• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: tak ještě společná fotka toho mého krásného a skvělého "zbytku" :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    AOTEAROA: Zrovna tu moishu zephyr s merinem se snaží jedna známá neúspěšně prodat několik měsíců a prodává ho právě proto, že jo hrozně kouše. To je vtipný, jak je tohle subjektivní. Akorát ona má teda růžovou verzi, ale složení je tuším stejné.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    AOTEAROA: já jsem jako první šátek pořídila zephyr ´s dream a tedy taky je to mazel mazlivej, který jen tak z domu nepůjde - a celkove mam moishu ráda, moc se mi i líbí jejich vzory :)
    LUCIMO
    LUCIMO --- ---
    AOTEAROA: ty jsi fanda. To kdyby Monika věděla, jake ódy tady pejes na moishu, jiste by ti na lenny dala slevu. :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    a když už se tady tak rozepisuju, tak mám zredukováno - z těch asi 20 šátků co mi postupně prošly vlastnictvím, 20 vyzkoušených aspoň na jedno nošení, jsem si nakonec vybrala takové své srdcovky splňující nejvíc mých požadavků. jestli někoho zajímá, kdo jsou ti vyvolení, tak tihle:

    Moisha Zephyr Laguna
    Materiál: 41 % egyptská bavlna, 39 % merino vlna, 20 % Giza bavlna
    Gramáž: před vypráním 305 g/m2
    Vazba: Soft triweave
    Je to snad nejměkčí nejňuňavější šátek této značky (říkám já a výrobce), merino nekouše, snadno se udržuje, je to jasná volba od podzimu do chladného jara, krásně zahřeje a je dostatečně nosný, na větší děti se prostě roztáhnou pruhy, je hezký z obou stran. Dostala (objednala) jsem ho loni k narozeninám, když byly synovi tři měsíce a nechám si ho navždy.


    Moisha Florentine Charmant
    Materiál: 46 % bavlna - egyptská, 34 % hedvábí - tussah, 20 % bavlna - mercerizovaná
    Gramáž: 290 g/m
    Tussahové hedvábí v něm trošinku jakoby kouše, ale jinak je to měkkoučký mazel od prvního vyprání, což dělá hlavně kvalitní bavlna a taky klasická moisha vazba. Má magneticky tyrkysovou barvu, na fotkách někdy do modra, někdy do zelena, nádherný vzor. Tenhle vzot se mi u Moishy vždycky moc líbil, ale většinou mi nesedla kombinace barev a složení, ve kterých vyšel. Když ho teď stvořili v kombinaci mé nejoblíbenější příměsi a mé závislácké barvy, byl to na "nosící důchod" naprosto jasný nákup :) Pokud mě neomrzí vzor, po donošení případného dalšího dítěte ho asi nechám roztříhat na doplňky typu kabelka apod.


    A pak ještě rostoucí nosítko LennyLamb LennyUp z bavlny.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    KLEVKA: Tak hlásím, že ano, že dělají rostoucí. Mají stahování šňůrkou mezi nožičkami a zádovku na popruhy. My měli půjčenou toddler meziverzi.
    JONKA
    JONKA --- ---
    AOTEAROA: AOTEAROA: Díky moc! já teď právě furt kojím, takže mám čas ten nosící svět celkem sledovat, ale stejně jsem v tom neměla moc jasno :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    JONKA: Neznám konkrétně způsob prodeje u Roar, ale asi to bude klasicky losování o možnost koupě? To funguje tak, že mají třeba 20 kusů od šátku dohromady ve 3 velikostech a více zájemců než šátků. Aby to bylo férovější, napíšou všichni zájemci závazný email nebo vyplní nějakou objednací tabulku, a prodejce pak vylosuje některé z nich a ti dostanou fakturu k zaplacení a šátek. Jelikož ne všichni mají čas ve stejnou dobu nebo nemají tak dobré technické zázemí, přijde mi to lepší než to dát v nějakou dobu na eshop aby se o to lidi poprali. Potíž je, že nikdy nevíš podle čeho to losují, takže to klidně můžou vybírat podle toho jak se jim líbí tvoje jméno nebo cokoliv :-D nicméně přihlásila jsem se například dvakrát o šátek Luluna a vždy mi ho prodali.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    KLEVKA: OK, díky za tip. fb nemám, ale zkusím kdyžtak něco vygooglit...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    JONKA: Nejde úplně tak o rozdíl levné versus drahé. Kolikrát se povede i fakt levný šátek fakt kvalitní, ale nepoznáš to jinak než osobní zkušeností nebo neustálým sledováním nosicího světa, testování atd. Což už jsem osobně omezila, na to byl čas když jsem furt kojila :-D

