• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    Adiktologie je multidisciplinární vědní obor, který se zaměřuje na prevenci, léčbu a výzkum užívání návykových látek a jiných forem závislostního chování. Pojďme o tom diskutovat, vyměňovat si zkušenosti a informovat se o novinkách z oboru. Diskuze je určena všem, kterých se závislost jakkoliv týká :)
    rozbalit záhlaví
    ADELA_INA
    ADELA_INA --- ---
    KEIKIN: jo třeba GTD grand theft drugs :))

    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KEIKIN: Nevím, jestli to stále souvisí s tématem, ale třeba u mně osobně vnímám závislost na vztazích - prošla jsem mnoho vztahů, a nebyla schopna v žádném z nich zůstat dýl jak pár let - odešla jsem ve chvíli, kdy vymizelo to prvotní vzrušení a fascinace druhou osobou, ta zamilovanost. A měla potřebu po vztahu dalším. A vysvětluju si to jako deficit možná ani né tak her (nebo her určitého typu), fáze dospívání, kdy druhé pohlaví bylo prostě tabu a vlastní tělo špatné, jako důsledek náboženské výchovy.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SANCHA: můžeme se na závislost dívat také jako na hru. Lidé, kteří spadnou do závislosti mají třeba z dětství deficit her. Možná si málo pohráli a tak si to potom v dospělosti vykompenzují.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ADELA_INA: Ještě.. ono asi léčba a prevence je věc jedna, do toho já vůbec se neodvažuju, ale co je pro mně zásadní je pochopení fungování a vzniku závislostí - možná i přijmutí toho že jsou tady jako součást našich životů, protože nikdy nic neprobíhá ideálně.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ADELA_INA: Jo. Souhlas. Ještě postřeh

    'Pokud závislý nezemře, většinou po letech přestane drogy užívat, nejspíš proto, že strávil dostatečně dlouhou dobu pod jejích vlivem, a tak naplnil svou potřebu fáze v náručí, která v dětství nebyla uspokojena.. Neznám jiné vysvětlení pro ukončení dlouholeté otrocké závislosti'
    ADELA_INA
    ADELA_INA --- ---
    SANCHA:PERUAN: Maté zdůrazňoval, že má vliv na pozdější možný rozvoj závislosti už chování matky v prenatálním stavu dítěte. Do jaké možné míry jsme schopni to ovlivnit... Každý jedinec má jiné potřeby, jinou míru pozornosti... Těch aspektů musí být víc, které v tom hrají zásadní roli.... pokud by se to dalo, ale takhle shrnout a závislý člověk potřebuje hlavně lásku, je to vůbec reálné... v reálných silách obyčejného člověka, vytíženého prací, dalšími povinnostmi.... o řešení problému závislostí systémem se nebavím...

    http://tedxtalks.ted.com/video/TEDxRio20-Gabor-Mat-Power-of-ad
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    osobně se mi hodně libí (a to je subjektivní) ta teorie rat parku. Neříkám že je jediná správná. Naopak se domnívám že bude hrát roli více faktorů, než jen chudoba - do závislosti padají i lidi ze střední vrstvy, pak by měla smysl ta chybějící náruč, nebo bazální jistota. Bazální jistota by mohla vést k rozvoji hraniční poruchy osobnosti, ale tu diagnózu nemám ráda, resp spíš to, jak se s ní pracuje - lidem s touto poruchou občas psychologové říkají, že práce s nimi je k ničemu.
    PERUAN
    PERUAN --- ---
    Absolutním zvládnutím naprosto všech drog, se rozumí, vytvoření evidentní závislosti, na naprosté střízlivosti.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SANCHA: něco podobného jsem tu psal, že je to výchově.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    V souvislostí s tou blízkostí mně napadá teorie, z knihy Koncept kontinua - autorka se domnívá, že existuje přímá souvislost se závislostí na drogách a ochuzením o fázi v náručí (tím myslí blízkost, kterou dítě nedostalo v průběhu prvních tří let).
    Možná se pokusím část toho co se tam píše sem přepsat, nebo někde dohledat
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    myslím, že tohe je ještě článek o těch dominantních a submisivních opicích a koakinu
    Subordinate Monkeys More Likely To Choose Cocaine Over Food -- ScienceDaily
    http://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080406153354.htm
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    MORPHLER: dalo by se říct, že je to svým způsobem závislost na dominantní osobě. A dá se to léčit jen tím, že se kompletně překope osobnost. Je to strašně práce a pak se to ještě hůř udržuje. Ale jde to....

    Jinak moje myšlenkový pochody jsou v rámci mezí v klidu :D Nějak sem jednu tvoji část nepochopila, ale to nebylo až tak podstatný.



    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: Ta veta je prakticky hlavni teze toho clanku. Pokud si nejak dosla k tomu, ze tohle jsem prehledl, tak by me docela zajimaly tve myslenkove pochody.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    WE_RUN: MORPHLER: Ta věta s tou blízkostí byla zkopírovaná z toho článku. Já souhlasim s tim, že blízkost je strašně cenná věc. Jenže na světě je tolik lidí, co nedokážou vydržet sami se sebou, že je docela těžký najít někoho, kdo ti tu opravdovou blízkost dá tak, aby ti neublížil. Takovou, aby ti stálo za to drogy nebrat.

    proto mi ten článek přijde jako blbost, protože to, co tam píšou je až téměř sci-fi.

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: ovšem to ještě ta závislost není. Ta se projeví až časem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: o tom zadna, ze v jednu chvili uz musis i kdyz nechces, ale vetsinou to zacina vsechno stejne.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: to je ale něco jiného. Brát co je neznamená být závislý jen...pak je to ta závislost o které jsem psal - závislost na tom co mi dělá dobře.
    VYHULENY_UFO: nooo s tím bych až tak nesouhlasil. V určité fázi člověk nechce, ale musí.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Kazdopadne jestli tohle ma byt klub o reseni problemu spravce, tak se omlouvam, do takove diskuze jsem se poustet nechtel...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: ostatne takova submisivita jak popisujes je pro me taky zavislost (a tady bude ta bilogicka slozka fungovat jinak, kdyz nedodavame zadnou latku zvenci, i kdyz reward system funguje stale podobne... ne?) a jednotne prostredi? - at uz je prvotni vejce nebo sledpice- tedy tva submisivita nebo reakce matky na ni - to ze se k vam nakonec chovala jinak je asi podstatny rozdil
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: to je prave ta nesrozumitelnost urovni na ktere se bavime- proc ja bych se mel zamyslet nad tim, jak je jina tvoje sestra od tebe? model s tim pracuje, clanek vyzdvihoval tu socialni cast modelu, ale prece nemuzes cekat, ze budu zastavat doslova kazdou vetu co napsal nekdo jiny, i kdyz obecne s vyznenim souhlasim. Ze opakem zavislosti je blizkost bych taky docela souhlasil, ale submisivita ve smyslu podrizeni jak o ni mluvis prece neni blizkost. Asi jinak chapeme co znamena blizkost- pro me to neni topograficka vec.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: presne tak, kudy z nudy, v podstate stejne jako u kazdeho jineho dlouhodobejsiho brani.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: ty jo, co si pamatuju, tak to žádnej borec nebyl :D Hele nevim, vychovávat strachem mi přijde na prd. Spíš jde o to aby to pochopili.

    taky znám pár lidí, co jedou dokud něco je a je úplně jedno jestli je to trip a nebo cokoliv jinýho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam