• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Výrobce doporučuje, dítě v tom nevisí, nemám s tím problém. Používala jsem to v té době na situace, kdy alternativou by by bylo jedině smýkat dítě nejak provizorně na ruce, to nebude o moc ergonomičtější. Ona je hezká představa, že si doma navážu krásně miminko do šátku a kráčíme ven vstříc světlým zítřkům, ale reálný život je mnohdy někde jinde :o)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: Prej není ergo a nedoporučuje se.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCIMO: Nosila jsem v ní obě děti krátkodobě od narození. Ta vložka je v pohodě, udrží nohy ve správné pozici, když ještě nedosáhnou kolenama ven.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LUCIMO:hele, vím o tom taky prd, ale vyměnila jsem tenhle ebook za emailovou adresu :-D a základní orientaci to dá. Je to pár slajdů :-) a nahradí to dost čtení náhodných článků.
    Jak vybrat šátek na nošení dětí │E-book zdarma Praktický průvodce výběrem šátku na nošení dětí
    http://www.danielasmolikova.cz/jak-vybrat-satek-na-noseni-deti-ebook/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIMO: je to asi jako zanošené kožené boty. je pohodlnější, lépe se váže. některé šátky jsou nové trochu prkenné - neohebné, drsné, pocitově jako právě vyprané a naškrobené džíny. používání (nošením, protahováním kroužky, vánočkováním) se polámou a zohýbají vlákna a materiál změkne a lépe se s ním pracuje. je ale spousta šátků, u kterých se zanášet vůbec nemusí. záleží to hodně na vazbě, částečně na materiálu. pokud jsi začátečník a máš malé miminko, tak se šátkům, u kterých někdo napíše že potřebují zanosit, určitě vyhni.
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    Jo a jeste kdyz je šátek zanoseny? To je lepsi proc?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Zítra od desíti je nějaký nosicí sraz na Praze 5 v Kinského sadech.
    Já tam jdu! :)

    https://www.facebook.com/...ink/2025131624371138/?notif_t=event_mall_reply¬if_id=1525377891075614
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LUCIMO: Obavám se, ze manduca je nejdřív od 4 měsíců, sice má nějakou vlozku pro menší, ale prej není moc vhodná
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIMO: doporučuji jít a zkoušet. nic lepšího nevymyslíš. potlač asociálnost (jsem taky, fakt hodně) a zkoušej a ptej se.
    nebo můžeš při každém kojení trávit veškerý čas sledováním nosících skupin na fb, což jsem dělala já, vedle sledování videí a sjiždění eshopů s šátky, prvního půl roku života dítěte :D načetla jsem fakt hodně informací,ale vim že osobní zkušenost a dotyk prostě nejdou přenést. aspoň na nějakej základ od kterýho se pak může odvíjet ta teorie - abys měla s čím srovnávat. nosný šátek prostě musíš zkusit a pak už budeš vědět atd.

    bambus trochu klouže, je to pravda, ale já mám druhý bambus šátek a nedám na něj dopustit.
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    Co se to stalo? Solei se smazala? Nebo jsem ji nejak smazla ja?
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    SOLEI: Dekuji.

    AOTEAROA: Diky. Plánuju vyrazit na sraz. Ale jsem trochu asociál a trpím par předsudky, ale asi se hecnu. :-)
    A co teda u šátku doporucujete, kromě velikosti 6. Cetla jsem, ze bambus klouze? Samotná bavlna se moc krci..
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    TAPINA: mandžuský budu muset vyzkouset, mam ji doma, ale chci počkat az bude mit Mari aspon 2 mesice. Nebo ty jsi v ni nosila Zuzu driv?
    Ta fidellia je taky sepnuta na zádech, ale jen popruhem nad lopatkama.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIMO: když je šátek nosný, znamená to že v něm můžeš nosit i starší/těžší dítě, a stále ti bude pohodlný na ramenou, nebude tě po chvilce řezat nebo se prověšovat. tenké šátky, u nichž se píše že jsou vhodné pro novorozence, často nejsou moc nosné, a vydrží tak do půl roku a pak už jsou dost nepříjemné (záleží tedy taky na stupni citlivosti tvého těla a na tom jestli někdy zkusíš něco lepšího).
    délka šátku se vybírá podle konfekční velikosti, naprostá většina populace si většinu doby vystačí s délkou číslo 6, která má kolem 4,7 metru délky jedné strany (měří se délka celého jednoho lemu). pokud jsi opravdu štíhála, třeba vel. 38 a méně, na první měsíce ti vystačí i velikost 5, abys neměla zbytečně dlouhé konce vzadu z uzlu. já jsem konfekce 44-46 a ta šestka mi vystačila určitě tak do 10 měsíců, pak už záleželo na konkrétním šátku, nosím některé šestky dodnes s ročním dítětem. pětku jsem mohla nosit tak do jeho 4 měsíců.
    nosítek s křížením na zádech je dost, vyber nejdřív podle něčeho jiného a pak se ptej na křížení. nosítka je dobré skutečně osobně vyzkoušet před koupí, každému sedí něco jiného a nedá se to bez vyzkoušení moc poznat. v tomto rozhodně doporučuji lokální srazy, kde má každá maminka něco a nechá tě to zdarma zkusit.
    pokud tě něco tlačí, většinou je to špatné nastavení, ale taky se může stát, že ti konkrétní výrobek prostě nesedí. já si třeba pořídila Andalu, kterou jsem testovala jen s křížením popruhů a na nošení na zádech, a když jsem si nechala ušít vlastní, s pár modifikacemi a ze silnějšího šátku, nemůžu si na ni pořád zvyknout a oproti šátku mi vyhovuje akorát jednodušším vázáním na záda, jinak bych ji hodila z okna :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCIMO: Manducu si můžeš zapnout na zádech křížem, já ji jinak nenosím, moje ramena fakt nejsou toho tvaru, aby udržely vpředu něco, co vzadu není spojené :o)
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    Prosim, jsem v nošení nezkusena, prosim o rady a schovivavost.
    Co znamena u šátku, ze je nosný?
    Jak dlouhý šátek mam mit?
    Je nejake nositko, které ma prekrizene popruhy na zádech?
    O vikendu jsem mela půjčenou fidelii a tlačila me do ramen/paži ze zadu. Mela jsem ji jen blbe nastavenou?
    Dekuji.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    MAAJAA: Ono to polstrování je vlastně jen na části toho popruhu, řekněme někam k lopatkám, jako za mě polstrování ano, ale ne moc tlustý :) (ale já ani u klasických nosítek nemám ráda moc polstrování, paradoxně mě to pak spíš tlačí). Mně přijde, že ten DidyTai má ten bederák taky bez polstrování a i u něj si myslim, že je aspoň trochu polstrování lepší, ptže to přeci jen drží líp tvar. A s Maggion nemám osobní zkušenost, jen co jsem tak různě četla na Nosíme děti, tak s ní dřív byly problémy ohledně komunikace. Jinak ono ty tai dělá třeba i LennyLamb, Diva Milano, ale ta taky snad nemá polstrovanej bederák..
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    Omlouvám se, samozřejmě přezky.
    MYRTHIE1: moc děkuju za vyčerpávající a moc užitečnou odpověď =) hned jsem chytřejší =D
    Já právě u těch popruhů řeším i jestli to polstrování je větší výhoda než ušetřit v létě vrstvu (potím se dost i sama a v šátku se potím celoročně).
    Jo na Fidellii jsem koukala a celkem se mi líbí a ta new size vypadá že by stačila. Taky se mi dicela líbí DidyTai (mají jen jednu velikost) a zahlédla jsem jako výrobce i Maggion.cz a ti nabízí ušití jak z vlastních materiálů tak z dodaného, ale nevím jak je to s kvalitou.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    MAAJAA: Mám srovnání Fidella fly tai baby size z jejich šátku složení bambus/bavlna- Eli handmade šité z šátku Little frog 100% bavlna - Andala tai ze šátku Vatanai.
    1. polstrování ramenních popruhů je podle mě o o trochu lepší než neposltrování - z tich tří za mě Fidella nejlepší, ptže polstrovaný tak akorát, Andala už moc tlustý, Eli nepolstrovaný a moc široký.
    2. bederák se dělá tak i tak, opět Fidella vede, polstrovanej tak akorát, Andala moc, Eli nijak a byl jen z jedný vrstvy šátku a měla jsem u něj dojem, že je to moc tenký (že by nemusel vydržet).
    3. co vím, tak se celkově na šití nosítek nedoporučuje vysoký procento vlny ve složení, jinak je dobrý se poradit s daným výrobcem.
    4. Fidella byla přímo kupovaná od výrobce, Andala taky (resp měla jsem jen na testování), Eli šitá z mého šátku. Každopádně já osobně Eli nedoporučuju, už jsem tady níž psala zkušenosti s komunikací, ale hlavně mi to přišlo takový dost fórový, určitě ne na větší dítě.
    5. teď bude 12.5. nosící miniveletrh v Praze na Stodůlkách, v rámci Evropského týdne nošení, tam určitě ta možnost bude. Případně ti můžu tu mojí Fidellu půjčit na vyzkoušení.
    6. Ta fidela má tři velikosti - baby, new a toddler, ale každá zvlášť se ještě upravuje šňůrkou jak v zádový opěrce, tak v sedu, Eli má snad jen jednu velikost, taky se upravuje šňůrkama a ta Andala je taky jedna a upravuje se šňůrkama.

    Toliko moje zkušenosti :)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    Mám dotaz na mei tai nosítko: Máte ho - jaké jsou zkušenosti?
    okruh č. 1 ramení "popruhy" - Polstrované jsou dobré? nepolstrované se chovají stejně jako při nošení v šátku? Nebo se chovají jinak?
    č. 2 bederák - Dělá se polstrovaný nebo i bez polstrování? Způsob zužování sedu viděla jsem "shrnovací" (jako by byl bederák protažený zádovou částí) nebo na tkaničku s brzdičkou - nějaké nevýhody/výhody/omezení z toho vyplývající?
    č. 3 šátek - nějaké vhodné/nevhodné materiály/příměsi?
    č. 4 zhotovení - zkušenosti s kupovaným od výrobce šátků/s šitím z dodaného šátku/šitím doma
    č. 5 je někde možnost vyzkoušení - ideálně několika variant na jednom místě?
    č. 6 velikosti - je jich víc nebo opravdu stačí upravovat šířkou sedu a otáčením kolem bederáku?
    Rozhodně chci aby to nemělo přesky.

    omlouvám se za smršť otázek, ale už mi to nějak nedá spát =)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    AOTEAROA: ho nekomu pujc :)
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Já si nosítka užila u prvních dvou dětí, k šátku jsem se odhodlala až u třetího a teď se ho nemůžu se ho nabažit. Je to zvláštní, ale co vážu na záda (DH), neotravuje mě vázat i na 5 minut, nebo převazovat, když se mi na úvazu něco nezdá. Vypadá to, že mládě nosítko ještě dlouho nezkusí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam