• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    AOTEAROA: mě se naopak ten twist moc líbí jelikož mi nepřijde složitý a zabrání rozvolnění šátku před zauzlováním plus vyřeší případné obavy o nožičky novorozence. Já ten twist neznala a objevila jsem ho nedávno a ty tři videa od duhovky jsem právě posílala kamarádce aby měla podle ceho trénovat - neměli jsme moc času na trénink spolu, a hlavně tam je taky ta "opora" hlavičky plenkou která mi připadá super a mě tehdy v začátcích s novorozencem dodávala hodně na jistotě i když vím že bez ní je to taky pořádku, ale mám to ráda a líbí se mi to =)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAAJAA: tohle jsem sem taky chtěla dát, mě akorát štve jak tam musí do základního úvazu vrazit ten twist, pro začátečníka nemůžu u ní najít fakt úplně čisté ksk s novorozencem. Ten twist to podle mě dělá zbytečně na první pohled složité pro někoho kdo to vidí poprvé. Ale dík žes to sem dala :-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    IRINASH: Ještě můžu doporučit, kdyby ses pořád cítila nesvá, zkusit oslovit lektorku nošení v šátku. Třeba v Praze už jich je dneska určitě několik desítek, některé přijdou i k tobě domů a pomůžou tobě na míru: řeknou ti, co ty konkrétně můžeš zlepšit, když ti to pomůže, budou si vázat paralelně s tebou, půjčí ti na vyzkoušení jinej šátek, se kterým ti to třeba může jít daleko líp...
    Já doteď vzpomínám na návštěvu naprosto úžasné lektorky Sáry u nás doma. Do té doby jsme s mužem navázali asi čtyřikrát (podle videí), ale pokaždé jsme měli debilní pocit, že děláme něco blbě, dítě v šátku nebylo úplně ideálně a dost mi tam i pobrekávalo. Sára u nás strávila celé dopoledne (a nakonec vlastně i oběd, na který jsme ji pozvali), naučila vázat mě i muže (toho učila na speciální panence, která měla plus minus proporce i váhu novorozence), když jsem zrovna kojila nebo přebalovala, dala nám praktický tipy k nošení, oblíkání dítěte do šátku apod. Než přišla, měla jsem pocit, že moje novorozený dítě je tvor, který snad nikdy nespí (vydržela přes den napsat třeba třikrát dvacet minut a dost, plus teda samozřejmě něco v noci), po pomoci od Sáry se viditelně zklidnila a začala spát klidně těch tabulkových 16-18 hodin denně.
    Nejvíc mi tehdy pomohlo to, že na mě prostě jen koukala a já jsem věděla, že když budu něco dělat blbě, ona zasáhne.

    Podobně když jsem se chtěla naučit nosit na zádech, videa (byť jsem viděla různý videa třeba tří různejch žen a byť už jsem byla celkem ostřílená nosička na břiše) mi byla docela k prdu, protože nejsem člověk, kterej by se naučil pohyby jen tím, že se na ně dívá: potřebuju o nich mluvit a získávat ohledně těch svejch zpětnou vazbu. Tak třeba má zkušenost pomůže nějakému podobnému polenu, jako jsem já, které prostě neumí opakovat věci jen na základě toho, že je vidí :)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    MAAJAA: Super, diky! ;)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    IRINASH: ještě mohu přidat k videu co postovala AOTEAROA tyhle dvě
    (basics) FWCC with a twist - newborn
    http://www.youtube.com/watch?v=FRxk_0fCuh8

    FWCC with a twist - Slovak (SK)
    http://www.youtube.com/watch?v=d7ZC_qaC3OU

    podle nich si trénovala kamarádka
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    AOTEAROA:
    KLAIR: Zrcadlo je nutnost, jinak bych to nenavazala. :) Jeste to musim vychytat, ale prozatim jsem vitez, prcek prave chrni v satku.:))
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KLAIR: Já hlavičku při vázání jistila tak, že jsem stála v takovém tom dost zakloněném postoji, co je po porodu myslím docela zakázaný :-) prostě aby na mě jakoby ležel. Dala jsem mu ji hezky ouškem na mou hruď a zaklonila se. Hlavičku jsem pak jistila většinou jen přehnutým více povytaženým lemem šátku a k tomu roztažením jednoho postranního pruhu částečně přes hlavičku.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    IRINASH: dost možná jsi málo utáhla šátek úplně všude :-)

