IRINASH: Ještě můžu doporučit, kdyby ses pořád cítila nesvá, zkusit oslovit lektorku nošení v šátku. Třeba v Praze už jich je dneska určitě několik desítek, některé přijdou i k tobě domů a pomůžou tobě na míru: řeknou ti, co ty konkrétně můžeš zlepšit, když ti to pomůže, budou si vázat paralelně s tebou, půjčí ti na vyzkoušení jinej šátek, se kterým ti to třeba může jít daleko líp...
Já doteď vzpomínám na návštěvu naprosto úžasné lektorky Sáry u nás doma. Do té doby jsme s mužem navázali asi čtyřikrát (podle videí), ale pokaždé jsme měli debilní pocit, že děláme něco blbě, dítě v šátku nebylo úplně ideálně a dost mi tam i pobrekávalo. Sára u nás strávila celé dopoledne (a nakonec vlastně i oběd, na který jsme ji pozvali), naučila vázat mě i muže (toho učila na speciální panence, která měla plus minus proporce i váhu novorozence), když jsem zrovna kojila nebo přebalovala, dala nám praktický tipy k nošení, oblíkání dítěte do šátku apod. Než přišla, měla jsem pocit, že moje novorozený dítě je tvor, který snad nikdy nespí (vydržela přes den napsat třeba třikrát dvacet minut a dost, plus teda samozřejmě něco v noci), po pomoci od Sáry se viditelně zklidnila a začala spát klidně těch tabulkových 16-18 hodin denně.
Nejvíc mi tehdy pomohlo to, že na mě prostě jen koukala a já jsem věděla, že když budu něco dělat blbě, ona zasáhne.
Podobně když jsem se chtěla naučit nosit na zádech, videa (byť jsem viděla různý videa třeba tří různejch žen a byť už jsem byla celkem ostřílená nosička na břiše) mi byla docela k prdu, protože nejsem člověk, kterej by se naučil pohyby jen tím, že se na ně dívá: potřebuju o nich mluvit a získávat ohledně těch svejch zpětnou vazbu. Tak třeba má zkušenost pomůže nějakému podobnému polenu, jako jsem já, které prostě neumí opakovat věci jen na základě toho, že je vidí :)