    Je to dle mé zkušenosti přibližně takto. Čím vyšší gramáž, tím pohodlnější nošení. Zároveň čím vyšší gramáž, tím hůř se váže. ALE. Jsou rozdíly ve vazbě, kvalitě bavlny a celkovém zpracování a dva šátky se stejnou gramáží budou naprosto naprosto jiné. Některé středně tlusté se vážou naprd, nebo se musí hodně zanosit, jiné brutus deky se vážou snadněji. Obvykle to je volnější vazbou či lepší bavlnou, ale zároveň je takový šátek náchylnější na vytahávání nitek, pokud má volnou vazbu, což je příklad právě třeba Dekky. Některé šátky Natibaby koupíš jak koberec do předsíně, ale když ho masakrálně potýráš a často nosíš, nakonec z něj bude super šátek a vydrží hrubé zacházení.

    Co se týče těch dražších šátků, obvykle jsou dražší proto, že mají buď lepší bavlnu, alespoň česanou, což většinou znamená že má delší vlákna, je příjemnější na dotek. A především proto, že obsahují různé příměsi, které jsou prostě dražší než bavlna, to se týká především různých typů hedvábí, ve kterém jsou taky obrovské rozdíly. Hedvábí má výhodu, že kromě chladivosti je velmi pevné, tzn pokud nahradíš třeba třetinu nebo polovinu materiálu šátku hedvábím, tak ten je celkově pevnější, a tedy nosnější, protože nosnost je vlastně to že se ti ta vlákna nenatahují a nepruží přespříliš, šátek má pružit spíš vazbou. A jelikož je pevnější, můžeš tam těch vláken dát celkově méně, a tím se dostáváme k tomu, že ten šátek je tenčí, ale přitom nosný, a dražší. Chápeme? ;-)
    JONKA
    JONKA --- ---
    AOTEAROA: No to me prave zajima - znis, jakoze u levnejsich satku (pocitam asi hlavne bavlnenych) je pohodlnost ovlivnena gramazi (cim vyssi, tim pohodlnejsi), u drazsich uz je to pak jinak, takze zalezi na slozeni, je to tak? A co se tyce peclivosti vazani vs pohodli, tam je to jak? Jinak mne se hrozne libi roar/wild slings satky, ale nepochopila jaem zatim ten system prodeje :D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    CAMELLA: extrémní dekomilka bych neřekla. Jen nemám ráda vyloženě tenké šátky. Musí se velmi pečlivě vázat :-) ale tak od 290g nahoru u bavlny je to pohoda. Ono záleží i na vazbě, dvojútková unese víc.

    Popravdě jsem nakonec vyhodnotila že své nadšení z dekky umírním. Prostě radši si připlatit a podobné pohodlí mít z tenčího šátku.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    jak nakonec dopadl ten sraz? Bude? Jsem v pátek v Praze, tak kdyby někdo chtěl třeba kafe, jsem svolná :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    AOTEAROA: nutno ale říct, že ty jsi extrémní dekomilka :)
    Jinak ale jsem ráda, že mám už šátky nakoupené a že jsem značku Oscha poznala relativně nedávno, protože bych tam utratila majlant.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    JONKA: Ovšem když koukám na co reaguješ, tak 220 gramů bych byla asi ochotná skousnout jedině u šátku a 50 procenty hedvábí :-D je to fakt tenké.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    JONKA: je to strašně individuální, fakt. Obvykle pokud si člověk jeden koupí, neřeší a nezkouší jiné dražší šátky, tak mu to v pohodě do roka i dvou vydrží. Taky někdo postupně nosí méně a méně, tzn méně často a méně dlouho v kuse, a to se pak dá skousnout trocha toho nepohodlí. Navíc dvouvrstvé úvazy jsou pohodlné dloooooouho, třeba ksk s roztaženými pruhy pod zadkem nebo double hammock na záda.
    JONKA
    JONKA --- ---
    KYO: dik. Ja te bavlne ale prave nejak asi co se tyce nosnosti neverim. Nebo je to blbost? A i ta gramaz se mi zda docela nizka, nema to vliv? Rada bych, aby mi satek aspon tak do roka maleho vydrzel, takze primarneji resim tu nosnost nez vedro :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Jinak myslím že Angel Wings má na toto produkt. Ale cena je samozřejmě adekvátní tomu že to je produkt v eshopu, navíc nějaký hedvábný je ten šátek.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    JANCAA: hod do guglu druhy odkaz pokud mas fb ma fotky nejaka holcina, momentalne nestiham hledat a fotit, na fb nosime deti byl sveho casu dokonce i navod k uhackovani...
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    SOLEI:
    JANISKA: Takhle jsem to včera taky řešila, po ruce jsem měla látkovou plenu, tu jsem vepředu taky prostrčila pod šátkem a vepředu svázala.. tak u toho asi zůstanu...
    KLEVKA: Díky za nabídku, ale nejsem z Prahy.. a šlo by poslat fotku (třeba do pošty) pro představu a inspiraci? že bych to omrkla, případně se pak rozhodla, jestli si něco takovýho taky vyrobím a nebo zůstanu u plíny :-)
    Díky všem za rady!
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    JANCAA: nechala jsem si uhackovat protiklimbaci sitku. klidne ti ji daruji, pokud ji nekde tady vylovim, muzu se chvilku snazit pohledat. v druhe polovine srpna muzu predat na Praze 10...bude-li zajem...
    TABO
    TABO --- ---
    IFKA: Delala jsem to presne takhle. :)
    Deti od sebe 26m, starsi jeste poo spal. Kdyz prisel cas spanku, mimino slo do satku, taska pod kocar (nebo se pricvakla na bok) a starsi do kocaru. no a v cca 4m jsem poridila podlozku Teddy a vyndavala jen tu.
    Vymenila jsem kvuli tomu snap 4 za snap ultra, abych na mimino videla.
    Vyhovovalo mi to vic jak dvojkocar.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANCAA: Já si v takovym případě vezmu látkovou bavlněnou plenu, přeložím ji na trojúhelník, v předklonu (kdy dítěti přirozeně klesne hlava zpátky na záda) ji přehodím dítěti přes hlavu a dva cípy zastrčím za šátkové "popruhy" na ramenou, jestli je to srozumitelný. Drží to dobře.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Zdravím, mám dotaz... když nosíte v šátku na zádech, stává se vám občas taky, že má mimčo vzadu hlavu v záklonu? Můj 5-měsíční syn má hlavu opřenou o moje záda, otočenou do strany, ale občas hodně zakloněnou. Nevím, jak to pochopitelně popsat, ale snad mi (někdo) rozumíte..? :-) Klukovi to nevadí, je schopnej v týhle poloze spokojeně spát. Viděla jsem to takhle i u jiných maminek, ale asi to není úplně OK, co se týče zdravotního hlediska, ne? Když si toho všimnu, tak zkusím popotáhnout šátek na jednom rameni, abych mu tu hlavu trochu narovnala, ale po chvilce mu zase klesne dolů... Máte na tohle nějaký tríčky? U starší dcery se mi to nestávalo, asi proto, že jsem ji na zádech začala nosit později... a nebo si to nepamatuju.. Díky za rady...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam