LUCIMO: když je šátek nosný, znamená to že v něm můžeš nosit i starší/těžší dítě, a stále ti bude pohodlný na ramenou, nebude tě po chvilce řezat nebo se prověšovat. tenké šátky, u nichž se píše že jsou vhodné pro novorozence, často nejsou moc nosné, a vydrží tak do půl roku a pak už jsou dost nepříjemné (záleží tedy taky na stupni citlivosti tvého těla a na tom jestli někdy zkusíš něco lepšího).
délka šátku se vybírá podle konfekční velikosti, naprostá většina populace si většinu doby vystačí s délkou číslo 6, která má kolem 4,7 metru délky jedné strany (měří se délka celého jednoho lemu). pokud jsi opravdu štíhála, třeba vel. 38 a méně, na první měsíce ti vystačí i velikost 5, abys neměla zbytečně dlouhé konce vzadu z uzlu. já jsem konfekce 44-46 a ta šestka mi vystačila určitě tak do 10 měsíců, pak už záleželo na konkrétním šátku, nosím některé šestky dodnes s ročním dítětem. pětku jsem mohla nosit tak do jeho 4 měsíců.
nosítek s křížením na zádech je dost, vyber nejdřív podle něčeho jiného a pak se ptej na křížení. nosítka je dobré skutečně osobně vyzkoušet před koupí, každému sedí něco jiného a nedá se to bez vyzkoušení moc poznat. v tomto rozhodně doporučuji lokální srazy, kde má každá maminka něco a nechá tě to zdarma zkusit.
pokud tě něco tlačí, většinou je to špatné nastavení, ale taky se může stát, že ti konkrétní výrobek prostě nesedí. já si třeba pořídila Andalu, kterou jsem testovala jen s křížením popruhů a na nošení na zádech, a když jsem si nechala ušít vlastní, s pár modifikacemi a ze silnějšího šátku, nemůžu si na ni pořád zvyknout a oproti šátku mi vyhovuje akorát jednodušším vázáním na záda, jinak bych ji hodila z okna :D