz i znacku, ale tu si nepamatuju, zjistim a poslu odkaz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam