• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    MYRTHIE1: moc díky, o víkendu kouknu ješte na ty další výrobce a na vystavovatele toho minifestivalu a pak se asi ozvu na vyzkoušení te Fidelly (zatím má náskok) =)
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    MAAJAA: Ono to polstrování je vlastně jen na části toho popruhu, řekněme někam k lopatkám, jako za mě polstrování ano, ale ne moc tlustý :) (ale já ani u klasických nosítek nemám ráda moc polstrování, paradoxně mě to pak spíš tlačí). Mně přijde, že ten DidyTai má ten bederák taky bez polstrování a i u něj si myslim, že je aspoň trochu polstrování lepší, ptže to přeci jen drží líp tvar. A s Maggion nemám osobní zkušenost, jen co jsem tak různě četla na Nosíme děti, tak s ní dřív byly problémy ohledně komunikace. Jinak ono ty tai dělá třeba i LennyLamb, Diva Milano, ale ta taky snad nemá polstrovanej bederák..
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    Omlouvám se, samozřejmě přezky.
    MYRTHIE1: moc děkuju za vyčerpávající a moc užitečnou odpověď =) hned jsem chytřejší =D
    Já právě u těch popruhů řeším i jestli to polstrování je větší výhoda než ušetřit v létě vrstvu (potím se dost i sama a v šátku se potím celoročně).
    Jo na Fidellii jsem koukala a celkem se mi líbí a ta new size vypadá že by stačila. Taky se mi dicela líbí DidyTai (mají jen jednu velikost) a zahlédla jsem jako výrobce i Maggion.cz a ti nabízí ušití jak z vlastních materiálů tak z dodaného, ale nevím jak je to s kvalitou.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    MAAJAA: Mám srovnání Fidella fly tai baby size z jejich šátku složení bambus/bavlna- Eli handmade šité z šátku Little frog 100% bavlna - Andala tai ze šátku Vatanai.
    1. polstrování ramenních popruhů je podle mě o o trochu lepší než neposltrování - z tich tří za mě Fidella nejlepší, ptže polstrovaný tak akorát, Andala už moc tlustý, Eli nepolstrovaný a moc široký.
    2. bederák se dělá tak i tak, opět Fidella vede, polstrovanej tak akorát, Andala moc, Eli nijak a byl jen z jedný vrstvy šátku a měla jsem u něj dojem, že je to moc tenký (že by nemusel vydržet).
    3. co vím, tak se celkově na šití nosítek nedoporučuje vysoký procento vlny ve složení, jinak je dobrý se poradit s daným výrobcem.
    4. Fidella byla přímo kupovaná od výrobce, Andala taky (resp měla jsem jen na testování), Eli šitá z mého šátku. Každopádně já osobně Eli nedoporučuju, už jsem tady níž psala zkušenosti s komunikací, ale hlavně mi to přišlo takový dost fórový, určitě ne na větší dítě.
    5. teď bude 12.5. nosící miniveletrh v Praze na Stodůlkách, v rámci Evropského týdne nošení, tam určitě ta možnost bude. Případně ti můžu tu mojí Fidellu půjčit na vyzkoušení.
    6. Ta fidela má tři velikosti - baby, new a toddler, ale každá zvlášť se ještě upravuje šňůrkou jak v zádový opěrce, tak v sedu, Eli má snad jen jednu velikost, taky se upravuje šňůrkama a ta Andala je taky jedna a upravuje se šňůrkama.

    Toliko moje zkušenosti :)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    Mám dotaz na mei tai nosítko: Máte ho - jaké jsou zkušenosti?
    okruh č. 1 ramení "popruhy" - Polstrované jsou dobré? nepolstrované se chovají stejně jako při nošení v šátku? Nebo se chovají jinak?
    č. 2 bederák - Dělá se polstrovaný nebo i bez polstrování? Způsob zužování sedu viděla jsem "shrnovací" (jako by byl bederák protažený zádovou částí) nebo na tkaničku s brzdičkou - nějaké nevýhody/výhody/omezení z toho vyplývající?
    č. 3 šátek - nějaké vhodné/nevhodné materiály/příměsi?
    č. 4 zhotovení - zkušenosti s kupovaným od výrobce šátků/s šitím z dodaného šátku/šitím doma
    č. 5 je někde možnost vyzkoušení - ideálně několika variant na jednom místě?
    č. 6 velikosti - je jich víc nebo opravdu stačí upravovat šířkou sedu a otáčením kolem bederáku?
    Rozhodně chci aby to nemělo přesky.

    omlouvám se za smršť otázek, ale už mi to nějak nedá spát =)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    AOTEAROA: ho nekomu pujc :)
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Já si nosítka užila u prvních dvou dětí, k šátku jsem se odhodlala až u třetího a teď se ho nemůžu se ho nabažit. Je to zvláštní, ale co vážu na záda (DH), neotravuje mě vázat i na 5 minut, nebo převazovat, když se mi na úvazu něco nezdá. Vypadá to, že mládě nosítko ještě dlouho nezkusí...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MYRTHIE1: já mám šátkové rostoucí nosítko - Andala. akorát bohužel z šátku o 300 gramech a je téměř nový, jen jsem ho chvilku protahovala kroužky a viditelně změkl, nechtělo se mi ho muset tak dva měsíce (s naší aktuální frekvencí nošení) používat aby se zanosil víc. snad nosítko časem změkne.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KLAIR: tak až v ní budeš nosit dva měsíce a pak si jednou vezmeš zase šátek, tak dej vědět jaký to byl pocit :) když pominu že se to trochu déle vázalo.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Ono bude dost záležet na konkrétním nosítku, z čeho je ušitý a kdo ho dělal. Určitě bude pohodlnější, a to jak nosícímu, tak nošenci, celošátkové, než šité z látky. Pak typ, jestli přezkové, vázací, nebo hybrid, případně jestli se křížej popruhy nebo ne. Já nosítek už, díky testováním, vyzkoušela docela dost a ty šitý z šátku to dítě fakt obepnou líp, nošením změknou. Ale je teda pravda, že já šátek používala jen chvíli, upřednostňovala jsem vázací nosítko a teď jsem přešla na přezkové.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    já mám tedy půjčenou manducu týden a za tu dobu jsem šátek nevytáhla ani jednou...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    AOTEAROA: hlavni je rozdil asi v tom, ze satek vazes pokazde „na miru“. Tobe i diteti. Nositko, ac sebeflexibilnejsi bude vzdycky sedet min.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Obecně nosítka mi přijdou lepší až na větší děti, které už třeba chodí a tak. Je to prostě trochu jiná konstrukce. Mám teď v synově roce nosítko a musím říct, že šátek je tedy o mnoho lepší. Obojí má své výhody, ale přijde mi že nosítko má výhody spíš pro rodiče, a ne zas tak velké. Osobně se mi na něm líbí, že si můžu jednoduše hodit dítě na záda a když usne, podržet mu hlavičku kapucou, a navíc se mi dítě nevykapsuje. Dopředu mám fakt mnohem radši šátek, nikde nic nevadí, netlačí, lépe se mi podsazuje a vůbec. Nicméně za zásadní výhodu nosítka beru, že lépe větrá, jak nemá člověk kolem sebe tolik látky.

    Jej takový zamyšlení pátý přes devátý. Mám to nosítko pár dní a ještě jsem se s ním úplně nesžila, navíc je z dost silného šátku.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CAMELLA:
    PROMETHEA: u druhyho budu taky nosit v satku od narozeni, chceme druhy co nejdriv a na sourozeneckej kocar bych v mhd nemela nervy, takze varianta miminko v satku a Marecek ve sportaku/golfkach se mi zamlouva asi nejvic.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    POZITRON: Samozrejme si nedovolím komentovat tvůj konkrétní případ, ale jinak pokud je dítě dobre navázané, tak nevadí nošení v šátku už u novosku...
    Třeba i česká pediatrická společnost k tomu vydala souhlasné vyjádření (a já, pokud to půjde, mám šátek už připraveny a nosit chci “odmala”)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    POZITRON: ja teda satkovala asi od dvou tydnu, vzdycky jsem slysela jen o rozdeleni uvazu, co jsou a nejsou vhodny pro novorozence
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PROMETHEA: to samy rikala i pediatricka, Markova pater by z toho nadsena nebyla. dokud dite nedrzi poradne hlavu, je nositko zlo a to samy plati pro satek
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    POZITRON: to slysim prvne, dekuju za info. Cekala bych spis, ze se to fyzio nelibi u matky
    KAI
    KAI --- ---
    POZITRON: nic nemen ;) ja mam pocit, ze nyx uz je na nejake meneni ikonec cely nejaky stary :D pryc jsou doby, kdy si treba koudy menil ikonky jak ponozky :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAI: je to ot, ale mam tu ikonku od roku 2001 a je mi lito si ji zmenit, jsem na ni zvykla. vim, ze je na ni nasranej chlap, ale tehdy jsem tady potrebovala bejt pred spoluzakama inkognito, proto i muzskej nick. :) a dekuju
    AOTEAROA: dik, nafotim lip a pak se rada dozvim, co udelat lip nbo jinak.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PROMETHEA: protoze mel kluk moc tezkou hlavu a ve vertikalni poloze byl takovej zhroucenej. byl to i duvod, proc mu trosku dyl trvalo, nez zacal past.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam