CAMELLA: já to beru tak, že to je několik metrů hodně kvalitního materiálu. představím si z toho vždycky nějaké drahé kabáty a uvědomím si, že v některých případech je ta cena asi adekvátní, hlavně v případě že toho nějaký výrobce dělá pár kusů - zjevně nemůže mít zrovna dobrou cenu když toho materiálu koupí jen trochu, dále pak spousta materiálů kromě bavlny je opravdu drahá kvůli původu, někdy jsou ty látky různě certifikované jako třeba eticky získávaná alpaka u Omni a tak podobně, nebo jse jiným způsobem vzácné. k tomu samozřejmě vychytané vazby, barvy, kombinace toho všeho, a pak nakonec na tom skutečně někdo chce i vydělat a je to prestižní značka jako u všeho, třeba u aut nebo u lodiček :)
když si vezmu že i nějaký Vatanai má šátky za pět tisíc, protože prostě sehnali nějaký luxusní materiál, ale nedaj si na to pálku marži, tak chápu že v cizině chtěj za "luxusní" značky 3x tolik. nevim teda popravdě kolik přesně stojí AP, žádný se mi nikdy nelíbilo a jsem i ráda že jsem to neměla v ruce, kdo to měl v ruce a zkoušel do toho vázat děti, většinou ti potvrdí že to je skutečně luxus, prostě se to váže samo.
na druhé straně máš třeba dekku, která se snaží dělat pohodlné dostupné šátky za dobrou cenu, ale je to zase vykoupenou tím že jsou tlusté. u toho AP máš třeba nosný šátek jako u dekky, ale je 3x tenčí, snadněji se s ním váže (čím tenčí šátek tím líp to jde od ruky, to neokecáš), dělá menší uzel, a pak jsou taky na dotek prostě ultra luxusní. i u levných značek se stává že vychytají nějaký model a je to pohlazení, ale je to spíš výjimka. pokud toho opravdu hodně osaháš nebo dokonce vyzkoušíš, tak ty rozdíly jsou extrémní.
tím nijak nechci předražené značky obhajovat. u spousty modelů funguje obyčejný chicken factor, prostě se na to ty ženský slítnou a pak vyšroubujou cenu nahoru, protože to děsně chtěj a je toho jen pár kusů - příkladem jsou třeba červený bavlněný "hory" od Omnifery, šestka se prodávala asi za 5000, a rok po vydání si to mezi sebou ženský přeprodávaly asi za 12 tisíc. dnes o další měsíce později to nikdo nechce ani za méně. šátků je jak nasráno a nejdou prodat už ani za původní cenu, přestože jsou nepoužité.
kámoška na fotkách co má to Solnce tak vim že ten šátek někde ve světě loni někdo vydražil asi za 1000 eur. ona ho koupila za nějakou normální cenu a přeprodávaj si ho s kamarádkou tam a zpět podle toho jak se jim rodí děti :))