    jinak já začala vázat hodně malé miminko a to mu hlavičku držel muž, protože bradou se mi nepovedlo jistit ani jednou
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    IRINASH: super!! :-) to bude lepší a lepší, vždycky si to prohlídni dobře v zrcadle, ve kterém je ostatně dobré se dívat na sebe při vázání. I když někoho to mate :-) já vím že první určitě měsíc jsem vázala u zrcadla a pohupovala se u toho.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    Tak jsem to pred hodinou zkusila znova a vypadalo to, ze se mu noseni libilo, tlemil se. :) Akorat mel hodne prohnuta zada, jakoby do esicka. Cim to, malo jsem utahla satek u hlavy? Diky vsem za motivaci, vypada to, ze se konecne i dostanu dal, nez na zahradu. ;)
    IFKA
    IFKA --- ---
    IRINASH: taky může být fajn sejít se přímo s někým, kdo to má v malíku, ať už kamarádkou nebo šátkovací poradkyní. člověk si vychytá svoje q&a pěkně najednou. jestli jsi z prahy, tak třeba katy šrubařová a mnoho dalších.
    brzo to určitě vychytáš ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    IRINASH: začni zde:

    Basics: Front Wrap Cross Carry (FWCC)
    https://www.youtube.com/watch?v=_PD5YKSf1Q4


    Nošení dětí: Základy - Kříž s kapsou uvnitř + pár fíglů
    https://www.youtube.com/watch?v=1iyp6aYitbo


    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KAI: Zakapsovat znamena nasoukat satek pod zadek? :) Ja tapu zatim asi ve vsem, zkousela jsem to zatim jen dvakrat podle obrazku, kterej jsem nasla na webu znacky Didymos. Nejvic ale tapu v manipulaci s prckem, bojim se mu pustit hlavu, uzel na zadech musel vazat muz. Dostala jsem jeste par rad i s videem do posty, ted uz to jen zkusit. Zrovna jsem chtela jit zkouset a prcek naprosto nevidane usnul ve svy posteli, tak ja nevim, tomu rikam bojkot. :D
    KAI
    KAI --- ---
    IRINASH: ja jsem to mela podobne jak ty, cekala jsem na spravnou chvili, kdy se na to budu cejtit :D dlouho jsem nemela na to, navazat za den vic jak jednou. nejvetsi problem mi delalo zakapsovat, porad jsem tapala a nevedela, jak velkou cast satku tam mam strkat. v cem nejvic tapes ty? treba ti poradime. podle ceho ses ucila vazat, videlas nejaky videa? nejlepsi ma jednoznacne Duhovka, tak se ji rika u nas, hledej pod Wrap you in love.
    KAI
    KAI --- ---
    IRINASH: houpani je nutnost nekolik mesicu, to si pak tak zautomatizujes, ze se budes pohupovat jen kdyz uvidis navazovat nekoho jineho :D
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KLAIR: Ja jsem pravej opak, cekam na tu chvili, kdy se mi bude fakt chtit to zkusit.:D Ted na me zrovna prcek spi, neodvazuju se ho vzbudit, pred chvili se kroutil v kolice, chudera. :/

    AOTEAROA: A sakra, ja celou dobu tak nejak doufam, ze ho to casem prejde. :D

    PROMETHEA: Ja na nej porad melu nejaky blbosti, ale on kdyz se rozcili, tak muzu zvanit jak chci. :) To houpani by mohlo pomoct.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IRINASH: klidne mu i rikej, co zrovna delas, nebo si neco zpivej/broukej...uklidni to tebe i jeho.
    Pohupovani pri vazani u nas byla zezacatku nutnost..stejne jako vsechno je i satek u deti zvyk :)
    A kdyz chces ty, aby si zvykl, bude si muset holt zvyknout...jeste nevi o co prichazi :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    IRINASH: já mám taky neodložitelňáka, takže naprosto chápu :) akorát mému už je rok a čtvrt a dojde si za mnou všude :D
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    IRINASH: dej šátek třeba hned, nepřipravuj se, prostě to zkus TED. nebudeš mít šanci vystresovat se. tak to aspoň funguje se mnou.

    Po dvou měsících by to už bylo srostlý....

    myslely jsme (já určitě), že je menší. jestli jsi to vydržela doteď, jsi svatá žena!

    Na koliky šátek pomáhal skvělé.

    šup, zvedni se a zkus to :-)

    (jo, během vázání, třeba mezi každým krokem, se houpej)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    MAAJAA:
    AOTEAROA:
    KLAIR: Tak ja se na to psychicky pripravim a zitra to zkusim znova, pokud bude venku hezky. Je fakt, ze jsem z toho byla nervni, abych mu treba nejak neublizila spatnym uvazem. Zlomenou klicni kost by pediatricka nepoznala? Prckovi ted budou 2 mesice, to uz by se asi poznalo, nebo ne? Obcas mu lupne v kloubu na ruce, tak doufam, ze to nic neni. Krome noci breci kdykoli ho odlozim (a jeste ma problemy s kolikama), pritom u me v manzelsky posteli spi jak dudek. :) Jakmile ho prenesu do jeho postele, behem chvile je vzhuru, potvurka.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Dnes jsem si vyzkousela andalu, sympaticke nositko...mate nektera? zbavujete se?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam